10 - Ridning

Del 2: Den perfekta sitsen

2009-09-20 01:56 #0 av: Maja

Efter lite grundläggande kunskaper i vad en bra sits kräver så kommer jag nu gå in lite mer på hur en perfekt sits ska se ut. Häng med!

- Sträck på dig! Rak i ryggen!
- Ner med hälarna!
- Sänk händerna!

Ja, det är väl kommentarer som vi alla har fått höra av ridläraren. "Utan en bra sits blir det ingen bra ridning", nej, det vet vi. Men om man plockar ihop alla dessa kommentarer - hur ska en sits då egentligen se ut?

När du sitter på hästen ska det faktiskt nästan vara som när du står helt vanligt på marken, med undantaget att dina ben ska vara böjda. Benen och fötterna ska alltså vara rakt under ryttaren. Inte längre fram och inte längre bak.

Om du står på marken så har du din överkropp balanserad på dina höfter, men till häst blir det en annan sak. Då är det inte längre dina två ben som håller upp höfterna som håller upp din överkropp. Istället har du en häst på fyra ben under dig och du måste hålla din balans till en stor del genom dina ben och sittben.

DSC_0226.JPG

Hur ska en perfekt sist vara då?

När du sitter på hästen så kan du placera din ena hand på framvalvet. Lyft upp bägge benen och använd handen på framvalvet till att dra dig själv framåt i sadeln. Nu hamnar du långt fram i sadeln och sitter precis bakom sadelns framvalv och du har dina sittben i den djupaste delen av sadeln. Det du precis har gjort kallas med ett annat uttryck för att "fixa sitsen".

Om du nu testar att lyfta upp sina ben samtidigt så ska du varken falla framåt eller bakåt. Balansen är alltså rätt.

Varför ska jag sitta så?

Nu sitter du på den delen av hästens rygg som är starkast, förutsatt att sadeln ligger bra. Om den hamnar längre bak så kommer du alltså inte längre att sitta på den starkaste delen, vilket även är den del av ryggen som rör sig allra minst. Att sitta på den starka, rätta delen stör dessutom hästen mindre.

När du nu vet hur en perfekt sits ska kännas och verka undrar du säkert hur en perfekt sits ska se ut. Detta är inte den lättaste frågan att besvara då alla ryttare ser olika ut i kroppen. Därför kan man säga att man ska gå efter hur sitsen känns, inte ser ut från en åskådare. Det är ofta svårt för en åskådare att se "det ekipaget är i god balans" eller "den ryttarens balans är inte så bra". Visst går det att se på en del, men inte alla.

Men ja, bara för att det gäller att en sits känns bra så kan den inte se ut hur som helst. Det finns givetvis vissa riktlinjer för sitsen:

 • Rak rygg
 • Sänkta axlar
 • Upprätt huvud
 • Blicken rakt fram
 • Överarmarna längs med sidorna
 • Böjda armbågar
 • Rak och avslappnad handled
 • Avslappnad kropp
 • Inte spänd någonstans
 • Rörliga knän och anklar
 • Hälen ner

Ingen ridning kan bli bra om inte ryttaren är i harmoni med sin häst. Att anstränga sig för att få sitsen att se snygg ut kommer inte att fungera så länge man inte är naturlig. Om du spänner dig så kommer det bara att skapa spänningar och påverka hästen på ett negativt sätt. Vet du om att du sitter och spänner dig så måste du börja öva på att slappna av och känna att du och din häst blir ett.

DSC_0781.JPG

 

Nästa gång kommer jag att ge tips på olika sitsövningar som man kan öva på för att förbättra sin sits. Del 3 kommer snart!

Källor: Egen kunskap samt http://www.medvetenridning.com/Sitsentillhast.htm
Bilder: Lagerquist (http://www.lovisalagerquist.webb.se/) TACK för lånet!

Anmäl
2009-09-20 11:00 #1 av: Zadeira

Ser fram emot nästa del! Hoppas du ger tips på övningar som man inte behöver sitta på hästen för att göra också.


Anmäl
2009-09-20 14:55 #2 av: imsuchadiva

Det bäst av allt är ju att inte ens "proffsen" sitter ordentligt :)

Anmäl
2009-09-21 19:53 #3 av: f97lintro

Jättebra:) Längtar till del 3:)

Anmäl
2009-09-26 13:05 #4 av: Metinia

Grymt bra artikel, älskar den här lilla serien med artiklar! Verkligen det jag vill läsa om och behöver läsa om och träna på. Jag vill gärna precis som #1 ha lite tips på övningar man kan göra utan häst, det vore toppen! (Och självklart övningar man kan göra med häst också, :) )

Anmäl
2009-09-29 21:07 #5 av: Akerberg

Trevlig artikel =)

Ett litet insmuget fel: placera din ena framhand på valvet

Anmäl
2009-09-29 21:41 #6 av: Maja

#5 - Oops, hihi, tack för att du såg det! =)

Anmäl
2010-07-05 01:27 #7 av: GaloppHov

Jättebra artiklar :D,

nu ska jag bara försöka komma ihåg det till morgondagens ridpass, tror det kommer hälpa en hel del :)

Anmäl
2010-07-18 16:30 #8 av: ebengtssson

riktigt bra =D Kan du inte skriva över som man tränar upp sin smidighet. Är som en elefant på vänstersida =/

Anmäl
2010-07-18 17:14 #9 av: Maja

Tack!

#8 - Hur man tränar upp sig själv och sin kropp menar du? :)

Anmäl
2010-07-18 21:05 #10 av: ebengtssson

#9 a precis :)

Anmäl
2011-01-22 20:15 #11 av: Odinn

Blev det någon del 3?
Eller är det bara jag som inte hittar den? Skrattande

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.