13 - Novell

Min drömhäst -Önnarps Lacoste

2010-07-09 23:18 #0 av: Alma-G

Det var någon gång i juli 2009 som det kom en ny ponny till ridskolan, sen dess har det hänt mycket overkliga saker. Här är min historia om mig och Lacoste..

Jag fick reda på att det var en Connemara valack som var sju år gammal. Jag fastnade på hans utséende direkt, hela han var enligt mig "perfekt". Mina ridlärare sa att det var en väldigt fin ponny, jättefin, lite oerfaren men han kommer absolut bli jättefin.
Lacoste i hagen
Första gången jag såg honom bli riden, var när en av mina ridlärare red honom, hon skulle hoppa lite och sa att det var en av de första gångerna han gjorde det. Det började med att hon satt upp, då var jag tvungen att hålla i honom eftersom annars skulle han bara gå runt, sen när hon red fram var det som att den otroligt barnvänliga ponnyn förvandlades till ett energiknippe som spände sig en hel del. Men det var det vackraste jag någonsin sett.
Jag red honom för första gången två veckor efter det -hoppning. Helt fast, det var en mäktig känsla att på något sätt lyckas kontrollera denna ponnyn som alla sa var svår att rida. Efter det fick jag rida honom  varenda lektion tills terminens slut.
Senare på sommaren  var jag på läger där vi tog oss runt våran första bana tillsammans! Måste sett kul ut när jag svängde och Lacoste gjorde det några
sekunder senare, men trots det kom vi runt och jag var så himla glad även om hindrena låg på 50-60 cm.
sommaren09Lasse.jpg
Terminen efter det hade jag honom i en hoppgrupp och väldigt ofta i min vanliga "allround-grupp", det gick framåt och vi startade på två klubbtävlingar, en gång på 50-60, två gånger på 60-70 & en gång på 70-80 dessutom var alla felfria! Därimot på drrssyren det lägret var det inte lika bra, bådas svaga sida.
5(1).jpg
Men han kunde fortfarande inte gå särskilt många olika lektioner,
antingen de högsta, eller de lägsta, och några människor i de andra nivåerna kunde rida honm, alla ville inte ens rida honom. Han var för pigg, han var för jobbig, han var för dum och allt annat jag fick höra om honom,
Vinterlovet kom, jag hyrde honom i några dagar och det flöt på. Vårterminen 2010 började helt okej, tre hopplektioner som inte gick fantastiskt men inte heller dåligt, men sen kom ryktena -Lacoste ska säljas.
Det första jag gör är att fråga min ridlärare som sa -Han kan fortfarande inte gå med på så många lektioner men inget är bestämt så du ska inte oroa dig! Skulle jag inte oroa mig..?
Lektionerna efter det när jag hoppade honom resulterade i en gråtande Alma som inte ville hoppa mer, jag ville verkligen inte fästa mig mer vid honom än jag redan var ifall han skulle åka. Det gick några veckor och det fortsatte så men tillslut skärpte jag mig och bestämde mig för att njuta av tiden som vi hade kvar tillsammans, trodde jag..
Helt plötsligt en onsdagskväll i maj frågar min mamma och pappa ifall jag vill köpa honom, jag har aldrig varit så chockad jag började storgråta! Veckorna efter de flöt på och idag tog jag över honom, nu är han bara min och ingen annans, ingen kan ta honom ifrån mig.
I framtiden hoppas jag att han blir en fin dressyrponny också, han har det anlaget och jag vill få den perfekt innan vi satsar mer på hoppningen.
Nu och ponnyåren framåt ska ingen skilja på oss, vi ska ha så kul och lära oss mer än någonsin båda två. Jag älskar dig föralltid Lasse<3
lacostee 004.jpg

Anmäl
2010-07-10 00:32 #1 av: Alma-G

Menar såklart i slutet av maj i början av juni, inte i juli ;)

Anmäl
2010-07-10 12:30 #2 av: HumlanochJuvel

Vilken tur att du fick din Lacoste till slut :) Jätte söt ponny också :)

Anmäl
2010-07-13 11:44 #3 av: Zadeira

Grattis! :)

Mina egengjorda armband hittar du här https://www.etsy.com/shop/zadeiradesign

eller på instagram under användaren @zadeiradesign

Anmäl
2010-07-13 12:42 #4 av: Alma-G

#2 Ja, undebart!

#3 Tack :)

Anmäl
2010-09-06 12:28 #5 av: bell

Glad Vilken härlig historia. Önskar er allt gott Glad Hoppas ni njuter av ponnyåren.

Anmäl
2011-03-05 19:53 #6 av: Alma-G

Oj vad gamla bilder, det har hänt mycket sen dess. Hos oss båda :) Från favoritponnyn på ridskolan till ett tävlingsekipage med satsning till de högre klasserna.

Anmäl
2011-03-11 22:25 #7 av: LucyLove

Vilken historia, helt otrolig! :) Lycka till med dressyren och din Lacoste! :)

Anmäl
2011-07-16 17:19 #8 av: Wichita

Vad kul att höra om Lacoste. Har själv en ponny från Önnarps som heter Non Stop också e. Aladdin som Lacoste. Non Stop är heller inte den lättaste av hästar att rida.

Inte heller behöver man sälja favoritponnyn när man fyllt 18 år. Vi är några som är över och jag mkt över 18 år och som tävlar våra Maror mot stora hästar.

Anmäl
2011-07-16 19:30 #9 av: Emmisan

jag kan inte se videon ;(

Anmäl
2011-07-16 20:59 #10 av: Alma-G

#8 Har hört om en till önnarpsponny som inte heller skulle vara så lätt, har själv ingen aning om varför? Vad kul att du också har en, finns inget finare än Connemaror :)

Nej man måste inte sälja, jag vill inte sälja, men vi har inte råd att köpa en tävlingshäst om vi ska ha kvar honom och jag satsar. Försöker att inte tänka på det. Men jag kommer vara jättenogrann med vad han hamnar.

#9 Den är borttagen, eller kontot är borttaget.. Suck, har inte kvar filmen heller. Dumma jag. Tänkte inte på det. Får göra en ny och lägga upp när jag har tid :)

Kan tillägga att Lasse sköter sig utmärkt, övar på mest på förvänd galopp och att söka sig till en lägre form. I hoppningen har vi hoppat hinder på drygt 110 cm med marginal och debuterat LB med 4 fel. I juni fick vi också två placeringar i LC :) Hur stolt kan man vara? Detta trodde jag faktist inte skulle hända inom ett år.. Hur kär kan man bli? Tycker det är lite kul att jag ser mindre ut på honom nu än förr haha.

Anmäl
2011-07-18 16:13 #11 av: Wichita

#10 Jag tror att många av dom är sk RBI (right brain introvert). I alla fall är min en RBI. Lite grann står det om RBI här

http://horsebalance.blogg.se/2011/february/horsenality-right-brain-introvert.html

men du kan läsa mer via Pat Parelli.

Anmäl
2011-07-18 17:29 #12 av: Punkity

Tipsar om den här sidan också: http://connemaraponny.ifokus.se/ Oskyldig

Anmäl
2011-07-18 22:02 #13 av: Aribigga

Jag har James nära Önnarps stuteri, kör förbi deras hästar ibland. De är så fina!

Anmäl
2011-07-19 11:30 #14 av: Alma-G

#11 Vilken chock. I våras hade jag enorma problem men att rida ut då han helt plötsligt ställde sig upp, gjorde en vändning på bakbenen och galopperade iväg (med mig på). Detta höll nog på under ett par veckor men jag lärde mig att känna av när han skulle göra det och vad jag skulle göra för att få förbi honom. De två gånger jag har flugit av är när han hoppat rätt åt sidan ute i skogen i fullt fräs.
Sen har han också hållt på när man tar in och ut honom emellanåt på så sätt att han bockat stillastående osv. Trodde det var hans personlighet.. Att inte riktigt kunna hålla energin i styr.

Vad innebär denna sjukdomen? Sätter det stopp för hästen på något sätt? Blev helt ställd nu. Hur uppstår den och varför har ingen märkt det innan? Har aldrig hört talats om det.. Vilken chock.

#12 Där kollar jag in ibland:) Står det om RBI där?

#13 Kan tänka mig det! Jag och mamma funderar på att åka dit och kolla i sommar :) Skulle vara superkul att få se Alladin.

Anmäl
2011-07-19 12:47 #15 av: Aribigga

Det är ingen sjukdom utan en personlighetsbeskrivning. ;)

Står alladin på önnarp? Vad häftigt jag hade alladins halvbror forut.

Anmäl
2011-07-19 12:49 #16 av: Wichita

#14 RBI är ingen sjukdom, lugn, det är en av hästarna personligheter. Man kan kan läsa om det på Horseanality på Pat Parellies sida eller så skriver Norah om det på svenska på sin blogg, länk ovan.

Hästarna delas i i fyra två huvudgrupper "Left brain" och "Right brain", dessa kan sedan delas in i om de är introverta (inåtagerande) eller extroverta 8utåtagerande). Min häst är inåtagerande och samlar mkt frustration inom sig. Det som händer är att han spänner sig, Man kan mer eller mindre dela in alla hästar i dessa grupper. lite kul att rida olika hästar och sedan märker man snart vad de har för personlighet.

Men absolut, det är ingen sjukdom, så din lilla Lacoste är i detta avseende fullt frisk, bara så att han kanske har den här personligheten. Vilket är en ganska mysig personlighet egentligen. Man brukar säja att ger du en RBI trygghet så får du hans hjärta<3. De blir ofta typiska enmanshästar. De är ofta snälla och milda i sättet, men osäkra och alla problem som du beskriver är att han blir osäker och stressad och binder stressen inom sig tills han exploderar om du trycker på, Men ge honom tid, vänta tills han andas...sedan fatta mod och gå. Så gör vi. jag brukar säja till Poppis, nu får du fatta mod ordentligt så du inte slänger dig ut i bondens åker (eller vårt potatisland hihi, det har hänt), för då blir han inte glad.

 

 

Anmäl
2011-07-19 13:22 #17 av: Wichita

#15 Aladdin står hos jörgen på Önnarp, iaf gjorde han det 2009 och jag har inte hört att han flyttat. han är en gammal man nu, tror han är 25 år eller något sådant.

Anmäl
2011-07-19 16:40 #18 av: Nathalie-G

Ååh, är det Lacoste från Långeberga? Red där förut, känner igen dig därifrån!

Anmäl
2011-07-19 18:33 #19 av: Alma-G

#15 Åh den måste ha varit snygg, Alladin (på bilderna) är ju hur snygg som helst! Hoppas #17 har rätt:)

#16 Herregud vad jag skrattar åt mig själv nu! Haha, var precis och red honom ute i naturen och idag var han så energisk att jag mer eller mindre höll i mig i manen hela tiden för att inte flyga. Då tänkte jag väldigt mycket på att han säkert har denna "psykiska" sjukdomen och att det är därför han gör som han gör. Även massa andra tankar kom upp så som att jag kanske pressat honom för mycket ibland. Idag när vi red för bi en som brände saker i en sån där tunna så pratade jag med honom om att det inte är hans fel. Hahaha Flört
Började nästan gråta när jag ringde mamma och berättade om den mystiska diagnosen förut. Hon kommer nog också få sig ett gott skratt! Men nu har jag koll på detta  med RBI. Man lär sig något nytt varje dag, och tur är väl det i detta fallet :)

Det du skrev om din häst känner jag igen mig så väl i. Idag red jag i ett litet område med en del hus. Han ville inte gå förbi den brinnande tunnan jag pratade om ovan och då gick vi nästan i trädgården på andra sidan. Tålamod säger jag bara :)

#18 Japp:)

Anmäl
2011-07-19 18:37 #20 av: Aribigga

#19 Han var fruktansvärt söt om inte annat, han var welsh/connemara :) Gick bort för nästan nio år sedan när han var 24. En av världens bästa ponnyer.

Det förklarar i alla fall alla dessa gula hästarna i hagarna omkring när man kör förbi!

 

Anmäl
2011-07-19 19:04 #21 av: Wichita

#19 Så här står det på Önnarps hemsida iaf och Johanna (som sköter om den sidan) har ju råkoll på Önnarps hästar.

Sommaren 2011 kan vi på Önnarps Stuteri erbjuda er stoägare inte mindre än 5 godkända Connemarahingstar!

De 4 som med säkerhet kommer att betäcka i sommar är
Backuddens Mountain Haze RC 83
Bingo Bell RC
Önnarps Orcan RC
och Hagens Zephyr RC 93!

Aladdin RC 66 avvaktar vi och ser då han nått den högaktningsfulla åldern av 25 år.

Anmäl
2011-07-19 19:19 #22 av: Alma-G

#20 Kan tänka mig det :)

#21 Okej, det låter "lovande" :) Hoppas vi kommer iväg. Då får kameran följa med.

Anmäl
2011-10-13 18:01 #23 av: KarinWarnmark

Har också haft en Önnarps ponny e: Aladdin, även han väldigt speciell (men inte på ett ont sätt) och inte världens lättaste direkt. Dock var han helt underbar!

Anmäl
2011-10-14 08:28 #24 av: Alma-G

#23 Vad kul att höra! Alla verkar vara lika goa som Lasse, men speciella. Men bara dom lägger den energin på rätt saker så:) Det enda är att han "fortfarande" är spänd på dressyrbanan, hoppbanan har det släppt på så det gör väl det där också. Hur lång tid tog det för dig att komma upp i klasserna och vidare i utbildningen?

 

 

Anmäl
2011-10-14 11:39 #25 av: KarinWarnmark

#24

Jag köpte honom i slutet av januari 2009 (han var född 94) och i början av hösten gjorde vi våra första LA starter. Det tog lång tid innan han kunde slappna av tillräckligt på banan (såg spöken överallt, haha). Dock tränade vi på MSV/FEI nivå och om han hade varit mindre spänd hade vi gått upp i dem klasserna samma höst. 

Tyvärr så skadade jag mig i rejält axeln den hösten. Jag hade två ponnyer och klarade bara av att rida en så vi lånade ut honom på foder i februari 2010.. Två månader senare stod han skadad och i september 2010 fick han somna in då det inte fanns något mer vi kunde göra... Ush, han var verkligen en dröm så har idag, ett år senare fortfarande svårt att prata om det :/

Anmäl
2011-10-14 17:59 #26 av: Alma-G

#24 Vad härligt det låter! De första sex åren gick Lasse i skogen om jag förstått det rätt, därefter försälningsstall och ridskola. Därför har det tagit lång tid för mig med att börja om.. Men vi har iaf startat LB godkänt i dressyr, och placerat oss i reg LB hoppning :)

Fy vad sorgligt, vilken mardröm.. Kan inte tänka mig något värre. Speciellt när man har kämpat så sjukt mycket, förstår inte hur det känns för dig.

Anmäl
2011-10-14 21:08 #27 av: KarinWarnmark

#24 Men det är ju jättebra. Är han tittig och så när det gäller hinder?

Ush ja, det var verkligen jättehemskt... Sex månader senare var det dags för min andra ponny att även hon vandra vidare, så det var några väldigt tuffa månader :(

Men man blir väldigt glad när man ser andra Önnarps ponnyer för alla verkar vara så himla härliga. Om jag någon mer gång köper en till ponny/häst ska det vara någon från Önnarps :)

Anmäl
2011-10-15 00:25 #28 av: Alma-G

Jo det har väl vårat största problem, men med mycket tålamod så vägrar han i prinicip aldrig nu. Det beror inte på utséendet i alla fall. Dock stannade han på första hindret förra tävlingen, helt mitt fel, men han kunde ha hoppat så jag petade till honom LÖST på rumpan dum som jag är. Har aldrig gjort det innan vid just en sådan situation, så varför nu? Eftersom han är så dumsnäll hoppar han stillastående igenom 90cm oxern.. Ångest.

Stackare! Tycker synd så himla om dig, alla hästar är verkligen så unika.

Anmäl
2012-09-14 18:19 #29 av: Gullan_J

Härligt, minns själv när jag fick min första häst, de var nästan på samma vis som du fått din häst! :D

Stort grattis! :D

Anmäl
2012-09-14 18:44 #30 av: Skunken

GRATTIS :D

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.