Nu är det dags för den andra och avslutande delen i artikelserien om hästens släktingar. Denna gång kommer jag att berätta om åsnorna.
Utseende
Åsnan har en kort och stående man, långa öron och en svans där endast den nedersta delen är försedd med längre hårstrån och den övre delen är korthårig. Färgen är oftast grå men nyansen kan skifta. På ryggen finns det en ål.
Historia
Dagens åsna kommer ursprungligen från den afrikanska vildåsnan, men har genom förädling fått de egenskaper som människan har önskat att ta fram. Detta började ungefär samtidigt som när man började använda sig av hästar i kontinenten. Man har funnit bilder av åsnor i Egypten som har visat sig vara äldre än 5000 år där man har kunnat se hur de då använde åsnorna till både drag- och riddjur.
Som sagt så härstammar åsnan från Afrika där vildåsnan kan delas in i två olika arter: den somaliska vildåsnan och den nubiska vildåsnan.
Den somaliska vildåsnan
Denna art lever i Somalia och Etiopien och är drygt 130 cm i mankhöjd. Färgen kan vara allt ifrån rödgrå till askgrå och den har en ljus mage, ljusa ben samt en ljus mule.
Den nubiska vildåsnan
Den nubiska vildåsnan finner man istället i östra Sudan och vid Röda havet. I övriga delen av Sudan och i Eritrea kunde man tidigare se dem, men nu för tiden är den i stort sett helt utrotad på dessa platser. Mankhöjden på denna art är något lägre än hos den somaliska vildåsnan och ligger på drygt 120 cm. Färgen är rödgrå och även här är magen, mulen och benen ljusa.
Åsnan i Sverige
Eftersom åsnan visade sig vara ömtåligare för kyla än vad hästen var så var man i början inte vidare imponerad av detta djur i norra Europa. Under den senaste tiden har vi dock fått ett allt större intresse för detta djur och idag finns det drygt 400 registrerade djur i landet.
Men började vid 1960-talet med att importera några djur från Italien, Irland och Spanien. Nu har istället valt att ta in de franska åsnorna Poitou. De tidigaste åsnorna som kom till landet hade en mankhöjd på drygt 120 cm men nu har man istället valt att börja importera något större exemplar.
Varför åsna?
Åsnorna är ofta mer uthålliga än många hästraser och utmärker sig som utmärkta drag- och packdjur. De kan ofta arbeta mycket längre än hästar och lever även längre. Man har i vissa fall stött på åsnor som har levt i över 50 år. Många väljer att ha åsnor som sällskap till sina hästar.
Åsnor i avel
Ett åsnesto är, till skillnad från hästen, dräktig i 12 månader, alltså i ett helt år. Korsar man ett åsnesto med en hästhingst får man en mulåsna och om man korsar ett häststo med en åsnehingst får man en mula. Korsning mellan åsna och zebra kallas zonkey. Majoriteten av dessa avkommor blir sterila, men det finns ytterst få undantag.
Källa:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Åsna
Bilder:
http://www.pixelio.de/
Fotograf startsida: KlausM
Fotograf artikel: Rolf van Melis