06 - Hästhantering

Bremsning

2010-06-28 02:16 #0 av: Maja

Vid bremsning lugnar hästen ner sig och sänker sin puls och blodtryck. Man använder sig av ett redskap som kallas för brems.

När man bremsar en häst så på verkar man indirekt hästens nervsystem så att hästen paralyseras. Detta innebär att hästen blir orörlig och inte kan reagera på samma sätt som den skulle göra i en normal situation. Pulsen och blodtrycket påverkas även det genom att det sjunker. En brems består av ett handtag med en repslinga eller metall som man kan lägga kring hästens överläpp.

Hur fungerar det?

Man trär repslingan kring hästens överläpp och vrider om den. Det uppstår då ett tryck som hästen reagerar på med ett lugn (om allt går rätt till). Även om det kan tyckas se otäckt ut så skadas inte hästen förutsatt att det är en kunnig person som vet vad denne gör. Hästen blir lugn och harmonisk och blir genast lättare att ha att göra med. Var noga med att du vet hur den fungerar och används innan en eventuell användning.

När kan man bremsa?

Normalt sett så bremsar man inte sina hästar, men det kan finnas tillfällen då man kan behöva använda en brems. Om hästen exempelvis har skadat sig allvarligt, fastnat i något eller dylikt och genast behöver vara lugn och stilla, men inte är det, så kan en brems få hästen att varva ner. Om hästen har kraftigt blödande sår så blir det bara värre av att den rör på sig. Om den kan vara stilla genom exempelvis bremsning så kan det vara mycket bra. Hästen blir ofta mindre benägen att resa sig och få panik vid bremsning. En del hovslagare kan även välja att använda brems på hästar som inte vill stå still för att underlätta arbetet. Rengör alltid bremsen efter användning och se till så att den aldrig är skadad eller för stel i repet.

IMGP2775 copy.jpg

Källa: Agria
Bilder: Anna Fagerell - TACK för lånet! (Hästarna på bilderna har inte något med artikeln att göra)

 

Anmäl
2010-06-28 02:46 #1 av: kaka1234567

Enu en mycket bra artikel =)

Mvh kaka

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

 

Anmäl
2010-06-28 02:48 #2 av: Maja

Tack! Glad

Anmäl
2010-06-28 11:42 #3 av: Elshira

Måste bara tillägga att bremsning långt ifrån fungerar på alla hästar.

Vissa blir lugna, precis som det är tänkt. Men andra kan antingen tycka det är allmänt obehagligt och ruska lite på huvudet till att kasta sig handlöst åt första bästa håll för att komma loss.

Jag har varit med om att få 5 hästar bremsade, varav endast en faktiskt blev lugnare. 2 stycken verkade inte bry sig och var i samma sinneslag som innan och 2 stycken fick tokryck.

Jag skulle rekommendera att nästa gång veterinären är ute (om denne verkligen vet hur man gör) testar på din häst för att se reaktionen. Svarar hästen med ett lugn så lär dig hur man gör för att brämsa själv med! På så vis vet du hur du ska göra i en nödsituation.

Anmäl
2010-06-28 17:23 #4 av: Rynkel

Om man inte har en brems och man känner att man är i stort behov av en kan man "dra åt" med handen också, har gjort det på min ponny några få gånger då hon blivit på tok för vild i stallgången och det har lugnat ner henne

Anmäl
2010-06-28 18:53 #5 av: ebengtssson

en sak som inte står med är att man får använda en brems i max 20 min.kommer inte ihåg vad som hände men max 20 min iaf.

Anmäl
2010-06-28 20:52 #6 av: Rynkel

det låter logiskt, nu vet jag ingenting om det men om jag får brainstorma lite så klämmer ju bremsen åt rätt hårt.. och om blod går ut i mulen borde det ju stoppas? Detsamma om det bremsningen frigör lugnande i kroppen.. Det borde ju inte vara bra att detta pågår för länge.. Dock är detta bara vad jag kan komma att tänka på runt denna rekommenderade maxtiden

Anmäl
2010-07-01 00:09 #7 av: Elshira

Det som händer om man skulle ha den sitta för länge är att blodet börjar koagulera vilket kan orsaka blodpropp (precis som alla fåt lära sig att inte ha en gummisnodd runt ett finger för länge när vi var små). Använd det absolut inte mer än nödvändigt.

Och annars så fungerar det i.af på lite mindre hästar (med mindre mular) att bara nypa åt med handen.

Anmäl
2010-07-01 00:17 #8 av: ebengtssson

vet att de i stallet på skolan nyper även de stora hästarna i mulen förutom de allra värsta som drar undan huvudet eller gör något annat så man inte kan hålla :P

Anmäl
2010-07-02 22:28 #9 av: jackiejohn

När mina hästar borstar upp sig i stallgång eller i hantering överhuvudtaget, vid ihopsläpp med nya hästar fram för allt!

Så sätter jag tumme och pekfinger i närborrarna och klämmer åt, ( ni vet tjurara som har ring i näsan? Tar man tag i ringen har du en lammunge i handen) Jag sätter alltså fingrarana som en ring i näsan på dom. Funkar utmärkt! :)

Anmäl
2010-07-09 19:21 #11 av: [Agilityvovven]

Intressant artikel! Visste typ inget om bremsning förrut! ;)

Anmäl
2010-07-09 19:52 #12 av: ThunderClap

Jag är van att man använder ordet bremsning både för när man gör den mer klassiska bremsningen kring mulen men även sk öronbremsning. Vet dock inte hur korrekt det är att säga bremsning till 'öronbremsningen', men vet rätt många som säger det. Vad jag känner till är det däremot inte så vidare vanligt i Sverige, görs väll en del nere i kontinenten.

Anmäl
2011-03-06 17:58 #13 av: Kimpa

Vi skulle bremsa vår ena unghäst ( shettis) när hon skulle vaccineras, då hon fått väldigt dålig syn på nålar efter chippmärkningen.
Men hon var hel vild och spände mulen så mycket att bremsen inte gick att få fast trots många försök, så henne "bremsade" vi i örat genoom att knipa runt och krama örat allt vad det gick, samt knacka i pannan.

Men det är nog den enda som vanlig bremsning inte fungerat på.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.