Annons:
Etiketthästhantering
Läst 14098 ggr
Eve
9/20/05, 10:12 AM

Medryttarskapet – Den perfekta lösningen?

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Att vara medryttare är både roligt och nyttigt, Det förbereder dig på att en dag kanske skaffa en egen häst att ta hand om. Den ekonomiska och tidsmässiga biten blir också mycket lättare om Du är medryttare, då Du inte behöver vara i stallet varje dag, eller betala allt för hästen, men detta är självklart väldigt individuellt och något Du måste göra upp med hästens ägare.

Eves medryttarhäst, Lykka

Eves medryttarhäst, Lykka

Medryttaravtal

För att vara säker på vad som gäller bör Du skriva på ett medryttaravtal/kontrakt, i det ska det till exempel så vad Du ska betala i månaden, hur ofta Du rider, vad Du får göra och vad som händer vid skador på både dig och hästen, även sjukdom kan vara bra att ta upp. Är du under arton kan det vara bra att dina föräldrar skriver på avtalet.

Kostnader

Vad kan det kosta då? Jo, som sagt så är det olika från häst till häst, beroende på ägarens ekonomi, din erfarenhet och hästens utbildningsnivå, samt vad du ska göra för sysslor och träningsmässigt. Vissa betalar ingenting alls, andra lite mer, det finns även de som blir betalade för att rida hästen, men det sistnämnda är vi medryttare inte något vidare bortskämda med.

Innebörden av medryttarskapet.

Att vara medryttare innebär att Du hjälper hästens ägare med vad som behövs hjälp med, till exempel ridning, mockning, fodring och göra i ordning mat. Med andra ord: Du jobbar efter ägarens behov.

Har Du möjlighet så ska du absolut träna och tävla, om du är intresserad det. Att träna/tävla med din medryttarhäst kan få ditt självförtroende och din motivation att stiga om Du tävlar/tränar med en och samma häst. Du får en bättre kontakt med din nya vän och då fungerar ni mycket bättre med varandra.

Ja, fördelarna är många, inte minst ekonomiskt och tidsmässigt, utan också erfarenheter. Även det som ser ut som det bästa avtalet har hakar, vad har då detta? Du får till exempel inte ha så mycket att säga om i frågor som hästens hälsa och regler, Du måste rätta dig efter vad ägaren har att säga, annars riskerar Du att bli av med din medryttarhäst.

Tack till HannaT för lån av bild på startsidan!

Relaterade länkar

Av: Eve

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('Eve'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('Eve', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2005-09-20

_________________________________

Eve - Sajtvärd för Weight pull iFokus

Annons:
SHV-Pysen
5/22/09, 3:47 PM
#1

Jättebra artikel!

lennartsdotter
5/22/09, 4:28 PM
#2

Jättebra artikel!

Jag rider på min medryttarhäst 2-3 ggr i veckan och betalar ingenting. Jag mockar, fyllerhö och burkar, rider eller tömmkör och smörker grejer när jag har tid! Har han även på sommrarna hemma.

Tror att ansvaret över hästen är det som får en att växa mest! Det är bara jag som har ansvar över pollen när jag har han. Fast skulle det häda något så får man nog ringa ägarinnan!

ylvaah
5/22/09, 4:59 PM
#3

Där jag bor så finns det många tävlingsryttare, så det är väldigt svårt att hitta någon medryttarhäst. :/

Kristall
5/22/09, 10:18 PM
#4

Bra artikel! =)

Med vänliga hälsningar, Sanna Johansson

Besök gärna min blogg :)

cordenia
5/22/09, 11:55 PM
#5

jättebra artikel

själv är jag medryttare på en häst och tar hand om honom ca 3dagar i veckan året om. Studerar just nu så pengarna finns inte för att ha en egen häst så detta tycker jag är ett jättebra alternativ Flört

jen
5/23/09, 3:03 PM
#6

bra artikel!

Här omkring är det jättesvårt att hitta medryttare har jag märkt. Man får nästan BETALA för att få en

Annons:
SHV-Pysen
6/4/09, 11:01 AM
#7

#3 & #6 försök att få in en fot någon stans i nått stall. jag började sköta en shettis som inte var inkörd eller inriden eller nånting (och för liten för mig att rida) men nu har jag en medispålla som jag får rida ofta samt en annan jag får låna titt som tätt och har fått en massa kontakter via det stallet, så skulle det hända att jag slutade där så finns det nog många andra hästar som jag får hjälpa till med.

Peppe
6/4/09, 3:02 PM
#8

här är det likadant som för #6, men sen vill jag inte att vem som helst rider heller så inte mitt arbete med hästen blir förstört…

Medarbetare på ~`Dressyr´~ och ~`Harry Potter´~

[donkeyqueen]
9/5/11, 2:36 PM
#9

Bra artikel!

KillBerry
9/7/11, 10:00 PM
#10

när jag fick min första medryttar häst så skrev jag inte på något avtal? jag kom lite olika dagar beroende på när jag hann och jag betalade ingenting… jag fixade hö och jag mockade (och red då)

jag var alltså väldigt fri , mest eftersom att detta alltså var ett uppfödningsstall och stallet låg precis jämte bostaden så de var ju inte så att ingen tod hand om hästen när inte jag kom.

efter att hästen såldes stannade jag kvar i stallet, tog hand om fölen, började rida en annan av hästarna (vill bara säga att ingen av dom hästarna var inridna, det var alltså ett travstall så dom var faktiskt inte ridna innan) mockade oftast alla boxar (ca 3 vanliga boxar och 2 fölboxar) och fixades allas hö)

i det stallet höll jag på i ett helt år och lärde mig mer än jag hade gjort på 5år på ridskola.. hade de inte vart för dom hade jag inte vart så lycklig att ha egen häst idag :')

har fortfarande kontakt med dom och kommer och rider en av hästarna , min lilla pärla<3

iaf, skriver man alltid på kontrakt eller är det lite om man tycker att de behövs? :S

riktigt bra artikel!

Lets not and say we did

Cola&Bacardi
11/9/11, 10:18 AM
#11

Jätte bra artikel!

Mvh Linnea 

Fridaaaa
11/9/11, 8:38 PM
#12

#10 Man måste inte såklart, upp till var och en om man vill skriva kontrakt eller inte ^^,

 Medarbetare: Sällskapskaniner, Support.

LindaKarlstrom
1/21/12, 12:11 AM
#13

Jag har aldrig skrivit kontrakt då jag hjälpt till med andras hästar, och jag har alltid haft världens bästa hästägare Kyss

Annons:
Upp till toppen
Annons: