Annons:
Etikettutrustning
Läst 29503 ggr
Maja
2009-08-13 01:20

Nosgrimmor

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Det finns en hel del olika nosgrimmor och det är inte alltid det lättaste att skilja dessa åt. Hur fungerar dem? Hur ser dem ut? Här får du svaren!

Aachennosgrimma

Aachennosgrimman påminner till stor del om den engelska nosgrimman och ser i stort sett likadan ut. Det enda som skiljer dessa åt är att aachennosgrimman även har en undre rem. En av nosgrimmans effekter är att den motverkar att hästen kan röra käkarna i sidled. Man kan tycka att aachennosgrimman då blir likadan som pullarnosgrimman med sina två remmar, men skillnaden där är att trycket inte går att ändra på. Det sitter fortfarande högre upp vid den del som finns hos den engelska.

DSC04729.jpg

Kapson

Kapsonen används först och främst vid longering eller annat typ av arbete från marken. Nosgrimman är prydd med tre ringar på utsidan av nosremmen, en mitt fram och en på varje sida, just för att det ska gå att spänna longeringslinan och inspänningstyglarna på ett lätt sätt. Det är en rätt så snäll nosgrimma och enkel och behändig vid just longering.

Engelsk nosgrimma

Det sägs att den engelska nosgrimman ger hästen störst rörelsefrihet i munnen. Den består av enbart en enda nosrem som spänns innanför tränsets sidostycken, omkring en eller två centimeter nedanför hästens kindben.

Den engelska nosgrimman är mycket vanlig och fungerar mer som en prydnad än som något funktionellt. Däremot så finns det en variant av nosgrimman som förstärker inverkan på bettet något genom ett fäste under hakan, men då kallas den Grandstand.

Hunt_bridle_head.jpg

Kinetongrimma

Denna nosgrimma uppkom inom galoppvärlden då man märkte att en del hästar blev svårkontrollerade när de galopperade i full fart. Nosgrimman har alltså ingen funktion som att hindra hästen från att gapa eller ta bettet, utan den lägger bara ett stort tryck på nosryggen när ryttaren tar i tyglarna.

Grimman består av en metalkedja som löper under hästens bett och en läderrem som befinner sig strax nedanför bettet utan att gå helt runt nosen. En del ryttare använder kinetonnosgrimman på sina unghästar för att få dem vana vid bett och träns, då den inte stör bettet på något sätt, utan bara trycker på nosryggen. Det är en rätt så ovanlig nosgrimma, men man kan bland annat stöta på den inom fälttävlan.

Pullarnosgrimma

Pullarnosgrimman ligger som ett kryss över hästens nosrygg. Käkarna får ofta mer rörlighet, men nosgrimman rekommenderas ofta till hästar som är lite starkare i munnen och gärna vill ta över bettet. Den övre remmen tar plats ovanför bettet, medan den undre remmen ligger nedanför bettet.

Pullarnosgrimman är mycket lätt att anpassa från häst till häst då man kan höja och sänka punkten där den övre och den undre remmen möts och på så vis även ändra trycket. Man kan lägga trycket lägre ner om hästen gapar, går med högt huvud eller vill ta bettet eller så kan man placera det högre upp om man inte vill att hästen ska sänka huvudet. Trycket ska komma direkt från punkten där den övre och undre remmen möts.

dufapullar.jpg

Dubbad nosgrimma

Den dubbade nosgrimman kallas även för serreta och är oftast gjord i metal och har, precis som kapsonen ringar på utsidan av nosremmen där man exempelvis kan spänna hjälptyglar. I vissa fall kan nosgrimman ha dubbar på insidan av nosremmen som förstärker trycket på nosen något och har därför fått sitt namn - dubbad nosgrimma.

Denna typ är förbjuden i många länder, men används fortfarande i bland annat Ungern, Spanien och Portugal. Det finns en snällare variant av denna nosgrimma som påminner om den engelska nosgrimman, men ändå har dubbarna. Även denna nosgrimma är förbjuden i vissa länder, men används i andra.

Remontnosgrimma

Om man söker en nosgrimma som håller kvar hästens bett i munnen samt som hindrar den från att öppna sin mun för mycket, ta bettet eller korsa käkarna så kan en remontnosgrimma passa bra. Nosgrimman består, förutom nackremmen, bara av en enkel rem som ligger ett par centimeter ovanför näsborrarna, men ändå nedanför bettet. Då nosgrimman omsluter nosen och gör så att bettet inverkar jämnare över hästens mun så anses ofta remontgrimman vara en “snällare” nosgrimma. Ryttarens tygeltag hamnar rätt så långt ner på hästens nos och hästen söker sig, tack vare detta, nedåt.

maniremont.jpg

Australiensk ganaschgrimma

Ett annat namn på denna nosgrimma är cheeker och den förekommer främst inom galoppvärlden. Den har en gummirem formad som ett Y och bär två ringar i de två mindre ändarna. Man fäster remmen i mitten av hästens träns så att de två delarna “håller i” varsin sida. Nosgrimman håller bettet uppe i munnen och förhindrar att hästen lägger bettet under tungan och gör så att det inte åker åt sidan i munnen.

Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Nosgrimma
Bilder:
Mina egna
http://sv.wikipedia.org/wiki/Fil:Hunt_bridle_head.jpg
http://www.pixelio.de/ (fotograf: tutto62)

Annons:
[Angel88]
2009-08-13 02:16
#1

vilken super bra artickel!!!

Yuuuhanna
2009-08-13 02:40
#2

Jag tycker det är konstigt att inte fler är emot nosgrimmor. Det verkar trotts allt som de flesta använder nosgrimmor för att hästen inte ska gapa. Hästar som gapar, gapar för de vill komma undan. En häst som vill komma undan känner oftast smärta…


Linnea
2009-08-13 09:06
#3

#2 alla nosgrimmor är i grunden till för att hindra hästen från att öppna munnen. men hästen öppnar inte munnen om den trivs med sitt bett och ryttarens hand..

om man stänger igen munen så pass att hästen inte kan röra käkarna i sidled så uppstår en spänning i käken vilken med tiden sprider sig ner i hals- och frambensmuskler.

men en väldigt bra artikel.

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

Animal-3
2009-08-13 09:20
#4

bra artikel. Alla nosgrimmor togsbort från vårt stall för några år sedan så de är bara minne blott. Info om hur nosgrimmor fungerar behöver verkligen komma ut.

Linnea
2009-08-13 09:28
#5

det värsta tycker jag är att typ 95% av alla träns säljs med aachengrimma och eftersom den ingår vid köp verkar alla tro att man behöver den, utan att fundera över vad dens syfta är.

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

Peppe
2009-08-13 10:55
#6

jag använder nosgrimma trots att min häst inte gapar och skäms inte för det och tänker inte ta bort den.

Medarbetare på ~`Dressyr´~ och ~`Harry Potter´~

Annons:
Yuuuhanna
2009-08-13 12:13
#7

Jag använder också. På unghästen för att det nnu är svårt med styrningen så bettet inte ska åka genom munnen. För det har hänt och det är otrevligare för honom än att jag hjälper honom stnga munnen.
På en het häst jag hade använde jag pullarnosgrimma. Dels för det var snyggt och dels för att det ger tryck på nosgrimman när man tar i munnen.
Normalt sett är jag emot nosgrimmor. Jag ser dem lite som en hjälptygel och man ska vara försiktig när man använder dem. Men visst kan de vara snygga som prydnad iband.


Linnea
2009-08-13 14:18
#8

#7 när min ponny var ung hade jag remontgrimma för att inte bettet skulle åka igenom munnen men så snart han hade lärt sig hur det skulle vara så tog jag bort den. då behövdes den inte mer.

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

Thorsson
2009-08-13 16:00
#9

Jättebra artikel! :)
Många tänker nog inte på dess inverkan utan tar nog vad dom tycker är snyggt! Lord gapar inget (iaf inte när det blir dragkamp) Så jag skulle kunna rida helt utan nosgrimma. Men jag tycker inte han är så snygg i det. Dock är han ursnygg enligt mig i nosgrimma, både Engelsk och Aschen! :) Tack för remontnosgrimman, nu vet jag hur den fungerar och ska testa rida på den när jag kommit igång igen! :)

Påtal om den engelska, så har du ett stavfel där. Det ligger sist i den översta texten om den engelska nosgrimman:
"omkring en eller två centimeter nedanför hästens kundben."

Nesslan
2009-08-13 17:56
#10

Jättebra artikel men jag skulle vilja sett bilder på alla typer. Ska googla och se vad som finns.

Birke
2009-08-13 20:14
#11

Bra artikel :D

Yuuuhanna
2009-08-14 17:29
#12

Jag visste föresten inte att man kallade kapsonen för nosgrimma? Själv har jag använt den till ridning kombinerat med bett eller bettlöst. Dessutom kan en kapson bli fruktansvärt skarp om man inte klär in den i något mjukt ( vilket den oftast är).


Elshira
2009-08-14 18:10
#13

Jag skulle precis liak bra kunna rida utan nosgrimma men jag har den för det "kosmetiska", dvs den sitter löst och hästen kan gapa om den nu skulle behöva det~ Men om en häst gapar så är det ju fel på hästens mun eller bettet~ Och det är ju en annan sak.

Vanliga Achennosgrimmor är ju det absolut vanligaste men efter som jag som sagt bara har det för det kosmetiska skär jag helt enkelt bort den lilla pluppen för snokremmen och använder den som en hederlig engelsk nosgrimma. ^^

Hakuna matata!

Annons:
Alma-G
2010-02-12 22:47
#14

Varför ser jag inte engelska nosgrimmor i varken Hööks, Myone eller på Börjes? Nästan bara archen..
Någon som vet? :)

Elshira
2010-02-12 23:35
#15

#14 Därför att om du tar av snokremmen å¨ett achen så har du ett engelskt ;) Jag brukar dessutom alltid skära bort den lilla flärpen som snokremmen sitter i så det ser lite snyggare ut ^^

Hakuna matata!

Alma-G
2010-02-12 23:47
#16

#15 Fast det e ju snyggare att ha ett engelskt från början ^^ Det är väl svårt att få det så snyggt med flärpen? :)

Elshira
2010-02-13 00:16
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#17

#16 Om man använder en mattkniv eller ett rakblad kan man skära bort den så den inte knappt alls mer än underifrån. Gör man det på ett svart träns kan man dessutom fylla i med svart märkpenna så blir det helt samma färg.

Det har dock börjat komma några varianter med avtagbar flärp, men det är tyvärr ovanligt med helt engelska.

Här är en bild på ett ljust träns jag gjort så på, och det är i.af tillräcklidt diskret för att inte märkas om man inte tittar jätte noga :)

Hakuna matata!

Alma-G
2010-02-13 00:27
#18

#17 Smart & snyggt gjort! :D Jag tycker verkligen det är synd att man väldigt sällan ser dom, förutom begagnade, fast det går iof lika bra det med!

elli-kleo
2010-03-10 22:51
#19

Bra artikel.

Jag rider både utan nosgrimma och med (då nästan alltid med "engelsk" nosgrimma). Om jag använder nosgrimma spänner jag den inte hårt. Min häst försöker inte öppna munnen.

Men om han försökte öppna munnen skulle jag inte spänna åt en nosgrimma. Jag skulle kolla upp om den hade någon vass tand eller annat som skaver, ev. byta bett och självklart vara mjukare och så i handen.

Jag hatar när folk spänner åt nosgrimmor så att hästen knappt kan röra munnen och sliter i bettet. Jag har sätt för mkt sånt. Hemskt!

Jag har sett att man kan köpa till engelsk nosgrimma till tränset om man vill byta. :) Jag tycker att den engelska nosgrimman är finast, för de andra nosgrimmorna "gömmer" hästens ansikte tycker jag.

- Medarbetare på Fälttävlan ifokus

HannaT
2010-03-10 23:00
#20

#14 Hööks säljer engelska nosgrimmor utan flärp separat, och på Börjes på mässan köpte jag ett jättefint träns med tillhörande engelsk nosgrimma (ser ut som på bilden i artikeln). Skrattande Så visst finns det, även om det är lite svårarare att hitta.

Hanna Törmälä, sajtvärd för hästhoppning.iFokus.
Läs gärna min blogg: tormala.devote.se.

Annons:
Zabbio
2010-03-11 12:35
#21

Hade gärna sett ett litet avsnitt om ridkapsonen under ''kapson'' eftersom den skiljer sig från den vanliga klumpigare longeringskapsonen :) Och gärna om muserola när du nu nämner serreta (odubbad serreta som fästs i nosgrimman och fungerar som en kapson)

Men bra, lättläst info för övrigt! :)

---

Nosgrimmor kan vara bra att haom det uppstår en situation och hästen gapar för att undandra sig bettet när det är väsentligt att få stopp på den. Tex om den blir skrämd när man är ute. Finns även andra gånger det är bra att stänga munnen på hästen. Men den ska inte vara hårt spänd för det, två fingrar upprätt mot nosryggen ska det vara. Då blir det ju ändå pinsamt för ryttaren om hon tar för hårt i dressyren ;) Och hästen kan visa att något är fel.

Crow har nosgrimma ibland och gapar och tuggar mycket på bettet. Men den är aldrig spänd hårt utan jag ser ju fortfarande att han är missnöjd när jag råkar ta för hårt och jobbar mot att få en behagligare kontakt. Skulle aldrig dra igen nosgrimman hårt, hur ska han då kunna slappna av i käken och nacken?

Håll huvudet högt men näsan i en vänlig vinkel.                                         

CelsiusT
2010-03-11 15:34
#22

Jag har själv lite klaustrofobiska känslor för saker som hindrar ens naturliga rörelser. Ex en tröja som sitter för tajt i armhålan så den käns när man har armarna naturligt, eller att man blir fasthållen, tex bilbälte m.m. Det gör att bara tanken på att hästen inte kan öppna munnen fritt med nosrem på sig får mig att känna samma klaustrofobiska känsla. Därför har jag jättesvårt att ha massa kontiga saker på hästen som tvingar/hindrar hästen till olika saker. Så jag har aldrig nosgrimma på (förutom sidepull, men jag spänner inte åt utan den sitter mer om en vanlig grimma).

Medarbetare på westernridning.ifokus

Salish
2010-03-11 15:46
#23

22# Precis så tänker jag också! Man kan ju också fråga sig hur lätt det är för hästen att andas? Den lär ju inte andas med bara näsan eller? I alla fall inte under arbete.

Elshira
2010-03-11 15:50
#24

#23 En häst kan inte andas genom munnen.

Hakuna matata!

Salish
2010-03-11 15:57
#25

24# Det var något jag inte visst innan.

Well, varje dag lär man sig något nytt.

Elshira
2010-03-11 16:31
#26

#25 De kan av samma anledning inte heller t.ex spy när de fått i sig något olämpligt i magen =)

Hakuna matata!

viktoria91
2010-03-11 19:12
#27

skulle vara intressant om hästar kunnat spy o man kan se vad dem lyckats få i sig=P knappar vet jag att hon har ätit iaf och smakat på diverse saker^^

Annons:
olina95
2010-03-28 12:57
#28

Jag använder nosgrimma oftast. Ibland får jag bara för mig att ta bort den. Men jag har aldrig min nosgrimma riktigt hårt spänd. Just nu rider jag på en Aachennosgrimma, och min häst fungerar bra på den. Dock har jag inte undre remmen spänd så värst hårt, så hon kan röra käkarna men samtidigt inte för mycket. För mig är den normalspännd.

Innan hade jag pullarnosgrimma. Har inte en aning varför jag bytte. Rider fortfarande på pullarnosgrimma ibland, det beror lite på vilket träns jag har och vart jag ska rida.

sahara86
2010-03-28 16:10
#29

#25

Håller med om allt.

Salish
2010-04-07 15:10
#30

Tycker inte heller att det särskilt snyggt med nosgrimma, speciellt inte på hästar med bläs, den liksom hugger av bläsen.

Rita-S
2010-04-07 15:24
#31

Vilka av dessa nosgrimmor är sen tillåten i dressyrtävlingar? Jag har forsökt att läsa i TR men jag går for det första villse och min dysleksi går helt ur led så jag inte får någon mening utav det som står heller Obestämd

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

HannaT
2010-04-07 15:28
#32

#31 Om jag inte har helt fel så är det remont, achen och engelsk.

Hanna Törmälä, sajtvärd för hästhoppning.iFokus.
Läs gärna min blogg: tormala.devote.se.

Upp till toppen
Annons: