Annons:
Etikettallmänt
Läst 8905 ggr
Maja
2/28/09, 5:52 PM

Hästens sinnen: känseln

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Vi ska nu avsluta vår faktaserie om hästens olika sinnen. Denna gång ska vi ta upp känseln.

Hästen använder sig av munnen, manken och hovarna för att kunna känna på saker. Precis som på hundar, katter och andra djur har hästen känselhår på mulen och runt ögonen som en extra förstärkning till sitt femte sinne.

Hästen har ju som bekant svårt att se precis rakt framför sig och behöver då hjälp av sina känselhår på huvudet. Det är även på huvudet som hästen är allra känsligast och det är mycket viktigt att man inte klipper bort hästens känselstrån, föreställ dig själv om någon skulle ta bort din känsel.

100_6758.JPG

Det är många som kan tro att hästarna inte alls är så känsliga som de i själva verket är. Om du har sett hur hårdhänta hästarna är mot varandra i hagen så kan du se hur de slår och sparkar varandra, men de har faktiskt ett välutvecklat känselsinne. Hästen är mycket känslig när man hanterar den, men det finns även olika grader av detta. En del hästar är så känsliga att man bara behöver peta på dem med spöt för att de ska vilja flyga iväg, andra skulle knappt reagera på samma sak.

Man kan träna upp hästen att reagera på små, fina hjälper så att den enkelt och snabbt känner vad ryttaren ber den om. Om du ser på dressyrryttare så ser det ofta ut som att dessa bara sitter i sadeln utan att röra en fena, men i själva verket så får den små hjälper som den reagerar på utan att vi kan se det med blotta ögat.

En felriden häst reagerar inte på hjälperna lika bra som en korrekt riden häst och det är i vissa fall svårt att bryta detta mönster och få hästen "känslig" igen, men ingenting är helt omöjligt! Det betyder inte att hästen har förlorat sin känsel, utan bara att den har blivit "skänkeldöd".

Området känsel tar upp en stor del av hästens hjärna. Det är så oerhört viktigt för en häst att kunna känna saker och ting för att den ska kunna överleva och därför är det en sådan stor del.

Om du är ute och rider i skogen och hästen blir nervös eller rädd. Testa att klia den på manken, detta lugnar ofta ned dem så manken är ett känsligt område!

pijgallj (20).JPG

Tack till __iE och lisette för lån av bilder!

Källor: Horseway Vissmålens 4H Svenska Ridsportsförbundet DJRK HestWiki

Annons:
joooossan
2/28/09, 5:56 PM
#1

Superbra! ;)

Josefinejumpforjoy.blogg.se

fridak
2/28/09, 5:57 PM
#2

jättebra! sista bilden var underbar:)

Marija
2/28/09, 7:27 PM
#3

Intressant artikel och fina bilder Glad

//Marija, medarbetare på Hästfoto.ifokus

Sweelin
3/3/09, 1:23 AM
#4

Bra ArtikelGlad

Va lycklig och gör andra lyckliga<3

Invisible
3/3/09, 9:21 AM
#5

Jättebra! :)

Hagelberg
3/3/09, 9:46 AM
#6

Bra skrivet och den sista skrynkliga mulen var super!

Annons:
RoSa-RoSeN
5/3/09, 1:21 AM
#7

bra att veta! :)

hannabrink
5/3/09, 2:49 AM
#8

Kanon! :)

Upp till toppen
Annons: