10 - Ridning

Ridvägar

2009-11-04 23:25 #0 av: Maja

Vad gör man egentligen i paddocken eller ridhuset? Det är tråkigt att bara rida runt, runt, runt.. Om du varierar ridvägarna blir det genast roligare!

Det finns många olika ridvägar och jag kommer inte att ta upp alla, utan bara ett urval av dem. Alla ridvägar utgår från fyrkantsspåret och de går att rida i bägge varven. Jag har ritat upp dem på ett sätt, men det går givetvis att rida de från andra hållet också!

Fyrkantsspåret:

fyrkantsspåret.jpg

Vänd rätt upp:

vändrättupp.jpg

Rid längs med fyrkantsspåret men rid in mot mitten när du har kommit halvvägs på kortsidan. När du har ridit fram till den andra kortsidan kan du välja mellan att fortsätta i samma varv som du var i innan eller byta varv.

Vänd snett igenom:

vändsnettigenom.jpg

Om du vänder snett igenom så byter du alltid varv när du har genomfört ridvägen. Börja att rida längs med ena kortsidan och styr sedan hästen mot motsatt hörn (diagonalt). Ridvägen utförs alltid efter en kortsida och du byter alltså alltid varv när du har nått hörnet.

Vänd halvt igenom:

vändhalvtigenom.jpg

Denna ridväg påminner om "vänd rätt upp". Den enda skillnaden är att du inte rider hela vägen, utan svänger av efter en bit så att du bara kommer halvvägs. Nu var inte min skiss den allra bästa, utan du ska fortsätta en bit in på medellinjen innan du svänger ut mot fyrkantsspåret igen.

Volt tillbaka:

volttillbaka.jpg

Volt tillbaka kan ske var som helst längs med sidospåret och är en bra ridväg om du vill byta varv enkelt och snabbt. Gör helt enkelt en volt och byt varv.

Serpentiner:

serpentiner.jpg

Serpentinerna går fram och tillbaka över hela ridbanan. Du behöver inte gå hela vägen ut till fyrkantsspåret om du inte vill.

Fler ridvägar:

Om du vill ha tips på ännu fler ridvägar kan du läsa denna pdf-fil skriven av Gronstedt, medlem här på sajten! Vi tackar för länken!

Bilder över ridvägarna: Mina egna
Bild på startsidan: Siberit (tack för lånet)
Källa: Egen kunskap

Anmäl
2009-11-05 00:08 #1 av: Nmaria

Kanonbra artikel! :D

Anmäl
2009-11-05 10:27 #2 av: halludu

Jätte bra!! : )

Anmäl
2009-11-10 12:41 #3 av: [Zkold]

Detta var kanon tycker jag. Oftast har jag inte mkt idéer själv så det blir mest fyrkanten och lite volter då och då.

Glöm inte min blogg om min unghäst Prick --> www.rebeccaskold.com

Anmäl
2009-11-10 13:05 #4 av: [chouwa]

Härligt att du skrev om detta!
Sådant här vet jag att det var mycket under barndomsåren då jag red på ridskola.
Vissa saker sitter fortfarande i men annat borde man nog göra oftare.

Sandra
Man cannot discover new oceans unless he has the
courage to lose sight of the shore
Sajtvärd på Westernridning iFokus & Vinthundar iFokus

Anmäl
2012-08-11 22:37 #5 av: Praefatio

Att ta hjälp av de gamla hederliga ridvägarna är toppen. Serpentiner är jättebra för att mjuka upp en stel häst och att vända rätt upp är svårare än man kan tro - det är nämligen rätt tufft att få hästen helt rakställd utan att ha ett staket till hjälp.

Sedan är de stora volterna riktiga favoriter också. Att öka och minska samt byta varv i volterna i alla varv är nyttigt för både häst och ryttare. Hjärn- och muskelgympa på hög nivå!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.