Annons:
Etiketthästvård
Läst 13781 ggr
Toscany
3/16/09, 2:11 PM

Botulism

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Vad ger du din häst för grovfoder? Har du koll på vad det finns för risker och vad botulism egentligen är? Om du svarade nej eller var tveksam på sista frågan läs då artikeln här nedan.

**Hur smittar botulism?
**Hästar är mycket känsliga när det gäller botulism, som är en dödlig förgiftning. Giftet påverkar nervsystemet och slutligen andningsmuskulaturen. Den bakterie som orsakar botulism heter Clostridium botulinum och den finns i syrefria miljöer där den kan bilda toxin och sporer, den finns i jorden. Denna bakterie tillverkar ett starkt nervgift, botulinumtoxin. Det finns åtta olika botulinumtoxin i världen och i Sverige har endast B diagnostiserats hos häst.

Hos vuxna hästar är den vanligaste infektionsvägen utfodring med dåligt grovfoder, vanligtvis inplastat vallfoder såsom ensilage/hösilage. Om inplastat foder olyckligtvis innehåller jord eller döda djur, t ex möss eller fåglar kan bakterien utvecklas, toxin bildas och spridas ut i balen. Om hästen har utfodras med det orena fodret kan toxin bildas i tarmen. Andra mer ovanliga sätt hästar kan smittas genom är vid navelinfektion hos föl eller sticksår.

**Vilka symtom kan förekomma?
**De vanligaste symtomen vid botulism är svårigheter att äta och svälja, muskeldarrningar, förstoppning, svårt att hålla huvudet uppe, utspänd urinblåsa, stel gång och nedsatt muskelstyrka i svans och tunga. Därefter drabbas hästen av en kraftig muskelförsvagning som gör att den inte kan resa sig och senare dör den i cirkulationssvikt eller andningssvårigheter. Detta inom tar 48 - 72 timmar. Hos ovaccinerade hästar är dödligheten mycket hög, uppemot 90 % avlider.

**Diagnos
**Om man misstänker botulism ska man kontakta en veterinär som kan ta prover på fodret eller hästen. Giftet kan vara svårt att finna. Diagnos kan bara fastställas på laboratorium där man undersöker prover från antingen fodret, blodet eller mag- och tarminnehållet.  I dagsläget ges proverna till möss som utvecklar ett visst beteende vid dessa tester, idag är detta det enda sättet man känner till att fastställa om det är botulism och det tar ungefär en vecka att komma fram till svaret, men forskning pågår för att i framtiden kunna fastslå det genom kemiska processer.

Botulism är en anmälningspliktig sjukdom, anmälan lämnas till Jordbruksverket och länsstyrelsen av veterinär eller svenskt laboratorium.

**Behandling
**Noggrann tillsyn och behandling ska sättas in så snabbt som möjligt. Om antitoxin sätts in i ett tidigt stadium, innan hästen blir liggande, kan det binda toxinet och öka hästens chans att överleva. Om djurskyddsskäl föreligger ska hästen dock avlivas.

**Annat/förebyggande
**Hösilage/ensilage som är rätt hanterat är ett bra grovfoder och de flesta hästar tycker om smaken. Man ska givetvis alltid utfodra med foder som håller en hög kvalitet. Balar som har en avvikande lukt, rester från döda djur eller mögel ska kasseras. Uppbrutna balar ska användas inom två till tre dagar beroende på temperatur. Obrutna balar ska vara skyddade så att inga hål eller liknande förekommer i plasten, bra förvaring är t ex att de står på en betongplatta med nät runt så att inte fåglar eller andra djur kan komma åt dom.

I en del andra länder har man i flera år vaccinerat hästar mot botulism av typ B med bra resultat och i Sverige finns också detta vaccin att tillgå. För vaccinering är rekommendationen en grundvaccinering som består av tre sprutor som tas med en månad mellan varje, därefter en årlig vaccinering. Statens veterinärmedicinska Anstalt rekommenderar att vaccinet ges efter betessäsongen, lagom till installning. Ett bra skydd kan man vänta sig ungefär två veckor efter grundvaccineringen.
Ofta ger man dräktiga ston vaccinet mot botulism 2 - 4 veckor innan det är dags för fölning. Föl vaccineras när det är tio dagar gammalt om det är undan ett ovaccinerat sto, om stoet däremot är vaccinerat ger man inte fölet vaccinet förrän det är minst tio veckor.

Skrivet av Toscany
Källa: http://www.sva.se/sv/navigera/Djurhalsa/Hast/Nervsjukdomar/Botulism

Bild: Maja (bilden har ingenting med artikeln att göra)

Annons:
CBA
3/17/09, 10:39 AM
#1

Jätte bra artikel…men jag har fått sagt av veterinär att bara för att dom är vaccinerade så blir de inte sjuka och riskerar att dö…det tar bara längre tid för dom ATT bli sjuka och ev dö.

Det är vad vi tror att vi redan vet som hindrar oss från att lära oss nytt.

bubbelbubbel
3/17/09, 11:58 AM
Toscany
3/17/09, 12:54 PM
#3

#1 Vaccin är ju tyvärr inte ett 100%igt skydd. Men det du skrev tål definitivt att tänkas på.

Toscany
3/18/09, 12:28 PM
#4

Ni som fodrar med framförallt hösilage eller ensilage, vaccinerar ni mot botulism?

CBA
3/18/09, 12:31 PM
#5

Nej, av den anledningen jag skrev högre upp.

Det är vad vi tror att vi redan vet som hindrar oss från att lära oss nytt.

Alex
3/18/09, 1:03 PM
#6

Ja, jag vaccinerar. Och det är inte så att det bara tar längre tid för dem att insjukna, utan som med de flesta vacciner, det blir en mildare sjukdom, och därmed minskar risken att de dör rejält.

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Annons:
Mixie
3/18/09, 2:08 PM
#7

Min är vaccinerad mot botulism…

//Mickan

lisette
3/18/09, 9:28 PM
#8

nej jag vaccinerar inte.

Chestnut
3/18/09, 10:00 PM
#9

Bra artikel, tyckte att du fick med det mesta!

Gjorde i höstas ett stort skolarbete om just botulism fast med fokus på sniglar som orsak och människa som drabbad. 

Spännande område!

Med vänliga hälsningar
Chess

gejsa
3/19/09, 1:15 AM
#10

Nej, jag vaccinerar inte. Min vet tycker inte att det behövdes när jag frågade.

Russtoka
3/19/09, 1:31 AM
#11

Jag har inte vaccinerat, men borde kanske gjort det. För det hösilage jag köpte för 13500:- sammanlagt innehåller väldigt mycket jord och är blötare än vad det borde vara. Jag kommer inte att köpa från samma ställe något mer. Hoppas jag hittar någon annan leverantör med bättre foder till nästa vinter.

Det värsta luktar det fisk om och hästarna äter det inte.

Vad kostar det att vaccinera?

Alex
3/19/09, 1:40 AM
#12

#11 Är det jord i ska du absolut inte ge det till hästarna!

Det kostar väl ett par hundralappar per spruta.

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Russtoka
3/19/09, 1:53 AM
#13

#12 Det gör jag naturligtvis inte, jag kastar det. Men när det var som kallast i vinter fick de hela balar ute i skogen, det var då jag såg att de själva sorterat bort det som det var jord i.

OK, jag får räkna på det. Det var ju tre sprutor per häst, sen tillkommer ju veterinärens avgift för resan.

Annons:
Alex
3/19/09, 1:55 AM
#14

#13 Ja okej. Det bästa är nog att ringa och fråga din veterinär, jag har bara tagit botulismspruta ihop med influensa och stelkramp, så jag vet inte vad enbart botulism kostar.

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

silvery
3/19/09, 9:22 AM
#15

jag vaccinerar absolut! en spruta hos min veterinär kostar drygt 500, så 500 kronor kostar min botulism och inf/stenkramp 500 och vi är alltid tre som delar på övriga kostnader, så det blir inte så mkt

lisette
3/19/09, 7:55 PM
#16

är det alla döda djur som är farliga i hösilage?

hittade en liten skalbagge idag, det borde ju inte vara någon fara.

Chestnut
3/19/09, 8:47 PM
#17

#16 I teorin innebär alla döda djur som plastats med en risk. Men jag tvivlar på att en liten skalbagge skulle göra någon större fara, fast det krävs minimala mängder toxin för att döda (ett snapsglas med rent toxin räcker till att döda hela Sveriges befolkning).

Med vänliga hälsningar
Chess

lisette
3/19/09, 9:17 PM
#18

nej jag tror itne heller att det ska ha ngn betydelse faktiskt. inget foder var varmt eller luktade äckligt.

attika
3/19/09, 9:56 PM
#19

Ja jag vaccinerar mot botulism

Repoort
3/21/09, 12:36 AM
#20

Nix, ingen vaccinering

Annons:
Royalz
3/21/09, 11:02 AM
#21

min är vaccinerad mot botulism :)


HannaT
3/31/09, 5:57 PM
#22

Min är vaccinerad mot botulism. Skulle hästen bli smittad så kvävs den långsamt till döds, i princip. Och när en häst blir smittad så är det ytterst liten chans till att den blir frisk igen. Därför väljer jag det säkera före det osäkra, även om vaccinet inte ger 100& skydd.

Hanna Törmälä, sajtvärd för hästhoppning.iFokus.
Läs gärna min blogg: tormala.devote.se.

Gronstedt
3/17/10, 1:34 PM
#23

Jag vaccinerar. Visst, om hästen skulle äta stora mängder smittat foder blir den kanske sjuk ändå, men är den inte vaccinerad kan den stryka med på några tuggor. Jag tror att vaccin i kombination med mina och hästens sinnen (så vi kan välja bort otjänligt foder) ger ett skydd som är bra nära 100 %.

#9, det där med sniglar är jag intresserad av - får man läsa?

Pelleplutt1
5/16/10, 5:29 PM
#24

Jag jobbar på bakteriologen på SVA och är med och gör testerna för botulism. Jag kan inte förstå att man väljer att inte vaccinera mot en potentiellt dödlig sjukdom. Vaccinerar ni mot influensa då? Den är ju inte ens dödlig i de flesta fall! Men om man inte vaccinerar mot den får man ju inte tävla…Stelkramp är ju också en dödlig sjukdom som i princip alla vaccinerar mot. Inget vaccin som nu finns vare sig till människor eller djur ger 100 % skydd. Några hundralappar till bara när man ändå vaccinerar.

Birke
5/16/10, 5:50 PM
#25

Vi har höselage, och vaccinerar inte.

Tusen
5/16/10, 9:57 PM
#26

Att man vaccinerar mot A2 beror väl just på att man måste för att få tävla och att den är smittsam vilket varken botulism eller stelkramp är. Tycker annars som du att det är konstgt att inte fler vaccinerar mot dessa två livsfarliga sjukdomar. Tyvrr är jag en av dem. Vaccinerar inte mot butulism. Men jag har hört att även hö kan bära på detta gift.

Pelleplutt1
5/17/10, 11:33 AM
#27

#26

Clostridium botulinum är en anaerob bakterie (klarar sig inte där det finns syre) När den blir utsatt för syre bildar den sporer för att kunna överleva. Sporerna skulle kunna finnas i jord som följer med i höet om det är dåligt skördat. Om sedan djuret äter upp sporerna så utvecklas de i kroppen till bakterier som producerar giftet. Men har du ett bra hö finns det ingen risk så vitt jag vet. Trots att jag jobbar med botulinum har jag aldrig hört talas om någon häst som fått botulism av hö. Däremot får vi nästan varje år in prover från hästar som har misstänkt botulism och som ätit hösilage/ensilage.

Annons:
Tusen
5/17/10, 12:43 PM
#28

#27 Varken ett bra hö eller ett bra hösilage ger väl botulism. Hygien är väl A och O i detta fall.Glad

Vad jag hörde var att man sällan misstänker botulism hos höätande hästar just för att man vet att hö "ska" vara bra. Detta var vad ett par veterinärer sa men de är båda äldre och har kanske andra och äldre källor de syftar på.

Pelleplutt1
5/17/10, 1:11 PM
#29

#28

Tack för en intressant diskussion, utan "pajkastning"! Jag vet ju inte vilka källor de har, men är de båda äldre kanske de inte är uppdaterade. Därmed inte sagt att man ska förakta gamla och beprövade kunskaper! Jag vet dock att enligt gammalt så fick korna det fina höet eftersom de skulle ge både mjölk och kött. Hästarna fick det som blev "över". Var det riktiga nödår så kunde man plocka vissna löv i skogen åt dom om man inte hade något annat. Det är vad min gamla granne har berättat för mig.

Visst är hygien A och O vilket slags foder man än tar in, men jag har som sagt aldrig hört talas om en häst som fått botulism av hö. Det kan ju inte ske någon tillväxt av bakterien i höet, som det kan göra i inplastat anaerobt foder. Men det man inte letar efter kommer man heller aldrig att hitta! Ska fråga runt på jobbet om någon annan gammal räv har varit med om något sådant. Detta vore ett intressant forskningsprojekt, om det inte redan finns gjort!

Rekommendationen från mydigheterna är ändå att man ska vaccinera om man fodrar med hösilage/ensilage och inte behöver vaccinera om man fodrar med hö. Om man sen kom med rekommendationen att alla hästar ska vaccineras oavsett vad de äter, kommer jag att stå först i kön. Så dyrt som det är att ha häst så känns det som att dessa hundralappar bara är en droppe i havet. Undrar för övrigt vad som händer med försäkringen om hästen skulle bli sjuk, men inte är vaccinerad? Någon som vet?

Tusen
5/18/10, 9:23 PM
#30

#29 Ja fortsätt gärna "forska" kring detta. Alltid lär man sig något nytt.Skrattande

Nu vet jag inte säkert men jag tror det är lite olika från bolag till bolag. Vad jag vet däremot är att om en ovaccinerad häst får stelkramp utfaller ingen försäkring alls.

Pelleplutt1
5/18/10, 11:32 PM
#31

Frågade min chef idag, som har doktorerat på anaeroba bakterier. Hon sa att det finns ingenting publicerat om att hästar skulle kunna få botulism från hö. Däremot finns det en tysk forskare som spekulerat i att betessjuka (heter det så?) skulle kunna bero på botulinumtoxin. Men då blir ju hästarna sjuka när de går på bete och äter färskt gräs. Han har däremot inte kunnat bevisa att det är så utan det är bara teorier. När man torkar gräset för att ta in det som hö, så förstörs både eventuella bakterier och toxiner av torkan och värmen. Hon menade också som jag skrev tidigare att det aldrig kan ske en tillväxt av bakterien i hö, som det kan göra i ensilagets anaeroba miljö. Hon tyckte också att det var osannolikt att hästarna skulle kunna få i sig sporer och att det skulle ske en tillväxt i mag/tarmkanalen. Däremot tyckte hon att det var en intressant frågeställning som det kanske skulle vara värt att undersöka vidare. Men troligen är det svårt att få pengar till ett sådant projekt eftersom det inte finns något egentligt problem.

kaka1234567
5/19/10, 2:09 AM
#32

bra artikel =)

_Mvh kaka
_

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

Upp till toppen
Annons: