Annons:
Etikettridsport
Läst 9941 ggr
LinneaG
7/5/06, 9:13 PM

Hoppning

Här kan du läsa mer om banhoppning. Lite grundläggande som är bra att veta för både erfarna och nybörjare som ska börja tävla eller bara hobby hoppa. Här finns det även bilder på hinder och inoformation om felpoäng som man kan få i hoppningen.

Hästar har en naturlig instinkt att hoppa och tycker ofta att det är roligt. Men för att kunna rida banhoppning och för att hästen ska kunna utvecklas, krävs en viss skolning av dressyrens grunder. Dressyr behövs för att hästen ska lyda ryttarens hjälper, snabbt kunna vända och hålla det tempo som ryttaren kräver. Med omsorgsfull träning kan man utnyttja medfödda förmåga att hoppa och få den att bli en god tävlingshäst.

Banhoppning går ut på att häst och ryttare skall ta sig runt en bana med numrerade hinder utan att riva hindren och i omhoppningen skall detta ske så snabbt som möjligt.

**

Banhoppning:

**

Grunderna inne på hoppbanan är desamma som i cavaletti träningen. Ryttarens viktigaste uppgift är att förbi i balans och inte störa hästen, hålla en lätt kontakt med hästens mun samt stå i lätt sits. Det är också viktigt att ryttaren styr mot mitten av hindret i avpassat tempo.

När man rider banhoppning är vägvalet en av de svåraste sakerna för ryttaren att lära sig. Skillnaden mot att tidigare hoppat över en serie färdiguppställda cavalettihinder eller andra hinder är att ryttaren själv måste välja vägarna mellan hindren. Om man kommer så långt som till omhoppning i en tävling är det ryttarens vägval som är helt avgörande för om man vinner eller inte. Innan ritten skall ryttaren ha sin väg klar. För att bäst memorera vägen mellan hindrena brukar ryttaren gå banan innan tävlingen startar. På det viset får ryttaren en bättre överblick. När ryttaren går banan kan det också vara bra att titta på underlaget och reflektera över hur det kan påverka hästen.

**

Hindren:

**

Hinderhöjden är max 90 cm i den lättaste klassen och upp till 160 cm i den svåraste klassen. För ponnyer gäller andra mått. De lägsta hindrena är 50 cm och de högsta är 135 cm. En banbyggare kan variera banans tekniska svårighetsgrad genom att korta eller länga avstånden till hindrena och variera hur hindren står i förhållande till varandra.
Exempel på olika hinder är rättuppstående hinder, te x murar, vanliga bommar

 

eller enkla plank och längdhinder, te x oxrar eller trippelbarrar.

**

Felpoäng i banhoppning:

**

- tramp i vattengrav eller rivning av hinder (ger 4 fel)

- första olydnad = vägran, istadighet, utbrytning, volt (ger 4 fel)

- andra olydnad (ger 8 fel)

- tredje olydnad, utesluter ekipaget

- omkullridning eller avfallning, utesluter ekipaget

- varje påbörjad sekund vid överskriden maxtid (ger 1 fel)

- varje påbörjad sekund vid överskriden maxtid i omhoppning (ger 1 fel)

Tack till __iE och Hannapanna för bilder!

Av: ByeByeSandy

Datum för publicering

  • 2006-07-05
Annons:
__iE
7/5/06, 9:20 PM
#1

bra artikel ! =)

SarahPeace
7/5/06, 9:21 PM
#2

Super !! :)Skrattande

LinneaG
7/5/06, 9:26 PM
#3

försöker få in bilder, men datorn vill inte

__iE
7/6/06, 1:30 AM
#4

nu gick dt iaf ;D

Believer
7/6/06, 1:33 AM
#5

jag ser bilder =P

LinneaG
7/6/06, 10:16 AM
#6

jodå, det tog ett tag men nu är den klar =)

Annons:
Anniz
7/9/06, 1:28 PM
#7

bra artikel :P:)Skrattande

elin
7/9/06, 2:02 PM
#8

kanon bra, linnea ! :]

/Elin

NinaToy
7/9/06, 2:16 PM
#9

Jättebra artikel! :P Men det finns högre än 135 klasser i ponnyhoppning + att 2:dra olydnaden utesluter en förutom i lokala. :P

LinneaG
7/10/06, 10:15 PM
#10

Tack tack! =)

#9 - Har endast läst böcker om hoppning, har själv knappt hobby hoppat eller tävlat så själv vet jag inte så mycket om det.

Men kanon bra att du lägger till det! =)

Upp till toppen
Annons: