08 - Hästraser

Shirehästen

2009-06-04 15:27 #0 av: Maja

Shirehästen är världens största hästras. Den kommer ursprungligen från mellersta England, men finns idag lite utspridda runt om på jorden.

Historia

Uppkomst

Shirehästen kommer ursprungligen från landskapen Lincolnshire, Staffordshire, Derbyshire och Leicestershire i mellersta Storbritannien. Man är inte helt säker på hur rasens historia ser ut, men så vitt som man vet så uppkom rasen då man importerade 42 stycken Lombardiska hästar till landet under 1300-talet. Av dessa 42 hästar så utmärkte sig tolv stycken på grund av sin otroliga styrka.

Bild 1.png


Man valde att korsa dessa hästar med inhemska ston samt Old English Black. Resultatet blev en större hästras, men det var fortfarande inte vad man letade efter. Under 1500- och 1600-talet kom det holländska arbetare till landet och de tog med sig hästar från sitt hemland. Dessa hästar korsades med den stora rasen som redan fanns och man valde även att ta in lite frieserhästar samt fullblod. Resultatet blev dagens shirehäst.

Användning
Hästarnas otroliga styrka var precis vad man hade letat efter. De kunde ridas av soldater i full rustning utan att bli trötta, men när soldaternas vapen och rustning utvecklades och vägde allt mindre så kunde man börja använda allt mindre och smidigare hästar. Shirehästen började istället användas som dragdjur i jordbruket och för att transportera varor till marknader.

Så småningom utvecklades även transporten då den blev allt mer mekaniserad. Detta resulterade i att behovet av de tunga, stora och starka draghästarna minskade. Shirehästen fick istället börja användas som paradhäst med ryttare och som körhäst. Idag används shiren mest som fritidshäst inom både ridning och körning.

Maren Beßler.jpg

Rasstandard

År 1878 bildades English Shire Horse Society där engelsmännen började föra stambok över sin ras. De satte regler för hur en shirehäst bör se ut för att representera sin ras på bästa sätt och det är dessa regler som lever kvar än idag, runt om i världen.

För att se denna rasstandard kan ni klicka på länken.

Besök gärna Svenska Shirehästföreningen? hemsida!

DPP_53045.jpg


Källor:
http://www.svenskashire.com/?page=shirehasten&sub=historia_shire
http://www.svenskashire.com/?page=shirehasten&sub=rasstandard_shire

Bilder:
http://www.pixelio.de/
Fotografer: Maren Beßler (artikelbilderna), Günter Havlena (löpsedelbilden)

Anmäl
2009-06-04 19:48 #1 av: Lina

Dom är sååå fina! min absoluta favoritras! Kyss

Anmäl
2009-06-04 19:53 #2 av: Tarja

Jättebra artikel! :)

Anmäl
2014-12-14 12:32 #3 av: [Blue_Lugia]

Otroligt vackra hästar!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.