Körning

Köra in ridhäst

2015-10-24 13:48 #0 av: mitzylinnea

Är det någon som har erfarenhet av att köra in en ridhäst? 
Hästen i sig är 7 snart 8-årig quarter som mest går i skogen, men när de rids på pan är de mest western. Han har blivit tolkad på vintern och den bakom har åkt skidor, aldrig något problem. Han har även blivit tömkörd och de har gått bra. Han är väldigt lugn och trygg i sig själv då vi tränat mycket med läskiga saker såsom presenningar, påsar osv. 

Är det värt/bra att köra in honom? Kommer det gå? Hur går jag tillväga? På gården där han står finns det 3 travhästar och utrustning att använda, så jag är van att sela, köra och träna travhästar. Men jag har ingen erfarenhet av att köra in. Så jag misstänker att jag kan behöva hjälp? 

Anmäl
2015-10-24 14:01 #1 av: Ravynsfair

Bästa är att ta hjälp av personer på plats Glad

Vänliga hälsningar Sanna. 
Medarbetare på Blandrashundar, HBT & Socialt stöd.ifokus Sol

Anmäl
2015-10-24 14:02 #2 av: mitzylinnea

Han som äger stallet har kört in travisar nångång, men han vill inte hjälpa mig då han inte orkar xD

Anmäl
2015-10-24 18:50 #3 av: [selmahenrysson]

Tycker det är värt att köra in om du tycker det vore kul. Hästen värkar ju rätt snäll så tror att det inte kommer bli några större problem als att köra in.

 Ett tips du kan använda nu i början är att köra han  i ett par skaklar släppande i gräset. Sedan när det funkar skulle jag sätta förr han i en kälke om du har. Det är bra i fall han blir nervös och bakar då  går det inte lika lätt och skado risken är mycket mindre. Tycker det är bra om hästen har provat att dra innan sulkyn vilket den gör med en kälke eller bara skaklarna. När du känner att hästen är redo kan du sätta för en sulky. Lycka till!

Anmäl
2015-10-25 08:14 #4 av: Annette

Man skall alltid vara minst två vid inkörning, så skaffa en kunnig medhjälpare innan du börjar. 


Anmäl
2016-12-02 09:25 #5 av: Oh dear

Hästar kan nästan allt om du och de vill...det ska, som tidigare nämnt ovan, alltid vara två med vid inkörning och ni ska börja med att spänna någon lättare bakom hästen som inte är en vagn och leda den med detta bakom sig för att se hur den reagerar. Innan du sitter i vagnen ska hästen ha gått med dig med en vagn bakom sig.  Ta god tid på dig, blir hästen rädd så tar det mycket lång tid att genomföra en inkörning och i bland går det inte alls. Genomför alla träningsmoment i en välkänd miljö så att hästen inte behöver fokusera på andar eventuellt läskiga ting runt omkring sig. Belöna ofta och mycket med rösten eftersom rösten är ditt främsta verktyg som kusk.

Anmäl
2016-12-07 07:46 #6 av: Urhasten

Jag har varit själv under mina två inkörningar och det har gått utmärkt, så att om du inte har möjlighet att vara flera är det ingenting omöjligt. Det viktigaste är tryggheten, säkerheten och tänket "ligga steget före". Samt att alltid lämna ett moment när det är naturligt att gå till nästa.

Om hästen kan tömkörning och detta i de miljöer som ni kommer att köra i, så låter det som att ni inte behöver nöta just tömkörningen - men släpa! Börja med att du själv drar släpet, vilket egentligen inte borde vara konstigt om ni övat mycket med presenningar tidigare kanske? :) 

Släpa skrammel, däck, hösäckar, stockar, stolpar, med draglinor. Vänj hästen vid att tömmarna hamnar överallt på kroppen och mot bakparti, ben, rumpa, svans, under, mellan, över. Sedan kan ni gå över till fasta träskaklar som ni sedan tömkör med, gör volter så det tar i så att hästen lär sig parera och flytta kroppen på ett bekvämt sätt även om det tar i. Det är oftast detta moment som hästarna kan reagera starkast på, eftersom de är vana att saker ska ge vika, istället för att sansat dra på utan att det känns obehagligt. 

Därefter är det rockard/liknande att tömköra i. I just det här momentet har jag varit två första gångerna. Då har bland annat min ovana och okunniga sambo gått fram vid skakelöglorna och fått instruktion att dra ur läderflärparna ut snabbkopplingen vid däckel om hästen nu skulle visa det vara olustigt. Men det har aldrig behövts, för när man är varsam och metodisk så blir ingenting konstigt för hästen. Varje moment blir naturligt nästa steg, med andra ord. 

Jag vill passa på att säga att snabbkopplingar är verkligen att föredra, alltså hakar och kopplingar som gör att man snabbt kommer loss om olyckan är framme. På draglinor/svängeln, baksele, skakelöglor, tömmar, huvudlag, etc. Linbärare till draglinorna förebygger att dem inte hamnar lågt mot marken vid stillastående, etc. Finns mycket grejer, men i längden blir man tryggare och säkerheten ska ju vara i första rummet även om man är själv.

Anmäl
2016-12-07 14:47 #7 av: Annette

#6. Det är skillnad på en minishetland och en quarterhäst. Men jag anser att man av säkerhetsskäl alltid skall vara två vid inkörning oavsett storlek på hästen. Det är lätt att förstöra men svårt att reparera. 


Anmäl
2016-12-07 17:24 #8 av: Urhasten

#7 Det spelar ingen större roll vad det är för ras du har, det ska alltid vara med säkerheten i första rummet och gå tryggt till. Tillvägagångssättet ser olika ut för olika kuskar om hur inkörningen ska gå till. 

Vet kuskar som kör in sina hästar själva eller med väldigt lite hjälp. Både små hästar och större.

Anmäl
2016-12-07 19:50 #9 av: Annette

#8. Styrkan är givetvis olika på beroende på hästens storlek.

Jag vidhåller min åsikt att man skall ha en medhjälpare  vid all inkörning. 


Anmäl
2016-12-07 21:04 #10 av: Urhasten

#9 Jo, absolut, men enligt mig ska man aldrig ta en kraftkamp med någon häst så därav spelar inte storleken någon roll för mig. 

Jag försöker inte ta den ifrån dig heller. Om man kan vara två eller fler så är det en metod vid inkörning. 

Om man blir tryggare och har frågor som man kan få hjälp med direkt, så är det bara bra.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.