03 - Allt om ridsporten

Hästpolo

2009-08-25 16:07 #0 av: Maja

I Indien och Argentina klassas hästpolo som nationalsport. Sporten kom till Sverige i slutet av 1900-talet och växer sig allt större.

Utrustning och plan

Varje spelare är utrustad med varsin klubba som väger 1,98 kg. Bollen som man använder är åtta centimeter i diameter och har en vikt på 113 gram. Planen är täckt med gräs och ska ha måtten 250*180 meter, vilket innebär att den drygt är tio gånger så stor som en vanlig fotbollsplan. Längs med hela planen finns det en låg sarg som tydligt markerar ut var gränserna går.

Bägge lagen har varsitt mål som består av två stolpar som är placerade med sju meters mellanrum. För att det inte ska bli allt för svårt så har man valt att plocka bort en ribba mellan dessa två stolpar, vilket innebär att det blir ett mål så länge bollen hamnar mellan de två stolparna så blir det mål - oavsett vilken höjd bollen hamnar på.

Hur fungerar det?

Varje lag består av fyra spelare (med avbytare) som med hjälp av sina klubbor ska försöka slå in bollen i motståndarlagets mål. Matchen delas in i fyra, sex eller åtta chukkers (perioder) som är mellan sju och sju och en halv minut långa. När alla chukkers är spelade så ser man vilket av de två lagen som har gjort flest mål och det laget vinner.

Det är regel på att alla ryttare måste bära hjälm. Hästarna används i två chukkers var, för sedan måste de vila då det är högt tempo hela tiden.

800px-Polo.JPG

Källa:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Hästpolo
Bilder:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Fil:Polo.JPG
http://www.pixelio.de/ (fotograf: KAiPY)

 

Anmäl
2009-08-25 20:45 #1 av: Birke

Det verkar va en kul och fartfylld sport :D

Anmäl
2009-08-29 01:47 #2 av: Maja

Ja, verkligen! =)

Någon som har provat på detta?

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.