Annons:
Etiketthästraser
Läst 12678 ggr
Maja
2009-06-23 22:41

Islandshästen

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Islandshästen är en mycket populär hästras som härstammar från Island. Det är en av världens renaste raser utan inblandning från andra hästar.

Historia

Ungefär mellan åren 870 och 935 efter Kristus koloniserades Island av kringresande folk från olika länder. De allra två första nybyggarna var två norska hövdingar vid namn Leifur och Ingolfur men snart kom folk från andra delar av Skandinavien, Irland och norra Storbritannien till ön. Alla dessa människor tog med sig sina hästar till ön och det är just dessa som anses vara grunden till dagens islandshäst. Man har antagit att detta bland annat var vildhästar från norra Europa, som Tarpaner och keltiska ponnyraser. Hästarna släpptes ofta på stora landområden för att ta hand om sig själva och utvecklade på detta sätt en starkare individ.

lyspys.jpg

Islandsfödde _Lysingur står i sin hage i Sverige.
_

När vikingarna sedan behövde en stark och uthållig hästras som kunde bära dem långa sträckor så passade den lilla hästen perfekt! Redan då lade man stor vikt på aveln för att få fram så bra hästar som möjligt. Dock gjordes det ett rejält snedsteg då man för drygt 900 år sedan gav sig på ett försök att korsa in orientaliska hästar. Detta resulterade i en katastrof och man förbjöd all import till Island av islandshästar som avlats och sålts utomlands. Detta lever kvar än idag och har lett till att islandshästen idag är en av världens äldsta renrasiga hästar.

Hästen var länge det enda transportmedlet som fanns på ön och värderades högt. För att få fram de starkaste hingstarna så lät man dessa slåss och kunde på detta sätt avelsvärdera dessa. Dessa strider kan man läsa om i berättelser som skrevs mellan år 930 och 1262 e.Kr.

Rasen exporterades till länder runt om i Europa, men intresset för rasen exploderade under 1960-talet. Till Sverige kom den första islandshästen redan i slutet av 1800-talet, men det var nu man började importera allt fler exemplar. I början var det inte många som visste hur man red de olika gångarterna och många av hästarna som kom hit var fortfarande vilda. Den svenska islandshästföreningen (SIF) grundades år 1975 och antalet medlemmar ökar ständigt då fler och fler upptäcker rasen.

19401704.jpg

Betande hästar på Island.

Egenskaper och användningsområden

Idag används islandshästen ofta på turridningar runt om i världen. Det är en mycket stabil häst och folk vill gärna prova på de extra gångarterna (tölt och flygande pass) som denna häst erbjuder. Det arrangeras ständigt speciella gångartstävlingar i olika storlekar för rasen runt om i landet. Man räknar med att rasen är den tredje vanligaste i landet.

Trots att islandshästen oftast ligger på ponnymåttet så klassas den ändå inte som en ponny, utan just som en häst. Mankhöjden varierar rätt så mycket, allt från 125 cm till 155 cm, men snittet ligger på drygt 136-138 cm. Benen är korta och starka, hovarna är tåliga.

Det finns ett stort utbud på färgerna hos rasen och alla färger är tillåtna (dock ej tigrerade). Det finns gårdar på Islands som är speciellt inriktade på speciella färger, bland annat Kirkjubæ där man avlar på fuxar, ofta med bläs.

Alex.jpg

Ett riktigt hästliv på Island!

En artikel om islandshästarnas gångarter planeras att publiceras inom en snar framtid, så den som väntar på något gott..

Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Islandsh%C3%A4st
Bilder:
Artikel: Alex (tack!), Juve
Startsida: http://www.pixelio.de/, Regina Mohr

Annons:
Anna
2009-06-23 22:49
#1

Kanon =)

Anna, värd på Hästfoto och Webbutveckling

annaattlid.se

Rorosjons
2009-06-24 00:58
#2

Fjordhästen har jag hört är förfäder till Islandshästen =)

Alex
2009-06-24 12:04
#3

#2 Nja, inte fjorshästen. Dock härstammar troligtvis fjordhästen och Islandshästen delvis från samma hästar.

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Rorosjons
2009-06-24 13:12
#4

#3 Läst i flera böcker också att det är så.
Sen användes ju Fjordhästen av vikingarna. Har aldrig hört att dem använde Islandshästar.
Vikingarna försökte få fram starka och robusta hingstar och använde dem i kamp mot andras hingstar för att mäta vem som hade starkast hingst.
Har en bok här hemma någonstans där det står massor om bakgrunden.

Tarja
2009-06-24 20:15
#5

Jättebra artikel verkligen! :)
En artikel om Islandshästen har jag längtat efter!

Alex
2009-06-25 15:08
#6

#4 Islandshästen användes av vikingarna, de tog med sig hästar från Norge och de Brittiska öarna till Island, och det var de som senare blev islandshästen.

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Annons:
Tusen
2010-10-06 00:39
#7

Vad som oväntat är sant är att Gotlandsruss och Islandshästar har delvis samma genuppsättning. De sägs att de är närmre släkt än många tror. Vem som är anfader till vem törs jag inte ge mig in på men de är ändå relativt närbesläktade.

Tusen
2010-10-06 00:45
#8

#6 Du som verkar veta en hel del om Isisar.

Vad är det som gör att man klassar Islandshästar som hästar och inte ponnies? Ponny är för mig en höjd men vet att det är jätteviktigt att inte kalla en Islänning för ponny, speciellt inte inför en Isisägare.FlörtSkrattande

Alex
2010-10-06 00:57
#9

#8 Islandshästen är enda rasen på Island och där är det hästar, tror inte ens ordet "ponny" existerar på isländska. Sen delar ju inte vi in hästarna efter storlek på nåt sätt, på tävlingar är det ryttarens ålder som avgör vilken klass man tävlar i. Att det är lite känsligt att kalla en islänning ponny kan nog i många lägen vara att ponny ses som en barnhäst, något islandshästen sällan är… Och den rids ju och tävlas av vuxna. Hoppas det blev lite klarare i alla fall. Glad

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Tusen
2010-10-06 14:12
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#10

#9 Så om jag fattar det rätt är det mer en tradition än något sakligt (exempelvis genetiskt eller något sånt)? Anledningen till att jag undrar är att även Gotlandsrusset är en häst då russ betyder just häst och att även dessa reds mycket av vuxna förr. Även idag rids de av mindre vuxna men klassas ändå inom ridvärlden som ponnys trots att de faktisk är varmblod till skillnad mot många ponnyraser.

Lite OT: Här är en bild från 1960, på två vuxna som rider rus. På den tiden var det inget konstigt alls att vuxna red dem. Idag skriker folk om man sätter upp en unge som är över 160m lång på russen. Ryttarna på bilden är båda en bra bit över 170m.

Tusen
2010-10-06 15:12
#11

#9 Några frågor till bara.

Hur är det med hopp och dressyrtävlingar. Finns det Islänningar som tävlar på hysad nivå där? Räknas de då som ponnys?
Hur många Islänningar finns det i Sverige, på ett ungefär? Är de spridda över hela landet? Tänker på era tävlingar, måste man åka långt för att kunna vara med och tävla?

Alex
2010-10-06 18:29
#12

#11 Ja, på Island räknas de som sagt som häst och eftersom vi använder hästarna på samma sätt här, samma typ av tävlingar och så har vi ingen anledning till att kalla de ponny, de är hästar i varierande storlek helt enkelt. Flört

Vad räknas som hyfsad nivå? En person som är intresserad av att hoppa eller tävla "vanlig" dressyr skaffar sig antagligen inte en islandshäst, så du ser inte många av rasen på de tävlingsbanorna. Sen kan du ju utan problem rida dressyr på en islandshäst, vi använder ju väldigt mycket av det i våran ridning så, grunderna är ju detsamma. När det kommer till hoppningen är ju dock i regel islandshästarna inte så mycket att ha. Flört Det finns självklart undantag, de som kan hoppa riktigt högt och bra, men det är som sagt undantag. De är oftast fruktansvärt dåliga på avståndsbedömning och hoppteknik, men det är ju inget de avlats för heller så det är ju inte så konstigt. På Island vill man ju inte ha hoppande hästar, då du ofta hittar hagar avgränsade med stora diken. Inte så praktiskt med hoppare då. Flört Men ja, på såna tävlingar går man väl efter mankhöjd, så är de under ponnymåttet så räknas de ju som ponny.

Våra tävlingar är spridda över hela landet! Det finns väl närmare 60 lokalklubbar, uppdelade i sex regioner (Nord, Mitt, Stockholm, Öst, Väst, Syd). De större tävlingarna och bedömningarna hittar du ju dock främst i mellersta och södra Sverige.

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Tusen
2010-10-06 20:13
#13

#12 Tack för alla dina svar.(Snabbt svarade du också)

Anledningen till att jag frågar är att viäe ett gäng entusiaster somfunderar på att göra egna tävlingar för rasen (Gotlandsruss) ,precis som ni, då russen är rätt så svårridna för de mindre barnen. Lagom till att de börjar få kläm på hur de ska ridas är barnen för gamla. Därför har det höjts röster där man ska kunna tävla som vuxna i speciella russtävlingar. (Mycket häst i liten förpackning, du vetSkrattande). Men sen såg jag att din ras har över 100 000 representanter i landet medans russen ligger på c:a 6 000 individer. Så det underlaget är tyvärr för litet för att kunna skapa egna tävlingar runt om i Sverige.Rynkar på näsan

Annons:
Maja
2010-10-06 20:34
#14

#13 - Vi islandsmänniskor är ju inte heller välkomna i ridsportförbundet just på grund av våra tävlingar bland annat. Har därför en egen förening/förbund. De tycker att det är "diskriminerande" att vi inte låter andra raser vara med i våra tävlingar… Mm, visst, kom med din fjording, ardenner, shettis eller vad du nu har och tävla i passlöp mot min islandshäst säger jag då! ;)

Jag hoppas att ni får ihop någonting ändå! :D

Tusen
2010-10-06 22:56
#15

#14 Ja, detObestämd är tragiskt att ridsportförbundet är så diskriminerande.

Alex
2010-10-06 23:25
#16

#13 Jo, islandshästen är stor i Sverige. Men man måste ju börja någonstans, eller hur? Glad Drar ni igång något sånt kanske intresset för rasen kan öka också.

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Anemona
2011-08-04 12:34
#17

Jag undrar vilka hästar som ursprungligen ligger som grund till islandshästen. Vikingar och andra sjöfarare hade säkert med sig hästar från fastlandet. Många islänningar ser ut som "stora russ" och "små nordsvenskar"…

selfrejection
2011-08-04 19:35
#18

#17 På islandshäst.ifokus finns en artikel om islandshästarnas historiasom du kan läsa lite om de första hästarna som vikingarna hade med sig. Länk til artikeln:

http://islandshast.ifokus.se/articles/4d71490fb9cb46222105dad9-islandshastens-historia

På wikipedia står det också:

"Även människor från övriga Skandinavien, norra Storbritannien och Irland flyttade till Island. Hästar från dessa länder utgjorde grunden för islandshästen. Troligen var många av dessa ponnyer nordeuropeiska vildhästar, kanske Tarpaner eller ättlingar till dessa. De keltiska hästarna som ligger i grunden för många av de brittiska ponnyraserna bör även ligga i grunden för islandshästen."

[donkeyqueen]
2011-09-04 15:55
#19

Superbra artikel!

Jag undrar om det är stor skilnad att rida på islandshäst eller "vanlig" häst? Glad

Uss
2011-09-05 09:02
#20

#19 Det beror på hur du menar! Islandshästen är en häst och reagerar i grunden som en sådan, men har en mer utpräglad flockkänsla och är inte lika flyktbenägen.

Man rider, dvs inverkar, likadant som på alla andra hästar, men eftersom ryttaren är tyngre i förhållande till hästen så reagerar de mer på vikthjälperna och är öht mer känsliga (men som alla hästar så kan de bli "döva" och det finns individer som är… hmm, mindre arbetsvilliga ;D Det gäller för ryttaren att sitta rakt över hästen och ha en god bålstabilitet - något som är väsentligt för ryttare, oavsett hästras, men som har större betydelse på en islandshäst.

Sedan kan det laterala (samsidiga) rörelsemönstret vara olika starkt, en del hästar föredrar diagonala rörelser som trav och galopp, medan andra föredrar laterala rörelser som tölt och pass. Man behöver därför hjälpa hästen med sin balans så att den kan gå i den gångart som ryttaren önskar. Även en tregångare behöver ibland hjälp för att fatta rätt gångart, t.ex. kan man behöva hjälpa hästen att få fram inner bog i galoppfattningen, då gör man det, oavsett hästras, men en islandshäst behöver så mycket mer hjälp med detta! Man behöver t.ex. kanske lätta på sitsen lite och ge låång tygel för att få till traven, något som man (väl?) öht inte funderar över på en större häst.

Sedan vill man ha mer go i hästarna, man rider mer framåt och vill t.ex. absolut inte ha en låångsam, rullande galopp (markbunden är nästan som ett svärord Flört) utan det ska vara kraftfullt och framåtgripande, ryttaren ska helst sitta i en tydlig uppförsbacke Glad

Annars är det samma saker man vill ha; en smidig, välbalanserad häst som är följsam och villig, lösgjord och väl samlad och man använder samma dressyrrörelser för att få till detta; öppna t.ex. (eller bara bogen in) används jättemycket eftersom det har så bra effekt på tölten.

Så svaret på din fråga är väl att, ja, man rider på samma sätt, Skillnaden tycker jag är att vill man rida islandshäst så måste man vara duktig på att rida, vill man åka islandshäst så kan vem som helst göra det.

Annons:
[donkeyqueen]
2011-09-05 10:22
#21

#20 Ok Tack för svaren!

Är dom svårare på något sätt att rida? Tex svåra att fatta galopp, trav med? Är dom duktiga på att hoppa? Envisa?

Allt detta är ju självklart inviduellt men finns det något särskilt "temperament" som utmärker rasen?

Alex
2011-09-05 14:59
#22

#21 På ett sätt är de svårare, ja, eftersom de har fler gångarter. Du måste ju först lära dig som ryttare att hantera och rida dessa gångarter innan du kan utveckla dem på hästen. I regel är de inte bra på att hoppa, nej. Envisa är de i den bemärkelsen att de är starka, robusta och inte ger sig i första taget, framför allt inte om de anser sig ha den bästa lösningen för nåt. Men visar man sig som en trygg ledare gör de allt för en, utan att ifrågasätta. Glad

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Uss
2011-09-06 10:47
#23

Jo, de är svårare på det sättet att det kan vara mer "finlir" att rida en islandshäst.

Eftersom de (i regel) är så känsliga så måste man vara mycket medveten om vad ens egen kropp "gör", man kan inte vingla omkring och ge flera olika signaler, för de lyssnar på allt :s

Vi har en pojke som nästan lyssnar på ens tankar… det räcker att dottern (jag kan inte rida honom, han blir jätteosäker på vad jag menar eftersom jag är skolad av de större hästarna och gärna vinglar och rör mig en hel del i sadeln) tittar på en stig så har han vänt in på den eller tänker att här kan man fatta galopp så gör han det! De minimala spänningar det blir i kroppen uppfattas och han reagerar tjänstvilligt <33 Min egen pojke är mer förlåtande men å andra sidan så är han inte liika lyhörd, men ändå tusan så mycket mer uppmärksam än någon större häst jag ridit (och jag har ridit i drygt 40 år).

Vad som är svårt för en islandshäst gångartsmässigt är väldigt individuellt. De har flera sätt att lösa balansproblem eftersom de har både laterala och diagonala rörelser och man måste "läsa" hästen för att veta vad den behöver hjälp med. Men generellt sett så har de svårt med traven. Isislänningar rider ju inte gärna i trav; tölt eller pass ska det vara eftersom det är bekvämare att rida och pass är urhäftigt - en god passhäst är som en racerbil, snabb och kraftfull!

I regel hoppar de inte bra, det finns liksom ingen anledning att hoppa på Island^^ Min pojke har t.ex. gått omkull när han skulle hoppa över en cavalettibom på en nedlagd sockerbit o_o och inte fick med sig benen på rätt sätt (han typ sträcker ut dem åt fyra håll ^^) men en pojke vi hade tidigare hoppade runt 80 cm från stillastående (han ville ut ur en liten cirkel jag gjort för att lösjobba honom) och en gång seglade han lätt som en plätt över sargen till ridhuset. Det var runt 1,15 högt och vi stod som fågelholkar. Inte illa för en kille på 1,41… Trodde aldrig vi skulle se honom mer, men han hade stannat precis utanför för där var det lite gräs…

Islandshästar har länge fått ta hand om sig själva och tar gärna ansvar för både sig och ryttaren. Min egen pålle t.ex. varnar alltid om vi kommer till sank mark när vi rider i skogen - vi red ner oss ett par gånger innan jag insåg att det var bäst att lyssna på pålle och ta en annan väg. Jag vet inte om jag träffat många islandshästar som uppfattas som envisa om du med det menar istadiga. Däremot så är de väldigt smarta och "smyger" med sitt ledarskap - människan fattar ingenting… Men som Alex skrivit, när man väl bevisat att man är att lita på så litar de blint på dig! <33

Det mest utmärkande för islandshästarna är annars att de är så godmodiga, lätthanterade och trygga från marken. När de blir rädda hoppar de till lite men de drar inte iväg på samma sätt som en stor häst.

När vi skaffade min pojke skulle jag försöka longera honom. Jag tyckte linan var jättejobbig att hantera, så när han blev lite rädd för något han hörde utanför sargen så kopplade jag loss honom för jag ville inte att han skulle trassla in sig. Jag hade väl tanken att han skulle dra iväg till motsatta hörn eller gå bort till sargen och titta ut vad det var som lät (det var två små flickor som gick och pratade och plockade gräs). Men vet du, han gick och gömde sig bakom min rygg! Sedan gick vi båda två bort och tittade… Det var första veckan vi hade honom. Ska kanske tillägga att just min pojke är extremt tillitsfull mot sin människa. Men händer något så rycker de till och tittar på oss eller varandra (min pojke är boss i hagen) och om inte båda reagerar så är det inget.

Den utpräglade flockkänslan är också typisk. När vi är ute i skogen och hittar svamp är det bara att sitta av, koppla loss tyglarna och plocka. Pålle lämnar inte sin flock, men han gör en lov, hittar "hemvägen" och kommer i trav/galopp (vilket han kan, beroende på terrängen) och vänder tillbaka till hemvägen. Han visar tydligt att han hittar! Kommer vi inte efter två försök så blir han lite slokörad och kommer till oss och tittar vad vi gör eller ställer sig och betar lite. Sedan måste vi gå åt motsatt håll, för annars får jag inte tag i honom; han ska visa vägen och det gör väl inget att matte får gå?

Det bästa med islandshästar är att de är så olika, varje individ är en utmaning och det krävs måånga verktyg i lådan!

[donkeyqueen]
2011-09-06 11:05
#24

Är islandshästar bra "nybörjar hästar"?

selfrejection
2011-09-06 11:37
#25

#24 På det sättat att de flesta är lugna och trygga och även för vuxna är det inte så långt till marken, men för att kunna rida en islandhäst korrekt med alla gångarter krävs det kunskap.

Uss
2011-09-06 12:26
#26

#24 Nej. Ja.

De är väldigt coola och trevliga att hantera (även om undantag finns) och man kan som förälder känna sig trygg att låta en islänning ta hand om ens telning. Men det är just det, en nybörjare som inte har koll på läget kommer att behandlas vänligt men respektlöst av hästen, som ganska snart tar kommandot. Och då KAN man få problem med det mesta, från att hämta i hagen till att få att lämna stallplan. Om man är nybörjare på häst är det inte helt lyckat att köpa en islandshäst, alltså. Men för en hästvan ägare är det inga problem!

När det gäller ridningen är det dock bra om man lär sig på islandshäst, eftersom man då tvingas att lära sig kontrollera sin kropp redan från början. Annars blir det ju inte som man vill ;) Sedan är det inga problem att överföra kunskaperna till större hästar (varför man nu skulle vilja det, de har ju bara tre gångarter ^^)

Alex
2011-09-06 16:36
#27

#24 Ja, om du menar att ta lektioner på ridskola eller liknande för att lära dig, då kan det absolut vara bra. De är i regel lugna och trygga att hantera och det läggs i princip bara fokus på din sits, inverkan och balans till en början (under förutsättning att ridskolan och instruktören är bra) eftersom det krävs för att kunna gå vidare och lära sig hantera hästarna och gångarterna.

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Annons:
Alex
2011-09-06 16:43
#28

#23 Att islandshästarna har svårt för traven skulle inte jag påstå. Fyrgångare väljer i nästan alla fall trav före tölt och femgångare har ju i regel närmare till de laterala rörelserna (tölt och pass) men det är väldigt få individer jag skulle säga har svårt för traven. Sen att de med en orutinerad ryttare har svårt att hålla i trav i vissa lägen är en annan sak, men då är det inte hästen som har svårt för gångarten utan ryttaren som har svårigheter i ridningen.

