Annons:
Etikettallmänt
Läst 6828 ggr
lisette
1/14/07, 10:49 PM

Att vara hästägare med FMS

Det är inte alltid så lätt att kombinera hobby med FMS eller andra smärtsjukdomar. Ofta har man problem att genomföra fysiska aktiviteter på regelbunden basis, och att ta hand om ett djur som behöver en god del fysisk insats kan vara problematisk.

Min hobby är hästar. Att rida och sköta om en häst och ett stall är ett tungt och fysisk krävande arbete även för en person utan FMS trots det inte verkar så kanske.
Så hur löser då jag detta? Jag älskar hästar, och älskar att rida, hur kan jag kombinera orkeslöshet, noll överskott, och eviga smärtor med nåott så fysisk som hästhåll?

Ja hur löser man det. Jag har lyckats hitta en stallplats där allt sköts av stallägaren, inklusive mockningen. Jag behöver typ borsta och rida. Men mitt problem är min FMS. Jag orkar inte rida varje dag. Tyvärr. Nu hör jag inte till dom som tycker att man måste rida VARJE dag minst en timme, absolut inte. Jag tycker man borde träna hästen minst halva veckan, men hur man tränar kan ju varieras oerhört mycket.

Jag måste helt enkelt göra det jag orkar. I skrivande stund har jag inte ridit på 2 månader. Dock har jag tömkört, longerat, löslongerat, tricktränat, NH tränat och gått promenader med Nikita i grimskaftet under den tiden. Sen har jag skaffat en foderryttare som kommer 3 dagar i veckan. Hon väljer ju då om hon rider eller tränar annorlunda, men hon brukar välja att rida ut i skogen.

Hur mår då hästen mitt i det hela? Hon verkar va glad och nöjd faktiskt! När jag fick henne var hon överviktig och grinig. Hon är överviktig fortfarande, men hon bantas försiktig och lugnt ner i vikt. Jag vill inte hårdbanta henne.. :)

Hon får några dagar ledigt i veckan där vi bara myser och pysslar - en till två, beroende av min form och om foderryttaren har nån examen eller nåt prov hon måste förbereda till. :) Men så ofta jag orkar jobbar jag med henne på det vis jag klarar av. Hon får gå ute från tidig morgon till sen kväll, de står inne nånstans mellan 6 och 8 timmar per dygn, så mycket utevistelse får hon.

Men tillbaks till min FMS och det att vara hästägare.
Det är klart min FMS påverkar. Vissa dagar har jag svårt att lyfta en sadel, och väljer då markträna eller trickträna. Vissa dagar mår jag jättebra och rider en sväng. Det att jag har ork att hålla på med min häst tror jag nog ligger i att jag inte behöver mocka och fixa hö/mat åt henne, jag är mycket tacksam för det.
Men hur kan jag vara glad och trevlig mot min häst då? Jag menar, alla vet att när smärtan gnager kan man bli lite grinig av det. Hur klarar jag låta bli att ge min häst känslan av att jag inte mår bra och hur undviker jag att låta min smärta gå ut över hästen?

Lätt! Inte att det är lätt att strunta i smärtan, men det är lätt att inte låta det gå ut över hästen. Dom dagar jag mår som sämst är hon min lilla guldklimp! På nåt vis verkar det som hon märker när jag inte mår så bra, och hon försöker hjälpa! Hon går snällt, hon busar inte fram. Hon river inte i mig, hon knuffar inte på mig utan nosar endast snällt på mig och verkar göra allt för att inte foga mig någon mer obehag. Jag brukar ju självklart göra allt jag kan för att visa jag uppskattar hennes omtanke, hennes kärlek, och så får det vara det samma för mig om det bara är ett sammanträffande att hon är lugn dom dagar jag har extra ont eller inte. :)

Hur det än måste vara, så verkar det som att det att vara en hästägare kan vara tungt, men samtidig givande. För vissa är det inte så lätt, vissa orkar inte med nånting, inte ens att borsta en häst. Gör det dom till en djurmisshandlare av den grund? Jag tycker inte det. Jag tycker, så länge hästen får utevistelse, ryktning så dom inte får parasiter, sjukdomar i hovarna eller andra besvär, och nog med mat och vatten så gör man rätt.

Där finns hur många avels-ston som helst som aldrig rids eller tränat på något vis som helst, och knappast blir hanterade varje dag, utan att ett stuteri anklagas för djurmisshandel av den grund. Det lär bli svårare då att vara hästägare med eget stall när man har FMS. Men får man hjälp av hästen och/eller andra personer runt sig kan det gå!

Tack Rita för artikeln!

Av: Rita.S

Datum för publicering

  • 2007-01-14
Annons:
Lyrik
1/15/07, 10:01 AM
#1

Jag har själv fibromylagi, så jag kan inte heller rida/motionera pållen varje dag.

lisette
1/15/07, 11:41 AM
#2

lyrik. tycker du ska besöka fibromyalgi.ifokus.se

Wanilj
1/15/07, 11:57 AM
#3

det måste vara enormt frustrerande…

gejsa
1/15/07, 12:06 PM
#4

Ja, det är jobbigt att ha ont och vilja göra saker men inte orka det.

Rita-S
1/15/07, 1:42 PM
#5

jo vi är många som vet "allt" om just det, Gejsa… du har ju problem med ryggen minns jag från en annan tråd

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

jen
1/15/07, 1:49 PM
#6

jag har också den där förbaskade sjukdomen…

men jag är dock MYCKET bättre nu…

förra vintern var hemsk, efter den var jag tvungen att göra en lista på vad jag skulle tänka på.

prio nr 1, inte stressa!

  •  säg NEJ till folk som vill ha hjälp när du ej orkar.
  • ,SLAPPNA AV!
  •  se till att du trivs med ditt liv
  • håll dig varm

när jag lärde mig hantera dessa saker så började jag må lite bättre och kunde träna upp min kropp med ridning och promenade sakta men säkert, jag lät det ta tid denna gån!

Annons:
Zadeira
1/15/07, 2:16 PM
#7

jag lider tyvärr också av fibro…. *suck* Men jag är förvånad över hur många som faktiskt verkar ha det, och hur många vi är i detta forumet med den eller liknande sjukdomar..

bebbe
1/15/07, 2:21 PM
#8

Jar har inte FMS, men väl Artros, och det är inte nådigt.Gråter

Berith: Om du inte kan säga något snällt...Var tyst

Rita-S
1/15/07, 2:35 PM
#9

bebbe, det är plats för dig med hos oss om du vill :)

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Terrierlina
1/15/07, 2:35 PM
#10

Jag är helt okunnig om fibro, så ta nu inte detta som kritik - det är bara en undran. Är det inte så att fibro blir sämre om man mår sämre psykiskt, och bättre om man mår bättre? Om det är så, då borde det ju vara utmärkt att hålla på med någonting man älskar, hästar eller vad det nu är, i den utsträckning man orkar….. Och jag tror inte att hästar mår dåligt av att inte ridas varje dag heller!

Jag har inga såna problem, men jag vet ju att om jag mår dåligt så finns det ingenting som botar så bra som att vara i stallet. Om än bara för att sitta i boxen och lyssna när hästarna tuggar på sitt hö…

jen
1/15/07, 2:41 PM
#11

#10 jo, visst hänger det ihop!!

fibro kommer OFTA efter en depression, eller något annat sjukdomstillstånd.

för mig blev det bättre när jag kom tillfreds med min tillvaro.

men min kusin har haft det och kämpat i 14år (hon var bara 21 när hon fick det) det var i samband av en sorg efter hennes pappa som dog.

min mamma har haft det i ca 20 år och mår periodvis bra, men oftast mår hon skitdåligt :(

Rita-S
1/15/07, 2:46 PM
#12

#10 TACK för dina ord :D Citat "Och jag tror inte att hästar mår dårligt av att inte ridas varje dag heller!" :) Nej tror inte jag heller, klart lite aktivisering måste vi gje dom några gonger i veckan på et minimum, och en foderryttare är bra hjälp, men jag tror dom fleste hästar skulle uppskatta en dag eller kanske två med ledigt :)

Men det är som du säger, FM förvärrast ofta med ens psykiska hälsa, mår man skit har man mycket ont, mår man bra har man mindre ont. Om du vill är du välkommen inn på min sida för att läsa om FMS om det är så att du är nyfiken och vill lära. Inget skulle va bättre om även folk som inte har FMS förstår vad det betyder att ha FMS :)

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Zavannah
1/17/07, 4:47 PM
#13

Har också fibromyallergi + en allvarlig ryggskada, som begränsar mig väldigt. Oftast på vintrarna kan jag inte rida alls, då det alltid är mkt värre.

Annons:
gejsa
1/18/07, 12:16 AM
#14

#5# Ja, det är rätt så mycket fel jag har eg. Men har nog inte skrivit så mycket om det här.

bebbe
1/18/07, 12:20 AM
#15

Var blev du av Gejsa, jag addade ju dig nyss

Berith: Om du inte kan säga något snällt...Var tyst

gejsa
1/18/07, 12:26 AM
#16

#15# Vet inte vad som hände. Jag skrev flera ggr till dig men du svarade aldrig. Sedan kopplade du ner dig. Lustigt!

NinaToy
1/21/07, 10:47 PM
#17

Usch själv är man 16 år och har skolios i ryggen, min ryggrad är sne och lite vriden, jag har suttit och gått snett samt suttit som en banan med ryggen, och det har jag fått jätteproblem med nu, gör alltid ont, väldigt ont… :( Och jag är bara 16….

Tarek
1/21/07, 10:52 PM
#18

#17.. Men nää va tråkigt. Jag lider verkligen med dej Gråter

Det enda jag kan komma med är lite foglossningar, men det är ju ingenting jämfört med er andra….

NinaToy
1/21/07, 11:29 PM
#19

#18# Japp men som tur är finns det hopp, har fått träningsscheman osv för att stärka ryggen… :P

reddie
1/22/07, 5:32 AM
#20

Det är lite konstigt- bara för ett år sedan så hade jag aldrig hört om fibromylagi men nu helt plötsligt är det ju hur många som helst som har det, var man än är så är det någon…är det en "ny" sjukdom/namn.

Annons:
Rita-S
1/22/07, 9:29 AM
#21

Nej ny är den inte, dock pratar vi lågt om den. Vi bemöts ju ofta med "åja den där hypokondergrejen" holdningar när man nämner att man har fms. Diagnosen blev nog stält första gong i USA för 16 år sedan, altså första diagnosen FibroMyalgi Syndrom.. Innan det hadde det nog egentligen inget eget namn

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Upp till toppen
Annons: