13 - Novell

Min drömhäst- Dionne N.P

2010-04-03 16:09 #0 av: Zahara

Hon är min drömmhäst men det hade jag aldrig anat i från början.

Jag har alltid drömmt om att ha en egen häst, ingen annan i familjen eller bekantskapskretsen gillar hästar men jag har alltid drömmt om en. Flyttade från Malmö till eslöv när jag fyllat 13 och då hade jag ridit i 3 år. Drömmen om en egen häst fanns där redan då. Min mamma hade inte ekonomi till att hålla en häst och än mindre köpa en så man gjorde vad man kunde själv för att komma närmre drömmen. Ridskolor och medryttare alla möjliga hästar men ingen som riktit klickade.

När jag var 19 år ringde min kompis till mig, hennes pappa födde upp travare och det visade sig att ett par stycken ut av avelsstona skulle till slakt och om jag ville fick jag gärna ta en av dem! det var bara till att ordna med skjuts dit (hade inget körkort då) och titta på hästarna, eller hästen blir väl det rätta för jag tittade bara på en. Vi gick bort i sommarhagen 500 meter bort och hämtade hem ett stort svart sto som studsade hela vägen ner till stallet!

jag hade en vän med mig som också skulle prova så jag inte fick hem en dålig häst, detta var första gången jag  var med om något som över huvudtaget liknade ett hästköp så man kunde inget alls!

Dionne.jpg

Nå väl, det stora stoet hade fått på sig en sadel och träns och upp på ryggen hoppade jag. Vilken häst! hon kunde trava och galoppera baklänges och sidleds, dansa alla möjliga sorters danser och brydde sig inte alls om vad ryttaren på ryggen sa. Skritt fanns inte och rakt fram fanns inte, allt var bakåt eller åt sidan. Vi åkte hem igen och jag sa till kompisen att jag får ta mig en funderare.

Dagen efter ringer min telefon, det var pappan/ägaren till hästarna som ringde, vad han sa var: slakt bilen kommer i kväll så vill du ha henne får du ta henne i dag! Du får henne gratis. Mitt svar var då: jag kommer!

Oj oj oj! var min tanke! Stall platts! Japp det hittade jag på 4H gården i Eslöv som blev en akut platts, hö hade de där och halm lika så, en kompis ställde upp på att köra och släp hyrde vi, iväg och hämta hästen och sen ut med henne till 4H gården. Väl framme gick Dionne av transporten och ut i hagen som om hon alltid stått där! Lugn som en filbunke. Nu kom allt annat. utrustning! Fick en grimma till henne det var allt! Sadel handlades och träns och bett och och allt om denna utrustning fick jag läsa mig till själv. (hade ju alltid använt den utrustning som fanns till hästarna innan) Själva ridningen satte jag igång med och jag lärde mig snabbt att sitta upp i galopp! Det visade sigg att Dionne inte var glad för sadlar och det tog lång tid att få henne att inse att en sadel inte betydde smärta eller obehag. Det tog nästan 2 år att få henne "ridbar" hon gick inte alls som hon skulle utan det var släng med ben och huvudet i luften. jag bestämde mig för at börja om från grunden men henne och det var det hon behövde.

rulla i snön.jpg

2002 bestämde jag mig för att jag ville stå som ägare på henne ifall något hände och jag skulle bli tvungen att ta bort henne. Ringde stället hon kom i från och han visste inte vem som var ägaren! Ringde STC och  fick tillslut ett nummer till Robert Berg (trevtränare) Det visade sig sen att det var hans morfar som ägde henne och för 2000 blev hon min även på papper! Nu kan ingen mer än livet ta henne i från mig!

Idag är Dionne en glad och pigg dam på 26 år, hon är världen snällaste häst som gör allt man ber henne om, även små barn kan i dag hantera henne och i ridningnen är hon underbar! Mycket trevlig att rida och jag får ofta beröm av folk som ser oss! Hon är än hel och fin i kroppen men tyvärr är synen lite sämmre så hoppningen har vi gett upp men vi klarar oss.

vinter ritt.jpg

När jag fick hem det stora svarta stoet kunde jag aldrig tro att hon var min drömmhäst! men i dag kan jag säga att hon är det, jag hoppas att jag en dag när hon inte finns ska kunna hitta en lika bra vän. Vi har gjort mycket ihopa hon och jag! Hon har lärt mig allt jag kan om hästar, vad de äter hur de rör sig hur de beter sig, hon har ståt ut med mig när jag för första gången klippte en häst (5timmar),lärde mig linda, provat sadlar, lärt mig tömköra, och i dag fostrar hon min unghäst....

Jag hoppas jag får behålla henne ett par år till så min dotter kan få sin första tur på hennes rygg. Jag har lovat Dionne att hon ska bli hos mig och leva gott till den dagen vi måste plocka bort henne och då har jag lovat henne att hon ska få bli hemma, att det sker i hagen med mig sidan om.

Dionne i hagen.jpg

Jag hoppas att alla ni andra en dag i ert liv träffar på en lika bra läromästare och vän!

(ber om ursäkt ang stavningen då jag inte är bra på det men hoppas ni förstår)

 

Anmäl
2010-04-03 16:20 #1 av: Zadeira

Vilken mysig historia. Då kan man verkligen säga att du fick lära dig från början med henne, inte bara om det var din första häst utan även en svår sådan.

Men det är ju jättekul att höra att ni fått det så bra ihop och att hon blivit en så fin häst!


Anmäl
2010-04-03 19:19 #2 av: lisette

jätteroligt att läsa om dionne! tror det du skriver är vanligt dock. att folk som inte har en susning om hästar får en till skänks. härligt att det har blivit så bra för er båda. =)

Anmäl
2010-04-03 22:17 #3 av: HannaT

Jättefin historia, hoppas ni får många år till!

Jag tror att man växer ihop på ett speciellt sätt när man har lite motgångar i börjar.

Hanna Törmälä, sajtvärd för hästhoppning.iFokus.
Läs gärna min blogg: tormala.devote.se.

Anmäl
2010-04-05 09:46 #4 av: Zahara

#2 hade dock hållt på med hästar i 10 år men med hästar vars ägare redan fixat med utrustning foder och träning så de var "färdiga" här fick jag själv göra det och genom att prova mig fram då jag inte hade någon i släkt och bekantskapskrets som kunde hästar Glad

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.