Och att islänningarna inte rider trav utan föredrar tölt eller pass skulle jag inte heller säga. Visst att tölt är den gångarten som används mest, i alla fall ute på "hobbyritter", men det är det ju här i Sverige också… Islänningarna tävlar med och bedömer sina hästar också, och då ingår trav. Så ja, de rider absolut i trav och tränar den gångarten med. När det gäller flygande pass används den, precis som här, väldigt sällan. Inget du är ute och rider "för att ta dig fram" utan den används för att träna, och även på tävlingar såklart.

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Uss
2011-09-07 09:25
#29

#28 Ha, ha då har jag väl haft otur och träffat udda islänningar ;) Men jag tror att vi i grunden menar samma saker.

Det var ju som du beskriver mest hobbyridning jag tänkte på; det rids ju så himla mycket på Island och det mesta är inte träning eller tävlingsridning… Men nog är min uppfattning att tölt värderas högre än trav och även om man tränar traven, så sitter man inte och skumpar runt i trav flera timmar när man är ute, nej då får hästarna vackert tölta för ryttaren ska ha det bekvämt!

Sedan när det gäller passen så är det som du skriver inte något man rider runt i hur som helst, men det är något man gör för att det är kul och macho - vilket är ganska viktigt på Island ;) - när underlaget tillåter.

Så även om jag egentligen inte har något belägg för det i form av statistik eller så, så är jag ganska övertygad om att det avlas mer på goda tölt- och/eller passhästar än på hästar med fin trav, även om man inte blundar för det heller. Jag menar; visst väljer man en god tölthäst med fin trav före en god tölthäst med usel trav, men man väljer inte en god travare med medelmåttig tölt före en god tölthäst med medelmåttig trav. Och om aveln premierar laterala anlag så måste ju det leda till att de diagonala rörelserna försvagas, eller? Det var iaf så jag tänkte.

Sedan är det ju ur ett hästperspektiv mycket riktigt som du skriver med fyr- och femgångare olika vilket de föredrar av tölt/trav och det hoppas jag verkligen att det framgick av det jag skrev. Men mitt svar hade ett ryttarperspektiv som jag tyckte var det mest relevanta i sammanhanget (det allra svåraste tycker jag faktiskt är att få till en klockren tölt, utom på en naturtöltare då)… Jag tror att det upplevs "svårare" med trav än med tölt, kanske för att man väntar sig att tölt ska vara svårt och noga tar reda på "hur man gör", medan man förutsätter att traven ska komma av sig själv, precis som på en tregångare. Och till och med en fyrgångare kan behöva hjälp med traven om ryttaren är något obalanserad!

Detta är självklarheter för dig och mig, men inte för en tregångarryttare! Nu var ju frågan specifikt vad islandshästarna har svårt för gångartsmässigt och jag säger traven utifrån mina erfarenheter och tankar (fast kanske skulle jag säga flygande pass, eftersom inte alla islandshästar har det och kvaliten kan vara sådär om de nu faktiskt har den, medan alla kan lära sig både tölt och trav) men vad säger du själv då?

Alex
2011-09-07 15:01
#30

#29 Nu är jag mer med på vad du menar. Glad Timmar i trav rider de absolut inte, men det är å andra sidan inget jag sett i Sverige heller, med undantag från de som inte kan rida sina hästar i tölt. Så det är ju egentligen ingen skillnad länderna emellan. Lite det jag ville ha fram egentligen tror jag. Du får ursäkta, min skalle har inte vart riktigt med de senaste dagarna pga feber, migrän och annat så jag läser säkert lite konstigt och kan svara på nåt annat än det jag läser, ungefär. Flört I alla fall, efter att ha läst igenom det hela en gång till så tror jag att det är i princip samma saker vi vill ha fram, bara att vi förklarar på olika sätt.

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Uss
2011-09-08 07:38
#31

#29 Jo, jag kan förstå att du har annat i huvudet… men det är väl bra att vi skriver på olika sätt, precis som det är bra att rida för instruktörer. Det jag inte fattar för instruktör nr 1 kanske instruktör nr 2 förklarar på ett sätt som passar mig bättre Glad och jag har kanske en tendens att förenkla saker lite väl mycket…

Men jag vet en som travar i timmar, eller rättare, som travade i timmar! Jag! När vi köpte min pålle så tyckte jag det var jättekul att han hade så säker trav, så det blev mycket sånt ^^ Inte så smart, för sedan fick jag förstås ännu mer jobb med tölten…

Upp till toppen
Annons: