08 - Hästraser

American Curly Horse

2009-08-04 00:51 #0 av: Maja

Exakt hur rasen kom till är det ingen som kan svara på. Forskare har länge försökt leta sig tillbaka i tiden men misslyckas gång på gång. Detta kommer nog att förbli en gåta..

År 1989 bilades The Curly Horse Foundation som är en slags forsknings- och utbildningsstiftelse som finns för att bevara och identifiera den speciella rasen. Stiftelsen har också i uppgift att se till så att man avlar på rätt individer för att vara säker på att rasens unika egenskaper inte försvinner.

Som sagt har man inte lyckats hitta någonting som kan visa hur rasen utvecklades, men stiftelsen har däremot lyckats forska fram att det har funnits lockiga hästar i Sydamerika mellan åren 1700-1940. Däremot så är man inte säker på om just dessa hästar har någon koppling till Curlyhästen, men det är mycket möjligt! Rasen är idag helt utdöd, så det är svårt att kunna utveckla forskningen då man inte kan ta några tester alls.

800px-Curly-horse.jpg

En annan intressant sak som stiftelsen har funnit är att man redan under 1600-talet hade lockiga hästar i olika indianstammar och att dessa var mycket speciella då enbart hövdingen och medicinmannen fick rida dessa. Indianerna använde sig inte av skriftspråk, utan de hade istället bilder som visade vad som hade hänt. Forskare har med hjälp av dessa lyckats få fram att en indianstam stal några lockiga hästar från en annan stam, ytterligare ett tecken på att en ras lik dagens Curlyhäst har funnits.

Genom forskningen har man kunnat konstatera att dessa lockiga djur har funnits inom vissa, speciella områden och idag kan vi finna “vilda flockar” av rasen i Nevada, Colorado och Wyoming. Dessa skyddas av ett speciellt framtaget viltskyddsprogram.

Under 1900-talets början lyckades man fånga in Curlyhästar för första gången. Den första mannen som gjorde sig känd på detta var John Comaita, tätt följd av Peter Damele. Peter upptäckte att rasen var mycket tålig och lättlärd och för att inte dessa goda egenskaper skulle försvinna så började han avla på de hästar han fick tag på. Idag så lever många av hans hästar kvar i Curlyhästar runt om på jorden.

Curly_horse_closeup.jpg

År 1971 bildades the American Curly Horse Registry som till en början fick heta American Bashkir Registry då man trodde att dessa raser hade en koppling. Så fort man upptäckte att det var fel så fick de sitt rätta namn.

För att se rasstandarden kan du klicka på länken: Länk

Källa: http://www.sachf.se/historia.html
Bilder: 1, 2, 3

 

Anmäl
2009-08-04 01:24 #1 av: Zaphix

Älskar den rasen! De flesta jag träffat är riktigt vettiga hästar. Har en dröm om att någon gång äga en brun sån. :)

Anmäl
2009-08-04 01:25 #2 av: Maja

Har ni bilder på denna ras får ni gärna posta! =) Alltid kul att se på!

Anmäl
2009-08-04 15:55 #3 av: jackiejohn

Tycker dom är riktigt fina och så är dom ju speciella med krullig päls precis som jag själv har Skrattande mycket bra artikel!

Anmäl
2009-08-05 01:10 #4 av: Lininaa

Jag tror nog att hästen på bilden är en curlyhäst! Bilden togs på en hingstvisning på Grevagården i mars i år. Ingen bra bild dock, loggan får ni stå ut med, jag kopierade bara bilden från mitt eget arkiv på hemsidan :)

Anmäl
2009-08-10 16:48 #5 av: Zadeira

Jag var medryttare på en american curly som var släthårig. Trots hans fina stamtavla blev han släthårig och inte så korrekt enligt rasstandarden, men han var en jättetrevlig och mysig häst.

 


Anmäl
2012-08-17 10:52 #6 av: CelsiusT

#5 Men han ser ändå ut att ha lite annorlunda päls än en vanlig häst.

Medarbetare på westernridning.ifokus

Anmäl
2012-09-20 10:01 #7 av: Cola&Bacardi

:)

Anmäl
2012-09-20 11:12 #8 av: Peppe

En här på förumet hade ju 2 st curlyhästar för några år sedan. Minns inte vad hon hette men innan curlysarna så hade hon en isabell d-ponny som hette Pepino (Peppe) som fick avlivas.

 

 

Medarbetare på ~`Dressyr´~ och ~`Harry Potter´~

Anmäl
2012-09-20 11:14 #9 av: Peppe

Loa-nånting!

Medarbetare på ~`Dressyr´~ och ~`Harry Potter´~

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.