Annons:
Etikettunghästen
Läst 11289 ggr
lisette
11/21/08, 9:12 PM

Inridning och inkörning del I

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Jag anser att inridningen/inkörningen är en del av hela inlärningsprocessen för hästen, och det blir allra enklast om man börjar förbereda redan samma dag som hästen föds. (Alla har inte den möjligheten, men i alla fall.) Ju snabbare man lär hästen hur den får och inte får bete sig kring människor, desto lättare blir det att rida/köra in den framöver.

Jag anser att inridningen/inkörningen är en del av hela inlärningsprocessen för hästen, och det blir allra enklast om man börjar förbereda redan samma dag som hästen föds. (Alla har inte den möjligheten, men i alla fall.) Ju snabbare man lär hästen hur den får och inte får bete sig kring människor, desto lättare blir det att rida/köra in den framöver. All inlärning strävar ju mot samma mål - att få en lugn, snäll och pålitlig häst som man kan ställa vissa krav på. (Till exempel att den ska hoppa, gå i form, hålla sig lugn även när det är stressigt, stå still, inte sparka eller bita, etc.)

Led hästen både i skog och mark och på trafikerade vägar, så att alla miljöer blir "second nature" för den. Sträva efter att inget ska vara nytt och skrämmande, allt ska vara invant. Öva på kommandon för "stanna, gå framåt, backa, sväng" och så vidare - helt enkelt det som man vill att hästen ska kunna när man leder den. Det kan man börja med redan när hästen är föl, men har man inte den möjligheten så får man helt enkelt se till att börja med det så snart man får hem hästen.

När den klarar att ledas både i grimma och i träns med bett i munnen, så kan man börja med longering och tömkörning. Då har man igen allt jobb man har lagt ner på att lära hästen olika kommandon (gärna med rösten) och när man har kommit så långt kan man lägga in nya kommandon för "trav, galopp och sakta av". Genom att släppa hästen lös i ridhus kan man öva sånt i lite friare form, men då är det också svårare att inverka på hästen när man vill t.ex. sakta av. Ju mer man "nöter" in kommandona, desto enklare blir allt det andra senare, eftersom hästen då redan vet vad det betyder när ryttaren/kusken säger si eller så. Och från det att man sätter bett i munnen på hästen så kan man börja öva på att svänga med tygeltag, vilket man också får igen när man sitter upp eller spänner för första gången i hästens liv. (Men givetvis är målet att inte svänga alltför mycket med inverkan på bettet, utan genom sitsen och/eller rösten när hästen är inriden/inkörd. Men från första början är det bra om hästen vet vad det betyder när tygeln tar i bettet.)

Mitt upplägg när jag jobbar med en unghäst innebär oftast att jag försöker sätta upp ett års-schema. Det kan betyda till exempel:

Januari: tömköra och longera, öva kommandon. Hänga i stigbygeln/dra släpa.

Februari: vila.

Mars: tömköra på volt, öva halter och igångsättningar. Hänga över sadeln/vänja vid skaklar.

April: spänna för/sitta upp, skritta runt trädgården.

Maj: skritta ut i skogen, trava några steg.

Juni-Augusti: viloperiod på sommarbete.

Givetvis får man ibland rucka lite på planeringen, eftersom alla hästar mognar olika snabbt. Men har man ett års-schema så har man i alla fall stolpat upp det som ska göras och i vilken ordning. Sen är det lite "skit samma" om första uppsittningen blir i april eller maj… Huvudsaken är att man har gått igenom alla moment innan, så att man inte chockar hästen i onödan.

Viloperioderna är jätteviktiga, dels för att unghästar måste få tid på sig att smälta alla kunskaper och dels för att unghästar växer lite ojämnt. Sommarhalvåret brukar vara den period då de växer mest, så då kan det vara klokt att låta de vila så mycket som möjligt. Oftast brukar det inte vara några som helst problem att återuppta träningen på hösten. Faktum är att många hästar beter sig mycket mer moget då än de gjorde innan sommaren.

Längden på arbetspassen får aldrig bli för långa för en unghäst. De är omogna i psyket och har oftast svårt för att koncentrera sig långa stunder i taget. 5-15 minuter brukar räcka, oavsett vad man håller på med, sen är hästens koncentration förbrukad och därefter lär den sig ändå inget nytt. Det är smartare att gå ut på en 5 minuter lång promenad, där hästen inte får tillfälle att börja trilskas, än att gå ut på en 30 minuter lång promenad så att hästen tröttnar och sätter sig på tvären, så att man måste bråka med den i en kvart för att korrigera beteendet. Man ska akta sig för att ge upp mitt i en dispyt, eftersom hästar är väldigt smarta och långt mycket mer uthålliga än människor. Har de väl fattat att det räcker att bråka i några minuter för att få komma tillbaka till kompisarna i hagen, då har man skaffat sig problem. Min filosofi är istället att dels inte ge hästen en anledning att bråka och dels göra arbetspassen så korta att hästen inte tröttnar och vill gå hem. Ju tydligare man är med alla kommandon och tillsägelser, desto fortare lär sig hästen och desto färre missförstånd uppstår.

Äldre hästar, som har blivit ridna/körda under en längre tid, kan man jobba längre stunder med. Men en 3-åring som precis har börjat bära ryttare eller dra vagn är inte mogen nog att vara ute i en timme. Det är också väldigt påfrestande för hästens muskler att bära en människa, eller att dra en vagn, och även om man har tömkört mycket innan och tycker att hästen har bra muskler så är det ändå inte samma sak. Därför är det bättre att göra arbetspassen korta, så hinner hästens växande kropp anpassa sig efter den nya belastningen utan att ta skada. Målet med en unghäst får ju aldrig vara att rida/köra den trött eller svettig. Har hästen ingen energi kvar så lär den sig ingenting, och risken är då att den tycker att träningen är tråkig istället.

Exakt när man kan börja rida/köra in en häst beror helt och hållet på vilken ras den är och hur mogen den är i psyket och i kroppen. Fullblodsraser mognar ju generellt fortare än andra raser, men det betyder inte att alla fullblod kan ridas in samtidigt. Ponnyer och kallblod mognar oftast ganska sent, men givetvis inte alla. Det viktigaste är att man anpassar träningen efter den egna hästen, utan att titta alltför mycket på hur andra har gjort med sina hästar. Två 3-åringar av samma ras kan ha helt olika växtscheman och mognadsgrad.

En viktig sak som många tyvärr glömmer är att unghästar oftast inte har sett eller hört så mycket av världen, och även den lugnaste hästen kan plötsligt bli skrämd av något helt ofarligt, helt enkelt för att den inte har sett något sånt förut. Eller så har den inte sett det skrämmande föremålet, t.ex. en bärplockare, precis där på skogsvägen där det alltid är folktomt annars. Att det passerar tio bärplockare förbi hagen varje dag är inte samma sak i hästens ögon.

jan 303.jpg

Del II

~~~~~~~~~

Författaren till artiklen är Ahnna

Bild: CarinaO - TACK FÖR LÅNET!

Annons:
Ahnna
11/22/08, 12:53 PM
#1

Givetvis går det att hantera hästar utan bett, sadel, träns, grimma, you name it. Men det innebär en större säkerhetsrisk och jag anser nog inte att oerfarna inridare/inkörare ska börja med att plocka bort all utrustning. I den här artikeln går jag bara igenom den vanligaste metoden för inridning och inkörning, men sysslar man med en annan gren (t.ex. western) eller har ett annat synsätt på hästhantering så kan man naturligtvis göra på andra sätt.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

LinaN
11/22/08, 6:28 PM
#2

Jag känner att jag saknar litet bilder i de här annars jättebvra artiklarna ^^

Blir så himla mkt text.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

lisette
11/22/08, 6:31 PM
#3

tyvärr hade varken ahnna eller jag några passande bilder, därför fick det bli så.

Lindbygarden
11/22/08, 7:40 PM
#4

Jätte bra att ni la stor vikt vid korta pass och den sååå viktiga vilan!Glad

Ahnna
11/23/08, 12:32 PM
#5

#4 A och O, anser jag. Glad Men många glömmer, tydligen.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

tezzie
11/24/08, 11:29 AM
#6

Vilken rolig och intressant artikel =)

*** Kärleken övervinner allt ***

Annons:
Anna
11/24/08, 2:28 PM
#7

Detta är jätteintressant… Så det tackar vi för :)

Anna, värd på Hästfoto och Webbutveckling

annaattlid.se

Rorosjons
11/25/08, 6:01 PM
#8

Bra artikel :)

Jag håller på att köra in vårat 2åriga Fjord sto :). Kan ju säga att det går otroligt bra med tanke på att hon tidigare levt nästan som vildhäst :). Hon är tömkörd 3 gånger, 1a = vanlig tömkörning, 2a = draglinor, 3e = harv. Hon är otroligt duktig.

Kan ju också tillägga detta:
Vill man att hästen ska vänja sig med oväsen, spänn för harven och dra den ute på vägen. (EJ ASFALT) du ska EJ harva utan bara dra den. Det för ett väldans oväsen och är bra träning för hästen då den vänjer sig vid ljud som kommer bakifrån. Ljud bakifrån kan vara väldigt skrämmande. Dock ska man ej spänna för harven och dra den på vägen om hästen inte känner sig helt trygg med harv. Och om den kommer från en lugn miljö där alla behandlar den som en porslinshäst (vilket är ett otroligt problem) så bör man vänja den med oväsen i lagom takt före!

Och, som du sa, man ska INTE hantera en unghäst på egen hand. När man kör in en häst ska det finnas MINST 3 personer som är med och hanterar.

Ahnna
11/30/08, 12:42 PM
#9

#8 Kul att det går bra! Men varför går ni så fort fram att ni plockar fram harven redan tredje gången ni tömkör? Har hon varit så ohanterad som du säger, och dessutom bara är 2 år gammal, så låter det väldigt riskabelt att inte först befästa tömkörningen utan harv och draglinor. Som jag skrev i artikeln (del 1 eller 2, minns inte) så har unghästar ingen trygghet i momentet eftersom de aldrig har gjort det förut. Genom att upprepa och åter upprepa samma saker, i korta pass, så lär de sig att lita på sin kusk och sin egen kropp. Menar inte att man måste tömköra utan harv 100 gånger först, men jag skulle inte rekommendera att man spänner för en 2-åring framför en harv 3:e gången hon tömkörs överhuvudtaget. Att det går bra nu behöver inte betyda att hon aldrig kommer bli förvirrad, rädd eller bråkig, därför är det bättre att gardera sig så långt som möjligt genom att upprepa samma övning flera gånger innan svårighetsgraden höjs.

Lycka till i fortsättningen!

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Rorosjons
11/30/08, 3:47 PM
#10

#8 Nu såg jag att jag inte alls var tydlig med hur länge hon "levt som vildhäst" men det är ungefär ett halv år, då hon gick på bete med mindre hanterade unghästar. Före och efter det har hon hanterats mycket.
Och Stårsa har vart med nästan alla gånger vi kört våra andra hästar och gått bredvid.
Sen är det så, tycker jag, att ser hästen ut som om att den är helt trygg med det man håller på med så är det OK att fortsätta. Hon har, efter jag skrev första inlägget, blivit tömkörd mycket med harv och hon har bara gått bättre och bättre, hon har även blivit körd med släde och kusk också och hon går jätte bra.
Har hästen med sig det att släde/harv osv inte är farligt redan som fölunge så går det oftast väldigt bra.
Och i detta fall så var Stårsa redan som 1,5 åring helt van med skaklar/släde/harv/vagn/rockard. Och Stårsa är väldigt mogen för sin ålder. Iaf vad en del domare sagt när vi premierat henne.
Sen det här, "Att det går bra nu behöver inte betyda att hon aldrig kommer bli förvirrad, rädd eller bråkig", det gäller även den allra mest körda hästen i världen.
Den kan ha gått otroligt bra alla gånger men sen kan den blir helt tvärtom. Det gäller inte bara unghästar, det gäller alla hästar det du skrev.
Nu kan jag ha misstolkat det där som du skrev, men det lät som om du menade att detta enbart händer unghästar.

Rorosjons
11/30/08, 3:52 PM
#11

#10 jag vill inte bli påhoppad eller någonting. Detta är vår häst och vi har pratat med en del "körfolk" och dem ser inget fel i att gå på som vi om hästen ser trygg ut och så länge den är villig att göra det. Vi anser inte att vi gör fel, vi skulle inte ha vågat gått på så mycket om inte dessa människor sagt att det är OK så länge hästen är villig och inte ser misstänksam ut! Vi har gått efter tips och råd.

Zabbio
2/21/10, 3:02 AM
#12

Ni får gärna lägga in nån av bilderna på Solons inkörning och hantering om ni vill, för att dela upp det :)

Bra artikel och roligt att läsa. Bra skriven.

Men hur tusan vänjer man pålle vid trafik om man bara ska  köra(dvs arbeta) 5-15 minuter och närmsta trafikerade väg är 30 minuter bort enkel promenad? :/ Lastar man och kör blir ju det också arbete/träning..och så måste man ha en bra plats att lasta ur, vid en trafikerad väg är kanske inte det bästa stället,..

Håll huvudet högt men näsan i en vänlig vinkel.                                         

mallan-nog
2/21/10, 10:57 AM
#13

Funderar på att göra en bildserie på hur vi gör då vi kör in våra hästar.
Ett litet tips inför inkörning är att låta hästen gå på släp efter en redan inkörd häst. Dels bygger den muskler men blir också van vid ljudet frång vagnen, trafiken och olika miljöer. Detta kan man börja med redan då de är föl. Man anpassar då naturligtvis sträckan efter fölet. Förr hade man alltid fölet med brevid stoet då man behövde stoet i jordbruket.

Annons:
WinterPrince
2/21/10, 9:05 PM
#14

#12… Du får be någon köra fram och tillbaka med en bil eller nått?

Zabbio
2/22/10, 12:30 AM
#15

#14 EN bil är väl inget problem, det klarar han lätt. Men det är ju skillnad på en bil och på en trafikerad väg med många olika bilar och fordon hela tiden. Och annat, postlådor, hus, asfalt, soptunnor osv så samlat..

Håll huvudet högt men näsan i en vänlig vinkel.                                         

lisette
2/22/10, 11:04 AM
#16

#13 det får du gärna göra, vi kanske kan lägga till bilderna i artiklen så den bilr lite mer levande?

#12 ´är han lättlastad? för då hade jag kört iväg. det brukar ju finnas bra rastplatser att lasta av på.

LinaN
2/22/10, 1:36 PM
#17

Vill du fortfarande ha några bilder? för isf har jag några från inridning och inkörning av harry

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

lisette
2/22/10, 3:09 PM
#18

ja bilder hade varit kanon! =)

Zabbio
2/22/10, 5:16 PM
#19

#16 tja.. han går in iaf. Är ju bara två år, vi har inte kört nåt dirkt (fick honom vanvårdad och ohanterad i somras så då fanns lite andra grejjer att ta tag i, och nu är väglaget lite dåligt..) men tänker på han koncentration.. blir nog väl mycket på en gång att först lastas och sen köras en lång sträcka och lastas ur på en trafikerad plats.. vet inga bra ställen i närheten där man kan lasta urt och ha nära till trafiken som är lämpliga..

Håll huvudet högt men näsan i en vänlig vinkel.                                         

LinaN
2/22/10, 7:52 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#20

Sadelvänjning

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Annons:
LinaN
2/22/10, 7:54 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#21

Uppsittning och ledning

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Mangis
2/22/10, 8:40 PM
#22

Här en mkt kortfattad variant av Stellas inkörning. Vill tillägga att hon tömkörts sedan 6 månaders ålder ungefär och att vi vant henne vid att släpa saker långt innnan. Vilket man också ser om man surfar runt på sidan. Likaså sadelvänjningen började vi med tidigt, men ingen fysisk belastning. Själva insittningen och inridningen gick oerhört lätt och bra i november (eller om det var redan oktober) sedan har jag ridit max en gång i veckan sedan jul typ. Sidan ligger lite efter på grund av husköp och flytt :-S

Upp till toppen
Annons: