Annons:
Etiketthästvård
Läst 18377 ggr
CBA
10/13/06, 12:33 PM

Hästens sjukdomar Del 6

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Kronisk bronkit (kvickdrag) - är en sjukdom i bronker och lungor där tillståndet i regel försämras med tiden. De svullna andnigsvägarna försvårar andningen varvid bukmusklerna tas i anspråk (dubbla flankslag) och s.k. kvickdrag utvecklas.

Hästens sjukdomar del 6

Kronisk bronkit (kvickdrag)

Kronisk bronkit - luftrörskatarr - är en sjukdom i bronker och lungor, som med tiden i regel försämrar tillståndet. De svullna andningsvägarna försvårar andningen vilket gör att bukmusklerna tas i anspråk (dubbla flankslag) och s.k. kvickdrag utvecklas.

Ett antal alveoler - lungblåsor har då tänjts ut kraftigt eller t.o.m. brustit så att syreupptagningsförmågan blir sämre. Den totala ytan av lungorna blir mindre och hästens utandning försvåras. Sjukdomen är obotlig.

Ett modernare namn för kvickdrag är COPD (Cronic Obstructive Pulmonary Disease) dvs. kronisk tilltäppande (=obstruktiv) lungsjukdom.

COPD förekommer inte så ofta hos travhästar, hos dem är det vanligare med inflammationer i svalget och sjukdomen kallas då CPH (Cronic Phyrangitis).

Orsaker till kronisk bronkit kan vara överkänslighet mot damm, t.ex. vanligt hödamm, mögligt foder och strö, dålig stallhygien med fukt och ammoniakstank.

Den troligaste orsaken är allergi mot kvalster som förekommer rikligt i mögligt foder.

Symtom

Försvårad och känslig andning, varvid pipljud kan höras - med dubbla flankslag, hosta och slapphet. En fåra syns under revbenen när hästen andas ut, den s.k. kvickdragsfåran, vilket visar att hästen andas med buken. Arbetskapaciteten minskar. Kvickdraghästar blir som regel bättre under betesperioden, sjukdomen finns dock kvar och symtomen upprepas när hästen stallas in på hösten.

Allmänna råd

Förebygg sjukdomen genom att alltid använda förstklassigt hö och strö och sörja för luftiga stallar. Relativa luftfuktigheten i stallet får inte överstiga 75 %. Utsätt inte hästar för damm eller mögel, en känslig häst bör vara utomhus när stallet torrsopas. Vattna på det hö som hästen fodras med så dammar det mindre. Om hästen hostar av kraftfodret kan det blandas med melass eller vatten. Hästen ska vistas utomhus varje dag.

Kontakta veterinär

  • - när hästen hostar, framför allt om hostan kommer efter en förkylning
  • - vid långvarig hosta
  • - vid akut andnöd.

Källa: Hälsoråd för Häst

Relaterade länkar

Av: CBA

Datum för publicering

  • 2006-10-13

Det är vad vi tror att vi redan vet som hindrar oss från att lära oss nytt.

Annons:
Milli
10/15/06, 6:55 PM
#1

Mitt russ har bronkit, men är det skillnad på bronkit och "kronisk bronkit"?

Det enda som man märker på honom är att han blir hostig av damm och ej kan stå i vanligt stall.

CBA
10/16/06, 11:37 PM
#2

Jag är inte säker nu men kanske någon annan vet….men efter att ha sökt på nätet så verkar det som att bronkit och kronisk bronkit är samma sak.
För det enda jag fann text om var akut bronkit och kronisk bronkit.

Jag skulle tippa på att din häst har kronisk bronkit med tanke på att han inte kan stå i vanliga stall pga dammet och något som är kroniskt är ju något som inte går över. Som det står i texten här ovan så är sjukdomen obotlig.

Det är vad vi tror att vi redan vet som hindrar oss från att lära oss nytt.

Peppe
10/21/06, 12:34 AM
#3

peppe har allergisk bronkit, (astma, damallergiker). det är inte lika allvarligt som kvickdrag men kan inte heller botas helt, däremot kan hostan försvinna så länge man förebygger med doppat hö/hösilage, mycket utevistelse (ibland lösdrift, beror på) och bra luft inomhus. viktigt är oxå att dom rör på sig för att förbättra lungkapaciteten och därmed må bättre.

just nu går han på¨fabrol (slemlösande) och imorgon ska vi börja med carrageen, rödalger som är slemlösande och sägs bota hästhosta om man efter avslutad carrageenkur (avslutas när hästen slutar hosta) följer upp med en annan brunalg resten av hästens liv tror jag. sägs bota även kvickdrag men kan ta upp till 6-8 månader med carrageen innan brunalgen. värt ett försök iaf

Peppe är speciellt känslig för damm i höet, trots att vi har hö av högsta kvalité som är torkat med fläkt så gick det inte så nu har vi köpt hösilage, men hoppas att carrageenen funkar så han kan äta hö nästa år för det blir billigare iom att det bara är peppe som äter hösilage

Medarbetare på ~`Dressyr´~ och ~`Harry Potter´~

gejsa
10/21/06, 1:03 AM
#4

Skillnaden på bronkit och kronisk bronkit är väl att om hästen har haft det en viss period utan uppehåll så är det kronisk bronkit.

Så är det ju med våra sjukdomar iaf.

gejsa
10/21/06, 1:04 AM
#5

#3# Om din häst blir bättre av algerna så börja inte med höet ändå. Risk för att bronkiten kommer tillbaka då. Låt hästen äta hösilage resten av sitt liv. Känner en som har haft en häst som din. Den blev bättre och så prövade dom med torrt hö eftersom den var bättre. Då blev den jättedålig igen.

Milli
10/21/06, 11:05 AM
#6

men är alltså bronkit samma som kvickdrag?

Annons:
Peppe
10/21/06, 9:35 PM
#7

#5 känner några som gett denna alg till sin/sina hästar som säger att hästen blir helt symptomfri så länge man fortsätter med brunalger efter avslutad kur med rödalger och då kan ge vanligt hö.

denna vinter blir det dock hösilage så får vi se till nästa år. är fruktansvärt dyrt med hösilage till bara en häst.

Medarbetare på ~`Dressyr´~ och ~`Harry Potter´~

NinaToy
10/21/06, 11:43 PM
#8

Min förra häst hade bronkit och bukandades supermkt men han hade inte kvikdrag? det är väll inte samma sak? :S

gejsa
10/22/06, 1:52 AM
#9

#7# Snacka om envis. Men du får väl upptäcka själv då……

#8# Det börjar väl så och slutar med kvickdrag. Tror jag.

Peppe
10/22/06, 12:50 PM
#10

#9 kanske är så att vi helt enkelt inte har råd att ge hösilage varje år och funkar det med hö så ser jag ingen anledning att fodra med det dyrare alternativet. sen är det även så att peppe får gå själv pga av att han äter hösilage. egentligen skulle han släppas med en travare men dom har hö till honom så det går inte. ingen annan har hösilage i stallet.

Medarbetare på ~`Dressyr´~ och ~`Harry Potter´~

VeronicaP
12/31/06, 1:46 AM
#11

Jag har en häst som hostar rätt mycket , och bukandas ordentligt och det har kommit denna vintern, hon fått hippotrim, ventolin och blivit lite bättre , men något jag har tänkt på är att hon blir mer bukandig och hostig när det är regn och fukt ute, vi har ensilage till våra .. Ska beställa tid till vet nu på tisdag så får de gå ner och kolla tänkte jag . Hon är pigg att rida och hostar bara lite i början, men efter hon fick hippotrimmet så har det börjat komma upp vitt snor i näsan när man rider henne.

Mandysan
9/15/07, 10:04 PM
#12

Jag vill bara upplysa er om att Kronisk Bronkit och COPD (kvickdrag) INTE är samma sak!

Denna kommentar har tagits bort.
Annons:
Upp till toppen
Annons: