02 - Allmänt om hästar

Hästens sinnen: hörseln

2009-02-23 18:30 #0 av: Maja

Efter att ha lärt oss om hästens syn fortsätter vi nu vår resa. Denna gång tar jag upp hörseln. Har hästarna bra hörsel? Hur fungerar örat?

Har du någon gång tänkt på hur mycket hästen rör på sina öron? De är ytterst sällan helt stilla. Hästar hör bättre än människor. Detta beror främst på att de kan röra på sina öron så pass mycket. På oss människor sitter öronen där de sitter och vi kan inte vinkla dem. För att höra bättre måste vi vrida på hela huvudet, medan hästen bara kan vrida på örat utan att behöva snurra sig själv ett halvt varv. Örat styrs av hela sexton muskler. Det kan rotera hela 180° (ett halvt varv) för att kunna riktas till ljudkällan.

En häst hör bra och skulle mycket väl kunna lära sig alla kommandon genom att lyssna på ryttarens röst. Har du till exempel varit på en ridskola där det räcker med att läraren säger "trav" så börjar hästen trava? Detta beror mycket på att hästen hör vad ridläraren säger. Den går ofta med sina öron vinklade mot ridläraren medan hon pratar.

Hästen kanske inte förstår alla ord du säger, men kan lyssna på ditt tonfall. Den kan höra om du är arg, bestämd, lugn, glad, ledsen eller annat. På grund av sin goda hörsel kan hästen ofta höra saker som för oss människor är svåra att uppfatta. 

Det har alltid varit viktigt för hästen att kunna röra på sina öron. När den fortfarande levde fri så var det viktigt att den kunde höra ljud på långt håll som kunde vara faror. När hästen betar vinklar den ofta öronen fram och tillbaka för att lyssna efter ljud. Om du ska hämta in hästen från hagen och ropar på den så lyfter den ofta huvudet (för att se dig bättre, läs artikeln: Hästens sinnen: synen för mer info), samtidigt som den vinklar öronen mot dig för att höra dig bättre.

Precis som hos oss människor avtar hästens hörsel med åren. Däremot har ju hästarna som sagt bättre hörsel än människan så de hör ändå oftast bättre än vad vi gör, oavsett ålder.

Hästarnas goda hörsel har ofta fått hjälpa oss människor. Man talar ofta om att hästen har ett sjätte sinne och kan "se farorna innan de inträffar". Ett exempel på detta är till exempel de små shetlandsponnyerna som fick hjälpa till i gruvorna. Om de reagerade på ett uppspelt och ljudligt sätt kunde man ana att gruvan skulle rasa ihop eller liknande. Mänga menar dock att detta sjätte sinne inte alls existerar, utan att allt har med hästens hörsel att göra. Eftersom hästen kan reagera på ljud bättre än oss människor kan den höra när det spricker i berget eller liknande som en människa inte skulle reagera på över huvud taget.

Så nästa gång du befinner dig i en högljudd miljö tillsammans med din häst: Tänk på att den uppfattar alla ljud klarare och högre än vad du själv gör!

öronfreja.jpg

 

Källor:
IdrottOnline
Svenska Ridsportsförbundet
Hästens hörsel

Anmäl
2009-02-23 18:39 #1 av: Katter3

Jättebra artikel!

Anmäl
2009-02-23 19:22 #2 av: [Angel88]

mycket bra artikel

Anmäl
2009-02-23 20:31 #3 av: Marija

Kanonbra skrivet!

Anmäl
2009-02-24 01:34 #4 av: Maja

Tack! =)

Anmäl
2009-02-24 08:00 #5 av: attika

Bra skrivet och intressant att läsaGlad

Anmäl
2009-02-24 16:26 #6 av: Sweelin

kul att läsaGlad

Anmäl
2009-02-24 16:37 #7 av: fridak

trevligt att läsa:)

Anmäl
2009-02-24 17:07 #8 av: Maja

=)

Anmäl
2009-02-26 20:02 #9 av: Anze---Me

Intressant  Glad

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.