Annons:
Etikettridsport
Läst 8075 ggr
lisette
2007-01-17 22:15

Tornerspel - Del ett

I den här artikelserien kommer det att handla om ett fartfyllt spel. Hästar i full karriär och lansar som bryts mot varandra. Låt tornerspelen börja!

TORNERSPEL DÅ OCH NU
Från början var de olika grenarna som gör ett tornerspel delar av en soldats träning inför strid. Att kunna hantera både sin häst och sina vapen felfritt kunde betyda skillnaden mellan liv och död. Under medeltiden utvecklades träningsformen till en tillställning med publik, kungligheter och vadslagning, som lockade riddare från hela Europa att delta för pengar, ära och berömmelse.

I sagor och filmer förskönas riddarnas vardag till en romantiserad tillvaro, där unga män slåss för ungmör och för att leva lyckliga i alla sina dagar, men tornerspel har en mycket blodig baksida som nära på har fallit i glömska. Det var inte ovanligt att riddare dog eller skadades allvarligt under spelen, och det finns dokumenterat att under ett och samma tornerspel kunde över 60 riddare sätta livet till.

Idag är tornerspelen inte längre styrda av prispengar, utan sporten har blivit en show där det gäller att synas, höras och charma publiken. Men mycket av allvaret från dåtidens spel lever fortfarande kvar, eftersom flera tornerlag i Sverige rider med skarpa vapen och tidsenligt korrekta rustningar. Det händer att nutidens riddare skadar sig, men det är inte att jämföra med medeltidens statistik.
 
**GRENARNA
**Ett tornerspel består av ett antal grenar, som alla har anknytning till strid på ett eller annat sätt. De grenar som presenteras här blev inte vanliga förrän under senare medeltiden, men det är dessa grenar som vi i Sverige är vana att se på tornerspel. Variationer och kombinationer är inte ovanliga.

QUINTANRÄNNING: En quintan är en figurant som kan snurra, med en sköld (ca 15x15 cm) i ena änden och ett klot hängande i en kedja i andra änden. Riddarens uppgift är att i full galopp träffa skölden med sin lans och sedan akta sig för att få klotet i bakhuvudet. Detta klot ska enligt gamla regler vara av ek eller något annat hårt träslag och vara försett med nitar. Att få det i huvudet kan om man har otur ge allvarliga skallskador, varför man bör rida i ett högt tempo för att hinna undan. Grenen rids alltid med hjälm.

RINGRÄNNING: I den här grenen ska riddaren plocka en ring ifrån en ringhållare med sitt spjut eller sin pik, och svårighetsgraden bestäms utifrån ringens storlek. De flesta lag rider mot ringar som är ungefär 10 cm i diameter, men de allra minsta ringarna kan vara så små att de precis går att trä på spjutet. För att få poäng måste ringen (eller ringarna, om det står flera ringhållare efter varandra) följa med till banans andra ände utan att ramla av spjutet.

KUDDPLOCKNING: Riddaren ska plocka en kudde (eller annat föremål) ifrån marken med sitt spjut, och för att få poäng ska föremålet föras till banans andra ände utan att ramla av. Kuddens storlek varierar från tornerlag till tornerlag men bör vara runt 15x15 cm. Under medeltiden användes inte kuddar, utan avhuggna huvuden!

Ahnna på fullblodet Love Me Do

**
EXERCIS MOT FOTSOLDAT**: I tornerspel används oftast en stolpe istället för en levande fotsoldat och på den stolpen placeras ett föremål, till exempel ett kålhuvud, ett äpple eller till och med något så litet som en sockerbit. Riddaren ska sedan klyva föremålet med antingen sitt svärd eller något av sina sidovapen. Exempel på sidovapen kan vara dolk, yxa eller fleil. (En fleil består av ett handtag i trä, ca 50 cm långt, med två eller tre kedjor i ena änden. I dessa kedjor kan fästas järnklot försedda med vassa nitar.)
                     
*SPJUTKASTNING*: Riddaren ska i full galopp kasta ett kastspjut mot en figurant och för att få poäng måste spjutet sitta kvar i figuranten.                     

LÅGA RINGAR: Det här är egentligen en gren som kom till på 1600-talet och som reds med sabel, men av olika anledningar så har den nästlat sig in i tornerspelens värld och ett flertal tornerlag i Sverige väljer att rida den. Den dyker också vanligtvis upp på Rikstorneringen. Grenen går ut på att riddaren rider mot en serie låga ringar, cirka 30-60 cm ovan mark, som han eller hon måste luta sig ner för att nå. I full fart hänger alltså riddaren på sidan av sin häst och plockar ringarna med sitt svärd. För att få poäng måste ringarna följa med till banans andra ände utan att ramla av svärdet.

MAN MOT MAN: Detta är den farligaste grenen och utförs genom att två riddare, försedda med hjälm, sköld och brytlans rider mot varandra i full galopp. Den riddare som lyckas splittra sin brytlans mot sin motståndares sköld har fått poäng. Brytlansar kom till efter att den dåvarande Påven förbjöd man mot man med fasta lansar, eftersom alltför många riddare dog till följd av den enorma kraft som blir då två riddare möts. En fast lans kan utan vidare klyva en sköld och träffa väldigt illa, medan en brytlans är preparerad så att den splittras när den träffar skölden. Det ser dramatiskt ut, man ser lätt vem som har fått poäng och riddarna slipper plikta med sina liv. Dock finns det fortfarande en risk med grenen och det krävs mycket träning för att kunna genomföra den på ett säkert sätt.
 
RIKSTORNERINGEN
Det finns bara en regelrätt tävling i tornerspel i Sverige och det är Rikstorneringen, också kallad SM, som hålls en gång om året. Då tävlar riddare från landets tornerlag om förstaplatsen, både i lag och enskilt. Det är en ganska invecklad historia med många regler att hålla reda på, men på det stora hela går det till ungefär som ett vanligt tornerspel, fast utan gycklare och showinslag. Grenarna är samma, eller snarlika, som vid vanliga spel och domarna räknar poäng efter hur reglerna är satta. Den enskilda riddare, eller det lag, som får högst poäng går till final och därefter läggs poängen från grundomgången och finalen ihop för att kora vinnarna av medaljerna.


 
_Alla bilder är copyright Ahnna. Hjälmlösa ryttare p.g.a det ska vara historiskt korrekt.
_

Relaterade länkar

Av: Ahnna

Datum för publicering

  • 2007-01-18
Annons:
lisette
2007-01-18 13:45
#1

ny artikel som av ngn anledning inte hamnar bland senaste inläggen…

JohannaMax
2007-01-18 16:49
#2

Skulle vara roligt att prova men jag tror jag är för feg…Kusen skulle nog tycka att det var jätteskoj!!

Mode & Skönhet.iFokus -sajten om mode, skönhet, smink, glitter & glamour!

lisette
2007-01-18 17:18
#3

jag tror att oskar hade tvärstannat o vägrat röra sig :D

Ahnna
2007-01-19 10:32
#4

Ta chansen att prova om ni kan, för det är verkligen jättekul! Och som ryttare får man ett kvitto på att man själv och hästen har en bra kommunikation - OM det går bra, förstås! Cool

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Pyttelite
2023-07-02 12:23
#5

Svarta riddaren rider fram och gör sig redo. Enhörningen likaså. Härolden ropar rid. Och så störtar riddarna emot varandra på tornerspelet vid Gräfsnäs slottsruin utanför Alingsås.

Läs mer här:

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/riddare-drabbar-samman-vid-grafsnas-slottsruin-smaller-lite-grann


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Svarta riddaren rider fram och gör sig redo. Enhörningen likaså. Härolden ropar rid. Och så störtar riddarna emot varandra på tornerspelet vid Gräfsnäs slottsruin utanför Alingsås.
Pilspets
2023-07-03 09:11
#6

#5: Tråden är 16 år gammal.😊


Jag går på hästkraft.
Uppfödare av Maran's Hamstery
"Jag gör misstag,livet kom utan bruksanvisning."


Annons:
Pyttelite
2023-07-03 09:11
#7

#6: Jag vet det men det har knappast ngn betydelse.


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Pilspets
2023-07-03 09:13
#8

#7: Lite onödigt att putta upp gamla trådar.
Starta hellre nya.😁


Jag går på hästkraft.
Uppfödare av Maran's Hamstery
"Jag gör misstag,livet kom utan bruksanvisning."


Pyttelite
2023-07-03 09:17
#9

#8: Nej det är inte onödigt - tornerspel är aktuellt på sommaren och förutom mitt inlägg är artikeln och serien väldigt bra och har åldrats med skönhet.

Se till att bevara det man lagt ner mycket tid på!


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Pilspets
2023-07-03 09:20
#10

#9: Då har vi olika åsikter.😜


Jag går på hästkraft.
Uppfödare av Maran's Hamstery
"Jag gör misstag,livet kom utan bruksanvisning."


Pyttelite
2023-07-03 09:22
#11

#10: Du får prata med sajtvärden om detta.

Det är viktigt att bevara material som har bra innehåll och detta inslag tillhör den kategorin.

Det är mycket tid nerlagd på en serie som är minst lika aktuell idag som när den skrevs.


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Upp till toppen
Annons: