Annons:
Etiketthästjuridik
Läst 15000 ggr
sus-sharon
2010-03-11 09:41

Raka vägen till Djurskyddsinspektör

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Antalet djur i Sverige ökar stadigt; framförallt vad gäller djur till hobby och sällskap. Hästarna ökar även de i antal; 2004 uppskattades det att det fanns ca 270 000 hästar runt om i Sverige. Denna siffra har fortsatt att öka – men man har svårigheter att kontrollera exakt hur många hästar som lever i landet. Mycket beror detta troligen på att hästar många gånger hålls i små besättningar och att dessa många gånger faller emellan fingrarna på landets djurskyddsinspektörer.

Av tradition sitter det i Sverige idag många djurskyddsinspektörer som är utbildade miljö- och hälsoskyddsinspektörer eller agronomer. Det finns också en och annan biolog, lantmästare och veterinär inom yrkeskategorin. Numera finns också möjligheten att gå via etologi och djurskyddsprogrammet, som har resulterat i ett flertal utexaminerade och anställda djurskyddsinspektörer. Nedan ges utförligare information kring de tre vanligaste ingångarna.

Det är troligtvis fortfarande väldigt vanligt att man väljer att utbilda sig till miljö- och hälsoskyddsinspektör (treårigt kandidatprogram) för att sedan gå vidare mot djurskydd. Denna utbildning hittar man på t.ex. dessa lärosäten: Högskolan i Halmstad, Lunds universitet och Umeå universitet.
Krav för antagning är Ma C, Nk B (alt Fy A, Ke A, Bi A).

Antagningsstatistik ht 2009 (urval 2):

Högskolan i Halmstad: 10,70 (betyg) 0,3 (högskoleprov)
Lunds universitet: 11,84 (betyg) 0,8 (högskoleprov)
Umeå universitet: 11,70 (betyg) 0,5 (högskoleprov)

Om man väljer att läsa till agronom (4,5 år) kan man göra det vid SLU i Uppsala. Troligen är husdjursinriktningen vanligast att välja isåfall. Antagningskraven till denna utbildning är Ma D, Fy A, Ke B, Bi B.

Sedan 2005 ges också etologi och djurskyddsprogrammet (EoD) vid SLU i Skara. Detta program kom till just med tanke på behovet av kunniga yrkesverksamma människor inom områdena etologi och djurskydd. Utbildningsprogrammet omfattar 180 hp och ger en kandidatexamen. Under de första två åren ges en grund inom såväl etologi som djurskydd och under det sista året ges möjlighet att profilera sig mot endera ämnet. Krav för antagning är Ma D, Ke B, Fy A, Bi B.

Antagningsstatistik ht 2009 (urval 2):

SLU, Skara 18,20 (betyg) 1,2 (högskoleprov)
SLU, Uppsala 15,30 (betyg) 0,9 (högskoleprov)

Djurskyddskurserna som ges under sista året på EoD är också sökbara för andra än programstudenter; dessa kurser heter "Djurskydd, välfärd och etik 2" (ht) och "Djurskydd - kontroll och bedömning" (vt).

Som det ser ut idag blir det allt mer intressant ute på länsstyrelserna att anställa djurskyddsinspektörer med EoD-bakgrund. Med programmets unika utformning är detta troligen vägen att välja om man vill arbeta som djurskyddsinspektör. Observera att endast EoD-programmet innebär att du innehar kompetensen för att arbeta som djurskyddsinspektör direkt efter examen. Med andra utbildningsprogram krävs tilläggskurser för att du ska inneha kompetensen för yrket, dessa ges vanligen i Skara. För mer information kring dessa fortbildningskurser kan man höra av sig till ansvarig institution, HMH (Husdjurens miljö och hälsa), vid SLU i Skara, tfn (växel) 0511-67000.

Vill du läsa mer om de olika utbildningarna? Surfa in på:
SLU
Halmstad Högskola
Lunds Universitet
Umeå Universitet
Studera.nu

Vill du prata med studenter på utbildningsprogrammen?

Är du nyfiken på etologi och djurskyddsprogrammet? Hör av dig till:

Ordförande Skara Studentkår

Sugen på hur det är att plugga till agronom? Hör då av dig till:

Informationsansvarig Ultuna Studentkår

Kanske känns miljö- och hälsoskyddsprogrammet lockande? Information kan fås här:

Halmstad: Kåren Halmstad Högskola
Lund: Luna Studentkår
Umeå: Umeå Naturvetar- och Teknologkår

Bild: Juve (bilden har ingenting med artikeln att göra)

medarbetare på djurskydd.ifokus

Annons:
AndreaG
2010-03-11 11:44
#1

Toppen!

lisette
2010-03-19 00:50
#2

en sak jag har funderat på är följande:

man utbildar väl sig till olika områden inom djurskyddet, tex hästar, smådjur osv?

jag råkade nämligen på en kvinna som sa att en otroligt underviktig häst var gammal och det var väl inget konstigt med att hästen var så vansinnigt smal. det kändes som om hon inte hade en susning om vad hon pratade om. jag har aldrig sett en smalare häst och den var förvisso väldigt gammal och av raser som inte gör saken bättre, men man måste ju ändå ta till åtgärder som underlättar livet för hästen.

vad jag undrar är väl eg:

man väljer väl vilken inriktning man vill ha som inspektör, men kan vilken inspektör som helst få "lägga sig i" ett ärende, även om den personen inte har tillräcklig kompetens?

sus-sharon
2010-03-19 07:53
#3

Nej, du får generella kompetenser för alla typer av djur - som djurskyddsinspektör kan du ju behöva åka på inspektion av allt från häst till gris, marsvin och burfågel.

Däremot kan man ha en egen specialisering om man så vill - man kanske har haft och/eller jobbat mycket med hästar; ja, då har man ju mer kunskap om just den arten.

Så nej, det finns inga inriktningar hos inspektörer som det gör hos t.ex. veterinärer.

Men, det är ju också så att långt ifrån alla som arbetat/arbetar som inspektörer faktiskt har en utbildning kopplad till djur - det finns som sagt en hel del miljö- och hälsoskyddsinspektörer på posterna, t.ex., eller ekologer för den delen. Att de har läst djurskyddskurserna innebär ingen djurkunskap, de är till för att få "rätt" lagar och regler i princip.

medarbetare på djurskydd.ifokus

Upp till toppen
Annons: