Annons:
Etikettutrustning
Läst 6943 ggr
Linda
2005-10-04 00:26

Utrustnings djungeln

Som ryttare och hästägare kan djungeln av prylar och utrustning ibland vara förvirrande. Ofta används en del felaktigt.

Grundutrustningen för ryttaren är en bra godkänd ridhjälm, lämpliga skor/stövlar med klack sedan förekommer modet bland ridbyxor, handskar och övrig klädsel. För säkerheten rekomenderas säkerhetsväst allt oftare dessutom.

Hästens grundutrustning är givetvis en välsittande grimma, grimskaft och välpassande sadel för ryttarens behov dvs allround, hopp eller dressyr. Välanpassat träns och ett lika välsittande bett. Sedan kommer vi till täckes djungeln och benskydd, vojlockar, borstar osv, osv.

-Listan kan göras lång.

När jag har hjälpt förmedla hästar och rekomenderat ryttare som köper sin första häst så har jag gett rådet om att lägga pengarna på grundutrustningen dvs sadel, träns istället för att investera i "modesaker" som ofta är onödiga och istället köper de en billig sadel med sämre passform och kvalite.

-Så jag råder att köpa en anpassad sadel för dina ändamål med bra kvalite som passar hästen.

Allt fler hästägare har förstått vidden av välanpassad utrustning och börjat även öppna munnen på sina hästar och ta reda på lämpliga bett och på så sett kunnat nå andra resultat än tidigare.

-Tänk själv det är omöjligt att jogga med skoskav liksom det är omöjligt att få hästen att balansera och trampa under sig med för trång bomvidd osv.

Utrustning som jag kallar "modesaker" är onödiga prylar vi gärna vill klä våra hästar med vanligaste är hjälptyglar som blir skjälptyglar och bett som är för skarpa för ryttaren och hästen osv osv.

Grundutrustningen på täcken:

Gärna två regn täcken så ett alltid finns torrt om man väljer att täcka/klippa sin häst rekomenderar jag ett kraftigt termotäcke underst ute de kalla dagarna. Och använda regntäcket som ett skaltäcke se då till att lägga några extra kronor på ett andastäcke som torkar fortare och håller hästen i bra temperatur.

Ett fleecetäcke är bra som svett och stalltäcke, eftersom det torkar mycket snabbt.

Träns och nosgrimmor:

Allt för vanligt är det med illasittande nosgrimmor som kanske trycker över tänder och nosrygg och man vet kanske inte änns varför nosgrimman finns där.

-Kanske är den paktisk?

-kanske är den snygg?

-Kanske följde den med tränset?

Nosgrimman ska vara placerad så att den inte ger tryck över kindtänderna. Ofta gapiga hästar ser man ryttare som väljer att dra åt nosgrimman ännu hårdare och sätter din achenremmen nedanför för att förhindra att hästen gapar. Kanske är det så att samma häst slänger med huvudet och har svårt att hitta sin form.

-Mitt råd 8-10 hästar har felaktigt bett kanske för tjockt med för få brytpunkter många gånger tror man att ju tjockare tränsbett desto snällare. Tyvärr kan det vara så att den enda brytpunkten som bettet har trycker över hästens gom och passar inte just den hästen, steg två att kontrollera.

Nosgrimmans plasering kanske den behöver en remontgrimma, som bara knäpps nedanför kindtänderna. Bra på unga hästar där tänder byts ut.

Benskydd:

Jag rekomenderar ungahästar senskydd runt om.

-Billig "försäkring" mot överben mm. då den unga hästen ännu inte fått "ordning" på sina ben.

-Många höjer på ögonbrynen och undrar om de inte blir okänsliga då. Min teori är dock att låta dem gå utan i hagen det stärker men i ridningen där är det så lätt att de tar felsteg osv. i all hast. Det är fler fördelar än nackdelar med benskydd vid ridning.

Vanliga fleecelindor som träningsskydd utan padd. Lägg en padd under för ev. stallbandage.

Strykkappor för hästar som slår i kan ibland behövas och boots är även där en billig "försäkring" vid hoppning.

Men skydd bör eller behöver inte överdrivas hästen ska kunna balansera sig. Så att de blir överflödiga på en häst i vanlig motion med korrekt exteriör.

Shabrak/voljockar och paddar:

Byt ofta är mitt råd för att förhindra så kallade krustor, hudinflamationer av smuttsigt stöv.

Paddar är överflödigt om sadeln är välanpassad men eftersom hästen ibland ändrar form pga. viktökning/minskning, muskelatur osv. Kan det i bland under kortare perioder vara bra med en välanpassad padd.

-När jag arbetade på tävlingstall hade vi alltid gelepadd under sadeln vilket motverkade lite tryck men inte påverkade hur sadeln låg.

Vi kommer ha följesartiklar om bla hjälptyglar och ryttarens utrusting.

Ställ gärna frågor osv jag vidar befodrar frågorna om jag själv inte kan svara på det då vi har kontakt med både sadelmakare och butiker.

Av: Linda

Datum för publicering

  • 2005-10-03
Annons:
blackhorse
2011-07-16 17:10
#1

tack!!

jag aldrig fattat vad boots är till för.. vad är det till för egentligen? Oskyldig

Linnea
2011-07-17 08:23
#2

För att skydda ballarna på baksidan av hästens framhov och för att minska risken för att hästen trampar av sig skon.

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

[donkeyqueen]
2011-08-17 17:43
#3

Bra artikel! Glad

Upp till toppen
Annons: