Annons:
Etikettridning
Läst 12030 ggr
lisette
2007-10-08 03:53

Träna på rätt sätt - del ett

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Oavsett om man ska träna en unghäst eller en äldre häst som har vilat en längre period så bör man börja mer eller mindre på samma sätt. Men för att kunna träna en häst (och sig själv!) på rätt sätt så måste man först ha lite grundläggande kunskaper om hur en muskel arbetar.

HUR MUSKLER ARBETAR
Oavsett om man ska träna en unghäst eller en äldre häst som har vilat en längre period så bör man börja mer eller mindre på samma sätt. Men för att kunna träna en häst (och sig själv!) på rätt sätt så måste man först ha lite grundläggande kunskaper om hur en muskel arbetar.

Man kan sammanfatta det såhär; en kropp kan aldrig få fler muskler än den redan har, men musklerna blir större ju mer de arbetar. För att orka arbeta måste de få syre, vilket de får genom blodet, och det är därför viktigt att sadeln eller selen inte klämmer åt så att blodtillförseln hämmas. Att passa in sin utrustning så att den verkligen passar hästen ifråga är därför extra viktigt, så att använda samma sadel eller sele på flera hästar är inte att rekommendera.

Alla hästar är byggda olika även om de är lika stora och väger ungefär lika mycket, och framförallt skillnaden i muskelbyggnad kan få en sele eller sadel som passar på en häst att vara direkt skadlig på en annan. Man bör kolla passformen på utrustningen minst en gång i halvåret, gärna oftare om hästen tränar hårt. Också lederna och senorna måste få arbeta fritt för att kroppens alla delar ska kunna fungera som naturen har tänkt.

En muskel består egentligen av många små delar, ungefär som trådar som alla hjälper till att arbeta när kroppen rör sig. I muskeln finns en individuell ordning som styr vilken tråd som börjar ta i och det är alltid den tråden som släpper sist när belastningen avtar. När man har burit någonting väldigt tungt och inte orkar mer har alltså muskelns alla trådar tagit i och sedan släppt en efter en allteftersom orken tog slut. Alla som har försökt ta i mer än kroppen klarar av vet att när musklerna inte orkar så tappar man det man har för händerna.

Det kan vara värt att tänka på när man tränar hästar, till exempel om man tränar dressyr och hästen plötsligt tappar hela formen och takten. Det kan vara för att någon muskel inte orkar riktigt utan måste få en kort paus innan man kan repetera övningen.

En grundkunskap man bör ha med sig är att träningsvärk oftast blir som värst cirka ett till två dygn efter ett träningspass och man ska därför aldrig träna på samma sak två dagar i rad. Det gäller framförallt markarbete samt dressyr- och hoppövningar, där hästen använder en viss muskelgrupp mer än andra.

HÅLL HÄSTEN GLAD
Gruppen En Vogue hade en hitlåt för några år sedan där de sjöng ”free your mind and the rest will follow”, vilket på ren svenska skulle kunna översättas till ”öppna sinnet så följer resten efter” ungefär. Jag kan inte låta bli att tycka att det är det man strävar efter när man tränar hästar.

Får man hästen intresserad av det man vill göra så får man hästens styrka, vilja och lojalitet på köpet. Försöker man däremot tvinga en häst till någonting som den inte vill göra så kommer man aldrig särskilt långt i sin träning. Så träning handlar inte bara om muskler och kondition, utan minst lika mycket om hästens mentalitet. Det är en allmän sanning att någon som är glad jobbar på bättre än någon som känner sig kuvad eller utled. Träna därför varierat så att hästen aldrig blir uttråkad utan hela tiden har något att se fram emot.

VÄLBEPRÖVAD METOD
I nästa artikel följer ett exempel på hur man bör lägga upp träningen från allra första början när hästen är som mest otränad. Jag kom först i kontakt med den här metoden när jag läste Jan Jönssons bok Fälttävlan för många år sedan. Där beskriver han bland annat hur man tränar till OS i fälttävlan, men också hur man börjar med den unga hästen för att den ska bli en hållbar tävlingshäst.

Metoden han beskriver används av många runt om i världen, framförallt på nationell nivå där klasserna är så pass svåra att hästarna ofta utsätts för maximal belastning under flera dagar i rad. Grunden till den hållbarheten går bara att få på ett sätt; genom att börja lugnt och sansat och inte öka svårighetsgraden förrän hästen klarar nivån den redan är på. Men oavsett om man avser att tävla eller inte med sin häst så är det grundträningen som är viktigast.

När jag utbildade mig till galopptränare för ett par år sedan höll veterinären Göran Sandh, som till vardags arbetar bland annat på djursjukhuset i Skara och på Ultuna i Uppsala, föredrag om just den här sortens grundträning. Efter ungefär tio år i galoppstall så har jag sett att många tränare använder sig av precis den här metoden med sina unghästar, så det är en träningsfilosofi som är väl beprövad. Men det finns ingen anledning till att bara använda den på unghästar, det är minst lika bra att använda den på äldre hästar som har haft en viloperiod, eller som helt enkelt behöver öka i styrka och kondition.
Ytterligare ett par veterinärer som jag har kommit i kontakt med under åren har varmt rekommenderat den här metoden för hästar som behöver komma tillbaka efter en tids konvalescens.

Jag har själv provat att börja såhär vid ett flertal tillfällen med både fullblod, kallblod och ponnyer och har bara positivt att säga om det. Visst kan vissa träningspass bli väldigt långa, men tänker man efter så är det ju för hästens bästa och för att man ska fortsätta kunna ha roligt ihop med sin bästa kompis.

~~~~~~~~~~

Källor:

Böcker
Fälttävlan av Jan Jönsson
Fälttävlan - Dressyr, Terrängritt, Hoppning av Heinz von Opel
Hopplära – Strömsholmsmetoden
Akademisk Ridkonst av Bent Branderup
Dressyrskolan av Anders Lindgren

Övriga
Föreläsningar med Leg.vet. Göran Sandh
Föreläsningar med galopptränare Jan Malmborg och Helen Gärtner
Hovvårdskurs med hovslagare Rose-Marie Clark

Av: Ahnna

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('ahnna') "javascript:void top.ShowProfile('ahnna')")
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('ahnna', 'Contact.aspx') "javascript:void top.ShowProfile('ahnna', 'Contact.aspx')")

Datum för publicering

  • 2007-10-10
Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
lisette
2007-10-11 01:49
#6

ny artikel

Annons:
Snuttan2
2007-10-11 01:53
#7

men vad hemskt att ni pratar om en metod men itne berättar vad det är för någon! :P

lisette
2007-10-11 01:55
#8

kommer i nästa artikel. den som väntar på ngt gott vettu snuttan.. ;)

Snuttan2
2007-10-11 02:01
#9

men jag kan inte vänta! :P

lisette
2007-10-11 02:14
#10

fixat :D

Mandysan
2007-10-13 23:04
#11

Det här var en väldigt intressant artikel, har läst del 2 oxå men inte hunnit längre. Jag undrar lite över det här med att man ska vänta i flera månader innan man börjar galoppera. min häst har vilat (skrittat samt joggat ngn gång ibland) i drygt en månad nu. Och vetrinären har sagt att under tiden hon får kortison så ska hon endast skritta och sen i 2 veckor varierande travarbete och sen börja försiktigt galoppera ute i skogen. Men det stämmer ju inte alls med vad som står i artikeln :S Så varför ska man vänta i ca 3 månader innan man börjar galoppera enligt dig? Jag har inte bråttom med att sätta igång henne men undrar varför det sägs så pass olika :)

/Amanda

Mandysan
2007-10-14 20:13
#12

putt

Snuttan2
2007-10-14 20:34
#13

Jag tror på att se till indviden att det inte finns några exakta regler ang sådant här…

Och din häst har ju ändå hållits igång lite lätt i stort sett hela tiden om jag fattat det rätt? Hon har desutom varit igång tidigare, gör väldigt stor skillnad till jmf med tex unghäst…

Men jag håller med, 3 månader är rätt lång tid, undrar hur lite den hästen ansträngt sig i hagen eller ifrån marken tidigare då? Har den varit totalt fastsatt..? :S - Och hur är den träningen upplagd egentligen, och vad krävs egentligen vid den galoppen?

 Vad som däremot Inte är särskilt bra är hur min häst blivit igångsatt…
Hon har stått hela sitt liv, tom 6½år gamal och under tre månader så går hon ifrån att aldrig ha blivit suten på eller förbered för någon sorts träning till att vara helt inriden i alla gångarter och hoppad. Jätte hälsosamt :(
Hon är nere på att skritta å trava lite lätt lite till och från nu, har gjort det i 4 månader med lite uppehåll.

Annons:
Mandysan
2007-10-14 20:39
#14

#13 japp, min har hållts igång lite lätt hela tiden.

Men ang din pålla så undrar man ibland vad folk tänker med, inte huvudet iaf =(

Snuttan2
2007-10-14 20:57
#15

Eh, de är rätt sjuka på det stället :/

Jag hade problem att få in henne i transporten å ringde å frågade om nått trix, de frågade om jag hade något longerspö å tyckte att hon skulle få smaka på det lite. Tydligen så är min häst mkt fullblod å de är ju lite tjuriga så man kan behöva vara bestämt emot dem ibland…
Det finns liksom anledning till att min häst är rädd för människor, spön, transporter å typ det mesta annat med :(

Är bla sådant som gör att vi ska droga ner oss lite imorgon (japp, vi ska båda ta lugnande, haha). 

 Jag var lite sjuk efter det å ringde efter bättre hjälp Oskyldig

Mandysan
2007-10-14 21:13
#16

Hmm, det är ngnstans i Stockholm va? För jag känner igen det där med att fullblod mår bra av att smaka på spöet….

Snuttan2
2007-10-14 21:15
#17

Nä, import-stället ligger neråt i landet.

Men det är inte så ofantligt ovanligt med människor som jobbar proff. med hästar som inte borde ha häst ens alls…. :(

Mandysan
2007-10-14 21:17
#18

#17 Den jag tänker på är dressyrtränare och hästhandlare…

korseett
2007-10-27 13:00
#19

himla bra artikel- det här skulle många behöva veta som tragglar med samma typ av arbete dag ut och dag in.

Denna kommentar har tagits bort.
Annons:
Tin-Tin74
2009-05-14 07:47
#21

Bra atikel! Nu bara måste jag ju vidare till del 2!

Upp till toppen
Annons: