10 - Ridning

Nu är det älgjakt igen!

2008-10-14 15:29 #0 av: LinaN

På flera ställen runtom i landet pågår nu den årliga älgjakten, och vi som har hästar trycker i våra stall i ren rädsla att vi eller hästen ska råkas skjutas om vi beger oss ut i skogen. Eller?

Älgjakten är en sport för somliga, en livsstil för andra och för vissa är det något som inte alls gillas. Men det är inte vad jag tänker ta upp här, utan jag tänker ta upp frågan om säkerhet. Hur går jag och min häst säker i skogen under älgjakten?

Inte alla har en paddock att lufsa runt i utan måste ut i skog och marker för att kunna motionera sin/a häst/ar. Och då bör man verkligen tänka på hur man ser ut.

Jägarna och deras hundar är iförda varselkläder, skarpa fäger och ibland med reflexer. Gult och orange är det vanligaste färgen man har på sig för att utmärka att "jag-är-ingen-älg-skjut-mig-inte!"

Så jag vill uppmana folk till vissa säkerhetsåtgärder för det har hänt att ryttare och hästar blivit skadeskjutna (tack och lov inte ofta men det har hänt) för att en trött jägare trott att det vart en älg som kommit i full galopp genom skogen.

Reflexerna gör sitt jobb om man är i trafiken.

Försök tänka på:

  • Älgarna och jägarna är som aktivast i gryning och skymning, undvik att vara ute och rid just då.
  • Rid på skogsvägar och välanvända rid/motionsspår inne i skogen. OBS! rid inte på stigar där ridning är förbjuden.
  • Rid inte ut i skogen utan sällskap, älgar färdas sällan i flock.
  • Kolla med markägaren vem som är ledare för eventuella jaktlag och ha en öppen dialog med dom. När jagar de och var?

Dessa tre punkter ovan nämnda är inte tillräckligt för att hindra att man råkar ut för någon olycka utan varselkläder och reflexer är en mycket god idé. Jag kan inte nog förespråka hur mycket reflexer du bör använda, det finns knappt något som heter för mycket! Det börjar dessutom bli mörkt tidigt om dagarna så då är det lika bra att skydda sig mot både älgjägare och bilister. Du kanske blir tvungen att rida längsmed andra vägar än du brukar för att nå bra skogsvägar för ridning.

Som man ser så syns inte reflexerna men det gula utmärker hästen som i övrigt skulle försvunnit in i skymningsljuset.

  • Använd reflexväst, de är ofta gula med rejäla reflexer, ju mer du utmärker dig själv och hästen i skarpa färger dess mindre chans att misstas för att vara en älg.
  • Använd gärna länd/skritt-täcke i neongult med reflexer, då syns mer av hästen.
  • Reflexer! Både i bröstan, gärna i svansen, och framförallt på benen. Ha gärna reflexer på ridhjälmen och har du möjlighet så använd reflexer på dina armar också! Allt för att synas i skogen såväl som i trafiken. Gula reflexband är en bra idé för de syns även när det inte faller strålkastarljus på dem.
  • Gör väsen av er, sitt inte och skråla men prata i normalt samtalston, kanske litet högre. Älgar pratar inte.

Hoppas att dessa små råd gör er ridning säkrare både för älgjägare och för bilister, samt så kanske fler ryttare vågar sig ut i skogen trots jakt och annat.

Tack till Helena och Nomenique som ställde upp som fotomodeller! C-right LinaN

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2008-10-14 22:22 #13 av: VeNyRa

ska jag vara ärlig har jag inte ens tänkt på att en jägare kan se fel på en häst och älg :P om man gör de borde man inte vara jägare tycker jag.

Anmäl
2008-10-14 22:22 #14 av: Storvreten

Bra artikel! :)

Anmäl
2008-10-14 22:22 #15 av: Cavello

Har älgjakt i skogarna här nu men vågar inte ge mig ut. Vet aldrig vad som kan hända, vissa jägare är lite väl skjutglada..... Och vissa sköter sig bra såklart!

 

Anmäl
2008-10-14 22:27 #16 av: LinaN

#13 en trött och frusen jägare kan mycket väl ta fel på en häst och en älg, det finns ju de som skjutit på stubbar för att de trott det var en älg... I skymning och gryning förändras väldigt mycket och speciellt om man känner sig trött ^^

 

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2008-10-14 22:27 #17 av: Primee

Jag vågar mig knappt ut och gå ensam på de ställerna jägarna håller till ;-) Som tur är har vi andra "skogar", i samband med motionsspår o där springer de inte runt o skjuter. Sedan är oxå stallägaren med o jagar, så då vet vi när de jagat klart för dagen o det är lugnt ute igen :P I år har de oxå bara fått 4 älgar tilldelade så forthoppningsvis går det fort - förra året tog det bara 1½ dag =D

Anmäl
2008-10-14 22:31 #18 av: [slo]

Vart har dom första 12 inläggen tagit vägen...?

Bra artikel, men jag tycker du missar den viktigaste biten: Kolla med markägaren vem som är ledare för eventuella jaktlag och ha en öppen dialog med dom.

Så har vi det i mitt stall, oftast skriver stallägaren eller jägarna själva på våran tavla när dom jagar och var, brukar även sitta skyltar på aktuella stigar

Anmäl
2008-10-14 22:33 #19 av: LinaN

#18 för att jag, Lisette, Tezzie, bubbel diskuterade litet. Fick inte ordning på bilder o grejs ^^

Så inget o oroa sig för ^^

lägger till det du sa :D jättebra Slo! :D

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2008-10-14 22:35 #20 av: VeNyRa

#16 hahah, på stubbar, de var de roligaste jag hört! vad ska man tänka när man gjort nått sånt egentligen?! *tittar sej runt och tänker: hoppas att ingen såg mej*

Anmäl
2008-10-14 22:53 #21 av: [slo]

#19 Ah, då vet jag :)

Polska bärplockare är också i riskzonen ibland har jag hört... Skjutgalna 80+ gubbar *suck* Super som svin gör dom också, så det är väl inte så konstigt att det händer olyckor.

Anmäl
2008-10-14 22:54 #22 av: bubbelbubbel

det finns ju även jägare som skjuter varann för att dom tror det är en älg, så att dom skulle kunna skjuta en stubbe eller en häst är nog inte något ovanligt tyvärr.

Anmäl
2008-10-14 22:58 #23 av: VeNyRa

ganska läskigt när man börjar tänka efter =/

Anmäl
2008-10-15 00:04 #24 av: wewwa

bra skrivet. Jag håller mig undan skogen i största möjliga mån under jakttider, om inte har vi reflexer och röda saker på oss från topp till tå. :P

Anmäl
2008-10-15 00:50 #25 av: tezzie

I mitt stall har vi alltid en öppen kommunikation med jaktledaren, vi vet vilke tider de jagar på (oftast helgerna) och då får de ha skogen och när de inte jagar är skogen vår :)

Vi rider dock alltid ut som gula blinkande julgranar och lägger ibland till en vacker och högljudd sång, då kan de inte ta miste på oss, haha!

Anmäl
2008-10-15 00:57 #26 av: Tywysoges

Hos oss finns det en skylt som det står Jakt Pågår på om dom jagar. Annars är den vänd med texten inåt.

Träffade f ö två älgkor igår på väg hem, mäktiga djur! Tackar katten som sprang över vägen precis innan att jag körde sakta och försiktigt.

Anmäl
2008-10-15 01:15 #27 av: Cavello

#13 Jag trodde att jag såg en stor älg igår när jag körde hem :S Visade sig dock vara ett stoooooort halvblod utan reflexer. Jättesvårt att se!

Känns ju farligare att vara ute i skogen med än mer "älgfärgad" häst än med kanske en skimmel. Längtar tills på fredag när jakten är slut i den mindre skogen så att man äntligen kan rida ut där.

Anmäl
2008-10-15 09:13 #28 av: lisette

många ggr är jägarna sååå stressade och "skjutkåta" att de skjuter på allt som rör sig.

Anmäl
2008-10-15 09:15 #29 av: bubbelbubbel

här är dom verkligen skjutkåta, förr förra året var det en som var så pass att han sköt en älg "extra", kan ju gissa om resten av laget var lagom sura!
har för mig att det är böter på att skjuta för många också..

Anmäl
2008-10-15 09:18 #30 av: Cavello

Förra året när jag och en kompis var ute i skogen i slutet av november (skjutsäsongen upphör i mitten av november) så stod det minsann en jägare med två gevär bakom ett träd och gömde sig :S

Galopperade lite extra fram och tillbaka för att skrämma bort älgarna....

Anmäl
2008-10-15 11:14 #31 av: tezzie

Att skrämma bort älgarna för jägarna kan jag tyckta är lite elakt. För att hålla älgbeståndet på en lagom nivå så är det ett visst antal som skall skjutas (oavsett vad många tycker om det). Och jägarna går ju inte ut med inställningen att sabba eller förstöra för oss.

Man måste kunna hålla sams och enas om skogen, det är inte många veckor jägarna vill ha...

Nä, en öppen kommunikation är det allra bästa, att reta upp dom kan bara inte bli bättre...

Anmäl
2008-10-15 12:19 #32 av: Zaphix

Jag är rädd när jag är ute i skogen med hästen. Han är lite lik en älg och har blivit tagen för en älg ett par ggr på avstånd, så känns inte helt säkert.

Försöker att alltid ha reflexer, men blir lätt så att jag glömmer tyvärr.

Anmäl
2008-10-15 12:28 #33 av: Cavello

#31 Men eftersom jakten var slut för länge sedan (hade hört med jaktlagen flera gånger) så stod han ju och tjuvsköt. De hade skjutit det bestämda antalet älgar som skulle skjutas det året. Så då tycker jag inte att det är mer än rätt att hjälpa älgarna lite.

Han jagade nämligen inte vildsvin heller :)

Anmäl
2008-10-15 14:01 #34 av: Hagelberg

#33 Kalvjakten pågår ända in i januari om jag inte har fel!

Att skrämma älgana med vilje för att motarbeta jägarna visar på omognad. Vill man ha respekt för sin hobby ska man respektera andras, det är grunden i hur man behandlar andra enligt mig.

En sak som missas lite när det handlar om vådaskott är att det kan vara skott som "missar" målet och kulfång saknas. Då finns "risker" för dem som vistas i skogen. Här sätter jägarna upp en skylt "jakt pågår" när de jagar vildsvin tätortsnära. Det är ju för att de inte vill riskera att skada någon. Tyvärr är det så att många skiter i det och går där ändå, samma personer klagar sedan högljut över all skada som vildsvinen gör i trädgårdar, åkra mm.

Anmäl
2008-10-15 21:34 #35 av: Cavello

#34 Vi hade pratat med jägarlaget och de sa klart och tydligt att jakten var finito för det året. Så var det med den saken :) Det är helt klart olika för olika skogar och städer beroende på om man bor i söder eller norr men för oss var jakten avslutad.

Känns mer omoget av en jägare att stå och trycka bakom ett träd :)

Anmäl
2008-10-15 21:58 #36 av: Kattapult

#25 Haha en sång brukar jag alltid dra till med. Eller så sitter jag och pratar högt med hästen ;D

Anmäl
2008-10-16 10:40 #37 av: Ledin

Bra skrivet! Så vill jag lägga till en punkt att älgarkon går nu med sina ungar allså blir det ju fler än 1. Har sett rätt mycket älg när jag plockat svamp då har dom oxå vart 2-3 st enligt mig vart stora rackare :).  Sen är vissa jägare äldre o rent av livsfarliga (pga syn,hörsel mm) här ingår 1 gammal skröpplig (mark ägare) i jägarlaget o blivit varnad om vart han håller till o vart som är säkrast att rida/köra. Undra hur många dom ska sjukta av sina egna i år? förra året var det väl minst 4 som vart skottskadade ursh ja dom sitter på hel spänd i början. Ett bra tipps kolla med markägaren vart dom brukar hålla till o jaga o säg vart du brukar rida för det kan oxå hjälpa plus på med reflexer.

Anmäl
2008-10-16 12:29 #38 av: tezzie

I min familj jagar alla män faktiskt, och igår sköt syrrans karl två älgar så här vankas älgkött *mums*

#36 Ja, man hittar liksom på en sång längs vägen :)

Anmäl
2008-10-16 12:44 #39 av: gejsa

#38# Två älgar!! Hur många får dom skjuta per år då? Här hemma var det bara ett jaktlag som sköt älg förra året. Vi hade för få älgar. Inte så konstigt kanske, eftersom det jaklaget tex sköt den gamla älgkon som alltid fick tvillingar varje år. Nu finns varken hon eller två kalvar. :( Känns jättetråkigt för hon "bodde" alltid i energiskogen som är till hälften runt om oss vid hästhagarna. Såg alltid dom nyfödda kalvarna när dom stod och darrade och försökte stå på alla fyra benen. Hästarna var inte ett dugg rädda för dom.

Anmäl
2008-10-16 12:51 #40 av: LinaN

#39 men vad trist.... hon hade säkert kunnat fått ett antal kalvar till.... litet tråkigt och korkat att ta livet av det som ser till att de har något att jaga alls. :S

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2008-10-16 12:58 #41 av: tezzie

#39 En älg och en kalv var det faktiskt. Vet inte hur många de får skjuta... Skall fråga :)

Anmäl
2008-10-16 13:03 #42 av: gejsa

#4# Ja, man blir ju verkligen ledsen. Det var så fint att se dom här omkring oss. Jag följde deras uppväxt såg t o m en gång när hon försökte få dom att vara själva. När hon skulle föda strax efter. Sedan kunde vi möta årskalvarna i skogen. Dom stod alltid tätt intill varandra och sökte trygghet. Dom föddes tillsammans och dog tillsammans. Jaktlaget sköt oftast båda två samtidigt.

Honan var rätt så gammal och grå i ansiktet. En i ett annat jaktlag sa till mig att det är en tyst överenskommelse att inte skjuta henne. Vilket dom gjorde till sist iaf. Men det jaktlaget bor inte här. Dom arrenderar och skjuter hej vilt tyvärr. Jag har 3 jaktlag runt omkring mig där jag bor.

Anmäl
2008-10-16 14:21 #43 av: Hagelberg

#35 det är starten som skiljer sig från norr till söder, absolut inte städer emellan! Jag anser att man pratar med personen i frågan och inte "hittar på" att han tjuvsköt för det vet du ju inte. Han kanske letade efter skadat/sjukt vilt. Vårat jaktlag har skjutigt färdigt (jakten är inte slut men de har skjutigt fullt, det är skillnad) men de är ute och försöker hittan en sjuk älgko som vi har i vårt område. Hon fastnar på åtelbilderna och ser inte för rolig ut, stackarn. Kan bara hoppas att de hittar henne!

Ser men någon som tjuvskjuter ska man anmäla det till polisen! 

Anmäl
2008-10-16 15:21 #44 av: lisette

tror antalet älgar de för skjuta beror på hur stor jaktarealen är..

Anmäl
2008-10-16 15:54 #45 av: Ledin

Tezzie jag fick lära mig senast i söndags att man inte får skjuta älgkon nu om den har kalv iaf inte om kalven var en hon, gick hon med flera fick man ta en gick dom med 3 fick man ta 2 men om jag fatta det rätt så får man vänta ta mammaälg sen då det gått ett tag. Hur katten funkar det regler nån som vet. (hur många dom får skjuta beror väl på stor mark o antalet dom räknas vara så långt har jag fattat :P) Allså så här sa dom i söndags ko med kavl=får man jaga senare nu e det tjurar men är ute efter då fjolårs samt äldre herrar. senare kommer korna att bli jakt på. (om jag fatta det hela rätt )

Anmäl
2008-10-16 21:59 #46 av: Nomenique

Jag tycker iaf det är en supersöter häst med på bild (^^,)

Anmäl
2008-10-16 22:55 #47 av: tezzie

#45 Nu litar jag på att syrrans karl och hans jaktlag känner till reglerna, och om det var herr eller fru älg som doim sköt vet jag inte, men att kalven var en kalv... det vet jag iaf :)

Jag är mest intresserad av hur det tillagas ;)

Anmäl
2008-10-17 11:31 #48 av: Ledin

sant, jag har ju oxå som du en syrras karl som jagar o därmed får man lite älgfärs o andra kött bitar (äter inte kött men övriga i familjen gör det) så visst gör man lite smått o gott. Även lyxig råddjursadel tilllagas men det får mamma sköta så allt blir rätt. O det som är så fint kött givetvis har man med kantareller så det blir en god höstmat :)

Anmäl
2008-10-17 22:48 #49 av: Primee

Nu är älgjakten i våra "ridskogar" slut =D De började jaga vid lunch igår, torsdag o blev klara idag, fredag på morgonen ^^, Här går det undan!

Anmäl
2008-10-21 13:27 #50 av: bell

Jag har rättså bra kontakt med mitt jaktlag så jag vet på ett ungefär när de är ute.

För mig är det självklart att använda varselväst när jag rider under höst o vinter. Om jag trillar av o blir medvetslös är jag lättare att få syn på. Är mer rädd för det än för att jag ska bli skjuten. Hästen har oxå reflexer. men kunde ha mera fast vita älgar har vi inte i mina trakter.

När jag var ute o red för något år sedan stog jägarna på pass runt en skogsdel. Jag höll mig på vägen o de vinkade trevligt när jag red förbi. Ända tills jag kom till en jägar-gube som satt mitt på vägen. han gick upp och ställde sig bakom ett smalt träd. Gissa om min häst blev rädd. Jägar-Guben sade att han inte ville skrämma hästen. Han manade väl den guben Kyss

Anmäl
2008-10-21 14:37 #51 av: Hannybee

Jaa, det kanske blir till att köpa ännu fler reflexer dåe... x)

Anmäl
2008-10-21 15:00 #52 av: LinaN

Vi har fått beskedet nu att det är älgjakt i våra skogar runt stallet ända tills årsskiftet.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2008-10-24 17:37 #53 av: Fluum

mycket bra inlägg, :)

Anmäl
2008-10-25 22:29 #54 av: lisette

fick idag reda på att tidne för älgjakt beror på arealen på jaktmarken. en arbetskamrat har 3 veckor på sin älgjakt. sen finns det de som bara har några dagar/veckor.

Anmäl
2008-10-26 12:37 #55 av: Fiona

#13 de behöver inte vara att dom ser fel, om dom skjuter mot en älg så kan de hända att skotten går förbi eller igenom älgen, och träffar då något bakom älgen. Om man har otur så är det man själv+sin häst som står där, inte så himla lyckat :P

Och kan ju lägga till att de är hyfsat vanligt att älgar rör sig i flock , i alla fall här omkring ;-P Bra artikel annars (y)

Jenny

Medarbetare på Mode & Skönhet iFokus - sajten om mode, skönhet, smink, glitter & glamour!

Kika gärna in på min blogg

Anmäl
2008-10-26 19:47 #56 av: JuniorCruddlis

Bra ide med reflexväst för både häst och ryttare. Rider inte på vägar men mycket i skog så man ska nog skaffa det om det inte finns i stallet där pollen står redan.

Anmäl
2008-10-26 20:19 #57 av: Aribigga

Jag och mamma höll på att galoppera ner en jägare en gång, fast då var det nog råbocksjakt och inte älgjakt. Men han satt precis på vår galoppstig, det var lite pinsamt plötsligt sitter det en gubbe i skogen. Vi vände hem ganska snabbt efter det...

Bra artikel annars, reflexer är bra till mycket, skönsång med :)

Anmäl
2008-10-26 20:37 #58 av: Peppe

Jag och Blacky mötte 2 älgar i skogen igår =)

Medarbetare på ~`Dressyr´~ och ~`Harry Potter´~

Anmäl
2008-10-27 13:18 #59 av: gejsa

Tar detta från hundarifokus. http://ltz.se/artikel_standard.php?id=558406&avdelning_1=112&avdelning_2=196 

Anmäl
2008-11-15 18:44 #60 av: may-britt

håper dere kan forstå  meg siden jeg er norsk men bor i  sverige.

jeg bor i Hishult og behövar ride i  skogen.

siden jeg har ikke annat sted og rida mine hester

hvet dere når jakten er over?

Anmäl
2008-11-15 19:59 #62 av: gejsa

#60# http://www.jagareforbundet.se/jakttider/

Här kan du gå in och titta var du bor vad dom jagar och hur länge.

Anmäl
2008-11-15 20:15 #63 av: tezzie

#60 Klä på er reflexer och sjung en sång så ska det inte vara några problem med att rida i skogen!

Välkommen hit förresten =)

Anmäl
2008-11-15 21:03 #64 av: Arkan

Här på gotland har vi inga älgar, så här e de lugna tider att rida ut i skogen.. :D, som tur e :P

Anmäl
2008-11-15 23:53 #65 av: may-britt

Hej

takk for svarene kansje jeg skulle flytt til gotlandSkrattande

takk for linken jeg skall titte.

sjunge ja det skall jeg men skremmer vell det som er i skogen Skrattande har ikke noe sang stemme.

pleier og klistre på  meg vest og  reflekser så  ser ut  som en jule gran når jeg ridar ut.

 

Anmäl
2008-11-16 01:12 #66 av: tezzie

haha, det är bättre att se ut som en julgran än att bli tagen för en älg Flört

Anmäl
2008-11-16 01:14 #67 av: may-britt

hej

Skrattande 

Anmäl
2009-10-12 00:53 #68 av: LinaN

*putt*

dags o tänka på detta igen! Kan vara en idé att lägga artikeln som aktuell igen :D

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2009-10-12 01:01 #69 av: kaka1234567

Här är de reflex på vid ridning och hund promenader Flört

Mvh kaka

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

 

Anmäl
2009-10-12 01:22 #70 av: Maja

#68 - Smart! =) Det gör jag direkt!

Anmäl
2009-10-12 02:04 #71 av: Zabbio

Sen finns det ju lampor att ha på hjälm och i stigbyglar med, det brukar inte våra älgar ha heller och de syns utan strålkastare :)

Anmäl
2009-10-12 12:16 #72 av: lisette

var ute och red igår. jag måste säga att jag var sjuuukt nervös! inte över älgjakt utan för att det var så fruktansvärt uppbökat av vildsvin.

Anmäl
2009-10-12 14:28 #73 av: Linnea

#72 En gång förra sommaren när jag och min syrra var ute och red såg vi vildsvinskultingar, dock ingen mamma.. lite nervös där ett tag eftersom vägen var överöst med sten i den dimensionen att man bara kan skritta.. Tja dom försvann iaf och vi såg ingen mamma och det var nog tur det.

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2009-10-12 15:35 #74 av: Rafflan

En tanke, dom som rider på typ vita hästar borde väl inte behöva oroa sig så mycket när det är ljust? ^^

Min häst är brun, får nog köpa in lite mer reflexer om jag vill ge mig ut i skogen :P

Anmäl
2009-10-12 15:43 #75 av: LinaN

#74 det är skit sak samma om du har en vit eller brun häst. Om du rider i snö på en vit häst så syns du lika illa som en brun häst i en mörk skogskant. ÄVen en vit häst mitt på en väg kan synas dåligt om ljuset ligger fel.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2009-10-12 15:45 #76 av: Rafflan

#75 jo men en mörk häst fattar jag ju kan lätt misstas för en älg. Men om dom tror en vit "djur" är en älg, då kan man ju börja undra. För ser man som ägare nåt stort vit kanske man borde kolla vad det är innan man skjuter liksom, vit älgar är ju inte så vanliga så ;)

Anmäl
2009-10-12 17:06 #77 av: LinaN

#76 du menade så ;)

fast det finns ju albinoälgar litet varstans. inte så vanliga men de finns, och sen kan ju trötta jägare jaga stubbar om det vill sig illa så man kna inte vara nog så säker ^^

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2009-10-12 17:20 #78 av: Rafflan

#77 jo men är det en albino älg lär dom kolla noga innan dom skjuter ;)

Å kan dom skjuta en stubbe kan dom nog skjuta en häst med reflex ;P

Anmäl
2009-10-12 18:33 #79 av: kaka1234567

Ååhh de är hämskt med Jakt.Idag för ca 20 min sedan hade vi en älg på tomten hon va så vaker men så klart ska hon bli bort skrämd av jägarna.Hon blev säkert ut jagad från skogen urs att de ens ska finnas något som heter jakt.

Här kommer lite bilder på stakarn.

Mvh kaka

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

 

Anmäl
2009-10-12 18:34 #80 av: kaka1234567

Hon är så vaker.

Mvh kaka

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

 

Anmäl
2009-10-12 18:36 #81 av: kaka1234567

Här bliv hon rädd =( Hon titade dörst oroligt mot skogen set sprang hon =(

Mvh kaka

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

 

Anmäl
2009-10-12 18:50 #82 av: Rafflan

Jo, jakten tycker jag inte heller är trevlig men pga att vi inte har så många rovdjur som kan ge sig på dom större djuren som älg och vildsvin är viss typ av jakt nödvändig :(

Anmäl
2009-10-12 20:11 #83 av: lisette

helt ärligt så tycker jag jakt är bra. det har blivit så fruktansvärt mycket viltolyckor den senaste tiden i mina trakter att jag välkomnar jakten.

framförallt vildsvin tycker jag är obehagliga, så lite mer jakt på dem hade varit bra. =) stammen är så stor ändå.

Anmäl
2009-10-12 20:15 #84 av: kaka1234567

Ush hur kan man säga så.??

Här hoss os har i en stor skog med tilräkligt plats förr alla.Mäniskan är en hämsk varelse som tarifrån djurens hem.Sakars vilda djur. =(

Mvh kaka

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

 

Anmäl
2009-10-12 20:54 #85 av: lisette

ivf vildsvinen förökar sig något så enormt. de är farliga att krocka med (likaså älgar), hellre några döda svin än en människa.

Anmäl
2009-10-12 21:13 #86 av: Rita-S

Utan kontrollerat jakt foröker sig villtstamen så att dom segpinast till döde av hunger och svälter ihjäl i stället, och dom större djur utklassar då dom mindre som rådjuren och tex hara, så även dom svälter ihjäl. Innan dess har dom då ätit upp gräs och korn så där inte finns hö att ge till ens egna hästar ens, inte kossor, får och så, sen får man skicka till slakt eller sälga bort då man inte har mat att ge egna djur. Tyvärr måste man altså tillåta nån jakt. Visst kan jag hålla med om stackars djuren, detta har dom inte ombedt att få, men tyvärr är det faktisk nödvändig då vi haft bort dom naturliga rovdjuren som hadde hållit bestånden nede. Jag vill nog heller att några djur dör av en smäll än att dussintalls djur segpinast sakta till döds.

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2009-10-12 23:58 #87 av: Rafflan

Kan även tillägga att vildsvinen älskar att äta upp allt våra bönder odlar, så utan jakten skulle det inte finnas någiot svenska odlat alls, om det inte var odlat i växthus vill säga ;)

Anmäl
2009-10-13 09:44 #88 av: 740tjejen

Hade nog velat ha lite fluorserande färger på ansiktet på den hästen också. Jägaren ser ju huvudet först, om man kommer ur ett snår. Så inte fel med fluorserande färger från mule till svans. :)

Anmäl
2009-10-13 12:19 #89 av: LinaN

#88 lätt avhjälpt med att man sätter reflexer på nosrem (om man inte brukar ha nosrem på hästen så tycker jag att man kna ha det på vintern när man rider ut iaf) samt på sidstyckena. För ingen älg har en "reflexgrimma" på sig. Och iof, har man ett välsittande träns kna man ha en vanlig reflexgrimma över/under tränset. Nytta med nöje sås.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2009-10-13 13:50 #90 av: bell

Själv är jag ju löjligt förtjust i dessa reflex grimmor med resår. Passar alla hästar i stallet & stör inte. Oskyldig Min lilla när vi ska på tur. Har inga benreflexer på på dagarna då de ofta trillar av...

 

 

Anmäl
2009-10-13 14:54 #91 av: LinaN

#90 du menar reflexbröstorna?

Kan säga som så att de passar inte min häst. Är för små. dock funderar jag på att sätta tränsreflexer på hans vanliga brösta istället.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2009-10-13 14:56 #92 av: Zabbio

#91 Tror att bell menar grimman..:P Finns resårgrimmor med reflex, eller en bit av nackstycket oh undersidan av nosremmen är reså, har jag fr mig.

Anmäl
2009-10-13 17:37 #93 av: bell

#91 Jag har en "grimma" som består helt av resårband med reflexband på. Jag har haft min grimma på både mini shettis och ardenner. Boett reflexgrimma

Anmäl
2009-10-13 17:43 #94 av: LinaN

#93 aha, tyckte det såg ut som helt vanliga tränsreflexer jag ^^ men då vet jag. fiffigt det dära! :D

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2009-10-14 12:45 #95 av: Thorsson

Usch, vildsvinen är otroligt många iår. Dom förstör bara för oss bönder. Så dom får dom gärna öka antalet som man får skjuta!

Dom har redan tagit en vid vårat stall, och det finns gott om dem vid skolan som är på åkrarna och förstör.
Vi har danskar som jagar vid vårat stall, vi mötte dom på hästarna när dom skulle börja så då sa dom till att dom skulle börja nu och har placerat ut grupper kring Nygård (stallområdet) så hästarna inte skulle bli rädda. Och att vi ryttare skulle vara berädda på att det kan smälla så varken vi ryttare eller häst skadar oss. :) Jag har ett stort skrittäcke oich reflexer i stigbyglarna. Ska gräva fram bröstan med :)

Anmäl
2009-10-14 18:04 #96 av: 740tjejen

*89 mena hästen i första inlägget. har alltid reflexer från nos till svans på de hästar ja har haft. Nu har ja sytt ett eget träns dock bara lädret som är original men de gula är egengjort.

Anmäl
2009-10-14 20:17 #97 av: LinaN

#96 snyggt. :)

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2009-10-22 23:10 #98 av: Elinormaggan

#98 Va snyggt!!
Här smyger jägarna runt på våra marker men mormor tar de på bar gärning xD!! såg 4st förra veckan(och hörde)Dzasti blev helt till sig :S :P

Anmäl
2009-10-22 23:26 #99 av: Hannybee

Jag tänkte rida ut i skogen på lördag men jag tror inte jag vågar även om jag har massa reflexer. Förvånad

Anmäl
2009-10-22 23:40 #100 av: jackiejohn

Jag både jagar och rider, tkr inte synd om älgarna sköt min första i år (dock under uppsikt då ja bara är 16)

En fråga ni som tkr så synd om älgarna äter ni kött? Om ni gör de antar jag att ni köper i affären elr får av nån släkting men se är de inte synd om de stackars kor, får, grisar och hästar som blir dödade bara för att vi ska få kött? Obestämd

Reflexer i mängder och som många andra skriver så är de ju super bra om man kan prata med jaktlaget som jagar där man rider, mkt trevligare för både ryttare och jägare.

Sen får man skjuta kalv med enkel så har de alltid vart här runt i alla lag iaf..., men man gör de helst inte för skjuter man kalven kan nån annan skjuta kon på så sätt sparar man 2 liv, men jag ska höra lite med pappa dels för eget intresse och så kan de va bra att veta för här skjuter många enkel kalv och de har aldrig vart nåt.

Sen nu riktar jag mig inte mot någon, men de är lite taskigt läge när man sitter helspänd på pass och väntar och så kommer de en gaphals till ryttare och sjunger elr tjoar och har sig man blir inet glad då. Och jägarna går ju inte ut i skogen med inställningen "Åh nu ska vi sabba för alla ryttare!!" sen förstår jag alla som sjunger och så för att inte bli misstagna för en älg men jag vet många som stör sig. Nu vill ja inte att nån tar illa upp av de ja nyss skrev..!!

 

Anmäl
2009-10-22 23:50 #101 av: lisette

#100 jag har faktiskt hört tvärtom där. jägare som tycker det är bra att det finns folk i skogen som får fart på djuren.

jag vill få kontakt med jaktlagen omkring här vi bor. men vet inte vem som äger skogen eller vilka som jagar här. kan man få reda på det på något vis?

Anmäl
2009-10-23 00:01 #102 av: jackiejohn

101# Givetvis är de olika en del tycker att det är bra och andra tycker inte om de Glad

Är inte säker där men evetuellt om du hör med jägarförbundet? elr hör med grannar elr närboende som kanske vet (de kanske du reda gjort) elr om du vet nån som jagar elr känner nån så vet ju dom oftast vilka lag som jagar runt omkring

 

Anmäl
2009-10-23 00:28 #103 av: LinaN

#100 jag var ute o red förra veckan och såg att det stod 3 bilar med tillhörande släp och jägare i en korsning där vi rider förbi, och jag skyndar på för att höra var de tänkte jaga i de nästmaste dagarna så vi kunde hålla oss därifrån, när jag har ca 20m kvar så  vinkar jag mot dem o ler, varpå de slänger  sig i bilarna och kör sin väg.... precis som om vi kom med stora blodtörstiga monster.... :/ tyckte det kändes väldigt trist.

skulle ju bara fråga var de skulle jaga de närmaste dagarna som sagt... :(

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2009-10-23 23:52 #104 av: jackiejohn

103# Jaa de lät trist, himla dålig stil måste jag säga :o

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.