Annons:
Etikettridning
Läst 10784 ggr
Buuc
9/7/08, 8:00 PM

Lektion 1; skritt och halt.

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Här är ridsports första lektion och den handlar om skritt och halt!

Skritt med långa tyglar.

Skritt
Skritt är den långsammaste gångarten av de tre vanliga gångarterna; skritt, trav och galopp. Även om många ryttare gillar fart och tycker att skritt är tråkigt så
ska man absolut inte undvika den!

I början av ett t.ex. dressyrpass måste man alltid skritta i minst tio minuter med långa tyglar, så hästen blir uppvärmd
och musklerna blir redo att arbeta. Sedan ska man ju skritta med kortade tyglar också, för att få hästen mjuk och villig att arbeta mjukt i de snabbare gångarterna.
Skritt är en fyrtaktsgångart, alltså rör sig benen ett i taget. Man kan räkna med för varje steg hästen tar, och snart hittar man en rytm.

Skritten börjar med att vänster framben flyttar sig först, sedan lyfter vänster bakben så fort frambenet landat. När vänster bakben är på marken, lyfter hästen
sitt högra framben. Därefter lyfter den det högra bakbenet, efter att det högra frambenet landat. Sedan börjar allt om. Det är lätt att gunga med i rytmen.

När man vill att hästen ska skritta, så ska man röra hästens mage med hälarna, eller så kallade skänklarna. Vissa hästar är känsliga och börjar skritta bara man
nuddar magen med skänklarna, andra hästar behöver en lite ordentligare minispark i magen, och kanske man också får smacka på hästen också.
Man ska gärna skritta av hästen med långa tyglar i slutet av sitt pass.

Skritt med kortade tyglar.

Halt
Att göra halt är en viktig och bra övning. Det visar att hästen lyssnar på dina hjälper. Om man har en väldigt pigg häst är det därför bra att göra flera halter när man värmer upp i skritt och trav, för att se till att hästen lyder. När man gör halt från skritt, så behöver man oftast inte göra mer än att krama om tyglarna och luta sig en aning bakåt, och bli lite tung i sadeln. Piggare hästar får man vara lite med bestämd med, då kan man krama om tyglarna lite hårdare och även säga "Ptroo".

När man gör halt från trav måste man sätta sig ner i sadeln om man ridit lätt, och sedan göra samma sak som att göra halt i skritt. Men man ska aldrig dra hästen i munnen, det gör ont och skadar hästens mun.

I ett dressyrprogram är det viktigt att hästen kan göra en fin halt i början och slutet av programmet. Det finns ett särskilt sätt som hästen ska vara uppställd på.
Det är inte så lätt att göra denna fina halt, utan kräver övning.

Halt.

Skriven av Buuc, foton av Buuc.

Annons:
AusaBausa
9/7/08, 8:02 PM
#1

Kanon! :-)

joooossan
9/7/08, 8:55 PM
#2

Jättebra :) Tänkte bara på en sak, att använda vaderna som skänklig ist. för hälarna ^^ Annars, suveänt :)

Josefinejumpforjoy.blogg.se

Buuc
9/7/08, 9:38 PM
#3

Tack! :)

#2 Haha, jo, man ska ju helst använda vaderna. Vad glömsk jag är. x)

Due-Boje
9/7/08, 10:21 PM
#4

Bra skrivet, men den sista bilden är tyvärr inte en korrekt halt då fram ock bakben ska vara parallella med varandra, alltså om man ser den från sidan, som på bilden, skall man endast se vänster fram och bakben =)

Mandysan
9/7/08, 10:25 PM
#5

Bra skrivet, sen kan jag inte hålla med om allt men bra skrivet överlag! =)

Buuc
9/7/08, 11:18 PM
#6

#4 Tack, och ja, jag vet att den inte är korrekt, men det är meningen att det ska vara en helt vanlig nybörjarhalt liksom, ingen proffshalt. :)

#5 Tack! :)

Annons:
bubbelbubbel
9/8/08, 8:58 AM
#7

men sedär ja, det blev ju jättebra! :)

emsems
9/8/08, 6:19 PM
#8

Håller med ovanstående talare om att halten inte är bra, samt att man inte använder hälarna.. Sedan om man ska vara petig så kan man ju även säga lite olika småsaker om varför man skall göra halter och fler anledningar till att skritta än att det ska vara i början av ridpasset för att hästen skall värma upp.. Den värms ju rent logiskt upp även genom att galoppera. Halten exempelvis fungerar ju samlande om man rider den ordentligt. Oj vad ridsugen jag blev nu. Tyvärr får man sitta på läkaren i kväll när det är träning pga av min wiplashskada..  Gråter

tezzie
9/8/08, 6:28 PM
#9

Vilken trevlig artikel Buuc :-)

Välkommen som artikelskrivare!!!!

*** Kärleken övervinner allt ***

Buuc
9/8/08, 9:05 PM
#10

Tack tack! :)

Smex
9/21/08, 8:38 PM
#11

så där ja nu har du gjort min ridlektion mycket lättera. Skall ge ridlektion till ett gäng tjejer som är lite nybörjare. Fick i uppdrag av skolan att jag skulle lära dom att göra en halt.

Så nu fick jag det mer klart för mig hur jag skall säga och vad jag bör tänka på att visa.

Tack tack!! =)

carrrrrooooo
9/21/08, 8:39 PM
#12

när kommer nästa lektion??.. det var en sån intressant läsning så det skulle vara roligt att få höra nästa lektion:)

tezzie
9/21/08, 9:54 PM
#13

Ja, gör gärna en del två snart Skrattande

*** Kärleken övervinner allt ***

Annons:
emeliekarlssoonn
9/23/08, 12:32 AM
#14

Superbra artikel! :)

Blev lite fundersam bara, varför inte använda hälarna när man skänklar? Jag har lärt mig nu det senaste året att har man en lyhörd häst så ska man bara behöva "knacka till" hästen med skänkeln, och då hälen. När hästen sedan kommer fram i den önskade gångarten ska man hålla igång tempot genom att "krama om" hästen med skänkeln då man känner att det behövs. Lite luddigt kanske men hoppas ni förstår vad jag menar. :)

Upp till toppen
Annons: