02 - Allmänt om hästar

Ett bra sommarbete

2009-02-21 16:22 #0 av: Maja

Vad bör man tänka på när det kommer till sommarbetet? Är det bara att släppa ut hästen i en hage och så är det bra så?

Sommaren kan kännas långt borta nu när man tittar ut genom fönstret. Snö, snö och mer snö. Men den är närmare än vi tror. Snart är vi där och med sommaren kommer sommarbetet!

Innan man släpper ut hästen på det härliga betet bör man gå igenom vissa frågor. Givetvis finns det fler, men några av de viktigaste är:
- Är hagen tillräckligt stor för alla de hästar som ska gå där?
- Ser staketet helt och hållbart ut?
- Finns det farliga föremål i hagen?
- Finns det skugga så inte hästen behöver stå i stekande sol hela dagen?
- Är det mycket parasiter?
- Kan man släppa ut hästen direkt från vinterhagen till sommarbetet?

20359477.jpg

Hur stor ska hagen vara då?
Man brukar räkna med ett halvt hektar per häst, alltså 5000 kvadratmeter. Givetvis får det vara större.

Vad ska man tänka på när det gäller staketet?
Först och främst: Vilken typ av staket har ni?
Beroende på vilken typ av staket ni har så bör man kontrollera olika saker. Jag kommer att ta upp de två vanligaste stakettyperna här:
Elstaket:

  • Fungerar elen fortfarande?
  • Är det trasigt?
  • Ligger det någonting emot staketet någonstans i hagen som kan försämra det?
  • Behöver ni spänna åt linorna mer? 

 

Trästaket:

  • Är staketet hållbart eller har det murknat någonstans?
  • Har det gått sönder någonstans?

Farliga föremål i hagen? Vad menas med det?
Kanske ligger det en glasflaska i hagens ena hörn? Järnstänger, gammal eltråd som ligger på marken, osäker mark, fallfärdiga träd som kan ramla om en häst kliar sig på dem med mera. En hel del alltså.

Ni kanske rent utav måste stängsla av delar inne i hagen? Ett bra tips är att leda runt hästen i hagen den första gången så att den får se hur hagen är uppbyggd och se var det finns staket så att den lära sig vad som är hage och vad som inte är det.

 

Finns det giftiga växer i hagen? Idegran är en farlig bov som kan ha en sådan allvarlig konsekvens att hästen kan dö. Gå gärna ett varv och leta. Om ni ser en växt ni inte känner igen så är det alltid bra att kolla upp den för säkerhets skull.

20359487.jpg

Skugga? Vad räknas som det?
Om man inte vill bygga ett sol- och vindskydd går det bra med en liten skogsdunge. Det är viktigt att hästen kan ta skydd från den stekande solen, oväder och regn. Ofta så brukar hästarna inte söka skydd när det gäller regn, men värme och sol kan bli mycket jobbigt för dem om de inte kan skydda sig från den på något sätt.


Parasiter? Hur ska man kunna ta bort dem?
Hästar som går i en hage har ett begränsat område att röra sig på. Det betyder att de äter och bajsar på samma område. I det fria kan hästarna förflytta sig på mycket större områden och risken att de drabbas av diverse parasiter är inte lika stor.

Någonting som kan vara bra är att ha två sommarbeten som man skiftar mellan så att marken får stå orörd vartannat år och då hinner vila. Annars kan man skifta mellan olika djur i hagarna. Till exempel kan man låta kor gå på betet ett tag, sedan hästar. Dessa djur äter olika växter och har olika typer av parasiter.

Ta gärna några rundor i hagen under sommaren där du plockar bort hästarnas bajs så att det inte ligger kvar hela tiden.

Glöm inte att avmaska hästen. Om hästen drog på sig parasiter under sommarbetet sommaren innan så har dessa utvecklats till könsmogna parasiter (till exempel maskar) som lägger ägg. Dessa ägg kommer ut i hästens avföring som sedan hamnar på betet och sedan betas upp av nya hästar som utvecklas till könsmogna larver nästa sommar och så fortsätter det år efter år. Avmaskar man däremot hästen så kan inte maskarna spridas vidare.

Kan jag släppa ut hästen från vinterhagen rakt ut på sommarbete?
Kan kan man ju alltid. Men det är inte att rekommendera. Om hästen kommer från en vinterhage med nedbetat gräs till en stor sommarhage fylld med grönt, saftigt gräs kan det komma som en chock.

Oavsett om du ska låta hästen gå ute dygnet runt eller stalla in den under natten så är det viktigt att du ser till så att hästen vänjer sig vid det nya betet. Ett tips är att låta hästen beta ett litet tag i början och sedan successivt öka betestiden.

Okej, allt är klart! Eller?
Se till så att hästen alltid har tillgång till vatten att dricka! Låt även hästen ha tillgång till saltsten och mineraler.

Hoppas ni får en trevlig sommar!

20359482.jpg


Källhänvisning:
Agria
Stallsmart
Ringsjöns veterinärklinik


Anmäl
2009-03-01 22:57 #10 av: Maja

När ska era hästar gå på sommarbete? Glad

Anmäl
2009-03-01 23:02 #11 av: Marija

Jättebra artikel med mycket viktig info Glad

Anmäl
2009-03-01 23:12 #12 av: gejsa

Man kan även gå runt i hagen och kolla alla liggande stenar.

Finns det stenar i hagen? Vet en som fick avliva sin islänning pga att stenen hade gått mittitu pga tjälen. Hästen råkade få in foten där resten förstår ni kanske. :(

Anmäl
2009-03-02 00:25 #13 av: WinterPrince

Jag släpper min på bete 1 maj! Det är då han anländer nämligen och ska träffa sina nya lekkamrater.

Mvh Emelie & Jack
Exa Equestrian, Ingen död fisk, 141km

Anmäl
2009-03-02 09:06 #14 av: Royalz

Bra info :)

Anmäl
2009-03-02 11:24 #15 av: Ledin

Bra skivet hoppas alla tänker på detta :) fina bilder vad det med.

Anmäl
2009-03-02 12:13 #16 av: AnnaLundin

Vill bara påpeka att avmaskning inte är självklart, bättre att göra ett träckprov som visar ifall det alls finns några maskar att göra sig av med och OM de finns, vilken sort - så att man kan avmaska med rätt medel och lyckas bättre.

Anmäl
2009-03-02 12:51 #17 av: Kickilu

#16 Håller med dig om att träckprov är himla bra. Har för mig att maskmedel blivit receptbelagda vilket är bra. Många maskar nog helt i onödan samt att det är ju bra att veta vilka parasiter hästen har.

Anmäl
2009-03-02 13:17 #18 av: AnnaLundin

#17 - sen är det också så att det är den slentrianmässiga avmaskningen som har gjort att vi har stora problem med resistens mot avmaskningsmedel, alltså att parasiterna utvecklar resistens.

Jag vet t.ex, tack vare träckprov, att den stam med spolmaskar som finns på mina marker är resistent mot ivermectinpreparat. Jag gjorde en dubbelkoll nämligen, tog ett träckprov på en häst två veckor efter att hon avmaskats med Noromectin och då hade hon ganska gott om spolmaskar fortfarande.

Sen har jag några hästar som är helt parasitfria, dem behöver jag inte ge några kemikalier alls...

Beteshygieniska åtgärder är däremot väldigt viktigt för att hålla nere parasitförekomsten. Jag har en fårflock som betar hästarnas rator, av detta skäl. Och min sommarhage kommer skördas innan beteshästarna släpps där i år.

Anmäl
2009-03-03 10:18 #19 av: Smex

Bra artikel men jag håller med Anna om att man skall inte säga att det är viktigt med avmaskning. På unghästar så är det nästan ett måste men om det går att ändra att man kan skriva att man gör träckprov så man vet vilket medel som behövs för att få bort masken.

Anmäl
2009-03-03 17:54 #20 av: Otaku

#12 Ja, det var så tragiskt. Hästen blev så chockad att han inte reagerade på någonting. Den stakaren kunde ju inte äns stå själv. :(

Anmäl
2009-03-04 09:33 #21 av: jen

känns långt till sommare nu, men förhoppningsvis bara 2-2½ månader kvar till betes släpp :)

Anmäl
2009-03-09 13:11 #22 av: Toscany

Bra skrivet.
Jag tycker att det är viktigt att genomsöka hagen på giftiga växter som du skrev och att kolla osäker och brant mark.

Anmäl
2010-03-21 20:55 #23 av: ebengtssson

åh vad jag börjar längta till 1a maj (hästarna åker ut då ;)

http://satilaryttaren.blogg.se

Anmäl
2010-03-21 23:23 #24 av: halloonsodaa

Är det någon som vet ett bra sommarbete till hingst? Bor utanför Uppsala och vill väl inte åka jättelångt med en åring. Någon som kan ge förslag för vi hittar inget:/

Anmäl
2012-06-12 00:10 #25 av: [skogtokig]

Puttar upp artikeln då det ärmånga som har sina hästar på bete nu

Anmäl
2012-06-12 08:04 #26 av: Gronstedt

Det är en balansgång och hästar är väldigt olika. Visst måste man undanröja faror, men man ska akta sig för att stängsla bort varenda sank fläck, rishög och lutning, för hästarna måste också lära sig att bära sig vettigt åt i terrängen.

Mina inackorderingar är vana "utehästar" och de rejsar inte på ställen där de inte har gått förut, och om de känner att marken börjar bli lös under hovarna eller lutar för mycket, så stannar de, backar och tar en annan väg. Andra hästar, som inte är så vana att vara ute, kan springa som idioter direkt från grinden i en hage där de aldrig varit. Naturligtvis blir skaderisken mycket större då.

Anmäl
2020-02-05 22:37 #27 av: Zepp

2020 numera!

Och sommaren/våren har en del månader/veckor kvar!

Dags att planera med andra ord!

Det bästa är hur som helst om de får lov att gå ihop med sina kompisar.

Dvs de är sociala djur, lixom vi, de förmodligen mer än vi?

Iallafall angående sommarbete, om man har sin häst på stadsstall, det  är iallafall en fördel för oss/dem om man har lite känningar på landet.. hästarna kan grina och skrika en del i början, till slut så finner de som regel en flockgemenskap!

Såå jag vistades en hel del ute i hagen.. förmodligen hade jag inte behövt det, det var en del grin och åthärvor i början, dvs de fixade det själva och jag var överflödig.. sociala djur som sagt, jag har ingen anung om vad de sade till varandra.. iallafall så gick de som en flock hästar över markerna!

Stängsla hit och stängsla dit.. gäller främst om de har väldans begränsade områden att röra sig inom.

Oså.. det kanske viktigaste, det bör även finnas en äldre vuxen/erfaren häst, som är van vid området!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2020-02-07 15:58 #28 av: Bjallstal

Vi kör samma flockar(en småponny och en storponny/storhäst) i sommarhagarna som i vinterhagarna, blir mindre oreda mellan dem då. Våra två går med ytterligare en b-ponny. De går i en "diet"sommarhage där vi dagligen flyttar staketet en liten bit varje dag. Vår ena blir alldeles för fet(oavsett motionsmängd) av att gå på fri tillgång gräs och kompisens fick fång när han gick på fritt bete. Så vi håller en lagom nivå för dem. 
De andra släpps successivt in i sommarhagarna (ökar tiden efter hand) men sedan går det fritt dygnet runt.

Anmäl
2020-02-07 17:57 #29 av: Shia1

Här går de i sina vanliga hagar m lösdrift, fri tillgång på hö och vattenkopp. 

sen öppnar vi upp järnhagen bak å sätt ihop m trådhage på först ca 20''10 m gräshage, och sedan kopplar vi på ytterligare 3-400 m så de har typ 600 m lång hage och 20-30 m bredd. de går 2 och 2 och är tävlingshästar. blev bra att ha så i sommar(hade dock ej hagen m lösdrift och vattenkopp, det fixade vi under den perioden så, blir så t sommaren) 

min blev väl ask lite rund XD meeeen han är ju "ridhäst" numera så XD

1 och 2 åringarna släpps på bete m samma årskull 3-5 st i gigantisk beteshage några mil härifrån  m tillgång t sjö och allt .vet ej storlek men de brukar gå där maj- september. och betet räcker hela den perioden. 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.