Annons:
Etikettutrustning
Läst 27715 ggr
Klasselover
2010-02-27 22:07

Lädervård

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

En guide till hur du sköter ditt läder på bästa sätt!

Varför lädervård?
För nästan alla med häst är lädervård ett måste. Utan vård kan lädret bli torrt, hårt och en ren livsfara ifall det spricker. För att lädret ska hålla måste man underhålla det ofta, gärna en gång i veckan. Läder måste hållas rent, får inte torka ut och ska skyddas mot väder och vind. Extra viktigt är det om hästen har svettats eller om det har regnat ute, då måste man sköta om det efteråt. Lädrets tre "fiender" är vatten, värme och försummelse. Det bästa är att skaffa utrustning av bra läder, vilket man får betala lite för men man kan istället använda det mycket längre än billigt läder. Man får vad man betalar för helt enkelt.

Läder består av ungefär 10 % fett och oljor och 14 % vatten. Detta hjälper till att smörja och skydda lädrets fibrer. Utan skötsel kommer vatten, smuts och svett tränga sig in i lädret och orsaka skador.

Är ditt läder av bra kvalité?
1. Kontrollera tjockleken och densiteten. Om du håller huvudstycket på ett träns mellan tummen och pekfingret kan du känna hur lätt det är att böja lädret. Om det är tjockt och svårt att böja har det tjock densitet. Ju styvare läder från början, desto starkare.
2. Kontrollera att ändarna på lädret är snyggt gjorda och att sömmarna ser jämna och bra ut. Är dom ojämna är det slarvigt gjort.
3. Studera ytan - Lite ojämnheter på sadlar är acceptabelt, men på träns ska ytan vara helt slät. Om det är skrapat har inte tillverkaren gjort sitt jobb.
4. Kontrollera hålen - Är mellanrummen mellan hålen lika stora? Är dom centralt placerade? Är hålen anpassade efter piggarna?
5. Kontrollera tyglarna - En del tyglar kan vara av sämre kvalité då det behövs ett långt stycke högkvalitativt läder för att tillverka tyglar. Se till att den bästa delen finns vid tygeländarna.

Kvalité på träns
- Ett träns för upp till 300kr är ett budgetträns. Tränset går att använda, men man bör vara uppmärksam på lädrets kvalité. Kolla guiden ovanför.
- Ett träns för 300-700kr är ett standardträns. Tränset har en god hållbarhet och läderkvalitén brukar vara mycket bra.
- Ett träns för över 1000kr är ett exklusivt träns med mycket bra hållbarhet och kvalité. Här behöver du inte tveka.
Självklart kan det finnas dåligt läder i alla klasser, men oftast kan inte tillverkaren sälja dåligt läder i en högre prisklass.

Utrustning för lädervård
Sadeltvål - Bör användas regelbundet, vanligen en gång i veckan, för att hålla lädret fuktigt. De flesta tvålar är glycerinbaserade vilket gör att de bildar ett skyddande lager mot smuts, svett och vatten. Sadeltvål finns både som fast tvål och som spray. Stryk på med en fuktig (inte blöt) trasa eller svamp och arbeta in det ordentligt i lädret. Lädret ska få en glansig yta men det ska inte löddra. Torka av ev. lödder med en torr trasa. I små mellanrum och vid spännen kan man använda tops.

Krämer och balsam - Conditioner i form av kräm eller balsam är vanligen mjukare än svål och ger lädret en djupbehandling. Många har substanser som motverkar mögel, använd gärna dessa - mögelfläckar försvagar lädret. Lanolin, bivax och naturliga oljor är också bra ingredienser. Conditioner ska appliceras på rent och torrt läder.

Oljor - Läderolja används mest på tjockt, styvt, nytt läder eller läder som torkat ut. Om du köpt en ny läderprodukt, kontrollera med tillverkaren eller säljaren att lädret tål läderolja. Om lädret kommer från ungdjur har det inte tillräckligt hög densitet (inte tillräckligt styvt) för att tåla oljebehandling. Då bryts istället fibrerna ner och förstör lädret. Man ska inte heller använda för mycket olja, då blir lädret halt och stickigt. Därför är det inte bra att oljebada nya produkter. Om din läderprodukt tål oljebehandling, använd en olja som inte förstör sömmarna i lädret. Bomullstråd kan ruttna, lintråd är mer tåligt.

Trasor - Det finns speciellt framtagna trasor som man kan använda istället för sadeltvål - en snabbrengöring. Populärt att snabbt dra av stövlarna innan man går in på tävlingsbanor - men glöm inte bort att det är en snabbrengöring, utan rengör ordentligt någon gång då och då också.

Tips! - Låt blött läder (efter en svettig eller blöt ridtur) torka av sig självt innan du smörjer det. Torka aldrig läder i solen eller nära element, det torkar ut lädret.

5 steg till perfekt läder
1. Ta isär allting, ta bort alla remmar på tränset, ta bort sadelgjord, padd, schabrak/vojlock och stigläder ifrån sadeln, lägg varje del på en torr och ren plats. Lägg bett och andra metalldetaljer i en hink med varmvatten. Om stigbyglarna är smutsiga kan du använda separata hinkar. Bettet kan du även hälla kokande vatten på så dör eventuella bakterier och smuts går lättare bort. En sadelbock är att föredra om man ska smörja sadeln, så du lättare kommer åt allting. En ankarkrok hängandes i taket passar bättre till tränset.
2. Ta bort all grov smuts med vatten eller mekaniskt, och tvåla in lädret när det har torkat. Gnid in tvålen ordentligt i lädret och var extra noga med lädrets baksida, det är knottrigare och suger lättare åt sig. Dessutom är det den sidan som kommer i kontakt med hästen.
3. Smörj igen - Om lädret var riktigt torrt, använd även balsam eller olja. Var försiktig med mängden olja.
4. Rengör bettet och stigbyglarna och var noga med att torka bort ev. tvålrester. Det kan bildas hårda punkter med smuts som tvål inte biter på, då kan du använda eggen av en kniv att peta bort smutsen med. Kontrollera sömmar på tyglar, huvudlag, sadelgjord och stigläder.
5. Sätt ihop delarna igen. Avsluta med att polera lädret med en mjuk torr trasa.

Glöm inte att förvara sakerna torrt och säkert!

**Hur du hänger upp tränset snyggt
**Att hänga upp tränset snyggt anser vissa ingår i lädervården. Tränset blir mjukare då det remmarna snurras runt tränset. Håll tränset i nackstycket alt. häng upp det i nackstycket. Samla ihop tyglarna och lägg dom över nackstycket och låt dom hänga ner på andra sidan. Ta käkremmen och snurra den runt hela tränset inkl tyglarna och fäst den. Du kan även göra likadant med nosgrimma och snokrem, men det är inget måste.

Mögelangrepp
Mögel älskar damm och smutsiga sadelkammare. Därför kan man komma tillbaka från semestern och upptäcka att lädret har börjat mögla. Det är lätt att torka av, men möglet lever på oljorna och svetten som samlas på lädrets yta. Möglet bryter ner proteinerna i och mellan fibrerna och förstör lädret. Regelbunden rengöring håller möglet borta - liksom om du förvarar lädret torrt, välventilerat och i en sadelkammare med kontant temperatur, plusgrader.

Skriven av: Tove Torpehag (Klasselover)
Källa: Hästmagazinet nr 1 2010
Foto: Tove Torpehag

Whatever you do in life will be insignificant, but it is very important that you do it.

Annons:
CelsiusT
2010-03-01 20:51
#1

Bra artikel =) Vill bara tillägga att om hästen har svettats så är det bästa om man tvättar med vatten och ev såpa för i svettet finns massa salter och ofta smuts. Så svett-blött läder bör man tvätta innan man hänger det att torka och sedan smörja =)

Medarbetare på westernridning.ifokus

Elshira
2010-03-01 21:10
#2

Tackar! ^^

Hakuna matata!

Alma-G
2010-03-01 21:44
#3

Superbra! :)

kaka1234567
2010-03-01 22:17
#4

bra artikel =)

_Mvh kaka
_

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

Klasselover
2010-03-01 22:23
#5

Tack :)

Whatever you do in life will be insignificant, but it is very important that you do it.

sahara86
2010-03-04 11:33
#6

Bra artikel!

Annons:
elli-kleo
2010-03-10 22:32
#7

Mkt bra artikel :)

- Medarbetare på Fälttävlan ifokus

elli-kleo
2010-03-27 20:13
#8

Någon med tips på hur man kan "rädda" ett matt, lite slitet, "sladdrigt" träns? :P Eller har det tränset sett sina bästa dagar och borde lämna sin krok i sadelkammaren? Flört xD hehe

- Medarbetare på Fälttävlan ifokus

kaka1234567
2010-03-27 22:53
#9

#8. Skulle feta en ggr veckan tills jag skulle märka att de blivigt bra och smörja av de efter användning varje gång .

_Mvh kaka
_

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

elli-kleo
2010-03-27 23:03
#10

#9 Okej :) Ska prova.

- Medarbetare på Fälttävlan ifokus

kaka1234567
2010-03-28 00:30
#11

#10.Man ska ju smörja av efter varje gång för att inte lädret ska förstöras av svett,salter,lera,fukt mm

så smörjas av bör man göra efter varje gång hoppas du får hjälp av mina tips =).

Sen om du skulle vilja få lädret blankt kan du använda olja 1ggr månaden istället för fet. Typ så här ,vecka ett tar man fett ,sen vecka två tar men fet ,vecka tre tar man olja och vecka fyra tar man fett igen. Ja typ så tills man märker att de är återstält. Sen ska man bara behöva kanske smörja en ggr på 6 veckor. Men de beror ju på är de hårt så gäller de att fortsäta smörja varje vecka.

Men glöm inte att dra av räster med handuk och när du smörjer av på vardagen för så blir de inga fula tora räster. Men de vicktigaste är att få nackstycket ,sosgrimman och panbandet mjukt. När dem delarna är mjuka börjar jag med 6 veckors fetnings tekniken.

jag kan knuta alla delar på tangos träns pgv att ha smort de en aning för mycket men villket värkar ha fot honnom att gilla sitt träns.SkämsTungan ute

_Mvh kaka
_

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

elli-kleo
2010-03-28 00:33
#12

#11 Tack så mkt för tipsen! :D

- Medarbetare på Fälttävlan ifokus

Pia-Lena
2010-06-13 02:16
#13

Har sits i nubuck på en nyinköpt sadel. Hur rengör man det, med vilket preparat? Och vad använder man till återfettning/impregnering?

Annons:
kaka1234567
2010-06-13 03:00
#14

ÅÅ har inte så mycket erfarenhet av nubuck jag skulle nog borstat av de men min kompis använder vanlig tvål absolut inte glyserin men bara tvål.

Åter fetning på nubucken ?? de går nog inte.

Om du menar på lädret fin massa bra tvålar fin en tråd där jag resenserade om fett och tvålar =)

_Mvh kaka
_

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

kaka1234567
2010-06-13 03:05
#15

_Mvh kaka
_

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

Pia-Lena
2010-06-13 12:42
#16

#14 Nej, jag menar inte det övriga lädret, det är jag kapabel att sköta. Problemet är nubucken, har aldrig haft det i en sadel förut. Eftersom hela sitsen utgörs av detta material kommer det att kunna gå in väldigt mycket vatten  i sadelns inre delar när det regnar. Vill alltså veta hur man impregnerar nubuck för att förhindra vattenskador på sadeln.

kaka1234567
2010-06-13 19:59
#17

Fins ju sådan sprai man just har på nubuck för att de inte ska komma in vatten .

_Mvh kaka
_

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

Pia-Lena
2010-06-14 01:39
#18

# 17 Vet du om något märke man använder till sadlar ?

kaka1234567
2010-06-14 01:42
#19

man kan nog använda alla sådana sprayer  påalla spelar ingen rol om de är skor eller sadel men nej. mamma vet =) Ska fråga henne =)

_Mvh kaka
_

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

Elshira
2010-06-16 03:32
#20

#18 Läder som läder. Gå in i en skobutik och fråga efter något att ha på nubuk som skyddar mot väta osv så är det bara att använda det! ^^

Hakuna matata!

Annons:
Pia-Lena
2010-06-16 10:54
#21

#20 Hade det varit så enkelt hade jag aldrig behövt fråga här. När jag köpte sadeln fick jag bara veta att man kunde inte använda vilka medel som helst eftersom det skulle vara något i stoppningen som kunde bli förstört av vissa ämnen. Vad man däremot inte hade en aning om var v i l k a preparat som var OK att använda. Så nu står jag inför ett val: Ska jag inte rengöra eller impregnera nubucken i sitsen alls ( som affären förespråkade) och rikera att få den förstörd av väta eller ska jag "ta vilken spray som helst" och riskera att förstöra stoppningen?

lisette
2010-06-16 21:05
#22

var köpte du sadeln? de måste ju kunna rekommendera något till dig?

Pia-Lena
2010-06-16 23:07
#23

My One, de kunde bara säga vad jag inte skulle använda. Enligt deras förmenande behövdes ingen behandling alls.

Elshira
2010-06-17 02:03
#24

Så länge du inte dryper ner sitsen med produkter så är det nog knappast någon fara. En vanlig spray lägger sig ju bara som ett skikt på ytan och går inte in i skinnet, och då lär det än mindre gå ner i sitsen.

Kan inte tillverkarna/återförsäljarna säga vad du ska ha så får du ju helt enkelt köra på kännslan. Jag har dock ändå svårt att tro något skulle förstöra stoppningen. Det låter mer som något de säger för att inte få några klagomål i framtiden. Precis som med våra vanliga kläder. De flesta vanliga i bommul tål 50-60 grader maskintvätt, men för att säljaren ska vara på den säkra sidan sätter de 30 grader i.af.

Sedan så kan man trots allt byta stoppningen i framtiden - sitsen är ju "lite" svårare att fixa!

Hakuna matata!

Pia-Lena
2010-06-18 03:05
#25

#24 OK, jag litar på dig. Affärens variant att inte göra något alls känns inte så bra.

Elshira
2010-06-18 03:21
#26

#25 Nej precis. Har du möjlighet att komma till någon friluftsbutik eller liknande så tror jag de kan ge bästa råden om vad man ska använda (typ Skopunkten kan nog inte särskillt mycket…).

Alternativt kan du ju ringa till någon sadelmakare eller någon som arbetar med skinn och fråga. Tärnsjö läder kan du säkert maila och få ett svar av med! De om någon borde ju veta vad som är lämpligt^^

I samma veva kanske du kan fråga vad man ska göra för att det inte ska bli blanknött, själöv brukar jag använda en metallborste med töta och relativt mjuka piggar att rygga upp det med lite då och då, men det finns säkert bättre sätt!

Men som sagt, jag tror det kommer löna sig i längden att behandla det :)

Hakuna matata!

CelsiusT
2010-06-19 23:25
#27

Nubuck är slipad narv, det är alltså äkta mocka. Man kan fetta in det och hantera det som vanligt, det som kan hända då är bara att den blir lite mer glansig, som vanligt läder, men det går att ruggla upp igen om man vill. Det som händer är isf att rugglerna (delarna av lädret som står upp) lägger sig samman och klistras ihop så det ser glansigt ut och kan då lätt rugglas upp lite igen. Annars kan man spraya eller så.. Hör i en skoaffär…

Medarbetare på westernridning.ifokus

Annons:
Pia-Lena
2010-06-19 23:55
#28

#27 Enligt affären skulle det under nubucken finnas ett membran som skydd för stoppningen och det skulle inte tåla vilka preparat som helst.

Pia-Lena
2010-06-19 23:58
#29

#26 Tror att ditt tips om friluftsbutik inte är så dumt. Det måste ju finnas kängor med liknande membran i dessa butiker. Förhoppningsvis har man mer kunskap där om vilka preparat man faktiskt får använda.

CelsiusT
2010-06-20 00:01
#30

#28 Jaha.. Då ska du kolla upp vad du kan använda på det… Det beror ju på vad det är som ligger under… Fast iof borde det inte gå igenom lädret så det förstör membranet =S Men det beror ju på hur det är uppbyggt kanske..

Medarbetare på westernridning.ifokus

Pia-Lena
2010-06-20 00:08
#31

#30 Elsihra trodde som du att det inte skulle gå igenom om man inte slabbade på alltför rikligt. Har faktiskt mailat tillverkaren JC (Jorge Canaves) men inte fått något svar. Många vandringskängor är ju uppbyggda med en massa olika skikt som ska skydda mot väta och som kräver vissa preparat. Om jag väljer  en sådan produkt och inte lägger på alltför frikostigt borde det väl gå bra. Tack för alla tips.

Upp till toppen
Annons: