14 - Ridsport iFokus TÄVLINGAR

vinnaren månadens häst augusti

2008-08-26 21:14 #0 av: bubbelbubbel

äntligen är den här! vinnarartikeln för augusti! och vinnaren denna månad är mazze! tävlingen denna månad har strulat för mig och jag hoppas att ni har överseende med hur det slutade. den nya tävlingsmånaden drar igång som vanligt den 1a september... men nu är det dags för oss att lära känna busfölet Xzerihwala!

agusti.jpg

 

Fullständigt namn: Xzerihwala

Kallas oftast: Xzerran, Bebis, Otursfågeln

Mankhöjd: Just bu ca 122cm fram och 126cm bak

Kön: Sto

Född: 11 Mars 2008

Ras: Arab partbred

Färg: Brun m stjärn och vit kota h bak

e. Karnawal ox

u. Sheerona

Ue. Okänd

 

6.jpg

 

5.jpg

Varför nominerade du just Xzerihwala?

Svar: För att hon betyder oerhört mycket för mig och är en helt underbar liten fölis.

 

Hur länge har du ägt/ridit/skött henne?

Svar: Sedan hon föddes.

 

Har hon några speciella egenheter?

Svar: Hon älskar att vara i centrum och allra mest att bli kliad. Går man ut i hagen till henne så kommer hon och vänder upp rumpan och bara ber om att bli kliad.

 

Vad äter hon helst?

Svar: Hon äter det mesta hon erbjuds (i hästväg) Men i godisväg så älskar hon gröna äpplen och morötter. (Har provat rött äpple och det tog hon inte)

 

 

4.jpg

 

Vilket är ert bästa minne tillsammans?

Svar: Oj, för mig är det ju absolut när hon föddes.
Vi har ju visserligen varit med om en hel del trots hennes ringa ålder. Men nu var det ju det bästa och det är svårt eftersom att man inte har gjort så mycket med henne än. Men det måste ändå vara alla framsteg hon gör hela tiden, är svårt med något specifikt.

 

Vad har hon för temperament?

Svar: Hon har hittills haft ett supertemperament. Hon är nyfiken, glad och lättlärd, kan vara något envis men ger sig fort.

 

Hur långt har du till henne, och hur ofta är du där?

Svar: Jag har ca 1,5km till henne och är där ca 2-3 gånger/dag

 

1.jpg

 

Berätta lite fritt om Xzerihwala!

Xzerihwala är en glad och trevlig fölunge, som har lätt för att lära. Mycket kan nog bero på alla olika behandlingar hon har fått hittills. Hon verkar tyvärr född med otur, känns det som.
Redan som tre veckor gammal fick hon träffa veterinärer och åka till klinik. Mamma häst lyckades oturligt sparka bakut och träffa sin bebis över revbenen, så hon började blöda näsblod och hostade. Men det visade sig att det inte var någon fara. Några dagar senare så fick hon en sårskada på ena frambenet.
Sedan lyckades hon klara sig tills hon var ca tre månader, då hon på något vis lyckades göra illa sig i boxen. Denna gång fick hon en sårskada i huvudet med en liten ficka in under huden, läkte också fint.
Under sommaren så har hon hostat lite smått fram och tillbaka men under en period så hostade hon väldigt ofta. Så vi åkte in till Strömsholm för att undersöka varför och provsvaren visade att hon hade streptokocker samt blodmask. Trots behandling så gav inte hostan sig, tyvärr, utan vi åkte in för att göra en endoskopi (gå in via näsan/svalget för att kunna kolla med en liten kamera hur hon såg ut inuti). Endoskopin visade att hon hade en hel del knottror i svalget och i luftsäckarna och även prover togs. Proverna på detta visade att hon fortfarande hade en infektion i sig.
Inte nog med det, så lyckades hon skada munnen när hon fastnade i täckeshängaren utanför boxen en morgon (samma vecka som vi redan varit på Strömsholm). Hon slet ut en tand inkl hela roten och den tanden bredvid blev lös. Så vi blev skickade till Strömsholm igen för röntgen och ev en operation. Röntgen såg fint ut och tanden som var lös beslöts att vara kvar i förhoppning om att den läker ihop och kan användas. Ska på återbesök igen den 29 Aug, både för endoskopi och tandundersökning.
Hon har hittills gått på fyra olika medicineringar under dessa 5 månader hon har levt, kan man vara född till otur så måste hon vara det. Men hon är så oerhört snäll att hantera så att ge henne penicillin och så är inga problem. Jag sprutar henne i halsen själv och när man kommer med sprutan som inehåller Andapsin (för att hålla magen i trim) så tar hon in sprutan i munnen själv och bara ber om att få den.

Det känns ju lite tråkigt att ha så mycket otur att skriva om. Hon har ju inte riktigt fått någon bra start på livet men hoppas av hela mitt hjärta att hon kan få leva livet utan fler skador nu.

Annars så är hon jätteduktig med allt. Hon kliver på transporten före mamma utan att tveka, kan duscha benen (hela kroppen är lite jobbigt men det går), står uppbunden med snabbknut i enkelt grimskaft och är ensam i boxen när mamma rids. Hon får beröm av både veterinärer och hovslagare.

Detta var lite om hennes liv än så länge, förhoppningsvis får jag någon gång i framtiden berätta om hur duktig och skadefri hon är.

 

2.jpg

 

3.jpg

 

 

Anmäl
2008-08-28 17:21 #10 av: wewwa

Grattis :)

Anmäl
2008-08-28 17:56 #11 av: carrrrrooooo

Oj stackare..:( men det var endå en väldigt intressant och rolig läsning:) lycka till med henne och skriv gärna hur träningen går, när ni börjar jobba med henne. :)

Anmäl
2008-08-28 19:33 #12 av: gejsa

Haha det var inte lite som hon varit med om redan. Denna busunge. Och vad gullig hon såg ut i sitt lilla täcke. Har du sytt det själv? Eller är det till en vovve?

Gud så fina foton. Men vad gör  hon på sin mammas rygg? *fniss*

Grattis till vinsten. Det var hon verkligen värd.

Anmäl
2008-08-28 23:25 #13 av: tezzie

Grattis Mazze!

En otroligt söt fölunge :-)

Anmäl
2008-08-28 23:30 #14 av: J-Parnebo

Grattis :D

Medarbetare på hästhoppning.ifokus

Anmäl
2008-08-30 13:27 #15 av: mazze

Tack så jättemycket =)
Jag får hoppas att motgångarna stärker...

Gejsa: Det är min hunds täcke, är köpt på ÖB.

Anmäl
2008-08-30 13:31 #16 av: gejsa

Haha ja, jag förstod nästan det. Såg gulligt ut iaf.

Anmäl
2008-08-30 13:32 #17 av: mazze

Man får ta vad man har, hehe!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.