03 - Allt om ridsporten

Engelska ridklasser.

2009-02-26 17:51 #0 av: Lorita

Ett kul och enkelt sätta att tävla med sin ponny/cob, det är hästen som är i centrum för bedömning. När man rider är utrustningen sparsam, klädseln på ryttaren är traditionellt engelsk, barn har oftast beige jodhpurs med band under foten. Lägsta klasserna är för barn från 3 år och uppåt.

Nu tänker svenska welsh och cob förbundet ta ridklasserna hit och starta upp tävlingar. Jag hoppas att intresset kommer att bli stort, då det är enkelt att komma igång och tävla sina hästar och publiken får se snabba klasser, vilket gör det mer publikfriande.

engRid1.jpg

Tävlandet, består av tre delar, ridning i grupp, ridning individuellt och bedömning av hästen förhand och det är i förstahand hästen och hästens ridbarhet som bedöms.

Ridningen startar med att man rider i grupp i skritt trav och gallopp inne på ridbanan, efter domarens anvisningar. Om man är snabbare än sin konkurrent så, så rider man om på insidan av den farmförvarande. Det gäller att visa hur vacker och flashig häst man har, imponera på domaren och få dens uppmärksamhet för att komma så bra som möjligt.

engRid2.jpg

Dom minsta som tävlar i Lead Rein, 3-9 år, ska inte galoppera, där är det även en vuxen som "leder" man fäster ett ledrep i hästens nosgrimma, som alltid är av traditionell engelsk modell. Ledaren ska inte påverka ridningen utan ska hålla i linan som en säkerhets lina. Den som leder hästen är klädd Engelskt, en kvinna i kjol och hatt + bekväma skor, män ska också vara elegant engelska. Kom ihåg det ska vara fest, lite av en teater ett skådespel för publik och dom tävlande.

engRid5.jpg
Även domaren ska var engelsk kädd, här var vi på kurs

Nästa åldersgrupp, First Ridden, de som inte fyllt 12, galopperar bara i det individuella programmet och rider utan ledare hela tiden.

engRid3.jpg

Efter grupp ridningen placerar domaren ryttarna efter den ordning domaren tycker är plasseringen just nu. Sen rider den som placerat sig först fram till domaren ställer upp sig och domaren bedömer utrustningen på ekipaget. För att sedan rida det individuella programmet.

engRid8.jpg

 

Det individuella programmet, är kort och enkelt, skritt, trav, galopp även ökad galopp med mycket ökning för att visa att bromsen funkar, ryggning och därefter halt på lång tygel och hälsning. Det är alltså inga svårare rörelser som ingår i programmet, ett par minuter tar det, lätt och enkelt att förstå och komma igång. Programmet ska skickas med vid varje proportion, så att inga oklarheter om ridvägar ska föreligga.

 EngRid4.jpg

Under tiden så visas hästen förhand för en annan domare och det kan även ingå provridning av hästen, det är ju hästens ridbarhet som ska bedömas. Alla ekipage får/bör ha en hästskötare som hjälper till vid sadling, denna ska också vara traditionellt klädd och medverkar till hela den samlade bilden av tävlingen/skådespelet.

EngRid9.jpg

Godkänd hjälm ska bäras och handskar, bör bäras och sporrar får man inte ha men däremot ett spö max hoppspö. Smycken bör man inte bära mer om regler och klasser finns att läsa här  

När samtliga moment är genomförda så sammanställs domarnas passeringar och en vinnare utses, det är lika viktigt med att visa hästen och som att rida den vilket ibland kan ge lite förvånande passeringar, när det är dags för prisutdelning.

engRid6.jpg

Jag hoppas många kommer att ställa upp och tävla när tillfälle bjuds och jag hoppas också på att man kan locka publik, då det är enkel och snabbt att titta på.

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning
Anmäl
2009-02-26 18:53 #1 av: lisette

det där låter som något jag skulle kunna ställa upp i. lagom svårt!

=)

Anmäl
2009-02-26 18:59 #2 av: Lorita

#1 du får skaffa en lite welsh till din son, så kan han börja tävla när han fyller tre Flört

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning
Anmäl
2009-02-26 19:02 #3 av: lisette

haha, ja egentligen borde man kanske det? fast om hans pappa får bestämma så är det motordrivna havremoppar han kör när han är tre... ;)

Anmäl
2009-02-26 20:04 #5 av: joooossan

Låter kul ;)

Anmäl
2009-02-26 20:53 #6 av: Yessica

Vad roligt det låter :)

Anmäl
2009-02-26 20:56 #7 av: DinJejja

Låter skojigt :) Kanske man skulle ta och testa om det kommer hit ;P


Anmäl
2009-02-27 16:19 #8 av: Nesslan

Jag har tävlat detta på New Forest RIKS, och vet att det även finns för Shetland så inte bara Welsh! Och det är jättekul! :) Mest för att jag vann 1 klass o kom 2a i den andra kanske.. fniss

Anmäl
2009-02-27 21:03 #9 av: lisette

lorita, tack för att du la ut artiklen här!

Anmäl
2009-02-28 13:04 #10 av: Lorita

#9 tack själv, det var bara kul, då kursen var väldigt inspirerande............kanske riskolor skulle kunna göra något liknade, många vill ju inte tävla så avancerat (man kan ju skippa visingen för hand om man vill)

#8 jag vet att det finns andra så klart som också har tävlingar inom engelskridning. Normalt går det under westernridning, dom har engelska ridklasser Flört 

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning
Anmäl
2009-03-02 21:18 #11 av: Mandah

Kul att du la ut detta, roligt att läsa :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.