03 - Allt om ridsporten

Svenska toppryttare: Anna Skúlason

2009-02-02 20:55 #0 av: Maja

Vi kommer under en period framöver att följa svenska toppryttare genom en intervju. Först ut är Anna Skúlason, en otroligt duktig islandsryttare som är många unga ryttares förebild. Tillsammans med sin make Magnús driver hon en underbar gård i det skånska landskapet.

Anna Skúlason har otroliga placeringar i SM, NM och VM är hon en av Sveriges mest framgångsrika islandsryttare. Hon är till exempel regerande svensk mästare i 150 meter flygande pass tillsammans med hästen Lúta frá Dalbae.

Anna är även en mycket god lärare som hjälper till att utveckla ryttare och deras hästar. Hon håller till på Brösarpsgården i Skåne tillsammans med sin man Magnús Skúlason som även han är en av Sveriges främsta ryttare. Gården ligger i ett fantastiskt landskap som kan förtrolla vem som helst.

Nu håller vi alla tummarna för 2009 års satsning: VM i Schweiz som hålls den 3-9 augusti. Lycka till Anna!

Här kommer intervjun:

1. Hur kommer det sig att Ni började med hästar?
"Där jag växte upp fanns inte så många valmöjligheter till fritiden så jag gjorde som dom andra tjejerna, valde gymnastik och ridning på ridskola. Efter några år när båda sporterna började bli mer "seriösa" var det inget svårt val att sluta med gympan och välja hästarna." 

2. Har Ni alltid varit inriktad på islandshästridning?
"Jag red på ridskola i några år sedan lånade jag en D-ponny, en Connemara som var underbar. han lärde mig mycket och vi tävlade i hoppning, körde sulky och tränade dressyr för tränare. När jag var 18 tyckte jag att han var för liten (145 cm....nu rider jag på 140 cm hästar....) och slutade med honom och tränade svenska halvblod på en gård under några år. Red in dom, startade någon tävling och sedan såldes dom. Jag lärde mig massor!

Islandshästar började med  först när jag träffade min man."

3. Hur många hästar har Ni i dagsläget?
"Vi har 88 hästar på gården men själva äger vi ca 20,  endel är "sam-ägda" ihop med andra personer så det är svårt att räkna."

4. Hur ser en vanlig dag ut för Er?
"En vanlig dag börjar med att lämna barn på dagis och skola kl 7.30. Vi är i stallet 8.00 och rider, sköter allt som behövs i ett stall och en av oss hämtar barnen 16.00. Vi fikar och äter lunch i stallet och gör allt kontors jobb därifrån också."

5. Finns det något speciellt hästminne som Ni sent kommer att glömma?
"Jag kommer aldrig att glömma första gången jag tävlade SM, då red jag ett sto som var 1,27 cm hög och vi kom till A-final i femgång bland massa fina, stora hingstar och resten av ryttarna var bara killar!! Vi blev 5:a och det var verkligen stort.

Ett annat minne som präglat mig mycket är en sommar när jag jobbade på Island med att ta hand om och driva 90 hästar på olika rutter med turister. Det var häst 24 timmar om dygnet i midnattssol och i islandshästarnas rätta element. Oförglömligt!"

6. Om Ni vill tillägga någonting, vad som helst är Ni mycket välkommen att skriva det här.
"Att tävla är kul men det är samvaron med hästen som är det största. Att känna den samklang med hästen som ibland uppstår är stort. Att vara skolad i ett stall och med det hårda jobb som det innebär formar ryttare till människor som är starka och inte gnäller över dåligt väder eller tidiga morgnar, ansvarstagande, uppmärksamma på stämningar mellan djur och människa. Mycket att dra nytta av i det dagliga livet."

 

Anna Skúlsason på boksignering

På bilden ser vi Anna (längst till vänster i bild) under en boksignering. Vi har godkännande att använda bilden och tackar för det!

Vi tackar Anna så otroligt mycket för att hon ställde upp på intervjun och önskar henne all lycka i framtiden!

Besök gärna familjen Skúlasons hemsida: http://www.skulason.se/

Anmäl
2009-02-02 22:09 #1 av: Alex

Mycket bra, Maja. :)

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Anmäl
2009-02-02 22:50 #2 av: AusaBausa

MKt intressant läsning...har sett dem live på isen m sina hästar här utanför Tosteberga nyårsafton 1996. Dem bodde här i Tosteberga ngr år och det var så kul att ha lite "känt" folk boendes här ,synd dem inte bodde kvar..vilken reklam för Tbg det hade varit ;-P

Har eller har haft sina islänningar på bete härom somrarna..tydligen idealiskt för dem..

Anmäl
2009-02-02 22:59 #3 av: tezzie

Otroligt trevlig artikel =)

Intressant även för oss som inte har isisar :)

Anmäl
2009-02-02 23:04 #4 av: Maja

Mycket trevligt att göra artikeln också! :)

Ni som aldrig har testat att rida islandshäst borde verkligen göra det! :) Som min läkare sade idag på sjukhuset: "Man svävar som på rosa moln i flera dagar efteråt!" ;)

Anmäl
2009-02-03 08:12 #5 av: lisette

#4 det är bara för att man inser att det är bättre att rida vanliga hästar. ;)

bra artikel maja!

Anmäl
2009-02-03 10:13 #6 av: bubbelbubbel

bra maja! :D

och henne såg jag på tv en gång, vad sjutton kan det ha varit för program, det handlade iaf om när dom köpte gården...

Anmäl
2009-02-03 10:41 #7 av: Repoort

Vilken bra artikel. Ska bli spännande att följa den här artikelserien.

Anmäl
2009-02-03 12:22 #8 av: Maja

#6 - De var med i "Hemsökta hus" eller något liknande program, kanske var det? :)

Anmäl
2009-02-03 12:48 #9 av: attika

Intressant artikel, ja jag säger det bara åh vad härligt det är med islandshästFlört

Anmäl
2009-02-03 13:06 #10 av: bubbelbubbel

#8, aah! dt måste det har varit ja..:)

Anmäl
2009-02-03 16:05 #11 av: Marija

Jättebra och fint skriven intervju =)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.