Annons:
Etiketthästvård
Läst 14944 ggr
Cattis
2006-04-14 13:30

Eksem hos häst

Enligt nyligen utförd forskning, verkar det som att utveckling av eksem kan vara ärftligt. Kunskap om detta är av största vikt för att begränsa spridningen av problemet.

Tidigare har man trott att det enbart beror på allergi mot svidknott då hästarna utvecklar eksem. SLU har tillsammans med Uppsala Universitet bedrivit forskning i ämnet och har kommit fram till att benägenheten att utveckla eksem är ärftlig. 
Detta innebär att vissa avelsdjur löper större risk att få avkommor med detta problem än andra. 

Man kan alltså inte alltid se på avelsdjuren om de är bärare av detta. Det är bara om de själva lider av eksem som det syns. Hålls de i en knottfri miljö och lever under "rätt" förhållanden, kan de leva helt symptomfria i många år, kanske hela livet. Men de kan ändå vara bärare av anlaget. 

Problemet är idag störst för Islandshästen, där ca 50% av de hästar som importerats från Island har dessa problem.
Av de Islandshästar som är födda i andra länder än Island, är procenten lägre. Cirka 7-8 % av dessa beräknas lida av eksem.
På shetlandsponnyer finns problemet, men absolut inte i lika stor utsträckning som på Islandshästarna. Men det finns…
Precis som med islänningarna så antar man att Shetlandsponnyerna är extra känsliga pga att de inte har ett fullgott immunförsvar mot svidknott. Detta skulle då vara på grund av att det inte finns sådana i deras ursprungsmiljö.
Då man forskat på islänningar har man funnit att de värst drabbade hästarna, finns i Västra Götaland.

Eksemproblemet har man varit medveten om sedan länge. Redan på 1800-talet observerade man hästar med eksem. Då antog man att det berodde på solen (därav begreppet soleksem) alternativt foderallergi. På mitten av 1900-talet började man däremot rikta misstankarna mot svidknotten.

Enligt SLU finns svidknotten på många platser i världen. Det kan finnas upp emot ett 90-tal olika arter!
De olika arterna biter tydligen på olika ställen på hästarnas kroppar. Den art som finns i Sverige biter framför mankammen (vid manken) och på svansroten.
Detta orsakar stor irritation och i värsta fall ren plåga för de angripna djuren.
De reagerar med att till varje pris försöka "klia bort" knotten. De gnider sig mot träd, stenar och om det inte finns - mot marken. Många hästar med eksem sätts av sina ägare i hagar utan dessa "kliredskap", vilket kan resultera i att hästarna springer som tokiga för att "springa ifrån" sina plågoandar.  

En del hästar har behandlats med Antihistaminer, men det har inte haft någon god effekt. Någon medicinering, som med säkerhet fungerar finns idag alltså inte.

Den bästa metoden för att underlätta dessa drabbade hästars lidanden, verkar vara att ha dem på stall. Alltså under våren, sommaren och början på hösten. Hela betesperioden med andra ord. Dagtid kan de förstås gå ute, en del måste dock ha eksemtäcken för att klara av någon utevistelse alls.

De medel som finns att köpa mot insekter kan ha viss effekt, men botar inte, utan lindrar tillfälligt och inte under den absolut värsta tiden på dygnet.

I nyligen utförd forskning kring ämnet har man alltså kunnat konstatera, att det finns ärftliga faktorer gällande eksem på häst. I de forskningsprojekt som nyligen utförts har man kunnat påvisa att ärftligheten varit hög - så mycket som upp till 20% av sjukdomen styrs av arv och genetiska faktorer och inte enbart miljö.

För närvarande bedrivs inget direkt avelsarbete för att få bort sjukdomen, på någon ras. Det man gör är att man kasserar de hingstar som uppvisat eksem. På Shetlandsponnyer och islandshästar kallas det ibland felaktigt för sommareksem eller man och svansskorv. Dessa är helt andra åkommor, som i sig också är ett problem i aveln.
Det finns en forskargrupp vid SLU som vill att hästar som uppvisar någon form av eksem registreras. Och särskilt graden av eksem som specifika hästar uppvisar. Detta för att kunna få fram en tydlig bild av detta problem. 
Det hade varit önskvärt att alla som har hästar med eksem anmäler detta till SLU. Kanske kunde deras forskning då så småningom kan leda till att man dels kunde kartlägga dessa gener även på shetlandsponnyer, och dels att de skulle kunna räkna ut korrekta avelsvärden för sjukdomen. Det skulle ju vara till enorm hjälp vid framtida avelsarbete, för att kunna avla bort denna sjukdom.

Källa: SLU

Relaterade länkar

Av: Cattis

Datum för publicering

  • 2006-04-14

/Cattis

.:. www.shetlandsponny.com .:.

Annons:
kacka
2006-05-16 08:40
#1

Hur och vart ska man rapportera om man vet en häst som har eksem? För visst ska det rapporteras så man kan ta dessa individer ur avel…

Cattis
2006-05-16 10:37
#2

Det är upp till dig att ta stoet ur avel. Du rapporterar till stambokföraren så denne kan föra in en notering. Om du vill. Inget krav på det.

/Cattis

.:. www.shetlandsponny.com .:.

kacka
2006-06-01 12:16
#3

Kan tipsa även om denna artikel:

http://www.agria.se/Agria/text.nsf/id/2543

Alex
2006-06-01 21:51
#4

Bra artikel.. Men vill bara påpeka en sak.. När det gäller hästar som importeras från Island och får eksem behöver det inte alls vara genetiskt. Eftersom det finns ca 7 olika sorters svidknott på Island och som du skrev, 90 här, så har de hästarna inte en chans att bygga upp något immunförsvar mot mer än vad som finns i deras födelseland. Mycket tror jag beror på behandling efter import, och även när man importerar dem. Tar man hem hästarna på hösten har de ju lite längre tid på sig att vänja sig vid vårat klimat och så innan insektsäsongen börjar, och man har tid på sig att börja med förebyggande behandling, till skillnad från import på våren/sommaren. Men det är som sagt min teori, inte alls säkert 1att det stämmer. Men lite material finns det i alla fall att gå på..

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Annette
2007-06-10 12:11
#5

Svidknott finns väl inte alls på Island?

Maja
2007-06-10 13:03
#6

Det finns andra sorters knott, med annat "gift" eller vad man nu ska säga.. Det finns ju liksom inte exakt samma art av knott, vilket är en av anledningarna till att islandshästarna som importeras till Sverige utvecklar eksem - hästarna hinner inte bygga upp sitt immunförsvar mot de svenska knotten eftersom de beter sig på ett annat sätt här än "hemma på Island".. :)

Annons:
Maja
2007-06-10 13:04
#7

#4 - "Tar man hem hästarna på hösten har de ju lite längre tid på sig att vänja sig vid vårat klimat och så innan insektsäsongen börjar, och man har tid på sig att börja med förebyggande behandling, till skillnad från import på våren/sommaren."

Det där har jag också varit inne på länge.. Även om det inte är en så otroligt lång period så hjälper den nog liiiiite, tror jag..

vasiria
2007-06-13 00:12
#8

det finns ju inget botemedel mot exemet men väl ett medel som lindrar, horsol heter det finns att köpa på n-vet.se jag har provat det på 6 st exemhästar hittils och de har alla slutat klia sig.

Essgarde
2007-06-17 22:43
#9

Jag har ett Svenskt Halvblodssto, Maxine, efter Master 850. Hon har lidit av knottallergi sen hon var 4 år(hon är nu 11 år) och kan på vår, sommar och höst inte klara sig utan sitt knottäcke. Hon kan inte gå i hage med träd eller dylikt som hon kan klia sig på och hon kan inte heller stå inne då hon kliar sönder sig totalt. Trots sitt täcke har hon ändå stora problem med klådan då hon får sår, bölder mm i främst mankam och svansrot. Lisa, som vi har henne stående hos har också ett sto efter Master som också har knottallergi, men dock mycket lindrigare. Denna hästen har i sin tur en en avkomma som också lider av knottallergi men inte heller där så allvarlig utan att hon klarar sig utan täcke. Men här finns då ändå ganska stora bevis på att Master ger avkommor med knottallergi, eller vad man nu ska kalla det. Lisa känner även till fler Masteravkommor som visar klåda av knott. Maxine har nu för ca två veckor sedan fått ett litet stoföl och vi håller alla tummar vi kan för att hon ska slippa genomlida det hennes mamma gör varje sommar. Tror dock inte hon kommer bli helt symptomfri men kan hoppas på att det blir lindrigare. Har dock också hört att knottkänsliga ston blir bättre efter att dom fölat och att de då blir mindre känsliga.

