Annons:
Etikettridning
Läst 19105 ggr
Maja
10/7/09, 10:53 PM

Del 3: Den perfekta sitsen

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Nu kommer den tredje och sista delen i artikelserien om den perfekta sitsen! Denna gång tar jag upp olika övningar som man kan utöva för att förbättra sitsen.

Det finns mängder av olika övningar som man kan utföra för att förbättra sin sits. De flesta som jag kommer att presentera är övningar till häst, men det finns även saker som man kan utföra utan att ha en häst i närheten.

Till häst

Att rida utan stigbyglar är inte alltid det lättaste, men det stärker din balans och sits oerhört mycket! Låt gärna någon longera din häst när du sitter på ryggen så kan du enbart koncentrera dig på din sits.

Var även noga med att veta att det är en häst som klarar av att du håller på med “läskigheter” på ryggen! En rädd och ovan häst kan tycka att vissa av övningarna är lite otäcka då du kommer att sträcka dig åt håll och kanter, luta dig framåt och bakåt, klappa ihop med fötterna med mera.

Sparka ned Sitt som vanligt på hästen och lyft upp ett ben i taget för att sedan “släppa ned dem” igen. Lederna blir mjukare och du slappnar av i benen ännu mer vilket motverkar spänningar som gör sitsen sämre.

Sparka upp Sträck ut dina armar åt sidorna så att de är helt raka och sparka upp mot dem med ett ben i taget. Detta är en lösgörande rörelse som får dig att slappna av.

Sträck dig Sträck ut din kropp åt olika håll utan att tappa balansen. Luta dig så långt bak du kan utan att låta dina ben glida framåt, sträck fram armarna så långt du kan fast du sitter kvar i sadeln. Din kropp blir smidigare och spänstigare och du får sitter inte lika låst.

Nikon D40 2008-09-14 13-34-50.JPG

Pendeln Pendla med dina (raka) ben fram och tillbaka i sadeln. Flytta inte på överkroppen något, utan låt enbart benen pendla fram och tillbaka. Antingen så tar du ett ben i taget eller bägge samtidigt. Överdriv inte allt för mycket, då hästen kan tro att du vill att den ska öka till trav eller galopp.

Huvud, axlar, knä och tå Alla kan vi väl ramsan “huvud, axlar, knä och tå”? Gör den, fast på hästryggen!  Börja med att ha händerna på hjälmens topp, sedan flyttar du dem till axlarna, sedan knäna och till sist till dina tår. Detta är jättebra för din balans och som jag har tjatat om så många gånger blir ingen sits bra utan en bra balans!

Cirklar Sträck ut dina armar rakt ut åt sidan och rita stora cirklar. Antingen en i taget eller bägge samtidigt. Gör samma sak med benen. Rid utan stigbyglar och rita cirklar med fötterna, så stora du känner att du klarar av och utan att det stör hästen. Cykla även med benen, trampa i cirklar. Detta hjälper till att göra dig mjuk och förbättrar balansen.

**Sparka bakom hästen
**Luta dig framåt och lyft upp dina ben så att du kan slå ihop dem ovanför hästens rumpa. Sätt din sedan vanligt igen och upprepa. Detta gör dig smidigare.

Olika sitsar Växla mellan att rida lätt, stå i trepunktssits och “sitta som vanligt” i de olika gångarterna. Genom att göra detta så får du en större variation i din ridning och du kommer även att kunna förbättra din balans.

Är du utan häst?

Lugn, bara lugn! Det går att öva även om man saknar en egen häst att träna på. Många av de övningar som jag har tagit upp går bra att göra utan att sitta på hästryggen också. Du kan sitta på en stol eller något annat och öva på att sträcka och lyfta. Givetvis kommer inte hästens gung in i bilden, men det är ju alltid något!

Att vara ute och cykla på en vanlig cykel är också oerhört bra träning. Har du en träningscykel kan då även öva på saker som att luta dig åt sidorna, bakåt, framåt med mera då dessa står kvar på ett ställe. Det är inte det lättaste att utföra vissa saker på en rullande cykel..

Nikon D80 023.jpg

Givetvis ska du inte göra alla dessa övningar hela tiden, varje gång. Öva på sitsen, ta en paus från det, öva på den igen och så vidare. Du ska inte heller göra detta vid varje ridpass, även om du givetvis ska ha en så bra sits du bara kan vid varje gång du sitter på hästen.

Lycka till med din sitsträning!

Källa: Egen kunskap, http://www.medvetenridning.com/Sitsentillhast.htm
Bilder: Fiaa2 (http://www.sofianordin.info.se/) TACK för lånet!

Annons:
halludu
10/8/09, 12:41 AM
#1

Bra artikel!! : )

f97lintro
10/8/09, 10:41 PM
#2

Super! :)

Alma-G
10/8/09, 10:42 PM
#3

Jättebra :D

lennartsdotter
10/10/09, 10:50 PM
#4

Super artiklar!!

Altså, jag tycker att det är jätte svårt att sitta ner i min sköthästs trav. På vilken annan häst som helst (som jag har ridit) funkar det jätte bra, men inte på lilla monstret… :(

Jag har hittils fuskat med de, men nu har jag bestämt mej för att lära mej det. Det är mitt mål.

Maja
10/11/09, 12:05 AM
#5

Tack, vad glad jag blir att ni uppskattar dem! =)

ccv_sr
6/12/12, 8:38 AM
#6

aa det var super.

Annons:
Cola&Bacardi
6/12/12, 6:40 PM
#7

En sak ja kom och tänka på bara, däruppe står det ju:

"Nu kommer den tredje och sista delen i artikelserien om den perfekta sitsen! Denna gång tar jag upp olika övningar som man kan utöva för att förbättra hästen."

Ska det inte stå "sitsen" ist för "hästen" där? Elr? :)

Mvh Linnea 

Maja
6/12/12, 7:48 PM
#8

#7 - Tack! Hade visst skrivit fel! :)

Lexiia
1/30/14, 7:51 PM
#9

Nått jag saknar är filmer som man kan Se hur alla rörelser osv ser ut. Jag är dyslexier å har inte tillgång till häst så ofta å dom ja rider med hjälper en inte så mycket utan tjatar mer om olika tempon å lätt ridning.

Så om NÅGON känner att den kan göra en film där man ser rörelserna, (även dom som står i de andra artiklarna) skulle uppskattas enormt!

Texten i sig är lättläst men har svårt att få en bild om hur rörelserna går till.


~ Sajtadmin för Furry Paws ~


Upp till toppen
Annons: