09 - Hästvård

Yrke: Hästmassör

2009-07-11 17:22 #0 av: bubbelbubbel

Alla har vi hört talas om att massage är bra för våra fyrbenta vänner, här får ni en liten stunds läsning om vad det innebär att vara hästmassör!

Precis som oss människor uppskattar hästar att få massage, man kan genom massagen hitta muskelskador, knutor eller spänningar i tidigt stadie, men även förebygga att andra skador uppkommer.
Under en stunds massage utsöndrar kroppen ett ämne som heter oxytocin och är ett ämne som ger hästen en "må bra känsla" och den får ett ökat välbefinnande, man kan också genom massage öka hästens kapacitet upp till 20%!
Du kan använda massage på din häst vid muskelspänningar, muskelkramper, torra hovar, saldelproblem och stela leder, dock får en häst aldrig masseras om den är dräktig, har feber eller annan infektion, kolik, eller direkt efter en vaccination. Hästen kan också behöva vila dagen efter massagen.
Jag pratade med Vicki, som jag sett massera ett antal hästar och som är utbildad hästmassör, och ställde ett par frågor till henne om livet som hästmassör.
IMG_6600-1.jpg
Hur kom du på att du ville bli just hästmassör?
För att det är ett yrke nu som kommer mer och mer, för att man som ägare vill behålla fräschheten i hästen.
Har ju hållit på med hästar i ca.30 år nu, så jag tyckte själv att det va på tiden att jag lärde mig mera om hästen.
Hur har du utbildat dig?
Genom Axelsons Animal Massage School i Göteborg/Stockholm 1 års utb. med 100 praktikbehandlingar
IMG_6619.jpg
Vad går ditt jobb ut på?
Att få hästen till att hålla längre = friskvård , man kan ge hästen massage i förebyggande syfte så man kan förhindra skador och hältor den får också mental stimulans och avslappning. Men massage är inte ett alternativ till veterinären utan ett komplement!
Vad är det bästa med ditt jobb?
Att se och känna vad det verkligen ger hästen , spänningarna släpper och dom verkligen njuter, sen att ägaren märker sådan skillnad i rörelsemönstret .
Vad gillar du minst med ditt jobb?
Ingenting egentligen, det är en inspiration varenda gång man kommer ut och alltid lär man sig något nytt, man blir som sagt aldrig fullärd och det är väl det som är tjusningen med det hela!
IMG_6623 hemsidan3.jpg
Kostar utbildningen mycket? Utbildningen för hela massagen ligger väl på ca. 30 000 kr
Sliter det på dig som person, handleder, rygg ect? Nej man måste lära sig att stå rätt och sen att jag själv underhåller detta med massage till mig och spikmattan är suverän!
Är det stor efterfrågan på dig som hästmassör? har du märkt ökad efterfrågan under den tid du har masserat? Under dessa 2 åren så har det ökat hela tiden, fler ser behovet att använda massage som friskvård till sina hästar. Som det är nu så sprids det genom hästägarna att man finns till här nere .
IMG_6627.jpg
Är det ett yrke som går att leva på, eller måste man ha ett annat yrke vid sidan av? Än måste jag ha ett yrke vid sidan om men tanken är väl att kunna livnära sig på detta. Nu har jag varit uppe och gått en kurs till om mjuk kiropraktik .
Hur många hästar masserar du vanligtvis per vecka ? Det är helt olika från vecka till vecka , från kanske 5 - 20 st i veckan och då har jag helgerna fria.
IMG_6672.jpg
Stort TACK till Vicky Johansson!
läs mer om henne här;  www.vickishastmassage.se

och läs mer om utbildningen här .
Anmäl
2009-08-05 01:53 #1 av: Maja

Toppen! =)

Låter som ett intressant yrke, skulle vara spännande att se en hästmassör "in action" på riktigt någon gång, jag har aldrig träffat någon..

Anmäl
2009-08-05 12:09 #2 av: bubbelbubbel

du får leta upp en maja! det är faktiskt väldigt intressant att titta på. :)

Anmäl
2009-08-05 13:34 #3 av: [Alexandra89]

Kan säga att det är ett jobbigt yrke ^^

Anmäl
2009-08-05 19:09 #4 av: FridaMariedahl

Stallägarn är massör, helt perfekt! Cool hon gör akupunktur också, men med värmelampa.

Anmäl
2009-08-05 23:27 #5 av: lisette

bra karoliina! =)

Anmäl
2009-08-07 15:47 #6 av: Gronstedt

Jag har gått de två första delarna av Axelssons utbildning, ska förhoppningsvis gå nästa del i höst. Jag kan intyga att hästarna jag praktiserar på älskar det! Och man känner verkligen saker i deras kroppar. Hästen jag hyrde förut var halt en dag, han hade snubblat på väg mot ett hinder och därför slagit i rätt ordentligt. Veterinären hittade en svillnad strax nedanför "knät", men det som verkligen märktes i kroppen var inte smällen mot bommen, utan snubblingen innan. Det kändes i hela högra främre delen av kroppen, från huvudet till sadelläget, att han vrängt till sig!

När man masserat ett tag börjar de ofta gäspa och sträcka på sig som katter.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.