03 - Allt om ridsporten

Svenska toppryttare: Gudmundur Einarsson

2009-02-04 21:08 #0 av: Maja

Nu fortsätter vår serie om våra svenska superstjärnor! På tur står den underbart skicklige Gudmundur Einarsson som tillsammans med sin otroligt vackra häst Spróti satsar på VM-medaljer!

Gudmundur är född i det vackra landet Island där han som tonåring upptäckte sitt intresse för gudarnas häst islandshästen. Sedan dess har han utvecklats och blivit den välkände ryttare han är idag. Han reser runt i hela Norden och håller kurser för att sprida vidare sin kunskap och har hjälpt många ekipage att utvecklas och efterfrågan är stor. Gudmundur, eller Gummi som han även kallas, är många ryttares förebild och idol.

Under sin karriär har Gudmundur samlat på sig ett stort antal medaljer och det verkar inte ta slut någon gång utan framgångarna blir bara fler och fler! Gulden regnar över honom och hans hästar. För tillfället tävlar han sin ståtlige musblack Spróti och siktar på VM-medaljer vilket vi önskar honom ett stort lycka till med!

Här kommer intervjun:

1. Hur kommer det sig att Ni började med hästar?
"Jag sommarjobbade på en bondgård på västra Island som tonåring, där fick jag rida en del och fick också låna en häst som hette Sóti. Kom snabbt underfund med att det var roligt att rida och då speciellt fort och helst rakt fram. Efter många om o men så fick jag denne Sóti som lön för den sommaren. Han red jag och tävlade en hel del i kapplöpningsgrenar som trav och galopp."

Gudmundur och den vackre hingsten Randver fra Nyjabae

På bilden ser vi Gudmundur tillsammans med den vackre hingsten Randver frá Nýjabæ

2. Har Ni alltid varit inriktad på islandshästridning?
"Eftersom jag är född och uppvuxen på Island så fanns inga andra alternativ än islandshäst. Men jag tror att det är en typ av häst som passar mig, även om det hade funnits tillgång till andra raser. Islandshästens mångsidighet, kraft och styrka passar mig."

3. Hur många hästar har Ni i dagsläget?
"Vi har idagsläget ca 15 egna hästar i varierande åldrar. Förutom dessa så är det ytterligare ca 15 hästar på gården som är här på träning eller går hos oss på lösdrift."

4. Hur ser en vanlig dag ut för Er?
"En arbetsdag som hästtränare är i regel rätt lång och fylld med arbete. Jag är i stallet vid 7.30 då jag börjar träningen med hästarna. Jobbar med detta i princip hela dagen med en timmes lunch ungefär. Den brukar gå åt till kundkontakter och telefon.

Vid 18-tiden försöker jag göra kväll. Då har arbetet också bestått av div gårdssysslor, laga hagar, beställa foder mm mm. Jag skor även alla hästar som står på gården, så det blir en och annan hov under säsongen.

En stund på kvällen går också åt till att planera nästa dags arbete. Detta för att spara tid och kunna sätta igång med en målmedveten träning direkt på morgonen.

Jag är också ute och håller kurser i snitt 3 helger i månaden. Detta gör att min arbetssäsong är hektiskt så efter avelsbedömningarna i juni tar jag helt semester fram till slutet av augusti. Då kan jag fokusera på mitt eget ridintresse och tävlande."

vinnare_sm_07.jpg

Gudmundur och hans vacka Spróti vann SM 2007

5. Finns det något speciellt hästminne som Ni sent kommer att glömma?
"Ett väldigt tidigt hästminne är från denna första häst Sóti. Jag hade fått låna honom för att följa med på en långritt med bönderna i trakten. jag var 15 år och hade absolut ingen hästerfarenhet, men tyckte att detta lät häftigt.

Ridturen var på ca 16 timmar och gick över stock och sten, över och i vatten, upp och ner och ofta i full fart. Vi hade med oss andra hästar också så stackars Sóti behövde inte bära mig hela tiden.

I alla fall så blev jag så vansinnigt trött på slutet av denna tur och jag skulle rida ensam de sista kilometrarna hem dit jag bodde. När det var 4-5 kilometer kvar så somnade jag rakt av på hästryggen, vaknade hemma på gårdsplanen där Sóti stannade. Det var en häftig känsla hur denna häst tog mig hem på ett säkert sätt medan jag förmodligen hängde som en hösäck på honom. Det är ett sådant starkt minne av en hästkänsla.

Sedan finns det naturligtvis massor av minnen från min tävlingskarriär som också är otroligt häftiga och värdefulla."

6. Om Ni vill tillägga någonting, vad som helst är Ni mycket välkommen att skriva det här.
"Jag trivs väldigt bra med mitt arbete och mitt intresse. Vi bor på en fantastiskt fin gård i Jämtland och har förmånen att ha oändligt med träningsmöjligheter på is och snö, men ändå närhet till fina ridanläggningar.

Målet för min egen del detta år är att komma med till VM med min häst Spróti och kämpa om medaljerna i passgrenarna."

NM_2008_gummi.jpg

En av många prisutdelningar där Gudmundur har hamnat högt på pallplatsen. Här under NM år 2008.

Alla bilder är tagna från Gudmundurs hemsida och vi har fått tillstånd till det!

Vi tackar Gudmundur så otroligt mycket för att han ställde upp på intervjun och önskar honom all lycka i framtiden!

Besök gärna Gudmundurs hemsida: http://geinarsson.se/

 

Anmäl
2009-02-05 04:13 #1 av: Maja

En underbar ryttare som jag tyvärr inte har fått träna inför, än! Önskar att jag kommer att kunna göra detta i framtiden dock! :)

Har själv sett Gudmundur och Spróti tävla och de är så vacka tillsammans att man inte kan släppa dem med blicken! Det är ett sådant kraftpaket till häst och en sådan skicklig ryttare som tillsammans blir ett oslagbart par!

Bifogar en av bilderna som jag tog från istölten.

Anmäl
2009-02-05 12:01 #2 av: tezzie

Otroligt bra artikel Maja.

Kul att följa eliten :)

Anmäl
2009-02-05 12:39 #3 av: Marrsson

Säger som Tezzie! "Otroligt bra artikel!"

Det är skoj att läsa om en inriktning som jag själv aldrig varit intresserad av. Jag har aldrig hört talas om dessa ryttare och de tycker jag är så synd!

Kul att ni tar fram alla genrer!

Ser fram emot nästa del i Serien!

Anmäl
2009-02-05 13:36 #4 av: Alex

Kanonbra artikel, om en himla bra och härlig ryttare! Skrattande

Bara älskar den biten när han somnade på hästen... Det är bra gjort måste jag säga! ^^

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Anmäl
2009-02-05 18:08 #5 av: Maja

Tack för att ni uppskattar det! :)

Anmäl
2009-02-05 18:53 #6 av: Marija

#3 Håller med! :)

Bra skrivet!

Anmäl
2009-02-05 19:26 #7 av: Lindbygarden

Verkligen en jätte bra artikel!

Anmäl
2009-02-05 21:50 #8 av: Maja

Tack, hoppas Gudmundur är nöjd med den också! :)

Han har hållit många kurser på min förra ridskola och har även haft några av ridskolans hästar på inridning, bland annat denna dam (gammal bild) som är efter Randver (skäckhingsten på bilden i artikeln).

Anmäl
2009-02-09 02:23 #9 av: IdaS-A

intressant läsning, är det juve som har intervjuat?

Anmäl
2009-02-09 02:51 #10 av: Alex

#9 Ja det är det. Glad

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.