Annons:
Etikettallmänt
Läst 11749 ggr
lisette
11/11/07, 12:41 AM

Stallkatten

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Katter som lever i stall och liknande miljöer är vanliga och oftast uppskattade både som jägare och sällskap, och inte minst som ett klassiskt inslag i miljön. En sådan tillgång ska tas om hand ordentligt. I den här artikeln behandlas flera viktiga saker att tänka på.

 

En stallkatt, eller bondkatt, är ingen speciell typ av katt, utan snarast ett yrke eller en livsstil. Den kan vara huskatt eller raskatt, även om den förstnämnda är det vanliga och i mångas ögon synonymt med bondkatt. En kattunge född i ett stall kan bli innekatt och tvärtom. Katten som art är utvecklad för att jaga, även om inte alla får bevisa det kan även individer som aldrig jagat annat än leksaker bli mycket skickliga.

 

Att välja katt

I valet av katt finns en hel del att fundera på. En kattunge anpassar sig lätt men har en uppväxttid som kan ställa vissa krav. Det kan också vara svårt att bedöma hur den blir som vuxen. En vuxen katt kan ha med sig minnen och gamla vanor, men är färdigutvecklad. Ska man ha en katt eller två? Många tror att katter är ensamdjur, men de trivs oftast med sällskap av en artfrände. En kattunge vill gärna ha en lekkompis medan en vuxen katt kanske redan har sina åsikter om andra katter fastställda.

En katt som till stor del vistas ute eller i utomhustemperatur behöver ha rätt päls för det. En päls som blir tillräckligt skyddande mot kyla och väta, men som dessutom är lättskött. De flesta katter uppfyller kriterierna mer eller mindre, men det finns vissa raser som är direkt olämpliga p.g.a. för tunn päls eller en långhårig päls av sådan kvalitet att den inte fungerar bra i stallmiljö.

En bra start på livet ger goda förutsättningar för fortsättningen. I annat fall får man oftast räkna med en period av speciell omsorg och ökade kostnader för att kompensera det. Välj en frisk kattunge och låt den vara hos sin mamma i minst 12 veckor. Försäkra dig om att uppfödaren sköter både mamma och ungar väl. Kattungen bör vara avmaskad och vaccinerad när du hämtar den, gärna även id-märkt. För en vuxen katt gäller i princip samma sak, ta hänsyn till kattens temperament och tidigare miljö också för att hitta rätt.

Var inte negativ till att betala för en välskött katt. Det visar att du tänkt i genom köpet, är beredd på att katten innebär vissa utgifter och att du sätter värde på den. Det hjälper till att höja statusen på katten som art och ger också tillbaka en del av de pengar den tidigare ägaren lagt ut och som du annars hade behövt satsa. Tänk på att katten kan leva i över 20 år, inköpssumman utslagen på dessa år blir en väldigt liten del av kattens kostnader.

Hälsa och skötsel

En bra grundhälsa är viktig för en utekatt och för att den ska kunna jaga effektivt. Katten ska vaccineras mot kattpest och -influensa, en gång per år efter grundomgången. Eftersom den äter bytesdjur och kan få i sig parasiter måste den avmaskas, det kan i värsta fall behövas så ofta som en gång var tredje månad på en sådan här katt. Tecken på maskangrepp är bl.a. dålig päls, maskar eller ägg i avföring och eller spyor, katten kan bli mager men med utspänd mage och få dåligt allmäntillstånd. "Kolla masken"-test finns för katt, med det kan man ta reda på mängd och art.

Katten ska kastreras, då undviker man många problem och katten kan fokusera sin energi på att vara social med människor och att jaga. En hankatt vandrar inte i väg, hamnar inte i slagsmål och strilar inte. En honkatt slipper risken för livmoderinflammation, ständiga kullar och lockar inte till sig hankatter som ställer till med besvär. I Sverige är det inte så vanligt att kastrera kattungar även om det är fullt möjligt. Sikta på en så tidig kastrering som möjligt, då kan inte könsmognaden komma smygande utan att man är beredd. Rådgör med din veterinär om tidpunkt. En honkatt kan under en kortare period äta p-piller, men eftersom dessa ökar risken för juvertumörer samt inte är 100% säkra bör det vara en tillfällig lösning i väntan på kastrering.

Id-märkning är viktigt för att katten ska kunna identifieras och ägaren hittas om den skulle komma bort. Detta görs med antingen örontatuering eller chip. Svenska Kennelklubben har ett register dit man skickar sina uppgifter. Försäkra katten, olyckor kan ske och då kan veterinärvården bli dyr.

Katten ska ha ett kvalitetsfoder som huvudföda. Även om den kanske äter eventuella bytesdjur är både tillgången och kvaliteten på dem högst varierande. Den ska alltid ha tillgång till friskt vatten. En vanlig föreställning är att katten ska dricka mjölk, det är inte alls nödvändigt. Om katten inte är van vid det sedan liten kommer den inte att tåla det, då katter som vuxna är laktosintoleranta.

Kela med katten så den är van vi hantering och du snabbt upptäcker skador eller tecken på sjukdom. Har du som rutin att kolla genom katten ser du tidigt sådant som annars kan utvecklas till stora problem. Tänder och klor, ögon, nos och öron är viktiga. Man klipper inte klor på utekatter. Mer sällan, exempelvis i samband med vaccination, får veterinären göra en hälsokontroll. Apotekets häfte "Hälsoråd för katt" rekommenderas, där finns en del grundläggande skötselråd samt de vanligaste sjukdomarna beskrivna.

foto: Cevir

Miljön och säkerhet

Den nyinflyttade katten behöver vänja sig vid miljön i stallet, speciellt om den inte bott i liknande omgivningar tidigare. Begränsa ytan till en början och håll extra uppsikt över katten. Tänk också på att kattens päls kan behöva anpassa sig till temperaturen, hämta inte en ovan katt under vintern. En person bör ha huvudansvaret för katten även om stallet kanske används av många olika människor. Då vet man att katten alltid får sin skötsel och inte bollas runt. Töms stallet t.ex. under betesperioden ska katten så klart hysas in hos någon så länge.

Ordna en matplats och ett krypin till katten på lugna platser. Så länge stallet invändigt håller plusgrader och ger skydd mot fukt och drag behöver katten i allmänhet ingen extern värmekälla. Har man en uppvärmd sadelkammare kan denna fungera som kattens "bo", annars får man se till att katten har ett isolerat krypin där kattens kroppsvärme kan stanna, eller med en extern värmekälla, en sådan kan också behövas om temperaturen om vintern blir ovanligt låg. Kan katten komma och gå som den vill behövs ingen låda.

Stallmiljön innebär en del risker för en katt, förutom de generella hot som finns för utekatter. Många av dessa kan minskas genom medvetenhet om katten och dess behov, respekt och hänsyn till den i de vardagliga rutinerna.

Bilar är hårda, katter mjuka. Hur ligger stallet i förhållande till vägar? På vissa ställen kan omgivningarna göra det olämpligt att ha utekatt. Sätt upp skyltar vid infarten för att påminna och informera besökare. Finns vilda djur i området kan det vara en idé att stänga in katten i stallet under natten, när vilda djur är som mest aktiva.

Sätt upp regler för eventuella hundar, kan de inte uppföra sig kring katten måste de kopplas eller lämnas hemma. Hästar är stora djur och kan ogilla eller vara rädda för katter. Det är en orsak till att hålla noggrann överblick under invänjningsperioden, då katten är nyinflyttad. Kattungar kan få för sig att leka med svansar eller liknande riskfyllda aktiviteter. Men för det mesta vänjer sig både katter och hästar snabbt och kan utan problem leva sida vid sida och ibland t.o.m. bli goda vänner.

Ett stall är fullt av tunga grejer, arbete utförs etc. Se över förvaringen så att grepar, skottkärror, balar och annat står ordentligt undanställt och inte kan välta. Gör det till en vana att ha ett öga öppet efter katten. Stäng in den vid särskilt riskfyllda moment, som då det är ovanligt mycket trafik, strö och foder ska lastas in och liknande.

Katter kan tillföra mycket positivt. Det är visserligen ett stort ansvar, men inte särskilt komplicerat att ta hand om en. Det är en ypperlig chans att få ännu en fyrbent kompis!

Text: kemikal

Bilder: Cevir och __IE

 

Av: kemikal

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('lisette'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('kemikal', 'Contact.aspx') "javascript:void top.ShowProfile('kemikal', 'Contact.aspx')")

Datum för publicering

  • 2007-11-10
Annons:
lisette
11/11/07, 12:48 AM
#1

tack till kemikal för erbjudande om artikel! =)

paronskrutten
11/11/07, 3:23 AM
#2

JÄTTEBRA med info om att man ska kastrera katten/katterna!

Helena

Cavello
11/11/07, 11:01 AM
#3

Väldigt bra info! Disa står ju ute på landet och där finns det en hel del katter på gårdarna som springer omkring och byter stall. Just nu finns det ca 5-8 katter i hennes stall.

kemikal
11/11/07, 1:29 PM
#4

Varsågod Lisette :) Hur kommer det sig att texten är i ett annat typsnitt än det brukar vara på iFokus (hängde det med från dokumentet med texten kanske…)? Det spelar ju ingen roll annars, men det var jobbigare att läsa.

#2 Ja, det är oerhört viktigt, annars får man bara fler katter än man räknat med och kan ta hand om.

