08 - Hästraser

Shetlandsponnyn

2009-07-01 16:13 #0 av: Maja

Shetlandsponnyn är en väldigt mångsidig ras som uppskattas av såväl små barn till äldre människor.

Historia

Trots att shetlandsponnyn är en ras som är välkänd av många så kan man inte med säkerhet fastställa hur den kom till. Vikingarna ska ha stött på rasen under sina plundringar som de gjorde när de åkte runt mellan länderna och det talades om dessa dvärghästar som befann sig på Shetlandsöarna även på medeltiden. Man gav dem namnet “shelties”, vilket levde kvar fram till slutet av 1800-talet.

Man hade lyckats hålla rasen ren från inblandning av andra hästraser fram till 1800-talet men omkring år 1850 så gav man sig på ett försök att korsa in norsk fjordhäst och resultatet av detta blev Sumburghstammen. Strax därefter importerade man även en mustang- och en arabhingst till ön Fetlar och denna stam som kom till med hjälp av dessa kännetecknades av att de blev mer eleganta och fick mindre huvuden än urtypen.

Bild 5.jpg

Vid år 1873 upprättades det dock en planmässig avel för att bevara den ursprungliga rasen på två av öarna: Noss och Bressay. Detta skedde i stuteriform och det var även detta som ledde fram till ponnyn som intresserade folk i andra länder att börja avla på rasen. Idag finns ett av de äldsta stuterierna som fortfarande bedriver avel i Skottland, nämligen Transystuteriet.

Vill du läsa mer om rasstandarden? Länk

Shetlandsponnyn i Sverige

Om man bortser från några få exemplar av rasen som hade kommit till Sverige redan innan 1940-talets slut så var det nu vi började importera dem på riktigt. År 1967 bildades Sveriges Shetlands Sällskap (SSS) och idag finns det drygt 12.000 registrerade shetlandsponnyer i landet.

Användning

Ponnyn fungerar utmärkt i både ridning och körning av alla dess slag. Många av shetlandsponnyerna är även utmärkta hoppare så det är inte allt för sällan man kan se de i hopptävlingar.

Bild 3.jpg

Besök gärna SSS hemsida: http://www.shetlandsponny.se/

Källa: http://www.shetlandsponny.se/historik.asp
Bilder: Attlid (http://annaattlid.se/), TACK för lånet!

 

Anmäl
2009-07-01 17:26 #1 av: emelieeh

Kalas bra :-)

Anmäl
2009-07-01 20:24 #2 av: Birke

Jätte bra:D Shettisar är stora hästar i litet format enligt mig :P

Anmäl
2009-07-01 21:25 #3 av: Anna

Kul att ni fick användning av bilderna!

Välskrivet som alltid :)

Anna, värd på Hästfoto och Webbutveckling

annaattlid.se

Anmäl
2009-07-05 20:56 #4 av: Maja

Jag har en liten crush på shetlandsponnyer faktiskt, även om det inte är många som vet det.. ;) En gammal klasskamrats mamma bedrev avel av denna ras och jag var ofta där och hjälpte till! :)

#3 - De var ju så fina! =) Tack igen!

Anmäl
2010-08-14 22:16 #5 av: Aribigga

Bild på en ponny som används: Glad

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.