Annons:
Etikettridning
Läst 11793 ggr
Lauth
3/20/09, 11:20 PM

Student och hästintresserad

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Många som börjar på Universitet eller högskola ställs inför valet att lägga ridningen och hästarna på is på grund av flytt eller kostnaderna. Men det finns hopp! Flera av våra stora universitet har ryttarföreningar.

Anledningarna till att man tvingas sluta med hästarna när man pluggar kan variera. Man kanske flyttar långt bort och inte vet vart man kommer att bo när utbildningen är klar. Man kanske inte har det ekonomiska stödet från sin omgivning så att man har råd att hålla igång sin ridning. Man kanske gör valet att inte ha en kontinerlig ridning då studierna tar mycket tid.

Men det finns en lösning. På 7 av våra universitet finns det organsierade ryttarföreningar för studenter. Dessa föreningar lyder under den svenska studentryttar föreningen SAR (Svenska Akademiska Ryttarförbundet) som även fungerar som en länk till den Internationella studentryttarförennigen AIEC. AIEC anordnar bland annat student-VM som studenter från hela världen deltar i.

Vilka är då dessa klubbar? I dagsläget finns det 7 organiserade och i SAR upptagna klubbar. Dessa finns i Karlstad (KAR, Karlstad Akademiker Ryttar), Göteborg (ARG, Akademiker Ryttarna i Göteborg), Stockholm (ARK, Akademiska Ridklubben i Stockholm), ARKUM (Umeå, Akademiska Ryttar Klubbem Umeå), Linköping (LARK, Linköpings Akademiska RidKlubb), Lund (LARS, Lunds Akademiska RyttarSällskap) och i Uppsala (UARK, Uppsala Akademiska Ryttarsällskap).angelica 041.jpg

Många av klubbarna erbjuder sina medlemmar möjligheten att rida lektioner på någon ridklubb som föreningen sammarbetar med. Upplägget kan variera. I en del föreningar binder man sig för en hel termin precis som på en vanlig ridskola fast alla i den ridgrupp är studenter och kan dela dina erfarenheter över tentaångest och långa föreläsningspass. I andra klubbar finns möjligheten att rida när man kan, dvs. har råd och/eller tid. Man bokar alltså en ridlektion i taget.
Ridlektionerna är självklart bara en del av det hela. Ibland räcker det gott med att ha avsuttna aktiviteter där man bara kan träffa andra studenter med samma intresse. Föreningarna försöker även anordna andra hästaktiviteter som att besöka olika tävlingar, turridningar eller besöka någon intressant clinic.

Utöver ridningen och umgänget med andra likasinnande finns också möjligheterna att få tävla för sin klubb mot de andra klubbarna. Klubbarna är geografisk indelade så att Umeå, Uppsala, Stockhom och Linköping tävlar mot varrandra i något som kallats "Fyrstadskampen" och Karlstad, Göteborg och Lund i "Västkustkampen". varje år, vanligen på våren anordnas också det Svenska Akademiska Mästerskapet SAM, studenternas motsvarighet till SM.Här möts studenterna från alla föreningarna och gör upp om Medaljer i både hoppning och dressyr. Vinnare koras både i lag och individuellt.angelica 005.jpg

Studentryttartävlingar är speciella i sitt utförande på grund av att inga ryttare har med sig egna hästar. Detta för att alla studenter ska ha möjlighet att bli uttagna, dessutom blir det lika för alla om de rider obekanta hästar.
Tävlingarna sker i tre steg. En grundomgång som alla rider. Kvalificerade till semifinal är de ryttare som gjort bäst resultat på respektive häst (2-3 ryttare rider samma häst) samt att två av de bästa "tvåorna". I Semifinalen rids nya hästar och här går de bästa vidare till finalen.

Klassernas svårigheter kan variera beroende på värdföreningens hästmaterial, men i grundomgången rekomenderas 0,90-1,0m i hoppningen samt en svårighetsgrad motsvarande L:B i dressyren. Dressyrens grundomgång rids ofta som avdelningsridning då hela laget rider inne på banan sammtidigt enligt speciella avdelningsprogram. Finalerna brukar gå på 1,20 hoppninga samt L:A5 dressyr.DSCF0584.JPG

För att det ska bli så rättvist som möjligt får inga tävlande ryttare rida fram sina hästar. Hästarna rids fram av icke deltagande medlemmar i föreningen och sedan lottas hästarna ut bland deltagarna. Deltagarna har sedan 5 minuter på sig att bekanta sig med tillottad häst innan start.

Dessa tävlingar brukar ta en hel helg, en dag vikt åt dressyren och den andra vikt åt hoppningen. På Lördagskvällen är det tradition med sittning, dvs en slags studentfest med mat som antingen kan ske på någon studentnation eller restaurang/hemma hos någon i värdföreningen. Många glada skratt brukar det bli!

Så även om man är student så behöver man inte lägga all kontakt med ridning och hästar  på is under sin studietid.

Om man blev nyfiken kan man besöka Svenska Akademiska Ryttarförbundet på deras hemsida www.studentryttare.se där finns det mer information om AIEC samt länkar till flera av studentföreningarna.

Annons:
Lauth
3/20/09, 11:23 PM
#1

Hjälp så konstigt det blev på vissa ställen. Kan någon av de rara sajtvärdarna avhjälpa detta?

Maja
3/20/09, 11:25 PM
#2

Bra artikel! =) Hade ingen aning om att detta fanns faktiskt!

Satt ju själv i denna sits i höstas.. Nyinflyttad i en helt ny stad där jag inte kände någon och alla som sökte medryttare var "fel" raser (jag är bara intresserad av islandshästar) eller så kostade det 1500 kr i månaden och ja, det gick helt enkelt inte..

Nu har jag dock skaffat mig en liten unghäst (medryttarhäst) som jag rider gratis hur mycket jag vill i utbyte mot att jag utbildar honom. :)

Maja
3/20/09, 11:26 PM
#3

#1 - Hur menar du att det är konstigt? :)

Lauth
3/20/09, 11:27 PM
#4

I alla fall på min dator har jag gigantiskt med radbrytningar. Dom fanns inte där när jag skrev!

Maja
3/20/09, 11:31 PM
#5

Hmm, konstigt! För hos mig ser det bra ut! :)

Lauth
3/20/09, 11:32 PM
#6

#5

Då är det kanske bara min dator som fått fredagsbryt helt enkelt.

Annons:
Maja
3/20/09, 11:35 PM
#7

Ja, kanske är det så! :)

marinelady
3/21/09, 12:06 AM
#8

Härligt att det blir lite reklam för oss studentföreningar :) kan rekomendera det för alla och det hjälper ju verkligen när ekonomin är skral

Lauth
3/21/09, 2:31 PM
#9

Kan ju lägga in direktlänkarna till klubbarna också.

www.karkau.se är Karlstads hemsida

http://www.gfs.gu.se/ryttarna/blog/index.html är Göteborgs

http://www.acc.umu.se/~arkum/index.php?module=1 är Umeås

http://www.uark.se/ är Uppsalas

http://www.lark.nu/ är Linköpings

http://www.akademiskaridklubben.se/ är Stockholms

http://www.equiart.se/lars/ är Lunds

ElinH
4/2/09, 12:10 PM
#10

Bra artikel!

Väldigt intressant att veta eftersom jag snaart ska plugga vidare :)


/ ElinH
Medarbetare på Dressyr.ifokus

fridak
4/2/09, 2:47 PM
#11

jag vill också ha en student-ryttarförening här! Fast jag får väl klara mig med foderhästen…

Lauth
4/2/09, 3:19 PM
#12

Om det inte redan finns så kan man alltid starta en Skrattande

Får man ihop en väl fungerande förening är det inte omöjligt att ansöka om medlemsskap i SAR också.

Upp till toppen
Annons: