03 - Allt om ridsporten

Intervju med Tobbe Larsson

2010-02-22 00:17 #0 av: Maja

Tobbe Larsson är känd över hela världen genom sin fantastiska förmåga att kommunicera och hantera hästar. Han är även aktuell med TV-serien "Ponnyakuten" som går på TV varje söndag.

Tobbe Larsson håller till på Sjörup Prästgård, strax utanför Ystad i Skåne. Här har han sina hästar som han tränar med för att kunna göra de mest fantastiska konsterna som har givit honom uppdrag i bland annat den oerhört omtyckta och uppmärksammade hästshowen Apassionata.

Det råder ingen tvekan om att Tobbe är en oerhört engagerad och glad person. Genom hela vårt samtal så håller han en ständigt glad ton och är mycket lätt att tala med. Han berättar glatt om sitt liv och hästar som han har stött på. För varje fråga jag ställer får jag ett välutvecklat svar och man kan inte låta bli att fascineras över livet han lever. Det är shower, uppvisningar, intervjuer, resor eller någonting annat spännande hela tiden.

tobbepress5.jpg

Tobbe och visar vad han och Nicke kan. Fotograf: Emma Norén

Vi genomförde en intervju tillsammans där jag ställde frågorna och han besvarade dem och här kommer resultatet:

1. Hur kommer det sig att du hamnade i hästvärlden?
"Jag kommer inte från någon hästfamilj som många kan tro, men jag har alltid haft ett brinnande intresse för alla möjliga djur och har nog haft alla djur man kan ha. *skratt* Det finns väl ingen speciell anledning till att jag började arbeta med just hästar, det hade kunnat bli vilket djur som helst! Eller nej, förresten inte hundar, de har jag lite svårt för att träna. Men hästen är ett sådant stort och oerhört vackert djur som jag tycker väldigt mycket om. Människan har länge haft ett speciellt band till hästarna och de har betytt oerhört mycket för oss och vår utveckling."

2. Du är en oerhört skicklig hästtränare som har erfarenhet av många olika hästar. Har du någon gång stött på en häst som har varit "omöjlig" att träna, eller går det att lösa alla problem?
"I vissa fall kan ett problem bero på att ägaren och hästen inte passar ihop. Det är klart att även jag ibland stöter på hästar som jag inte "klickar med" så att säga. Det är ju så med alla vi träffar, oavsett om det är människor, hästar eller hundar. Vi passar inte alltid ihop med varandra och precis så kan det vara med hästar och människor. Hästar har så oerhört stora personligheter och är så olika varandra. Ingen häst är skapad för att starta problemen, utan det är återigen så att många av problemen som finns beror på att hästen helt enkelt inte passar ihop med sin ägare. Det största felet som många ägare gör är att de väntar alldeles för länge innan de tar tag i ett problem."

3. Hur ser en vanlig dag ut för dig?
"Oj, det finns ingenting som "en vanlig dag" för mig. *skratt* Mina dagar är så olika beroende på vad jag har inplanerat under dagen, vad som kommer att hända och så vidare. Men ska vi säga en generell dag? Ja, jag är ju morgonmänniska så jag är alltid uppe tidigt i vilket fall som helst. Sedan blir det jobb på kontoret, med hästarna och framförallt planering inför kommande event. Jag reser runt och uppträder med mina hästar väldigt ofta och det innebär mycket planering och pappersarbete. Hur många täcken ska jag ta med mig till hästarna? Vad kommer de att stå i för stall? Vad behöver jag ha för papper till tullen? Ja, det är en hel del saker att hålla reda på med andra ord. Sedan får jag en hel del besök, möten med stallchefen och har en del intervjuer att genomföra. Jag tycker tyvärr att jag har alldeles för lite tid för att bara umgås med mina hästar som jag vill, men tack och lov så har jag en underbar personal som hjälper mig med att ta hand om allting."

tobbe_4838.jpg

Tobbe, en världskänd hästtränare. Foto: Pixation Multimedia ™

4. Finns det någon häst som ligger dig extra varmt om hjärtat? Berätta!
"Jag kan aldrig favorisera någon häst framför de andra för jag tror att de kan känna av sådant och jag tycker ju om alla mina hästar! Men ja, självklart finns det ju hästar som betyder extra mycket för mig. Nicke är ju en mycket speciell häst och kommer alltid att vara det. Han och jag har byggt vår karriär ihop och alla vet vem han är! Detta är någonting som han är väl medveten om, han vet att han alltid är den stora stjärnan. *skratt* Han har faktiskt träffat både Madonna och kungahuset när han var i England en gång!

Nicke är faktiskt en av mina egna uppfödningar, men det var inte planerat att han skulle bli en av mina stora stjärnor från första början. Han såldes men kom tillbaka efter ett tag för lite träning, men så blev han faktiskt kvar här då jag köpte honom."

5. Just nu pågår den mycket uppskattade TV-serien "Ponnyakuten" på TV. Hur kommer det sig att du hamnade som en slags huvudperson i den?
"Själva idén om "Ponnyakuten" är faktiskt min och Magdalena Graafs. Vi presenterade den för TV-bolaget och det dröjde inte länge innan de nappade på den. Jag är rätt så trött på hästprogram där allting ska vara så perfekt och korrekt. Vi var medvetna om att det skulle komma att bli en intensiv och kostsam historia, men jag hade tack och lov många vänner (Brink, Gretzer m.fl.) som ställde upp! Jag försöker att hinna med att se det när det går på TV, annars så tittar jag på SVT Play trots att jag redan har sett alla avsnitt flera gånger!"

6. Hur var det att spela in "Ponnyakuten"? Det verkade som att ni hade en oerhört kul tid med ungdomarna på lägret!
"Det var fantastiskt kul! Jag har faktiskt inga erfarenheter av att arbeta med ungdomar på det sättet som jag gör i serien, så det var oerhört lärorikt både för dem och mig! De enda gångerna som jag egentligen träffar publik och folk som är intresserade av vad jag håller på med är under tiden jag exempelvis har en signering. Innan vi drog igång lägret så var jag lite orolig över hur det skulle bli, men det blev ju faktiskt bra! Ungdomarna var så ärliga och lätta att arbeta med, de är väldigt ärliga och säger som det är när de har ett problem.

Jag är så trött på hästprogram där allt ska vara så korrekt och perfekt in i minsta detalj. Så ser det inte ut i verkligheten! Med "Ponnyakuten" så ville jag visa en ärlig och riktig sida av hur hanteringen av hästar kan vara. Vi valde att filma på ett sådant sätt där ingenting var förberett eller inövat för att få in just den där känslan av att det är på riktigt och äkta. Vi hade inga manuskort och ingen blev tillsagd hur denne skulle agera eller säga. På ett sådant sätt så kan vi även visa att allting inte alltid är helt smärtfritt, utan alla gör vi våra misstag. Jag ville visa vad hästträningen går ut på och hur en bra och säker häst ska vara. Många hästmänniskor har en tendens att göra hästsporten "rosa och gullig", men jag vill att mina hästar ska vara just det som de är, nämligen hästar.

Förhoppningsvis så kommer det att komma en ny säsong. Vi hade många sökningar från olika delar i landet."

7. Berätta om ett trevligt hästminne du sent kommer att glömma!
"
Oj, jag har oerhört många minnen, det blir svårt att bara välja ett. Det finns många minnen från när jag har tränat hemma och saker bara har fungerat perfekt. Det är ofta så att saker inträffar när man minsta anar det! Om man bara har en häst som litar på sin ledare till 110% så kan de mest fantastiska sakerna hända! Tillit är ett viktigt nyckelord för mig i min träning.

Fast ett speciellt minne som jag dock aldrig kommer att glömma är när jag uppträdde med Nicke på Wembley i England. Som jag sade tidigare så vet han ju om att han är den stora stjärnan och det var just under en show när han kommer galopperandes för att visa upp sig och så står jag där. Han stannar och tittar på mig och det ser nästan ut som att han säger "Flytta på dig, det är jag som är stjärnan"! *skratt*

Sedan glömmer jag ju aldrig när jag fick den stora uppgiften att vara med öppningsnumret i Apassionata. Wow."

8. Vill du tillägga någonting mer? 
"Som sagt så kommer jag inte från någon hästfamilj, utan jag har byggt upp hela min karriär själv. Om man vågar och tror på sig själv så kan man lyckas med det mesta! Sedan så tycker jag att det är oerhört viktigt att man vågar bli imponerad av andra. Det finns många som tittar på människor i sin omgivning, men inte riktigt vågar bli imponerade som de egentligen borde bli. Det finns allt för många som har en negativ syn på andra. Det är inte förrän man verkligen vågar bli imponerad av exempelvis Jan Brink eller någon annan ryttare som man kan utvecklas ett steg till och lära sig mer.

Hästarna är min stora hobby och de tar upp en stor del av mitt liv. Jag är mycket mån om deras välbefinnande och ser verkligen till att de får vara just hästar, att de får leva ett bra liv i hagarna och så vidare. I stallet har jag inte heller några galler för jag tror att hästarna mår bättre om de inte behöver vara instängda i en bur. Jag har även utvecklat ekologiska hästprodukter som bland annat schampoo då jag inte ville använda massa konstgjorda ämnen, för det vi har på våra hästar tas ju upp av deras hud och vem vill ha onaturliga ämnen i sin häst?

Jag har även en välgörenhetsorganisation som skänker pengar till Kronprinsessan Victorias fond som hjälper handikappade barn. Vi lyckades till exempel få ihop hela 270.000 kr genom att sälja grimmor från Tobbe Crown Collection."

tobbepress4.jpg

Tobbe och hans vackra hingst Nicke. Fotograf: Emma Norén


Jag vill tacka Tobbe för att han ville ställa upp i denna intervju och önskar honom lycka till i framtiden!

 

Vill du veta mer om Tobbe? Besök gärna hans hemsida på http://tobbelarsson.com/

Du kan även hitta Tobbe på Youtube: http://www.youtube.com/user/tobbelarssoncom

Bilder: Samtliga bilder i artikeln är lånade med tillstånd från http://tobbelarsson.com/. Löpsedelbilden är fotograferad av Emma Norén.

Anmäl
2010-02-22 08:29 #1 av: lisette

jättebra artikel juve!!!

Anmäl
2010-02-22 08:37 #2 av: Linnea

Intressant!

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2010-02-22 08:51 #3 av: kamp-border

jättebra artikel! :D

Anmäl
2010-02-22 11:48 #4 av: ellinorrasmusson

jättefin intervju, tycker tobbe är en helt fantastisk hästman!

// Ellinor Rasmusson
medarbetare på
engelskt fullblod ifokus

Anmäl
2010-02-22 15:02 #5 av: halludu

Jätte bra!! : ) Men en sak jag undrar, har han en flickvän?  :O *nyfiken* : )

Anmäl
2010-02-22 15:52 #6 av: tezzie

Han är singel...

Jättebra artikel Maja!!!

Anmäl
2010-02-22 16:48 #7 av: Zadeira

Toppen! Han är ju aktuell nu så det passade perfekt att få lite mer presentation om honom. Och Nicke är ju så fin!


Anmäl
2010-02-22 17:06 #8 av: Maja

Kul att ni uppskattar artikeln! Glad Tobbe tyckte också att den blev bra! :)

Anmäl
2010-02-22 17:40 #9 av: Alma-G

Superbra :D

Anmäl
2010-02-23 00:17 #10 av: Killen

Bra läsning!

Jag ocj Ess vill skryta lite med att vi har en grimma ifrån Tobbe Crown Collection.

Anmäl
2010-02-23 11:47 #11 av: ellinorrasmusson

#10, snygg!

// Ellinor Rasmusson
medarbetare på
engelskt fullblod ifokus

Anmäl
2010-02-24 01:20 #12 av: Maja

Tack!

#10 - Jag är sugen på att köpa en sådan till min dam! Glad

Anmäl
2010-02-24 22:16 #13 av: Elinormaggan

Mycket bra atikel!! ;D

Anmäl
2010-02-25 17:05 #14 av: Caspianowner

Köpte en i höstas, men passa inte. Men passa på en väns häst så jag gav henne den i Julkapp.

Hon blev salig.

För övrigt kanonfin Artikel. Gillar sen bilden skarpt. Lyckos dig som besitter den bilden. Bra taget Grattis !

 

Anmäl
2010-07-16 20:36 #15 av: viktoria91

En som ska vara med i ponnyakuten i år bor granne där min ponny går, en kille från Stockholm är det. Glad

Anmäl
2010-07-17 01:36 #16 av: jen

en fantastiskt horseman!!!  snygg också Cool

Anmäl
2011-01-18 14:50 #17 av: KaninPiggelin

suverän artikel! CoolGlad

Anmäl
2012-09-03 15:17 #18 av: kaka1234567

Mums att han är singel 👍😍

Mvh kaka

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

 

Anmäl
2012-09-03 16:39 #19 av: BettaSplendens

#18 Fast inte längre :)


Anmäl
2012-09-03 16:44 #20 av: kaka1234567

Vet du vem den nya är ? Jag hörde att det va karola ochnu vet jag i te vem . Ved du ? Jag har än lite känsla av att han inte är intresserad av kvinnor .

Mvh kaka

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

 

Anmäl
2012-09-03 18:53 #21 av: BettaSplendens

#20 Sanne Salomonsen heter hon, sångare. Ja, känns som inte han är en riktigt woman - man eller vad man ska säga men tydligen hade man fel, tror tom dom är förlovade :)


Anmäl
2012-09-03 19:31 #22 av: kaka1234567

Men är hon inte väl gammal för honnom ?

Mvh kaka

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

 

Anmäl
2012-09-03 22:28 #23 av: BettaSplendens

För gammal kan man väl inte bli, är man kära så är man :)


Anmäl
2012-09-04 10:32 #24 av: kaka1234567

Ja men hon kan ju va hans . Nämnen , för mig är hon för gammal hon och han borde hitta sig en gämn årig i alla fall hon .
Han kan satsa på yngre .

Mvh kaka

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

 

Anmäl
2012-09-04 11:41 #25 av: kaka1234567

Oj allt kom inte med, men hon kan ju lika gärna va hans mamma.

Mvh kaka

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

 

Anmäl
2012-09-04 18:40 #26 av: viktoria91

#24 Älskar dem varandra så gör dem.

Anmäl
2012-09-04 21:12 #27 av: Aribigga

All kärlek är vacker :D

Anmäl
2012-09-04 21:58 #28 av: [exotic]

Sanne och Tobbe är bara vänner, inget par!

Anmäl
2012-09-04 23:06 #29 av: kaka1234567

Ja jag hörde också att dem är jätte goda vänner . Och att han tränar hennes hästar jag tycker Sanne är riktigt cool gillar hennes still . Kärlek och kärlek är vacker men de finns gränser iallafal i min värd . Men jag tror han är singel han bär en ring på fel hand hörde va en kompis, så att han få va ifred . Hur mycket det stämmer har jag ingen aning om men hört det av fler . :)

Mvh kaka

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

 

Anmäl
2012-09-05 08:17 #30 av: BettaSplendens

Ja, så kan det vara också.. Man hör ju rykten från alla håll och kanter. Men jag tror faktiskt det är något mer än goda vänner, dom kanske bara vill undvika media ;)


Anmäl
2012-09-05 09:32 #31 av: kaka1234567

Ja Saningen är svårt att få reda på ;)

Mvh kaka

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

 

Anmäl
2012-09-05 15:20 #32 av: BettaSplendens

Yes :)


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.