10 - Ridning

Lektion 1; skritt och halt.

2008-09-07 20:00 #0 av: Buuc

Här är ridsports första lektion och den handlar om skritt och halt!

Skritt med långa tyglar.

Skritt
Skritt är den långsammaste gångarten av de tre vanliga gångarterna; skritt, trav och galopp. Även om många ryttare gillar fart och tycker att skritt är tråkigt så
ska man absolut inte undvika den!

I början av ett t.ex. dressyrpass måste man alltid skritta i minst tio minuter med långa tyglar, så hästen blir uppvärmd
och musklerna blir redo att arbeta. Sedan ska man ju skritta med kortade tyglar också, för att få hästen mjuk och villig att arbeta mjukt i de snabbare gångarterna.
Skritt är en fyrtaktsgångart, alltså rör sig benen ett i taget. Man kan räkna med för varje steg hästen tar, och snart hittar man en rytm.

Skritten börjar med att vänster framben flyttar sig först, sedan lyfter vänster bakben så fort frambenet landat. När vänster bakben är på marken, lyfter hästen
sitt högra framben. Därefter lyfter den det högra bakbenet, efter att det högra frambenet landat. Sedan börjar allt om. Det är lätt att gunga med i rytmen.

När man vill att hästen ska skritta, så ska man röra hästens mage med hälarna, eller så kallade skänklarna. Vissa hästar är känsliga och börjar skritta bara man
nuddar magen med skänklarna, andra hästar behöver en lite ordentligare minispark i magen, och kanske man också får smacka på hästen också.
Man ska gärna skritta av hästen med långa tyglar i slutet av sitt pass.

Skritt med kortade tyglar.


Halt
Att göra halt är en viktig och bra övning. Det visar att hästen lyssnar på dina hjälper. Om man har en väldigt pigg häst är det därför bra att göra flera halter när man värmer upp i skritt och trav, för att se till att hästen lyder. När man gör halt från skritt, så behöver man oftast inte göra mer än att krama om tyglarna och luta sig en aning bakåt, och bli lite tung i sadeln. Piggare hästar får man vara lite med bestämd med, då kan man krama om tyglarna lite hårdare och även säga "Ptroo".

När man gör halt från trav måste man sätta sig ner i sadeln om man ridit lätt, och sedan göra samma sak som att göra halt i skritt. Men man ska aldrig dra hästen i munnen, det gör ont och skadar hästens mun.

I ett dressyrprogram är det viktigt att hästen kan göra en fin halt i början och slutet av programmet. Det finns ett särskilt sätt som hästen ska vara uppställd på.
Det är inte så lätt att göra denna fina halt, utan kräver övning.

Halt.

 

Skriven av Buuc, foton av Buuc.

Anmäl
2008-09-07 20:02 #1 av: AusaBausa

Kanon! :-)

Anmäl
2008-09-07 20:55 #2 av: joooossan

Jättebra :) Tänkte bara på en sak, att använda vaderna som skänklig ist. för hälarna ^^ Annars, suveänt :)

Anmäl
2008-09-07 21:38 #3 av: Buuc

Tack! :)

#2 Haha, jo, man ska ju helst använda vaderna. Vad glömsk jag är. x)

Anmäl
2008-09-07 22:21 #4 av: Due-Boje

Bra skrivet, men den sista bilden är tyvärr inte en korrekt halt då fram ock bakben ska vara parallella med varandra, alltså om man ser den från sidan, som på bilden, skall man endast se vänster fram och bakben =)

Anmäl
2008-09-07 22:25 #5 av: Mandysan

Bra skrivet, sen kan jag inte hålla med om allt men bra skrivet överlag! =)

Anmäl
2008-09-07 23:18 #6 av: Buuc

#4 Tack, och ja, jag vet att den inte är korrekt, men det är meningen att det ska vara en helt vanlig nybörjarhalt liksom, ingen proffshalt. :)

#5 Tack! :)

Anmäl
2008-09-08 08:58 #7 av: bubbelbubbel

men sedär ja, det blev ju jättebra! :)

Anmäl
2008-09-08 18:19 #8 av: emsems

Håller med ovanstående talare om att halten inte är bra, samt att man inte använder hälarna.. Sedan om man ska vara petig så kan man ju även säga lite olika småsaker om varför man skall göra halter och fler anledningar till att skritta än att det ska vara i början av ridpasset för att hästen skall värma upp.. Den värms ju rent logiskt upp även genom att galoppera. Halten exempelvis fungerar ju samlande om man rider den ordentligt. Oj vad ridsugen jag blev nu. Tyvärr får man sitta på läkaren i kväll när det är träning pga av min wiplashskada..  Gråter

Anmäl
2008-09-08 18:28 #9 av: tezzie

Vilken trevlig artikel Buuc :-)

Välkommen som artikelskrivare!!!!

 

Anmäl
2008-09-08 21:05 #10 av: Buuc

Tack tack! :)

Anmäl
2008-09-21 20:38 #11 av: Smex

så där ja nu har du gjort min ridlektion mycket lättera. Skall ge ridlektion till ett gäng tjejer som är lite nybörjare. Fick i uppdrag av skolan att jag skulle lära dom att göra en halt.

Så nu fick jag det mer klart för mig hur jag skall säga och vad jag bör tänka på att visa.

Tack tack!! =)

Anmäl
2008-09-21 20:39 #12 av: carrrrrooooo

när kommer nästa lektion??.. det var en sån intressant läsning så det skulle vara roligt att få höra nästa lektion:)

Anmäl
2008-09-21 21:54 #13 av: tezzie

Ja, gör gärna en del två snart Skrattande

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.