Annons:
Etikettallmänt
Läst 10296 ggr
Alex
2009-04-15 13:37

Att importera häst från Island

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Aveln av islandshästar ökar stadigt i Sverige, det föds varje år nu över 1000 föl av rasen. Men samtidigt ökar även importen av hästar från Island. År 2007 landade ca 1000 nya svenskar på Norrköpings flygplats, efter att ha lämnat sitt hemland. Vad beror då detta på? Och hur går det till att importera en islandshäst från Island?

Transport från gården till flygplatsen, flyga i fyra timmar, för att sen transporteras från flygplatsen till nya hemmet. Det är vad en importhäst får stå ut med. Och ägaren får leva med höga import- och transportkostnader, lång väntan, sjukdomsrisker, papper som ska skickas hit och dit… Varför utsätter sig då så många svenskar för detta? För roligt och enkelt är det inte, även om många beskriver det som en underbar känsla att stå på flygplatsen och se sin häst kliva av planet…

Utbudet av hästar är nog den största orsaken till att folk väljer att importera. Det är inga större problem att hitta det du söker på Island, det mesta finns. Så är man ute efter en speciell stam, en viss färg, eller nåt annat som man har svårt för att hitta i Sverige, så går det oftast enklare på Island. Därför väljer ju många avlare att importera, just för att få in nytt blod till Sveriges avel.

Många har väl också varit på resa till Island, och helt enkelt fastnat för en häst som de inte klarat av att lämna kvar på ön. Något som ju är en klar fördel, om det handlar om en ridhäst, så att man kan provrida den. Texter i annonser överensstämmer tyvärr inte alltid med verkligheten tyvärr… Har man då inte möjlighet att ta sig till Island för att kolla på hästen "live" så är det bästa att gå genom kontakter, eller en seriös förmedlare, som kan hjälpa dig att hitta den hästen just du söker, så du får hem en häst som överensstämmer med det du önskat.

DSC_0549 - Kopia.JPG

Men om nu allt detta är klart, hur gör man sen för att få hem hästen? Köper du häst via en förmedlare i Sverige kan det vara så att denna fixar kontakt med exportörer och så, så allt du behöver göra är att tala om när du vill ha hem hästen och stå för kostnaderna. Vissa säljare på Island kan även dem fixa den kontakten. Annars får du själv kontakta exportören och boka in din nya häst på ett flyg.

Alla hästar veterinärbesiktigas hos exportören innan flygresan, och önskar man spattröntgen får man köpa till det. Något jag kan rekommendera för försäkring av hästen sen, flera bolag kräver nämligen att spattröntgen är gjord. De kollas även av veterinär när de landat i Norrköping, så att ingen hänt under resan.

Har du själv inte möjlighet att hämta hästen vid flygplatsen så är det bara att kontakta Ingstad & CO, ett transportföretag som kör islandshästar från Norrköping till hela Norden. De sköter även förtullningen och tar hand om dokumentation och frakthandlingar. Det enda jobbet som blir kvar till dig blir alltså att ta emot hästen hemma och skicka in passet till SIF (Svenska Islandshästförbundet) för att få hästen svenskregistrerad.

DSC_0241-2.JPG

Men att importera en häst från Island innebär ju även en del risker. Eksem är ju tyvärr inte alltför ovanligt inom rasen, och då främst bland importerade hästar då de kan bli överkänsliga mot svidknotten, som inte existerar på Island. Det handlar dock inte om några så höga siffror som att 50% av alla importer får eksem, vilket man kan höra ibland. Utan siffran är betydligt lägre, och genom att förebygga uppkomsten av eksem minskar man risken rejält. Att importera hästen under senare delen av hösten eller början av vintern gör ju att hästen hinner acklimatisera sig i det nya landet innan knotten kommer. Även att i tid börja använda eksemtäcke och stalla in hästen under kvällen och morgonen när det är som värst hjälper mycket.

Luftvägsproblem är också något som kan uppkomma vid flygningen. Inget som är direkt vanligt, men det händer. Även andra skador kan ju upptäckas på hästen senare, som inte visades vid veterinärbesiktningen. Men någon dolda fel-försäkring skyddas du inte av eftersom hästen inte får återvända till Island. Så här gäller inget "öppet köp"… Vissa hästar kan också förändras en del av stressen och flytten, och bli en helt annan häst. Det kan i vissa fall dröja så länge som upp till ett år innan hästen blir sig själv igen. Så det är ju en klar fördel om hästen är "stabil" och trygg i sig själv.

DSC_0811 - Kopia.JPG

Vad kostar då ett sånt här kalas? Det varierar faktiskt lite beroende på vad det är för häst. Ett föl är lite billigare att transportera än en vuxen häst. Ston och hingstar går som avelsdjur och är därmed dyrare än valacker som går som sportartiklar. Sen har det ju även lite betydelse vad det isländska kronan står i för kurs. Men i det stora hela kan man räkna på ca 20-25'000 kr för att få hästen från Island till Sverige.

Länkar:
www.horseexport.is
www.ingstad.se

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Annons:
Maja
2009-04-15 14:29
#1

Toppen! Skrattande

lisette
2009-04-15 15:32
#2

du är duktig alex!

Cilla89a
2009-04-15 16:52
#3

får man fråga varför spattröntgen är så viktigt på isisar?

Medarbetare på Dressyr.ifokus

monsterblom
2009-04-15 16:59
#4

jag tyckte att det var en jättebra artikel! väldigt välskriven :)

du får gärna skriva fler artiklar om isisar, tycker alltid det är lika kul att läas om dessa underbara hästarna ^^

Alex
2009-04-15 17:20
#5

Tack så mycket. Glad

#3 För att det är rätt vanligt inom rasen, tyvärr. Dyker oftast upp vid 12-15 års ålder någonstans hos de hästar som får det. Så jag tycker ju att det är onödigt att spattröntga en häst under 10 som aldrig visat nån hälta eller nåt (om det inte handlar om väldigt mycket pengar då), men försäkringsbolagen håller inte med mig. Flört

Men det verkar som att det är på väg åt rätt håll, och med bra och noggrann avel så kanske det en dag kan försvinna.

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Molla
2009-04-15 19:05
#6

Mamma importerade en isis för lääänge sedan. Gud vad svettiga hästarna var när de klev av flyget!

Annons:
Alex
2009-04-15 20:44
#7

#6 Jo det är de säkert. Det är ju stressigt för en häst att flyga. Men klart bättre det än på den tiden de åkte båt…

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Molla
2009-04-16 13:10
#8

#7 absolut!

Jojaton
2009-04-17 17:47
#9

Jättebra artikel!

Johanna - Instagram

Marija
2009-04-17 18:06
#10

Bra och intressant artikel!

//Marija, medarbetare på Hästfoto.ifokus

Alex
2009-04-17 21:53
#11

Tack. Glad

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Upp till toppen
Annons: