02 - Allmänt om hästar

Hästens sinnen: lukten

2009-02-27 15:55 #0 av: Maja

Syn, hörsel, smak.. Två sinnen kvar! Denna gång står lukten på listan.

Har du någon gång ridit ute i skogen och så har hästen stannat och vägrat gå utan bara stirrat rakt ut i tomma intet? Då kan det bero på att hästen har känt lukten av någonting, kanske en älg eller ett rådjur.

Hästar har nämligen ett mycket välutvecklat luktsinne. Detta har varit viktigt för djuren i vilt tillstånd, då de har varit tvungna att kunna känna lukten av rovdjur som lurar i högt gräs eller bakom buskar. Blåser det kraftigt kan hästen bli extra spänd, detta till stor del på grund av att den då inte kan känna lukterna lika tydligt som när det är vindstilla. Den blir då extra reserverad och kan gärna vilja fly om den får för sig att det är någon fara som lurar bakom nästa hörn.

 

IMG_5134 small.jpg

Hästar kan till och med känna lukten av rädslan hos ryttaren i vissa fall. Detta smittar då lätt av sig på hästen och även den kan bli nervös och rädd, eller ännu värre ta fördel av genom att försöka ta över ledarskapet från människan. Det gäller alltså att hålla sig lugn och säker när man hanterar sin häst.

Det finns dem som påstår att hästar är extra känsliga när det gäller blodlukt. De menar att hästarna kan bli riktigt nervösa och osäkra när de är i närheten av slakterier eller andra ställen där det förekommer mycket blod. Känner hästen någon lukt den inte är van vid kan den reagera på olika sätt, mycket vanligt bland vilda hästar är att de stöter ut den häst som inte luktar som resten av flocken. Detta kan ni säkert märka när det kommer en ny häst till ett stall. De andra hästarna har ibland svårt för att acceptera den nya hästen och man måste därför vara noga med att se så att allt går bra när man släpper in en ny häst i hagen.

När hästarna väl ska hälsa på varandra så brukar de lukta på varandra, speciellt på andedräkten. Denna lukt sätter sig i hästens minne så att den sedan vid ett senare tillfälle kan komma ihåg att hästen tillför flocken.

När ett sto precis har fölat kan man se hur hon står och luktar på sitt föl. Detta gör hon till viss del för att memorera hur sitt föl luktar så att hon kan vara säker på att det är rätt föl som diar henne i fortsättningen. En hingst kan känna lukten av ett brunstigt sto på en kilometers avstånd, så det är viktigt att hålla koll på sin hingst och sto under brunsten!

 

mule.jpg

Tack till CBA och Alex för lån av bilder!

Källor:
HestWiki
Svenska Ridsportsförbundet
Horseway
Ridsport


 

Anmäl
2009-02-27 16:58 #1 av: Marija

Jättebra artikel!

Prova att stoppa något föremål som hästen inte är van vid (behöver inte vara jätte märkvärdigt, en svamp t ex) framför mulen på den, de flesta hästar luktar först med ena näsborren och sedan den andra Flört

Anmäl
2009-02-27 17:39 #2 av: sus-sharon

bra artikel igen!=)

jag undrar dock bara var informationen kring att hästen "kan lukta sig till rädsla" kommer ifrån?Glad

det här tycker jag är ett så himla lustigt uttryck! det har tydligen forskare också tyckt, eftersom det gjorts studier i detta där man, så vitt jag förstått, kommit fram till att det knappast har med lukten att göra, utan mer om de små signaler vi inte alla gånger är medvetna om att vi ger när vi är nervösa eller rädda.

jag skulle alltså hellre säga att hästen känner rädsla och nervositet och flytta detta stycke till den artikeln (som jag hoppas kommer snart!)

Anmäl
2009-02-27 17:47 #3 av: Maja

Tack! =)

#1 - Japp! =) Det är kul att se hur de reagerar! =)

#2 - All info kommer från källorna som finns med på slutet, men det gäller givetvis att ställa sig kritisk till allt man läser. Men jo, hästar kan känna rädsla och det kan mycket möjligt ha med lukten att göra, då det ofta utsöndras ämnen i oss när vi reagerar på olika sätt, exempelvis stressorer vid stress. Eftersom hästens luktsinne är så pass utvecklat kan det mycket väl känna att människan inte är som den brukar.

Anmäl
2009-02-27 18:22 #4 av: sus-sharon

#3 mja, jag ställer mig nog fortfarande mycket tvekande till att det skulle "lukta rädsla". ja, de känner rädsla. ja, de märker en förändring hos människan. men luktar rädsla, nja.

stressorerna är det som utlöser stressen, alltså någon form av påverkan på kroppen som ger ett adrenalin/noradrenalinpåslag, svettningar, ökad hjärtfrekvens osv osv.

det sägs ju även om hundar att de kan lukta sig till rädsla. I studier kring detta har man dock funnit att det snarare är de yttepyttesmå signaler vi (ofrivilligt) ger som hundarna ser och känner av. (det kan vara ändrad kroppshållning, "nervösa" rörelser med händer, armar etc och flackande blick och så vidare).

eftersom människan också är så duktig i att bada, använda olika (parfymerade) tvålar och parfymera sig (naturligtvis intet ont sagt om att bada;)) så döljer vi mycket av våra naturliga dofter, vilket i sig kan förvirra våra djur (eftersom vi sällan luktar likadant).

Anmäl
2009-02-28 11:38 #5 av: Aribigga

Jag vet inte om de är så stressade över blodlukt heller, hade en häst som råkade sparka genom en glasruta i stallet en gång och slet sönder en ven så det sprutade blod. Ingen av de andra hästarna reagerade speciellt på det.

Annars en bra artikel :)

Anmäl
2009-02-28 20:50 #6 av: emeliekarlssoonn

Har hört att hästar är väldigt känsliga för just grislukt. Min "plastmamma" skulle rida till ett av ridhusen som låg i närheten av stallet där hon stog så var man tvungen att passera en gård där de hade grisar. Varje gång var det samma sak, hästen stannade och vägrade att gå förbi och det slutade alltid med att hon fick backa hästen förbi.

Kan det ha något med vildhästinstinkten att göra? Att grislukten påminner hästen om vildsvinslukten och förstår då att det kan innebära fara att fortsätta? Någon som vet? :)

Anmäl
2009-03-01 11:13 #7 av: Aribigga

#6 Det är nog en vanesak också, vi hade en gris som bodde i samma stall som hästarna som de var tvugna att gå förbi på in och utvägen från stallet. Nya hästar var lite tveksamma men lärde sig snart att det inte var någon fara :)

Anmäl
2009-05-03 01:19 #8 av: RoSa-RoSeN

Bra artikel!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.