Annons:
Etikettridning
Läst 9851 ggr
CBA
3/7/07, 5:30 PM

Westernridningens olika grenar

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Westernridning har utvecklats från boskapsarbete till häst, främst i Nordamerika, med rötter långt tillbaka i Spanien m.fl. länder. Ridmoment, traditioner, utrustning och kläder, allt härstammar från den beridnana boskapsherden…Cowboyen.

Westernridning har utvecklats från boskapsarbete till häst, främst i Nordamerika, med rötter långt tillbaka i Spanien m.fl. länder. Ridmoment, traditioner, utrustning och kläder, allt härstammar från den beridnana boskapsherden…Cowboyen.

Ridningen utvecklades till något som man kom att tävla i. I början var det mest cowboys som mätte sina kunskaper, färdigheter och hästar med varandra. Detta utvecklade sig så småningom till en ren tävlingsridning långt från ranchlivet.

Idag, framför allt i USA är westernridning en mycket utvecklad ridkonst, där man tävlar om äran och prispengar. Även i Europa har denna sport fått ett starkt fotfäste.

Westernridningen är den ridsport som har flest grenar att fördjupa sig i med allt från rena fartgrenar som Barrel Racing,  Pole Bending och Reining till den lugna Trail.

TÄVLINGSGRENAR

Western Pleasure är en tävlingsgren där man skall visa upp sin häst i skritt, trav och galopp. Man rider på fyrkantspåret och alla deltar samtidigt. Hästens skall visas upp i båda varven och domaren kan också begära att man skall rygga hästen. I denna gren bedömer man hästens lynne, lydighet, exteriör, gångart mm.

Blår två ekipage placerade lika och det är svårt för domaren att avgöra vem som skall få placeringen, kan det bli så att det avgörs på vilket av ekipagen som är mest "polerat"…dvs det ekipage som är tex bäst ryktat och putsat. Så det gäller att färgkoordinera sig och hästen och se till att man glänser in på bara skinnet.

Att rida Pleasure klass ska vara som det låter, trivsamt, lugnt och långsamt! Thumbnail Image

I Western Horsemanship bedöms ryttaren för sin ridskicklighet, sits och hjälper. Klassen börjar med ett individuellt mönster där de tävlande rider en och en efter ett föreskrivet mönster som kan variera från olika klasser. Därefter rider alla deltagarna i klassen samtidigt för en bedömning på fyrkantspåret och då visas hästen i skritt, trav och galopp.

I Western Riding bedöms hästens förmåga när det gäller kvaliteten på gångarter, galoppombyten, lyhördhet för ryttaren, uppförande och temperament. De tävlande rider en och en och följer ett bestämt mönster. Man rider bl.a över bommar och byter galopp mellan koner.

I Versetile Horse kan man säga att det är en kombination av grenarna Trail, Western Riding, Western Pleasure och Reining. Här bedöms hästens mångsidighet. I ett bestämt mösnter förekommer grind, trav över stockar, ryggning genom ett "L", sidepass och sliding stop. Här rids hästen på stångbett och med en hand.

I Trail skall man passera ett antal hinder som kan härledas från en ritt i naturen. Även om dessa hinder idag inte påminner så mycket om naturhinder, finns ändå en koppling i utförandet.

Detta kan ingå i en trail klass:

  • Öppna och stänga en grind från hästryggen
  • Gå över ett antal bommar
  • Gå över en bro
  • Rygga i en L-figur
  • Ta av och på en regnrock från hästryggen

I en Trail klass finns det obligatoriska hinder som skall förekomma och utöver dem så är det bara banbyggarens fantasi som kan sätta stop för hur det kan se ut på banan.

Dessutom skall hästen visas i de olika gångarterna skritt, trav och galopp.

Reining är en gren som kräver en mycket lydig, smidig, balanserad och snabb häst. I Reining visar man upp:

  • Stora volter i snabb galopp
  • Små volter i långsam galopp
  • Galoppombyten
  • Halter, s k sliding stops
  • Ryggningar
  • Vändningar s k roll-backs

Här bedöms hästens smidighet, vilja och hur lätt den behärskar mönstret. Momenten kan härledas från de moment som en boskapshäst måste kunna för att behärska konsten i att följa med och fösa en ko.

I boskapsgrenarna Cutting och Working Cowhorse, som är ganska nya grenar här i Sverige, skall ekipagen visa sin förmåga att smidigt kunna hantera boskap.Här gäller det att inte bara kunna "häst" utan även "ko", varav det sistnämnda inte är det minst viktiga.

Roping är en lassokastningsgren, dock inte på levande djur. Vi använder en attrapp (s k dummie), som dras efter ett fordon. Detta är en väldigt actionfylld och spännande gren.

Förutom Roping finns det ytterligare att par grenar där tiden avgör vem som vinner, nämligen Barrel Racing (ridning runt och mellan tunnor på tid) och Pole Bending (slalom ridning runt käppar på tid).  

NOTIS: Inom westernridning tillhör hatten tävlingsklädseln liksom ridkavajen hör till hoppryttarens tävlingsklädsel!!

Relaterade länkar

Av: CBA

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('CBA'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('CBA', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2007-03-07

Det är vad vi tror att vi redan vet som hindrar oss från att lära oss nytt.

Annons:
bubbelbubbel
3/7/07, 7:22 PM
#1

oooh bra artikel ! den var lärorik :)

mazze
3/8/07, 11:43 AM
#2

Jättebra artikel! Men hur är det nu när man tävlar inom western, ska alla hästar över 7 (tror jag det var förut) ridas med stång o en hand?

jen
3/8/07, 1:15 PM
#3

#2  i d-tävling behövs det inte stångbett och en hand (tror inte det behövs påE-tävling heller) Flört

Jättebra artikel CBA!!!

cinna
3/8/07, 5:24 PM
#4

#2 Noop.  På CDEtävling är det frivilligt att använda stång på äldre hästar. På A och Btävling däremot så ska hästar äldre än 6 år ridas med stångbett och alltså på en hand.

Stång = enhandsfattning, oberoende på vilken tävlingsnivå det är

cinna
3/8/07, 5:33 PM
#5

Vänder mig mot formuleringen i början av artikeln "…allt från rena fartgrenar som Barrel Racing,  Pole Bending och Reining till den lugna Trail." Reining är INTE att jämställa med pole bending mm. I reining premieras inte farten, utan att hästen låter sig villigt guidas genom mönstret dvs lydnaden, exaktheten i utförandet. KONTROLL är viktigt, varje eget initiativ av hästen poängbestraffas!

Mvh

Cinna - reiningryttare…

CBA
3/9/07, 9:36 AM
#6

#5 Med fartgren menade jag att att Reiningen har mer fart än vad tex pleasure och trail har. Jag beskrev det så för de som inte är så insatta i westernridning - i varje beskrivning av grenarna så framgår det sen hur tävlingsgrenen bedöms ;o)

Roligt med en till westernryttare till vårat lilla gäng :o)

Det är vad vi tror att vi redan vet som hindrar oss från att lära oss nytt.

Annons:
jen
3/9/07, 12:51 PM
#7

eftersom vi nu har några westernryttare samlade  så ska jag pasa på att fråga en sak.

får man rida enhandsfattning på tränsbett i CDE-tävling?

cinna
3/9/07, 12:58 PM
#8

#6 Flört Misstänkte att det var så du menade, men ville klargöra lite.

cinna
3/9/07, 1:03 PM
#9

#8 Noop - igenFlört

Tänsbett - alltid på två händer, stång alltid - enhandsfattning, spelar ingen roll på vilken nivå tävlingen är.

Var på regelboksgenomgång i helgen och fick reda på att AQHAs regelbok är ändrad väldigt mycket i just pleasurebedömningen. Kommer väl in i vår regelbok (WRAS) 2009 förstSkrikandes. Nu ska det bl a premieras att man har flyt och harmoni i rörelserna. Står VÄLDIGT noga skrivet hur.

CBA
3/9/07, 3:46 PM
#10

#8 Självklart får du det :o)

#9 Kul med någon som verkar ha riktig koll på alla regler etc…då vet jag var jag ska vända mig i framtiden ;o)

Det är vad vi tror att vi redan vet som hindrar oss från att lära oss nytt.

jen
3/9/07, 7:47 PM
#11

#9 synd, för det funkar bra med enhandsfattningen, men jag vet för lite om olika bett för att våga pröva stång.Fundersam

cinna
3/9/07, 8:28 PM
#12

#11 Har du någon tränare du kan få hjälp av? De flesta tränare brukar ju ha en uppsjö av olika bett man kan testa innan man köper eget. Kolla här för tränartips:

http://www.western.nu/

cinna
3/9/07, 8:29 PM
#13

#10 Fråga kan du ju alltidFlört

Annons:
jen
3/10/07, 2:50 PM
#14

#12 jo, vi har en tränare ute ibland på westernklubben där vi har medlemsträningar.

så henne kan jag nog fråga nästa gång.

Mozen
6/1/07, 10:40 PM
#15

Jag tkr det var en underbar artikel , men jag tycker det är dåligt iår ( tävlar själv western ) att jag tävlar juh för WINN och nu genom att tävlingen i B-klasser inte går igenom WRAS så kan jag inte kvala in till SM men jag gillade texten :) Oskyldig

kicki13
1/27/08, 10:14 AM
#16

#15  WINNs tävlingar är godkända av WRAS, och du kan då kvala till SM på dessa tävlingar

IdaKarlemon
7/14/08, 8:54 PM
#17

#9! där har du faktist lite fel. innom freestylereiningen så får man rida med tvåhandsfattning även på stång och på polebendning o barrelrays får man oxå det! Jag tycker inte det e speciellt lämpligt o rida på 2 händer med stång. men sånna är reglerna!

Klasselover
7/14/08, 9:45 PM
#18

Bra att det äntligen kommer något om western :D Själv tränar/tävlar jag pleasure och trail :)

Whatever you do in life will be insignificant, but it is very important that you do it.

Upp till toppen
Annons: