05 - Foder

Utfodringens grunder

2008-09-21 02:24 #0 av: AnnaLundin

Alla hästars foderstater, oavsett ras och användningsområde, ska vara baserade på en tillräcklig mängd grovfoder, för att matsmältningen ska fungera bra och hästens tuggbehov ska bli tillgodosett. Grovfodret kan kompletteras med kraftfoder när det behövs. Med rätt foderstat ger du hästen den bästa möjligheten att prestera maximalt.

Den minsta dagsgiva med grovfoder man bör ge är 1 kg torrsubstans/100 kg häst, vilket innebär minst 1,2 kg/100 kg häst för hö och ännu mer för hösilage/ensilage, beroende på hur mkt vatten det innehåller. Idealet är att man ger ännu mer, minst 1,5 kg hö/100 kg häst, för att hästen ska få tugga så mycket grovfoder som möjligt. Översatt till våra ponnytravare så bör en stor shetlandsponny få minst 3-4 kg hö/dag och ett russ minst 4-5 kg/dag.

 

Hö, Hösilage eller Ensilage?
är torkat gräs, det vet nog de flesta. Det som är viktigt med hö är att det blir tillräckligt torrt när det är nyskördat och att det sedan lagras fuktfritt. Annars är risken stor att det blir mögöigt och därmed otjänligt som hästfoder. Om du ser mögel eller känner mögeldoft så bör hela höbalen kasseras, eftersom sporerna finns i hela balen. En höbal som är dammig innehåller sannolikt mögel, även om det varken syns eller känns på doften.
Ensilage är gräs som har konserverats genom syrefri lagring, i plastade balar, större silor ute på gårdarna eller s.k "limpor" på marken, (ibland med tillsats av myrsyra, framförallt när det gäller ensilage till nötkreatur).
Hösilage är en benämning på ensilage med hög torrsubstanshalt. För ett antal år sedan började bönderna rulla ensilagebalar som var lite torrare för att kunna sälja till hästägare och man kallade det till en början för hö-ensilage. Detta drogs sedan ihop och nu säjer man alltså hösilage. Men observera att det aldrig är fel att kalla det för ensilage.

Ett tidigt skördat hö/hösilage innehåller ofta tillräckligt med energi och protein för att täcka hästens hela behov. När det inte gör det behöver man komplettera med kraftfoder av lämpligt slag. Kom ihåg att en häst normalt inte behöver "kraftfoderenergi" för att orka med arbete, utan det duger alldeles utmärkt med den energi som kommer ifrån grovfodret.

Man behöver inte vara orolig för att det ska vara för mycket protein i ett tidigt skördat hö/hösilage, för när det är grovfodret som är proteinkälla så är proteinöverskottet inget problem för hästen. Däremot ska man undvika överutfodring av proteinrikt kraftfoder, där proteinerna är mer lätt-tillgängliga och upptas tidigare i tarmen - vilket ger en större risk för störning av tarmfloran.

 

Havre, som det ser ut innan det skördas
Havre, som det ser ut innan det skördas

 

Om man behöver ge kraftfodertillskott så finns det många valmöjligheter. Havre är det sädesslag som traditionellt ges till hästar, men man kan även ge korn (måste vara krossat, kokt eller stöpt för att hästen ska kunna tugga sönder kärnorna ordentligt och tillgodogöra sig näringen på rätt sätt) eller något av alla de foderblandningar som finns på marknaden; pellets, müsli eller i annan form. Vilket fabrikat man ska välja är mest en smaksak, det viktigaste är att det foder man väljer har ett näringsinnehåll som kompletterar det grovfoder man har. Vad som däremot är viktigt att komma ihåg är att de foderblandningar som finns för hästar inte kan jämföras med de fullfoder som finns för t.ex hundar och katter! Hund- och kattmaten innehåller ALLT djuret behöver och det ska äta enbart detta och behöver inget annat för att få i sig all den näring de behöver. Med hästfoder är det, som sagt, skillnad eftersom huvuddelen av foderstaten ska vara grovfoder och detta kan variera VÄLDIGT mycket i näringsinnehåll. Det är framförallt proteinhalten som kan variera mycket, i princip mellan 0-100 g smältbart råprotein/kg. Sätt det i förhållande till att underhållsbehovet för ett normalstort russ (som alltså bara går i hagen) är ca 250-300 g/dag så inser du snabbt att det är viktigt att komplettera med rätt kraftfodersort.

Hur man gör när man räknar foderstater kommer i en egen artikel såsmåningom, då tar jag mer om behov och grovfoderanalyser, mm...

För att hästens matsmältning ska fungera optimalt bör man göra så små förändringar som möjligt av foderstaten och idealet är att man ger så lika matportioner som möjligt vid varje utfodring. Hästens matsmältning sköts av en tarmflora, vars sammansättning av mikroorganismer är specifik för just det foder som hästen brukar få. Vid varje förändring av foderstaten blir det obalans i tarmfloran och man brukar säja att det tar ca 3 veckor för tarmfloran att stabilisera sig igen efter ett foderbyte. Man bör därför göra alla förändringar successivt, så att störningen i tarmfloran blir så liten som möjligt och därmed påverkar hästens välmående och även prestationsförmåga så lite som möjligt.

 

Man ska också komma ihåg att ge maximalt 400 g kraftfoder/100 kg häst vid varje utfodringstillfälle, för att hästen ska kunna tillgodogöra sig det foder den får. Översatt till våra ponnytravare innebär det att en normalstor shetlandsponny kan äta max ca 0,8-1 kg kraftfoder/måltid och ett normalstort russ max ca 1-1,2 kg kraftfoder/måltid. Och idealet är att man spriter ut kraftfodergivan på flera lika stora mål om dagen.

Grovfoder är gräs, hö, hösilage, ensilage och halm

Kraftfoder är främst spannmålsbaserade foder

Vad gäller betmassa, med (betfor) eller utan tillsatt melass, så räknas det som ett energifoder.

------------------------

Artikelförfattarens kommentar:
Detta är en artikel som ursprungligen skrivits för ponnytrav ifokus.
Den är anpassad efter A- och B-ponnyer = de ponnyer som tävlar ponnytrav, men är givetvis applicerbar även på större hästar!

Anmäl
2008-09-21 03:46 #1 av: [Zkold]

Jättebra artikel ju!

Glöm inte min blogg om min unghäst Prick --> www.rebeccaskold.com

Anmäl
2008-09-21 11:27 #2 av: Lindbygarden

Kanon Anna!!

Anmäl
2008-09-21 11:34 #3 av: maaaliin

Jätte bra artikel :) Imponerad =)

Anmäl
2008-09-21 13:29 #4 av: pippa__

Mkt bra! Det uppskattas =)

Anmäl
2008-09-21 14:07 #5 av: gejsa

Ja, du är verkligen duktig. Nu kan nog många lära sig detta. :)

Har du ritat med?

Anmäl
2008-09-21 14:50 #6 av: tezzie

Fruktansvärt bra och lättläst artikel med skojiga bilder :-)

Anmäl
2008-09-21 16:10 #7 av: AnnaLundin

Kul att ni uppskattar det! Det kommer mera, men ni får vänta lite...

#5 - nej, jag har inte ritat själv. Det är bilder som Ridfrämjandet gav ut för typ tvåhundra år sedan, fria att användas.

Anmäl
2008-09-21 16:54 #8 av: gejsa

Aha! Kul iaf.

Anmäl
2008-09-21 17:03 #9 av: Maja

Underbart! :D

Anmäl
2008-09-21 23:45 #10 av: Alex

Kanonartikel, Anna! :)

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Anmäl
2009-01-09 14:07 #11 av: tezzie

....

Anmäl
2010-05-10 15:23 #12 av: bell

Funderar: hur förändrar sig hö´ts värden vid lagring ett år.

Anmäl
2010-05-10 16:37 #13 av: AnnaLundin

#12 - vid bra lagring ska inte ts-halten förändrar nämnvärt, men är det fuktigt i luften blir det givetvis fuktigt i höet också - och risk för mögel!

Anmäl
2010-05-10 19:04 #14 av: Birke

Bra artikel. Hästar är gjorda för ett långsamt energiintag, inte 3ggr om dagen i koncentrerad mängd. Blir irriterad på människor som ger hästar ngr kilo hö och sen 4kg olika kraftfoder /ett exempel som jag nyss läste på ifokus).

Anmäl
2010-05-11 00:16 #15 av: bell

#13 Glad Ursäkta jag skriver som en kratta ser jag. Det jag funderade på var framförallt hur värdena för protein och energi förändras.

Anmäl
2010-05-11 01:54 #16 av: AnnaLundin

#15 - Cool

Energi och protein förändras inte alls! Inte heller mineralerna!

Det en enbart vitamininnehållet som förändras - efter jul (det år det skördats) kan man räkna med NOLL vitaminer i grovfodret.

Anmäl
2010-05-11 01:57 #17 av: bell

#16 Kyssok tack  Skrattande

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.