02 - Allmänt om hästar

Hästens släkt: Zebran

2009-04-06 03:25 #0 av: Maja

I en kort artikelserie på två delar kommer jag att presentera hästens släktingar. Först ut är zebran!

Zebran tillhör familjen hästdjur och kan delas in i tre olika arter med ett flertal underarter. Man känner igen zebran på dess mörka ränder på den ljusare bakgrunden och zebran är dessutom den enda vilda gruppen av hästdjur som inte kan klassas som utrotningshotad i helhet.

Olika typer av zebror

Det finns idag tre olika typer av zebror:

  • stäppzebra
  • bergszebra
  • grevyzebra

Stäppzebran
Den allra vanligaste zebraarten är stäppzebran. Den har, till skillnad från de andra arterna, både kortare öron och bredare hovar. Hur den är tecknad skiljer sig mellan de många undergrupperna. Ränderna kan vara allt från mört rödbruna till helt svarta och underlaget kan vara helt vita, men även ljust rödbruna. Mankhöjden ligger på drygt 140 cm och längden från mule till svans kan bli 230 cm lång. Man brukar uppskatta en normalvikt på 230 kg. Stäppzebran finns i vilt tillstånd i södra och mellersta Afrika där den, som hörs på namnet, befinner sig på stäpperna och lever på växtligheten.

Bergszebran
Bergszebran är den minsta av de tre kända zebraarterna. Dess mankhöjd ligger på drygt 130 cm och klassas som svårtämjd. Det finns idag två kända underarter av bergszebran och dessa är Equus hartmannae och Equus zebra. Bergszebran har tidigare funnits utspridd från Angola till Sydafrika, men finns idag bara på ett fåtal ställen i Sydafrika och den afrikanska västkusten.

Grevyzebra
Den största av alla zebrasorter är grevyzebran. Mankhöjden ligger mellan 140-160 cm och längden kan uppnå 275 cm. Vikten ligger normalt på 400 kg och denna art kan bli 25 år gammal. Man kan se en tydlig skillnad på grevyzebror och andra arter genom de rundade, stora öronen med den vita spetsen och den bruna mulen. Ränderna är smalare än på de andra arterna och sitter tätare. Detta är den ovanligaste arten som bara finns på torra stäpper i Etiopien och Kenya, men i vissa fall kan man även finna den i Somalia. Grevyzebran är den enda zebraarten som lever på gränsen till utrotningshotad, då den är mycket eftertraktad på grund av sitt skinn.

Dieter Schütz.jpg

Levnadssätt

Zebrorna lever i flockar som oftast leds av ett äldre sto och/eller en hingst. De livnär sig på växtligheten som de hittar, ofta på det magra blågräset. Detta gräs brukar vanligtvis undvikas av de andra gräsätarna som väljer annat före och då kan zebrorna ta för sig. Stoet fölar normalt vartannat år och diar sitt föl fram tills det är drygt ett år gammalt, men redan efter några veckor börjar det äta gräs.

Varför ränder?

Varför zebran är randig är svårt att svara på. Zoologer har sina gissningar på att ränderna fungerar som ett slags kamouflage mot rovdjuren. Om de befinner sig i högt gräs kan ränderna smälta in i gräset och det blir extra svårt för till exempel lejonet som är färgblint att urskilja en zebra i gräset.

En annan teori som zoologerna har tagit fram har även den att göra med ett slags kamouflage. Om en hel flock med zebror håller ihop kan rovdjuren få svårt för att välja ut ett byte, utan kan se hela flocken som ett enda stort djur och vågar då inte attackera.

Tama zebror

Man har gjort många försök med att tämja zebror för att ha dem som rid- och dragdjur utan att lyckas vidare bra. Istället har man valt att korsa en tamhäst med en zebra och då fått fram avkommor som har varit lättare att hantera och även har varit i god hälsa. Till skillnad från tamhästarna så har zebrorna ett naturligt skydd mot många av sjukdomarna som sprids bland djuren i Afrika och det har då varit bra att ha friska djur.

Zebra + häst = zorse
Zebra + åsna = zonkey

Källa:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Sebror
http://sv.wikipedia.org/wiki/Stäppsebra
http://sv.wikipedia.org/wiki/Bergsebra
http://sv.wikipedia.org/wiki/Grevysebra

Bilder:
http://www.pixelio.de/
Fotograf startsida: Jürg Adler
Fotograf artikel: Dieter Schütz

Anmäl
2009-04-06 10:50 #1 av: Sehvrin

Kul artikel Glad

Blir en avkomma mellan en zebra och en häst fertil eller ej? Jag och en kompis funderade över detta, men kom fram till att vi bara visste hur det var mellan korsningar av häst och åsna (avkomman där är ju inte fertil)

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

Anmäl
2009-04-06 11:33 #2 av: Smex

intressant artikel. Har aldrig tänk över att zebror har ett inbyggt inumförsvar emot de flesta sjukdomar som finns i sin närhet.

Tamhästarna blir ju sjuka direkt.

Kanon!

Anmäl
2009-04-06 12:07 #3 av: entill

Intressant artikel!

Det är sant att man inte så ofta lyckas få zebror så tama och samarbetsvilliga som hästar, men det är inte omöjligt. Träffade en för några år sedan i Tyskland. Ägaren berättade att den vuxit upp tillsammans med hästar och tränats på samma sätt. Den verkade lika cool som vilken häst som helst.

Agneta Hecht, medarbetare på gotlandsruss ifokus

www.vikingponnycenter.se
~~  Livet fick en skjuts, när vi skaffa russ!  ~~

Anmäl
2009-04-06 14:11 #4 av: Skruttan-1

bra läsning :) #3 trevlig ovanlig syn :)

Anmäl
2009-04-06 14:12 #5 av: Maja

#1 - Oj, bra fråga!

Jag letade lite och hittade något i stil med att de ibland blir det, ibland inte. Det finns en känd avkomma mellan zebra och häst som heter Eclyse.

Anmäl
2009-04-06 23:19 #6 av: Skruttan-1

#5 så söt liten skäcktigre sak :)

Anmäl
2009-04-13 14:17 #7 av: Aribigga

Ränderna kan också ha något med malarimyggan att göra, ränderna gör så att myggan blir yr och hellst väljer bort zebror som måltid :)

Anmäl
2017-04-08 22:32 #8 av: Stallmima

det här var en gammal rolig tråd jag hittade!  

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.