05 - Foder

Hö, ensilage och hösilage

2010-01-27 17:30 #0 av: Maja

Hö, hösilage, ensilage... Vad är egentligen skillnaden mellan dessa? Det får du lära dig här!

Äter din häst hö? Kanske ger du den hösilage istället? Eller möjligtvis ensilage? Vet du egentligen vad skillnaden är? Inte? Allt är från början växter som sedan har genomgått olika former för att bli det grovfoder som vi ger till våra djur. Det är inte bara hästar som äter hö, utan även kor, får, kaniner, getter... Ja, alla möjliga växtätare!

Hö är i princip torkade växter för att förenkla det så gott det går. Det består av olika växter (oftast gräs, klöver och diverse ärtväxter) som växer upp och sedan skördas. Förr i tiden var det vanligt att man torkade sitt hö på så kallade hässjor, det vill säga en ställning i (vanligtvis) trä som man lägger upp sina skördade växter på för att låta det torka. Idag torkar de flesta sitt hö genom att låta det ligga kvar på marken. Däremot så vänder man på det med jämna mellanrum så att det får en större chans att torka än om det bara skulle ligga orört.

Hässja.jpgPå bilden ovanför kan ni se höhässjor

Problemet som säkert dyker upp i många av era huvuden nu är säkert: “Men vad händer när det regnar?” Ja, givetvis kan vi inte göra någonting åt vädrets makter och ja, det regnar över åkrarna där höet ligger på torkning. Detta är någonting som man får lära sig att leva med. Genom att låta sitt hö torka på detta sätt så riskerar man självklart att regnet påverkar torkningstiden, men å andra sidan är det inte lika ansträngande för bonden som höhässjorna är.

En annan variant är att låta sitt hö torka inomhus med en skulltork. Det är en stor fläkt som blåser in luft över höet så att det torkar. Man bör dock låta höet ligga utomhus någon/några dagar från det att man skördar innan man tar in det för att torka det på skullen, just för att det ska hinna lägga sig något och då torkar fortare och bättre.

Ensilage

Själva ordet ensilage är ett äldre namn på pressfoder. Det är enkelt beskrivet konserverat gräs som man har packat tätt (pressat ihop) i en stor förpackning utan lufthål. Det är mycket viktigt att det inte finns minsta lilla hål i förpackningen, för då förstörs hela konserveringsprocessen.

800px-DiepoldsauRhein.JPGEnsilagebalar på en åker

Hur får man då sina växter till ensilage? Jo, precis som när man ska få växterna att bli hö så börjar man med att skörda dem. Däremot så väljer man att finfördela sina växter extra mycket, ofta genom att hacka dessa fint. Detta leder till att det blir lättare att packa dessa tätt än om man skulle låta de vara lika grova som exempelvis höet är. Ju tätare man packar sitt ensilage, desto mindre är chansen för att syre ska kunna tränga sig in mellan stråna. I vissa fall väljer man att tillsätta ett medel som sänker pH-värdet (gör det surare) för att gynna mjölksyrebakterier.

Man packar sina hackade växter så tätt man bara kan och sedan så lindar man in detta i tätslutande plast i form av exempelvis balar (som de stora, vita rundbalarna du kan se ute på åkrarna).

Hösilage

En annan variant av grovfoder är hösilage. Detta är ett slags mellanting mellan hö och ensilage då det inte är lika torrt som hö, men samtidigt inte lika blött som ensilage. Till skillnad från ensilaget så hackas vanligtvis inte hösilaget lika mycket.

Bild 1.jpgEn shetlandsponny äter sitt lunchhö

Källor:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Hö
http://sv.wikipedia.org/wiki/Ensilage
http://sv.wikipedia.org/wiki/Hösilage

Bilder:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Fil:DiepoldsauRhein.JPG
http://sv.wikipedia.org/wiki/Fil:Hässja.jpg 
Mina egna

Anmäl
2010-01-27 18:46 #1 av: jackiejohn

Mycket bra skrivet Glad

Anmäl
2010-01-27 18:55 #2 av: lisette

i närheten av oss finns det faktiskt några som använder sig av höhässjor. blev så förvånad när jag såg det första gången.

när det regnar så lägger de presenning över. =)

Anmäl
2010-02-19 02:25 #3 av: [Angel88]

Du glömde ta med att man hällst inte ska ge hästar ensilage, det finns för mycket mjölksyra i det. Ensilage är igentligen bara ett ko foder. Det kan fräta i hästens mage, en kos mage/magar är mycket tuffare...

Anmäl
2010-02-19 11:34 #4 av: jackiejohn

3# Där sa du nåt ja tänkte på de men orka inte säga nåt, det leder ofta till avlivning på hästar har ja läst...(?) Men om dom är vaccinerade mot de kan dom äta de men inte enbart ensilage :)

Anmäl
2010-02-19 14:10 #5 av: Chestnut

#4 Det du tänker på är nog botulism som är en bakterie som kan föröka sig i hösilage eller ensilage om det följer med jord in i balen eller går hål på den. Har alltså ingenting med mjölksyran att göra. =) Går som sagt att vaccinera mot.

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2010-02-19 16:14 #6 av: niare

inselage är ju mkt blötare och mörkare och bör inte ges till hästar, ofta får dom diarre. kor och får passar det utmärkt till :)

jag har sett dom använda höhässjor här omkring med men jag upplever det som höet blir mer dammigt.

Anmäl
2010-02-22 23:35 #7 av: jeanette

Nu är det så här att ALLT heter faktiskt ensilage. Hösilage är ett påhittat namn som endast indikerar på ett förtorkat ensilage. Men det korrekta namnet är ensilage oavsett hur blött eller torrt det är. Det vanligaste felet folk gör när de fodrar med ensilage är att ge en för liten giva. Detta rsulterar oftast i lösa magar och har absolut ingenting med konerveringen att göra. Många tror dessutom att hästar inte kan äta för blött ensilage pga konstiga anledningar, men glömmer då totalt bort att bete endast har 20% ts halt i sig...och det funkar ju utmärkt.

 

Bönder vill abolut inte ge sina kossor för blött ensilage eftersom det inte är direkt lönsamt samt svårhanterligt. Så hästfolk borde ta och plugga på litegranna om vad ensilage faktiskt är.

Anmäl
2010-02-23 00:28 #8 av: niare

jag har fått veta av vet. att man inte ska ge för blött, och jag ger inte mindre utan räknar ut procent vatten för att få rätt foderstat och tror dom flesta vet det här inne.

dock kanske man inte vet det när man aldrig använt det.. men jag skulle aldrig ge koenselage som bönderna säger till mina hästar.

Anmäl
2010-02-23 00:32 #9 av: [Angel88]

#7 jag har läst om foder på skolan i 3år, varit med och gjort Hösilage och ensilage och det är VISST skillnad på dem båda!!

Ensilage har en längre konserverings tid samt har mer mjölksyra i sig. Vilket e förstarkt för en hästs mage, det du pratar om är mängden smältbart protein i fodret... Givet vist ska man ge mer av det blöta fodret.

Hö: 1kg per 100kg häst

Hösilage: 1,5 kg per 100kg häst

Ensilage: 2-2,5 kg per 100kg häst (om man nu ger detta)

Detta e minimi rikt linjer...

Anmäl
2010-02-23 14:25 #10 av: WinterPrince

Där jag jobbade när jag var utomlands serverade man får och hästar av samma skörd. Det var vad jag (som amatör) skulle kalla ensilage då det var väldigt blött. Ingen av hästarna for illa av det på något sätt.

Mvh Emelie & Jack
Exa Equestrian, Ingen död fisk, 141km

Anmäl
2010-02-23 14:38 #11 av: Linnea

Ensiage kan man ge hästar om det är "vanligt" ensilage, dvs hösilage fast blötare. Det som några andra pratat om här är sk ko-ensilage. Det är hackat i mycket kortare strån, luktar inte alls som vanligt ensilage och är brunare. Man kan inte ta fel helt enkelt.

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2010-03-06 19:30 #12 av: jeanette

#9

 

Nej, har aldrig påstått något om protein..vad fick du det i från ?? Mycket märkligt man kan se något som inte ens är skrivet.

 

 

Det korrekta namnet är ensilage, hösilage är ett namn som uppkommit i efterhand som endast indikerar på högre ts halt, inget annat. Dina riktlinjer är totalt fel också.

Det ska vara MINST 1 kg TS per 100 kg häst/dag. 1 kg ts av hö är inte 1 kg, det är 1,2 kg. Sedan kan du inte dra upp riktlinjer för ensilage då ts halten varierar otroligt mycket.

Anmäl
2010-03-07 09:11 #13 av: Alma-G

Ett ställe där jag har funderat på att ha ponny när jag ska hyra (nästa år), har dom ensilage vad jag vet.
Men om man har analys på det och ger tillräckligt med TS osv så kan det väl inte vara farligt? Om det inte är sk. koensilage då, eller..?

Anmäl
2010-03-07 10:46 #14 av: eziz

#13

 

Nej ensilage är inget farligt för en häst, tvärtom brukar ensilage vara mycket mera näringsrikt än hö...dvs det brukar ha bättre näringsvärde. Det finns inget som heter ko-ensilage. Som någon redan sagt, bönder vill absolut inte ha för blött ensilage då det inte är ekonomiskt hållbart för dom, det är heller ingen hit för korna. Många myter går om ensilage och en utav dom är att det finns något som kallas ko-ensilage.

Anmäl
2010-03-07 10:49 #15 av: eziz

#3

 

På SLU  undersökte man pH-värdets inverkan på hästen och tittade  också på de olika fodrens mjölksyrainnehåll. Det visade sig att hö och hösilage innehåller ungefär samma mängd mjölksyra. För att mjölksyran ska bildas behöver det finnas mycket vatten, och hösilage är inte tillräckligt blött för det. Ensilage innehåller betydligt mer mjölksyra än de övriga två, men trots det fanns i princip ingen mätbar mängd mjölksyra i hästens tarm, oavsett fodersort.

 

Så det är bara en myt och osanning att det fräter...

Anmäl
2010-03-07 11:10 #16 av: Elshira

#14 Det finns ju inget specifikt som heter Ko-ensilage, men i folkmun så brukar man skilja på ensigale och hö med ko/häst-hö/ensilagre efter som de ska ha olika värden till kor och hästar. Både jag och bönderna härikring använder de benämningarna i.af.

Anmäl
2010-03-07 17:55 #17 av: Alma-G

#14 Aha okej :)

#16 Vad är det för skillnad på värdena?

Anmäl
2010-03-08 00:00 #18 av: pluttanna

Som sakt så är allt inplastat foder som det skett en prosess i ensilage oavsätt ts. Dock skall man vara medveten om att det inte kan ske en prosess i ett foder som är för tort. Det som kallas i folkmun för höslage och har en ts på mer än 65% är igentligen enbart ett luftätt hö då det inte kan ske en prosess i detta foder.

Har själv sätt "hösilage" med 88% ts. DVS torrare än hö...

Det hästar kan reagera mot är dom så kallade ensileringsmedelen som många bönder använder till sitt ensilage. Vilket dock inte tillsätts i ett så kallat hösilage utan det är bristen på ts och fibrer som kan göra hästen dålig i magen. INte själva foderet.

 

Skillnaden i värderna är inte helles så stor annat än att proteinet brukar ligga på en mer rimmlig "normal" nivå än i ett hö som i min mening brukar ligga för lågt. Men o andra sidan har det o göra med slagtiden då ett ensilerat foder offtast slås före höt. Proteinhöga foderpartie tycker jag är lättare tat hitta bland ensilerat foder. Det är oxå lättare att hitta ett foder med lågt mj men normalt protein i ett ensilerat foder än vad det är med hö.

JAg tycker oxå det är bättre att ge små ponysar ensilerat foder då dom får mer tyggtid i och med längre strån trotts samma ts mängd vilket ger en störe mättadskännsla. Men även i och med energin.  

Anmäl
2010-03-08 00:02 #19 av: pluttanna

#9 Det är väldigt sorligt att skolor lär ut dessa felaktigheter och skrönor om det nu är så att du inte blandar ihop något/missförstått din lärare i vad det du skriver.

Anmäl
2010-03-08 10:05 #20 av: Linnea

#14 Sk koensilage är som jag redan sagt (kanske inte alltid men det jag har sett iaf) brunare, kortare strån och luktar inte som annat hösilage pga att det är behandlat med ensileringsmedel i samband med upptaget från åkern. Sånt ger man inte till hästar, bara till kor.

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2010-03-08 10:24 #21 av: Elshira

Kortare strån (både hö och silage) brukar vara till ko då hästarna föredrar längre och grövre. Men det är rätt och slätt att man tittar på näringsvärdena i silagen och man ser vad det passar bäst till då olika djurslag ska ha olika mängd protein, MJ osv. Hästar ska t.ex normalt sett ha högre proteinhalt än kor.

Anmäl
2010-03-09 19:32 #22 av: pluttanna

#21 FAst det är ju inte riktigt sant då det kostar enorma mängder proteiner till att producera mjölk. Dessutom får väl bonden betlt per proteinmängd i mjölken nu mer än fetthalten som det var tidigare.

Därav, proteinhalten, tar bönder ko foder tidigare än övrigt foder då proteinhalten är som högst. 

Anmäl
2010-03-09 22:09 #23 av: Alex

En av de stora anledningarna till att (blött) ensilage inte ges till hästar, förutom det faktum att det i regel är korta strån och hästar brukar föredra långa, är väl den ekonomiska biten kan jag tänka mig... Jag menar, ska du utfodra en häst med ett grovfoder som har en TS på 30% så får du ge bra mycket. Det krävs ju mer än dubbelt så mycket än om du utfodrar med s.k. hösilage med en TS på 70%.

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Anmäl
2010-03-10 15:09 #24 av: pluttanna

FAst o andra sidan så kostar ett foder på 30% ts mindre än det på 70%.

Om du inte bli lurad av din bonde dvs.

Anmäl
2010-03-10 15:22 #25 av: Alex

#24 Jaså? Av det jag sett är det ingen större prisskillnad.

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.