#3 Då är det bra om det finns kontakt mellan gårdarna så att ni vet att katterna mår bra, så att de inte kan försvinna och man tror att de är i ett annat stall. En person bör ha ansvar för varje katt, så de får sina vaccineringar etc när de ska. Och att de är kastrerade så de inte blir flera utan planering. Fler katter gör att man måste vara noga med vaccineringar och sådant, då de annars smittar varandra om de råkar ut för en sjukdom.

lisette
11/11/07, 1:30 PM
#5

#4 ja det måste vara det. såg det sen och fattade inte vad problemet var. =)

Anna
11/11/07, 1:35 PM
#6

lisette, du kan gå in och ändra textsnittet under hantera artikel ;) tryck på "html" där över själva texten och skriv in vilket font du vill ha där!

Anna, värd på Hästfoto och Webbutveckling

annaattlid.se

Annons:
LinaN
11/11/07, 1:53 PM
#7

många katter på samma område ökar risken för att sprida löss, loppor och annan ohyra. Även på hästar, om ett stall blir sjukt och en katt bestämmer sig för o flytta till et tannat så kan katten bära med sig smittan.

kastrerade/steriliserade katter stannar oftast hemma kring sin gård och går itne lik alång tsom okastrerade gör.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

kemikal
11/12/07, 12:33 PM
#8

#5 Ser att du testat lite med typsnittet i första stycket :)

#7 Helt rätt, vissa besvär är inte artbestämda och mycket är sådant som lätt förs över från en individ till en annan.

Speciellt hankatter vandrar ju gärna iväg om de är okastrerade. Kastrering är en relativt enkel åtgärd, men gör det mycket smidigare att ha katt.

lisette
11/12/07, 2:14 PM
#9

#8 ja jag tesrtade snabbt dte som anna skrev, men det hjälpte inte i hela artiklen. skumt!

kemikal
11/14/07, 1:56 PM
#10

#9 Kanske nån bugg… Nåja, huvudsaken är ju att texten finns som den ska.

Anna
11/14/07, 5:00 PM
#11

#9 Du måste ändra fontet på ALLA ställen.

Det står på många ställen i artikeln. Ändrar du till verdana vid alla de ska det funka!

Anna, värd på Hästfoto och Webbutveckling

annaattlid.se

Forssen20
11/18/07, 6:58 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#12

Vi har 2 stallkatter (: Smulan och Rex <3 P.s Jag tycker det borde finnas en lag om hur många katter man får ha

kemikal
11/19/07, 10:36 AM
#13

#12 Det finns en som innebär att man ska ha tillstånd om man har fler än nio katter. Dessvärre är det som alltid knapert med resurser att kolla upp sådant, det krävs att någon anmäler.

Annons:
IdaS-A
12/31/07, 3:23 PM
#14

Måste bara berätta om vår nya kisse, en randig bondkatt, 12 veckor. Hon är sååå söt! De andra katterna var LIVRÄDDA för henne, mesar :) I början vågade de inte komma i närheten av henne, men nu är de lite mer vänligt inställda mot nytillskottet :)

Är det någon som vill komma med ett namnförslag vore det tacksamt, hon har inget namn än Generad

LinaN
1/1/08, 9:59 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#15

här är vår ena stallkatt Eva. En riktig myskatt!

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

IdaS-A
1/1/08, 10:00 PM
#16

#15 ser ut som ett lejon med den manen :) väldigt söt iaf!

gejsa
1/1/08, 10:00 PM
#17

#15# Någon som borstar den emellanåt? Pälsen såg ju väldigt lång och fin ut.

LinaN
1/1/08, 10:08 PM
#18

#16 hon är jättesöt o lika snäll som hon är fluffig, hon spinner bara ma ntittar på henne :D

#17, vet faktistk inte, men hon verkar inte bli tovig heller, hon är väldigt noga med sitt utseende. sover och äter hon itne så sitter hon o tvättar sig. vill gärna kidnappa henne men får inte ta in fler katter hemme för sambon, o inte är det schysst o ta in en vinterklädd stallkatt till en varm lägenhet heller….

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

__iE
1/1/08, 10:08 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#19

Måste visa en bild till på Taggen :P "Min" buuse ^^

Peppe
1/1/08, 10:24 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#20

Våra kissar Hedvig och Birger

Birger har flyttat in till stallägaren och Hedvigs liv hänger nu på en skör tråd. Hennes höftleder är inte tillräckligt djupa eller va de var så benet hoppar ur hela tiden. Hon är inte försäkrad och en operation kostar 15 000 och det är inte säkert hon blir bra ändå… hon kommer antagligen somna in snart.

Medarbetare på ~`Dressyr´~ och ~`Harry Potter´~

Annons:
Upp till toppen
Annons: