12 - Utrustning

Renovering av ett hästsläp

2010-03-19 00:08 #0 av: lisette

Tillhör du en av dem som gärna vill ha ett släp, men anser dig inte ha råd med ett splitternytt, toppmodernt sådant? Följ hur det gick till när jag renoverade mitt Tranesläp från 1980.

Jag hittade ett enkelaxlat släp billigt på Blocket för några år sedan. Det kostade 2500:-. var avställt och oskattat. Körde själv ner till Lund för att kolla hur det såg ut. Det var ju riktigt skamfilat med urblekta väggar, sprucket tak och all metall var i någon tråkig brun färg. Men, priset var ju bra och säljaren påstod att golvet var bytt för bara några år sedan. Golvet såg jättefint ut underifrån, jag kunde inte lyfta mattan för att se hur det såg ut undertill.

100_7657.JPG

Det gick några år och jag började fundera på om jag skulle köpa ett nyare släp eller renovera det där skruttna gamla släpet med bara tre ägare. På besiktningen fick jag anmärkan på att ena balken hade börjat rosta och var tvungen att åtgärda det inom en månad. Passade på att fråga dem då hur skicket på axel var, om det var lönt att renovera och det tyckte de absolut att jag skulle göra, allra helst när de fick höra hur mycket jag hade gett för släpet. Balken fixades och släpet gick igenom besiktningen med en påpekan att balken på andra sidan behövde göras vid.

Då började vi renovera mitt släp.

Verktyg som användes var:

 • Kofot
 • Vinkelslip med ståltrissa och kapskiva
 • Borrmaskin för urborrning av popnitar
 • Popnittång
 • Cirkelsåg
 • Diverse penslar och rollrar
 • Hylsnycklar i varierande storlekar
 • Diverse borr

Material:

 • Två komponentig färg till taket
 • Färg till stommen
 • Rostskydd
 • Byggplyfaskivor till väggar 10 mm tjocka
 • Byggplyfaskiva till golv 21 mm tjockt
 • Byggplyfaskiva till bakläm 21 mm tjockt
 • Popnit (blindnit) 4,8 mm i diameter
 • Vagnsbult M6, M8 och M10
 • Gummimattor
 • Nålfiltsmatta
 • Silikon
 • Nya hästtransportskyltar
 • LED lampa
 • Dubbelhäftande tejp

Jag ville komma undan så billigt som möjligt, men ändå att hästen skulle åka bra. Därför började jag kolla bland mina vänner, bekanta och på Blocket vad jag kunde få billigt. Det resulterade i att jag fick tag på en skiva till golvet väldigt billigt av en vän, skivor till väggar + bakläm hittade jag på Blocket och likaså ett nytt tak till släpet. Gummimattorna fick jag också tag på billigt av en vän.

Jag började med att ta bort alla sidoväggar med hjälp av en borrmaskin och ett borr som passade till popnitarna. Borret hittade jag på Biltema och det hette Blindnitborr. Det var ett väldigt svettigt och hårt arbete och jag fick en hel del hjälp av min man med detta. Vissa ställen hade jag svårt att nå upp till själv och det krävdes en del stryka för att kunna borra upp popnitarna. Jag var väldigt försiktig när jag tog loss skivorna. Vi sparade nämligen dessa som mallar till de nya skivorna, på så sätt slapp vi mäta och skapa mer bekymmer för oss själv.

100_7672.JPG

Därefter gick jag loss på gummimattan som både var spikad och fastklistrad. Jag blev mäkta förvånad när jag fick bort mattan och insåg att säljaren hade talat sanning om att golvet var bytt för några år sedan. Det var bara precis i bakändan av golvet som det var murket. Dessvärre var golvet inte lika brett som släpet och de hade missat att fylla mellanrummet med silikon, så det var fullt med grus och sand som hade gjort att golvet blivit mjukt i kanterna. När jag sedan började ta loss golvet så gick kanterna sönder, så tyvärr kunde jag inte använda golvet till baklämmen som ursprungligen var tanken.

100_7674.JPG

När jag fick av golvet såg jag hur rostigt släpet var undertill. Jag använde vinkelslipen med en metalltrissa på för att få bort rost på hela släpet.

100_7690.jpg

Vi plockade av taket, baklämmen, alla eldetaljer och stänkskärmarna. Min man körde släpet till vår granne för att lyfta upp släpet och komma åt att svetsa där det behövdes. När släpet ändå var upplyft så sprayade jag rostskydd på hela underredet. Prickig blev jag, men resultatet blev bra.

 

100_7778.JPG

När underredet var klart påbörjade jag målning av alla metalldelar som syns. Taket som jag hade köpt tvättades av och lyftes sedan in till grannfastigheten där jag kunde stå under tak för att måla med den tvåkomponentiga färgen som även den köptes på Biltema. Det var ruskigt svårt att måla med denna färgen för den började att stelna när jag nästan var klar. Men två rollningar med färgen så blev taket otroligt vitt.

100_8016.jpg

Min man hade varit flitig och smort upp fjädringen till baklämmen. Jag trodde att jag skulle behöva köpa en gasfjäder, men allt så krävdes var lite TLC (tender love care) och olika smörjmedicamenter. Fjädringen är som ny nu och man behöver inte kämpa för kung och fosterland för att lyfta lämmen. Elen kopplades på igen, efter lite bekymmer med bromsljus/blinkers som inte ville göra som maken ville så fungerade strömmen perfekt.

Taket lyftes på plats och popnitades dit med metallbrickor bakom. Jag hade egentligen tänkt att använda rostfria popnitar, men där hann snåljåpen ifatt mig så jag köpte popnitar i aluminium på Biltema. Metallbrickorna återanvändes för de var rostfria och i bra skick.

100_8117.jpg

När golvet skulle sättas på plats igen använde vi det gamla golvet som mall. Golvet jag köpte var inte heller tillräckligt brett, men golvet lades mitt i släpet, med lika mycket mellanrum på båda sidor. Ett normalt golv ska vara 152 cm, men de skivor man köper i bygghandeln är 150 cm. Mellanrummet fyllde jag sedan med silikon, just för att jag inte ville få samma resultat som jag upptäckte när jag tog bort gummimattan. Golvet sågades med cirkelsåg och fästes med M8 vagnsbular.

Baklämmen är ett kapitel för sig. Det är metall U-järn som sitter på tre sidor av lämmen och de är jättesvåra att få på/av. Jag hade mätt baklämmen fel, så när vi skulle sätta dit lämmen var den alldeles för stor. Maken blev lagom irriterad och fick stå och såga med cirkelsågen för att få den i rätt storlek. Baklämmen hittade jag i en annons på Blocket och blev överlycklig just för att den var vit. Det är något man måste specialbeställa och just att jag hittade en vit läm avgjorde att hela släpet blev vitt.

100_8175.jpg

Flaklåsen putsades upp med hjälp av metalltrissan på vinkelslipen och spraymålades sedan silvriga. Tyvärr så skulle jag ha köpt nya flaklås inser jag nu. De har börjat bli bruna igen nämligen. Jag har använt så många delar som möjligt från det gamla släpet. Alla boxlås och dylikt är desamma, men bara upputsade. Det blir verkligen helt annorlunda bara man får bort all gammal smuts och rost. Jag köpte nya blinkers, broms och positionslyktor på Biltema och Mekonomen. Ljusrampen därbak målade jag svart, som resten av metalldelarna på släpet och beställde en ny registreringsskylt.

SNC00053.jpg

Väggarna köpte jag via en annons på Blocket och det var inte förrän jag kom hem och skulle börja såga i dem som jag insåg att det var olika färger på dem. Efter lite funderingar så fann vi hur vi skulle sätta dem utan att färgskillnaderna skulle störa för mycket.

Som tidigare sagt så använde vi de gamla väggarna som mallar till de nya och det var mer eller mindre bara till att borra hål i de nya väggarna och popnita dit dem. Just att popnita är också tungt, men jag tyckte nästan att det var roligast att göra på hela släpet. När väggarna hade kommit in satte jag silikon längs golvet för att förhindra att vatten skulle komma mot väggarna. Även utsidan fick sig en omgång med silikon för att inte vatten ska tränga in. Maken satte in ett nytt fönster i släpet och jag satte dit nya uppbindningsringar, både inuti och utanpå.

Mattorna som jag köpt via en vän var gamla kobås mattor, enormt tunga och otympliga att bära. När jag skulle börja med dem fick jag använda cirkelsågen för att dela dem. Det ligger två stycken mattor i släpet och saknas en liten bit längst fram som jag ännu inte hunnit fixa vid. Mattan på baklämmen köptes på Hornbach för 200:- och är en grövre nålfiltsmatta som man brukar finna i entréer.

golvet.jpg

Alla detaljer inuti släpet är de gamla. Bommar, bomfästen osv. Fästena har jag spraymålat silvriga för att de skulle se lite trevligare ut. När vi hade fått upp alla fästen och skulle sätta in mellanväggen så möttes vi av ett litet problem. Främre bommen gick inte i sin hållare på mellanväggen. Vi förstod inte varför, det tog ett tag innan jag insåg att mattorna vi lagt in var betydligt tjockare än den gamla. Maken fick använda vinkelslipen för att ta loss hållaren för "mellanväggspinnen" och sedan svetsa om den på lämpligt ställe igen på bommen. Jag passade även på att ta bort en ring som satt på främre bommen som jag alltid tyckt var obehaglig för hästarnas säkerhet.

En sak som jag saknade i släpet tidigare var en lampa. Jag inhandlade en jättebra lampa på båtavdelningen på Biltema och maken kopplade in den. Dessutom så blev det en strömbrytare kopplad till den så man kan välja om det ska vara tänt eller ej i släpet. Vi tejpade upp mina nya Hästtransportskyltar med dubbelhäftande tejp.

100_8178.JPG

Det sista som gjordes var att jag beställde ett boxlåsbleck från BOJ att sätta i taket så jag kunde stänga bakluckan på ett vettigt sätt. Tidigare så låstes boxlåset på insidan av baklämmen och det var verkligen jättesvårt att öppna bakluckan. Bakluckan sågades till med hjälpt av en mall av den gamla luckan och sattes dit med hjälp av mindre bultar. En rosettventil sattes in på skötardörren.

Det tog längre tid än väntat att renovera släpet. Totalt tog det hela sommaren, men då var det långa perioder då jag inte gjorde ett smack utan släpet stod i trädgården eller på uppfarten. Det hade tagit ännu längre tid utan min mans hjälp. Jag sa ju att jag skulle göra så mycket som möjligt själv och det gjorde jag, men vissa saker är svåra att klara själv.

100_8523.JPG

100_8521.jpg

En summering av vad renoveringen har kostat mig:

Inköp av släp          2500:-
Bakläm                   1500:-
Väggar                    1400:-
Golv                       1300:-
Tak                        1500:-
Mattor                       400:-
Reg skylt                    60:-
Innerbelysning            99:-
Rosettventil                43:-
Blinkers bak               49:-
Färg till stommen       338:-
Takfärg                     396:-
Boxlåsbleck                80:-
Rostskydd                 100:-
Positionslampor           47:-
Silikon                      150:-
Popnitar                    148:-
Bultar ca                    300:-
Skyltar ca                  300:-

Räknar man ihop detta så landar min renovering på 10.710:- och det tycker jag helt klart är billigt. Jag vet vad jag får och jag vet att släpet är bra att köra med. Summan är ju plus/minus lite eftersom jag missat att skriva upp vad vissa saker kostat och en del av materialet har jag inte använt ens.

Anledningen till att det faktiskt har blivit så billigt för mig är ju att jag hade suttit och letat efter material på Blocket under en längre period och jag hade kontakter som kunde hjälpa mig att få saker och ting betydligt billigare. Det lönar sig att leta efter saker på internet och att söka själv. Man behöver inte gå till ett byggvaruhus för att köpa material, utan man kan kolla med företag som renoverar lastbilar, skrotar osv. Det är bara ens egen fantasi som sätter stopp!

Jag har fortfarande lite småpill kvar. Stödhjul, klämhylsa och kulhandske måste bytas snart, även fälgsidor ska köpas och snöret till boxlåset på bakluckan ska fästas. Men bland annat ska jag fixa ett reservhjul, hela insidan ska göras vid. Taket målas invändigt, väggarna ska målas. Den som är uppmärksam ser att ena väggen har en annan färg än de andra. Jag vill även ha en ny mellanvägg och vadderade bommar. Hittar jag sulkyfästen till ett bra pris så ska jag definitivt slå till.

Men, det är ett annat kapitel och artikel!

 

Sidor som är bra att ha tillhands när man renoverar släp:

Så du vill renovera ett hästsläp?

Bojs webshop

Vill du se mer bilder från min släprenovering hittar du albumet här

 

Anmäl
2010-03-19 09:38 #1 av: LillaLinn

Jattebra artikel!Glad

Anmäl
2010-03-19 11:25 #2 av: Zadeira

Vilket jättejobb!


Anmäl
2010-03-19 14:31 #3 av: HannaT

Kanon! Det blev ju riktigt fint. Glad

Hanna Törmälä, sajtvärd för hästhoppning.iFokus.
Läs gärna min blogg: tormala.devote.se.

Anmäl
2010-03-19 21:31 #4 av: Maja

Det blev ju superläckert! Du är allt bra händig! Skrattande

Anmäl
2010-03-19 21:44 #5 av: lisette

tack.. ja det blev lite annorlunda, men jag hade aldrig klarat det utan gubbens hjälp... =)

Anmäl
2010-03-19 22:47 #6 av: Mangis

Duktiga ni är!

Anmäl
2010-03-20 12:25 #7 av: Alma-G

Vad fint det blev, och det är ju värt priset :)

Anmäl
2010-03-21 04:38 #8 av: Killen

Bra artikel.

Önskar att min sambo också var så händig :)

Anmäl
2010-03-21 16:08 #9 av: Tusen

Man blir riktigt inspererad. Även om allt inte behöver bytas i vår transport kommer vi nog ändå att göra en hel del förbättringar i år. Tack!Glad

Anmäl
2010-03-21 16:26 #10 av: lisette

bara så lite som att måla om taket kan göra hur mycket som helst! det gäller bara att ha någonstans att sätta in den så det inte fastnar en massa djur/smuts i färgen,

Anmäl
2010-03-21 21:04 #11 av: ebengtssson

Den blev riktigt snygg :D

http://satilaryttaren.blogg.se

Anmäl
2010-12-01 18:29 #12 av: Gasoline

Det där vart väldigt bra, mycket jobb lönar sig ;) Har tipsat min syster om denna artikel, då hon har ett släp som hon ska renovera.

Anmäl
2010-12-01 20:51 #13 av: lisette

hoppas din systers släp blir bra! =)

Anmäl
2010-12-02 11:21 #14 av: Gasoline

#13 Ja, det hoppas jag med, något i klass med ditt hoppas jag ;)

Anmäl
2010-12-06 14:15 #15 av: Hustigern

Snyggt jobbat! Och inspirerande!

Jättetack för att du gjort en artikel av det!!

Anmäl
2010-12-18 22:44 #16 av: KaninPiggelin

Snyggt :O

Anmäl
2010-12-26 16:01 #17 av: Lorita

Vad var det för golv du köpt?

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning
Anmäl
2010-12-26 16:14 #18 av: lisette

är det mig du syftar på lorita?

det var en karosseriplywood skiva. likadan som de som sitter i släpen, dock två cm smalare eftersom de större skivorna är beställningsvara och ännu dyrare.

Anmäl
2010-12-26 18:20 #19 av: Lorita

#18 tack

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning
Anmäl
2011-03-29 19:23 #20 av: bell

Vad är det för märke på transporten?  Himla bra jobb ni lagt ner.Glad 

Anmäl
2011-03-29 21:31 #21 av: lisette

#20 det är ett trane släp från 1980, 31 år gammalt mao! =) dessvärre är den inte skattebefriad.

Anmäl
2011-03-29 22:01 #22 av: bell

GladOk sitter o tittat på olika "objekt" o funderar på om man ska jobba lite för att få ett släp, men det är så svårt att veta vilka som är värda jobbet....

Anmäl
2011-03-30 09:49 #23 av: lisette

det bästa är ju att besiktiga släpet och be dem kolla axeln. är den rent åt skogen så är släpet inget att ha. sura 360:- kronor, men samtidigt så är det billigt om man jämför med hur mycket jobb man lägger ner.

 

Anmäl
2011-03-30 11:00 #24 av: bell

Smart! Gäller ju bara att jag måste köpa ett först ;)

Anmäl
2012-01-26 22:07 #25 av: myran_78

Jätte bra gjort!! BÅDE jobbet och inlägget! Hjälper mig enormt nu när jag ska göra samma jobb med min transport =)

Hur har det gått.. skulle du gjort något annorlunda nu när det gått en tid och du hunnit prova resultatet? Mvh Maria

Anmäl
2012-01-27 11:39 #26 av: CelsiusT

#24 Du behöver inte köpa släpet för att åka och besiktiga det. Hitta ett släp som du tror på och be att få åka och besiktiga det innan du köper det så du vet om det är värt att köpa och satsa jobb och engar på eller inte.

Medarbetare på westernridning.ifokus

Anmäl
2012-01-27 18:04 #27 av: lisette

#25 tack! =)

jadå, vi har kört häst i det flera gånger! har inte hunnit fixa stödbenet eller insidan än. men det är inte mycket jag velat ändra på tror jag.

hoppas det går bra med ditt släp! dela gärna med dig av bilder!!! =)

Anmäl
2013-06-26 17:40 #28 av: lillolga

Vill du berätta mer Ang väggarna, hur behandla du innan du måla? Vilken färg använde du? Pensel eller roller? Är de vanlig byggplyfa du använt? Filmplywood.
Mycket bra jobbat iaf!

Anmäl
2013-07-01 10:50 #29 av: CelsiusT

#28 Vi använde plastad plywood (eller nåt sånt vad det nu kan heta). Så dom var ju förbehandlade. Dock så målade jag ganska många lager med lackfärg som jag rollade på. Sen är det lite krångel med storlekarna, för dom vanliga man köper i handeln är för små. Men vissa ställen har tillräckligt stora för att täcka hela sidan. Men det beror ju även på lite hur transporten ser ut med ramen, hur avstånden blir.

Medarbetare på westernridning.ifokus

Anmäl
2013-07-04 09:42 #30 av: lisette

#28 mina är formplyfa så jag har inte målat eller behandlat dom på något sätt alls. har läst lite om att måla plyfa och det är lätt det börjar flagna efter några år.

Anmäl
2013-07-04 10:27 #31 av: CelsiusT

#30 Ja jag kan säga att det är inte bara efter några år som dom börjar flagna. Eftersom det är plast är det ganska svårt att hitta färg som sitter alls, så det har redan gått några små-bitar ur min målning. Men det är så lite så det syns inte när man tittar normalt på det (syns när man börjar detaljstudera) och anledningen till att jag målade är att jag inte vill ha den mörka färgen. Hade säkert gått att beställa vitt, men jag tror det hade blivit dyrare. Man behöver ju inte måla för hållbarheten, det är ju plastat.

Medarbetare på westernridning.ifokus

Anmäl
2013-07-05 10:00 #32 av: lillolga

Går de putsa upp ytan och eefå en matt yta att måla på så kanske färgen fäster och sitter bättre?? Vitt är ju så mycket snyggare!

Anmäl
2013-07-08 22:05 #33 av: CelsiusT

#32 Jag slipade lite lätt/putsade lite för at få en mattare lite ruggligare yta så färgen skulle fästa bättre. Men man vill ju inte putsa för mycket heller för plasten är ju där för att skydda och den skyddar bättre än färgen. Men min vagn blev röd iaf =)

Medarbetare på westernridning.ifokus

Anmäl
2013-07-16 21:58 #34 av: lisette

#31 sen tror jag att färgvalet (fabrikant) med spelar roll. vad använde du för färg?

Anmäl
2013-07-17 07:58 #35 av: Lorita

Vi har målat vårt släp i samma färg som stallet är målat i och den har inte flagnat 

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning
Anmäl
2013-07-17 18:41 #36 av: amanda04

gud vad fin den vart

Anmäl
2013-07-17 21:34 #37 av: lillolga

#35 vad är de för färg?

Anmäl
2013-07-17 22:30 #38 av: Lorita

#37 samma som vi målade stallet med, vanlig fasad färg 

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning
Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.