02 - Allmänt om hästar

Silvergen och ögondefekt

2009-06-05 19:34 #0 av: Alex

Pågående forskning pekar på att hästar som bär silvergenen även bär på en ögondefekt, som i dubbel uppsättning ger besvär.

På SLU håller de nu på att forska om en ögondefekt, kallad Multiple Congential Ocular Anomalies (MCOA), har något samband med silvergenen. Defekten har hittats på flertalet hästar av rasen Rocky Mountain, och samtliga med silverfärgen. Nu håller de på att forska kring islandshästar med silverfärgen, och som det verkar nu bär de flesta silverfärgade hästar på anlaget men enbart de homozygota (med dubbla silveranlag) får besvär av det.

DSC_1253 - Kopia.JPG

MCOA ger små cystor i näthinnan vid lindrig form, som inte påverkar hästens syn på något vis. De homozygota kan däremot få en värre version, där pupillen vidgar sig, så hästen får sämre syn. I allra värsta fall kan det utvecklas till grå starr.

Därför avråder man i nuläget att betäcka silverfärgade ston med silverfärgade hingstar, just för att undvika att fölet blir homozygot för silver. I en uppsättning är det som sagt ofarligt, defekten finns, men påverkar inte hästen på något vis.

DSC_0051.JPG

MCOA är en medfödd defekt och blir, vad man vet nu, inte värre med åren. Det är dock inte helt fastställt att det har med silverfärgen att göra än, men det är så det verkar i nuläget. Inte heller vet man säkert om alla silverhästar bär på anlaget. För att hitta defekten krävs ögonlysning av en ögonspecialist.

Forskningen pågår för fullt, och förhoppningsvis kommer de komma fram till ett resultat inom snar framtid.

Källor och mer info:
Tidningen Islandshästen
Horse-Genetics
Bukefalos

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Anmäl
2009-06-05 19:37 #1 av: lisette

riktigt intressant!

Anmäl
2009-06-05 19:38 #2 av: Alex

Jo, kan man säga... Och det som är mest intressant vore ju att veta om defekten är en egen gen som följer silvergenen, eller om den sitter på själva silvergenen...

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Anmäl
2009-06-05 20:02 #3 av: Lorita

#2 den kan sitta på samma gen men mycket nära sitter den säkert. Många färger har defekter som följer i homozygot upplaga, skimlar som är homoygoter utvecklar tumörer (vanligen) tigra som är homozygoter blir nattblinda, owero skäckar har sina vitföl-syndrom (homozygoterna föds vita och dör smärtsamt strax efter födseln) konstanskäckar utvecklas inte till färdiga individer utan tillbaka bildas osv....

Man kanske ska ha som regel att alltid betäcka med ena föräldern av enbart grundfärg för att undvika homozygoter (alla raser)

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning
Anmäl
2009-06-05 20:06 #4 av: Alex

#3 Jo, det är ju just det de råder nu, att enbart betäcka silverhästar med hästar med svart grundfärg utan silvergen (alternativt röda som man vet säkert inte har silvergenen). Men ska bli intressant att höra vad de kommer fram till.

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Anmäl
2009-06-05 20:11 #5 av: Anna

Verkligen intressant!

Anna, värd på Hästfoto och Webbutveckling

annaattlid.se

Anmäl
2009-06-06 11:09 #6 av: Zadeira

Mycket spännande.


Anmäl
2009-06-06 15:03 #7 av: powderpuff

Blir till att kolla sin silverhäst sedan, även om hon inte är homozygot. Hennes pappa är silver och sedan har hon bara en massa nadra färger i de andra leden.

Anmäl
2009-06-11 16:20 #8 av: Zandora

BraSkrattande

Anmäl
2009-06-11 16:20 #9 av: kaka1234567

bra inlägg mycket lärorikt

Mvh kaka

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.