Vi har testat det mesta på våran Maxine och det vi märkt har hjälpt henne är framförallt det underbara täcket hon har nu, finns att köpa här-> http://www.hastshopen.se/?ref=googleHorseware Det som är bra med det är att det går över öronen och hon slipper huva för att det ska sitta fast. Det är också lätt och luftigt men ändå starkt. Vi har även tvättat henns mankam och svansrot med Episooth mot klåda för hundar och katter(funkar alledeles utmärkt på hästar) varje dag vilket också hjälpt ngt oerhört. Den finns att köpa på veterinärklinik. Kanske finns den möjligtvis också att köpa på apoteket, men inget jag vet. Vi har även smörjt in henne med Hydrokortisonsalva vilket också lindrar en del, men då bara tillfälligt.

#8 Det har jag faktiskt aldrig hört talas om men ska genast köpa och testa om det funkar. Tack så jättemycket för tipset!

MVH Fredrika

Essgarde
2007-06-17 23:09
#10

Glömde ju skriva vad täcket heter :P Horseware Rambo Sweet Itch Hoody är dess namn, kanontäcke

MVH Fredrika

Kratern
2007-07-06 11:28
#11

#9 Tycker personligen att det är mycket grymt att inte låta hästen klia sig när det kliar så infernaliskt. Tänk dig själv att inte få klia dig när det kliar.

gejsa
2007-07-06 14:47
#12

#11# Håller med dig! Jag har sett en islänning som inte hade något att klia sig på. Den bara sprang och sprang och inte visste vart den skulle ta vägen. Då blev den svettig som 17 och då kom bromsen också. När den väl fick komma till ett enda träd i en annan hage så skena den nästan dit för att få klia sig. Men den hade extremt mycket eksem.

Maja
2007-07-06 23:38
#13

Eksemisar som inte har tillgång till att klia sig bli ibland så desperata att de slänger sig mot marken och rullar runt som galningar för att det lindrar kliandet lite grann.. Usch, tragiskt.. :/

Annons:
gejsa
2007-07-06 23:46
#14

#13# Ja, eller springer runt som jag skrev.

Men du Juve som också kommer i kontakt med många islänningar. Ta och tala om denna flaska som vi pratade om i tråden. Den som gick att köpa på Bidermans och Hööks. Den är verkligen bra. Jag har tagit av Fille eksemtäcket och har inget annat än just det där medlet. Han  har inte kliat svansen på säkert en vecka nu.

Maja
2007-07-06 23:50
#15

Aaaaah, visst det ska jag.. Nu har jag inte suttit på en häst eller ens varit i stallet på drygt en månad och det lär dröja ett tag innan jag ska dit igen.. Har tappat lusten att rida lite, får se om jag ska fortsätta elller lägga av helt nu.. :)

gejsa
2007-07-07 02:06
#16

#15# VA!!!! Varför ska du lägga av? Du ska ju till Island och rida med. Då ska du se att du får blodad tand igen. :)

Maja
2007-07-07 13:18
#17

Jaaa, den där känslan av att jag vill rida har liksom försvunnit.. ^^ Nu åker jag till stallet, rider hästen, tränar lite, men jag har liksom inga högre mål att arbeta mig upp till, då känns det inte lika kul längre.. Jag vill alltså ha ett mål att nå, kunna veta att HIT vill jag ta mig, men just nu så driver jag bara omkring i skogen på en halvgalen häst som inte kan hålla reda på sina ben.. ^^ Jag vill ta hjälp av en tränare, men samtidigt så har jag ingen bra, den enda jag "känner" är Gummi, men han är inte här så ofta.. :P Så jag funderar på att skippar hästarna totalt i något år nu och sedan se om jag ska fortsätta eller inte.. ;)

gejsa
2007-07-07 14:09
#18

#17# Men vad tråkigt för dig. Men du ska väl tiill Island iaf? Du kanske ska flytta ihop med Axel och starta turridning på islänningar när ni kommer hem. *ler*

För vad jag förstår så är ni ju duktiga båda två. :)

Maja
2007-07-08 14:09
#19

Hmm.. Njae, får ser hur det blir med det där nu.. Det har hänt en hel del grejjer.. :/ Den enda hästen jag vill upp på just nu är inte ens islänning.. ^^ En galen korsning som gärna kastar av sin ryttare.. ^^ Tänkte dra till stallet nån gång nu i sommar om jag pallar för att se om jag fortfarande vill rida honom inför ett ev. köp i höst.. :P

gejsa
2007-07-08 14:23
#20

#19# Oj då! Måste ha hänt något mycket speciellt. Det var ju tråkigt.

Annons:
Fiona
2007-07-11 01:51
#21

min shettis har exem.Det har hon haft sen två års ålder men det blir bättre och bättre efter varje sommar. Men finns svidknott även på dagen? För min shettis kliar sig mest på dagen spc. när det är soligt..?

Jenny

Medarbetare på Mode & Skönhet iFokus - sajten om mode, skönhet, smink, glitter & glamour!

Kika gärna in på min blogg

gejsa
2007-07-11 01:54
#22

#21# Hon kanske har soleksem?

gejsa
2007-07-11 01:56
#23

#21# Hon kanske har soleksem?

Essgarde
2007-07-12 01:16
#24

#11 & #12 Tycker ni det är bättre att hon ska klia sig så mkt att hon får öppna sår och bölder?? Dessutom kliar det inte så mkt att hon blir galen. Hon kliar bara när hon får tillgång till ngt att klia sig mot.

gejsa
2007-07-12 01:21
#25

Självklart inte. Men jag tycker nog att hon måste kunna få klia sig när det väl kliar. Sedan får man sköta såren och se till att det lugnar sig i stället. Jag har ju själv en eksemhäst så jag vet vad jag pratar om.

Essgarde
2007-07-12 11:18
#26

Tror inte att våra exemhästar är lika känsliga. Min blir ju inte galen och springer runt eller försöker klia sig mot marken. Med andra ord så får hon inte panik av klådan

gejsa
2007-07-12 15:04
#27

#26# Min eksemhäst har lidnrigt eksem den hästen jag pratade om hade gravt eksem, alltså väldigt mycket. Men ändock ska den ha något att klia sig på tycker jag. Har du en sommarhage utan något träd eller sten menar du? Inget skydd mot solen tex?

Annons:
Essgarde
2007-07-13 14:05
#28

ok, nej hon har inget att klia sig mot. Hon har dock lite skydd mot solen då hon har en skog precis utanför hagen som skuggar.

Kratern
2007-07-18 17:48
#29

#24 Tycker du pratar mot dig själv. Först frågar du om det är bättre att hon får öppna sår och bölder, sen säger du att hon har lindrig klåda.

Hur ska du ha det?

Låt hästen klia sig om hon behöver det, sen är det din sak att lindra hennes klåda. Inte ta bort möjligheten att klia sig.

Snudd på djurplågeri…..

Essgarde
2007-07-18 19:30
#30

#29 Har aldrig sagt att hon har lindrig klåda, för det har hon inte. Men hon har inte så allvarlig klåda att hon blir galen, det är skillnad. Och ja, hon får öppna sår och bölder om hon får ngt att klia sig mot. Dock har vi märkt att det blivit bra mkt bättre nu när hon har fått föl. De har fått stå inne om det regnat mkt och hon har klarat det bra. Dessutom så brukar jag stå och klia på henne en stund när jag är uppe hos dom för att hon tycker att det är skönt. Dessutom är det väl upp till var och en hur man vill göra med sin häst? Om ni tycker att det är grymt så får ni göra det men vi(och många andra vi har rådfrågat) anser att det är för hennes bästa.

Dessutom vet du väl själv hur det är att ha myggbett. Om du kliar på det blir det bara värre men om du låter det vara så försvinner klådan efter en liten stund. Jag är själv känslig och har varit extremt känslig för myggbett så jag vet vad jag pratar om. När jag var mindre så fick jag bölder och hög feber om jag blev biten. Klart jag vill min hästs bästa, tror inte ngn vill sina djur ont, det är ju det käraste man har. Klart jag blir upprörd när ni anser att det jag gör med min häst är djurplågeri. Så många veterinärer vi har rådfrågat, klart vi ska lita på dom?

Kratern
2007-07-18 21:20
#31

#30 Sorry, men jag har mycket svårt att tro att en veterinär råder dig att ta bort allt som hästen kan klia mot.

Varför har inte veterinären gett dig råd på vad du kan göra för att lindra klådan?

Essgarde
2007-07-18 23:04
#32

#31 Klart dom har gett oss råd till vad vi ska ge mot klådan. dom har tom fixat recept på salvor mm som inte är receptfria. Tro vad du vill men varför skulle jag ljuga? Vad vinner jag på det? Veterinärer kan faktiskt ha olika åsikter, vad som är rätt lr fel vet jag inte. Gör bara vad jag tror är bäst för min häst. Skrev inte i den här tråden för att få kritik om hur jag behandlar min häst utan att informera om att jag tror att exem är ärftligt…

Upp till toppen
Annons: