06 - Hästhantering

Brandsäkerhet i stallet

2010-02-22 16:17 #0 av: Zadeira

Varje år dör ca 10 hästar i stallbränder. Här får du tips på hur du minskar risken för stallbrand, samt vad du ska göra om faran är framme.

***

Tio snabba tips för att undvika brand i stallet.

Se till att:

 • Både du och hästarna känner till utrymningsvägarna
 • Att utrymningsvägarna är fria och dörrarna inte hålla blockerade
 • Att brandredskapen finns på plats och inte är blockerade
 • Att grimmor och grimskaft alltid finns tillgängliga vid varje box eller spilta
 • Att hästarna inte kommer åt elledningar och lampor
 • Att dörrar och luckor mellan stall och andra utrymmen hålls stängda
 • Att element och andra värmekälloraldrig blir övertäckta av klädertäcken eller liknande
 • Att kaffebryggare och andra elapparater är avstängda när alla går från stallet
 • Att hålla damm och spindelväv borta från kontakter och lampor
 • Att sopa upp och hålla god ordning i foderrum och liknande. Det minskar tillgången på möss och råttor som är en vanlig orsak till stallbränder.

 

Förebygg risken för brand
Oftast börjar inte branden i själva stallet, utan på höskullen, i foderrum, sadelkammare eller liknande. Ha dessa avdelningar separat från stallet i så stor utsträckning som det går, ex genom en separat lada till hö och foderförvaring. Finns inte den möjligheten är det viktigt att man tänker på att alltid stänga dörrar till dessa utrymmen och på så sätt hålla elden ute så länge som möjligt vid eventuell brand. Tänk även på att inte låta torkskåp till täcken, tvättmaskin eller liknande gå utan tillsyn.

Något som på senare tid även fått ökat intresse är brandlarm som automatiskt ringer upp ett nummer eller kopplas till en brandvarnare i ex huset. På så sätt varnas man direkt vid brandens början. Finns inget brandlarm och stallet ligger lite avsides är det inte säkert man upptäcker branden förrän det är för sent.

 

Informera alla i stallet
För att alla i stallet ska veta vad som gäller vid brand är det otroligt viktigt att alla informeras om smått och stort som gäller vid brand. Alla ska veta var brandsläckarna finns och hur de fungerar. Alla hästar ska ha en grimma och grimskaft vid boxen så att man lätt och snabbt kan få ut hästen. Alla ska veta vilka utrymningsvägar som finns, och träna gärna på att leda ut alla hästar genom alla dörrar det är möjligt att ta en häst genom. Se till att det finns någonstans att göra av hästarna när man fått den ur stallet, ex hage eller paddock, så att hästen inte får panik och springer tillbaka in i de brinnande stallet.

 

stable_pic.jpg

Det är viktigt att grimma och grimskaft finns utanför boxen

 

Branden går snabbt
De flesta gånger är det redan för sent att hinna rädda alla hästarna ur ett brinnande stall när brandkåren anländer till platsen. Det gäller alltså att du jobbar snabbt för att få ut så många hästar som möjligt när branden upptäcks. För att underlätta detta bör det finns en ritning över stallet gärna på stalldörren eller en anslagstavla utanför stallet. Det är även bra att ha en lätt vägbeskrivning uppsatt på samma ställe, då man lätt råkar i panik om det brinner och inte alltid minns adressen man är på.
Då den giftiga röken som bildas snabbt kan bli farlig och då hettan snabbt blir stor ska du aldrig leka hjälte och riskera att själv svimma av inne i branden.

 

Öva tillsammans
Många gånger blir stressen stor för en häst i en brandsituation. Om hästen dessutom aldrig sett en brandman i full utrustning eller de stora brandbilarna kan det bli omöjligt att få den ur stallet trots att elden slickar den i baken. Ett jättebra tips är faktiskt att bjuda in den lokala räddningstjänsten att träna med er! Många brandmän har ingen hästvana, och vet knappt hur man leder en häst. Genom att bjuda in dem till ert stall kan de både få känna på att hantera en häst i en tryggare situation och få en överblick över hur ert stall ser ut med utrymningsvägar osv. Även hästarna kan få vänja sig vid brandmansutrustning och stora blinkande brandbilar. Vid en eventuell brand har ni en grund att stå på som gör situationen tryggare för alla.

 

Firefighter_Training.jpg

Det är bra att träna hästen så att inte brandmannens utrustning skrämmer den.

 

Kom ihåg! Skulle branden bryta ut gäller följande:

Rädda
Rädda de djur eller människor som är i omedelbar fara. Se till att hästar binds upp eller släpps i en hage och kontrollera att alla människor är i säkerhet.

Larma
Ring 112 och larma. Meddela kortfattat var det brinner och om det finns någon häst eller människa instängd.

Släcka
En mindre brand går att släcka själv, använd brandsläckare eller yllefilt. Lyckas du inte så invänta brandkåren.

 

Källa:
http://www.hippson.se/
http://www.raddningstjanst.se/
http://www.brandskyddsforeningen.se/

Bilder:
http://www.morguefile.com/


Anmäl
2010-02-22 16:30 #1 av: lisette

jättebra artikel lise! tack!!

har ni haft utbildning på ridskolan eller?

en fråga bara - hur får man hästen att känna till utrymningsvägarna? ;)

Anmäl
2010-02-22 16:43 #2 av: Zadeira

Lisette, det är sånt här jag funderar över när jag tar ut 20 hästar i knädjup snö och  iskall vind Flört tyckte bara att jag saknade en artikel här om det och sen var det kört Flört

Jag tror ju inte att hästen "känner till" utrymningsvägarna som så, men om man vänjer den vid att man kan gå ut ur stallet många vägar och inte bara genom en och samma stalldörr alltid så blir det ju inget konstigt för den, då känner den ju till att det finns många vägar ut.


Anmäl
2010-02-22 17:41 #3 av: Alma-G

Rädda, varna, larma, släck är bra att ha i bakhuvudet :)
Jättebra artikel! :)

Anmäl
2010-11-05 00:48 #4 av: Em--ma

Gud vad bra artikel verkligen! Guld värd till den som skrivit artikeln!
Skrattande

Anmäl
2010-11-05 11:20 #5 av: LinaN

Vid larm ska man uppge:

 • Sitt eget namn
 • adressen man ringer ifrån
 • varför man ringer
 • all övrig info.

Namn är jätteviktigt och adressen ännu viktigare. tex:

"Hej, mitt namn är Lina Linasson och jag ringer från Brandgatan 24, brandstorp i brandsstad. Det har börjat brinna i vårt stall, det är totalt 4 hästar och vi har fått ut två."

Just att börja med namn och adress är ovärderligt för 112-centralen, det gör att de under tiden som de pratar med dig hinner både skicka ut brandkåren och kolla upp adressen. För om man börjar pladdra om allt annat att det brinner och att hästarna är instängda, då tar det längre tid innan brandkåren kommer. eller polisen för den delen om man tex har inbrott i stallet.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2010-11-05 13:16 #6 av: jackiejohn

Bra artikel!

Det som jag känner och har erfarenhet av är att när du väl står där så tänker du inte du bara handlar efter impuls.

Uppge namn och adress är ett måste och livsviktigt men barndkåren och dom får inte ditt namn utan bara din adress! Om det inte är ändrat nu...

Anmäl
2010-11-05 16:00 #7 av: bunnyheart

Mycket bra! Det där med bränder är hemskt :(

/Johanna, http://finanora.blogg.se

Anmäl
2010-11-10 06:50 #8 av: Tin-Tin74

Jättebra artikel! Ett stort plus till författaren!

Jag har en god vän som är brandman på vår lokala brandstation. För bara någon månad sedan så hade de varit på en övning med just hästar och stallbrand. Då fick de lära sig att leda ut hästarna i pannluggen. Förvånad Hur troligt är det att en skrämd och stressad häst följer med en fullt utrustad brandman i pannluggen??? Jag kan inte ens leda alla mina så till vardags.

Gissa vem jag bjöd hem till mig på "hästträning" och fika omgående? Flört

Anmäl
2010-11-10 08:52 #9 av: viktoria91

#8 Snällt av dig=) Min blir galen om man leder henne i pannluggen, man får inte dra henne i håret ;)

Anmäl
2010-11-10 18:19 #10 av: ebengtssson

ett bra tips angående höskullen och andra foderytrymmen är att ha gips. Det tar långtid att brinna upp.

 

det ska ta minst 60 minuter för branden att komma till djuren...

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.