Annons:
Etikettutrustning
Läst 20641 ggr
lisette
2009-08-14 14:15

Betsling - information

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Ett väl anpassat bett ska ligga i ett vilolägo i munnen när du inte tar i tyglarna. Det är först när du kräver något av hästen/ tar i tyglarna som hästen ska påverkas och du få önskad reaktion.

Betsling, att tänka på!

Jag arbetar som hästtandtekniker sedan 7 år tillbaka och behandlar både rid- och travhästar. Under behandlingarna ser jag ofta bettrelaterade skador i hästens mun. Ofta utan att ryttaren känner till saken och tror att hästens beteende beror på något annat.
Mycket har sagts och kommer att sägas om bettet i hästens mun. Informationen jag ger här är ur en hästtandläkares synvinkel. Med många behandlade hästar bakom mig har jag fått en god insikt i ämnet. Fel betslade hästar ger problem vid ridningen och skador i munnen.

tander2.jpg

Ett väl anpassat bett ska ligga i ett vilolägo i munnen när du inte tar i tyglarna. Det är först när du kräver något av hästen/ tar i tyglarna som hästen ska påverkas och du få önskad reaktion.
Ett exempel på detta är alla dessa för korta sidostycken. Längden på detsamma ska vara så att bettet kommer just i mungipan. Kontakt med mungipan utan att bettet trycks upp och in mellan tänderna.

De olika betten

Det finns tre grundtyper av bett: Ledat, rakt och portal

Ledat: De allra flesta hästar fungerar väl på ett ledat bett. Att föredra är ett 3- delat. Det ligger mer naturligt över tungan och ner över lanerna. Ett sådant bett ger ett fördelat tryck över tungan och lanerna. Att tänka på är att välja ett lagom långt och tjockt bett. Är det för långt kommer hästen få knipskador på insidan av mungiporna och en häst som frenetiskt biter i bettet. Är det för tjockt kommer hästen att gapa då bettet inte får plats. Använd hellre ett smalare än ett tjockare bett. Visserligen är det skarpare men det får plats.
Se till om möjligt att bettet har fasta D-ringar. Det gör att hästen inte kan få knipskador på utsidan av mungipan.
Är bettet för långt får hästen knipskader inne i munnen. Hästen skyddar sig då med att suga in bettet och bita tag i det. Med tiden blir det ett nedslipat mellanrum och då alltså ännu lättare att bita tag i bettet. MÅNGA hästar går med för långa bett!
Många ryttare har för korta sidostycken och pressar på detta vis in bettet mellan tänderna. Självklart biter hästen då tag i bettet. Har du betslat på detta vis får du dina "2 veck i mungipan", fast av fel anledning. Börja med att sänka/justera sidostyckena, så att bettet ligger i viloläget! Därefter tar du med ett finger i bettringen och sträcker bettet i munnen så att det ligger rätt/rakt över tungan. Se till så att bettringen ligger intill på motsatt sida utan att pressas in i munnen. Om du då får ut ett överskott på andra sidan är bettet så här mycket för långt.

bettrepoort.jpg

Rakt: Ett mindre antal hästar accepterar inte tryck på lanerna. Du löser detta genom att betsla hästen med ett rakt stångbett. Detta gör att allt tryck kommer över tungan och befriar lanerna.
Längden är inte lika avgörande för dessa bett. Det har inga leder och kan därmed inte knipa hästen i mungipan på insidan.

Portal: Ett mindre antal hästar accepterar inte tryck på tungan och behöver då alltså tungfrihet. Det finns olika modeller på marknaden så i detta fall får man prova sig fram.

Bettmaterial

Det finns olika metaller i betten. För att öka salivproduktionen i munnen är det bra att välja ett bett med koppar eller sötmalm i.

En del väljer gummibett eller läderklädda bett för att de ska vara snällare mot hästen. Gummi är ok om det är helt men så fort du får bitmärken skadar det hästen. Då river det på slemhinnorna som om du hade rullat sandpapper runt bettet. Obs! besiktiga ditt gummibett ofta.
Läderklädda bett används mer inom travsporten. När läder blir blött av saliven gnider det mot slemhinnorna och det går hål. Jag kan faktiskt aldrig rekommendera läderklädda bett. Jag ser ofta rejäla skador på lanerna efter användning..

I dessa fall rekommenderar jag raka stångbett och bettlyftare under en period.

tander3.jpg

Bettets tjocklek

Val av tjocklek: Bettet måste få plats, så det är en bedömning. Dessutom är grovleken på lanerna viktigt när hästen har ett ledat bett. Känn på de nedre lanerna! Vissa hästar har grövre och vissa smalare/tunnare. På två tillsynes likadana hästar kan alltså ett bett ge helt olika effekt. Trycket/mm blir högre om hästen har smala laner och därmed trycket högre (Läs skarpare bett).

Aachen nosgrimma stänger hästens mun men samtidigt ligger remmen framför bettringarna och pressar bettet mot kindtänderna. Har hästen redan för långt bett får hästen det ännu enklare att bita fast.

Hävstänger och kedjor finns till de flesta grundtyper av bett. De kan vara nödvändiga om du har en het häst. Prova alltid först utan. Du ska sträva mot en så enkel och skonsam betsling som möjligt.

När du provar ett nytt bett är det viktigt att göra en bedömning först efter 3-4 veckor. Har du tidigare haft ett bett som gett vissa skador på slemhinnor, känns det först befriande för hästen.
Efter en tid vet du om det nya bettet fungerar bättre (läs: ger mindre skador i munnen).

tander4.jpg

~~~~~~~~~~~~~~

Ovanstående artikel kommer från Hästprodukter.se och är skriven av hästtandläkaren Christian Haglund. Publicerad med tillstånd. Ett stort tack till Christian för lån av text och bild!

_Bilden på betten tillhör Repoort och löpsedelsbilden är det Caspianowner som står för. Vi bugar och bockar!
_

Annons:
[Angel88]
2009-08-15 00:37
#1

super bra artickel..

Caspianowner
2009-08-15 00:39
#2

KLart rätt beskrivande artikel.

Kanon att någon tog tag i den här heta frågan.

Maja
2009-08-15 00:40
#3

Jättebra och tack för lånet, Christian! :)

Kattapult
2009-08-15 01:22
#4

Jätteintressant!

Tusen
2009-08-15 02:39
Zabbio
2009-08-15 04:21
#6

Bra artikel.

Håll huvudet högt men näsan i en vänlig vinkel.                                         

Annons:
Mangis
2009-08-15 11:10
#7

Mycket intressant och bra. En fråga som alltid tål att påminnas om.

Linnea
2009-08-15 11:44
#8

jättebra artikel! det finns många som har mycket att lära i ämnet.

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

Smex
2009-08-15 13:36
#9

kanon artikel… Precis sånt här borde ALLA läsa =)

Yuuuhanna
2009-08-17 13:42
#10

Bra artikel :)


Elshira
2009-08-17 15:23
#11

Jätte bra atrikel!

Sedan att du skrev att man inte alltid ska ha så tjocka bett som möjligt för att de är "snällare" blev jag otroligt glad över.

När jag köper bett till mina små ponnyer köper jag oftast bridongbett, dock inte bridong i "ponnystorlek" utan ofast ca 11.5 som är lite smalare än de vanliga betten men inte överdrivet. Använder dessutom aldrig 2-delat mer än i absoluta "nödfall". xD

Jag blir mörkrädd när jag ser bett tom på mindre ponnyer som är 2-2.5 cm tjocka… Hellre precis som du skrev ett lite skarpare bett men som får platts och är bekvämt för hästen!

Hakuna matata!

lisette
2009-08-17 15:50
#12

#11 det jag tycker är intressant är att när jag var liten så SKULLE bettet vara så tjockt som möjligt!

Elshira
2009-08-17 15:55
#13

Ja jag rensade ut i våran sadelkammare efter som jag säljer en massa och hittade ett bett som var 2.3 cm tjockt och endast 9.5 långt… Undrar hur riningen sett ut med det bettet…?

Hakuna matata!

Annons:
Alex
2009-08-17 15:55
#14

#12 Och för bara några år sen skulle bettet sticka ut en cm på varje sida eller vad det var… Flört

Bra artikel förresten!

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Hannybee
2009-08-17 22:59
#15

Ååå, jättebra! :D Nu kanske det löser sig med mina bett- & ridproblem…

Amandaaa
2009-08-25 23:55
#16

jättebra artikel! :D

Salish
2009-10-24 02:11
#17

Skitbra artikel! Ser allt för många ryttare som går efter "2 veck i mungipan".

Guggeflickan
2009-10-24 11:34
#18

Jättebra artikel! Kanske fler inser att ett bett inte passar alla utan att det är inviduellt. =)

"Efter regn kommer solsken"

http://mittsvenskaridtravare.zoomin.se/

 

Linnea
2009-10-26 09:47
#19

Enligt en förre detta ridlärare till mig så kan 95% av alla hästar ridas på ett tvådelat tränsbett… Knappast.

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

Salish
2009-10-27 13:09
#20

Precis, vissa hästar går utmärkt på ett vanligt tränsbett, vissa kanske inte gör det och vissa kan inte ha bet alls! Man får ju kolla hur tänderna sitter i munnen och pröva olika bett för att hitta det bett hästen gillar mest.

Annons:
Peppe
2009-10-27 13:50
#21

ja som sagt var jag på en föreläsning av en equiterapeut nyligen som även fördjupat sig i hästens mun. han hade en teori (kommer inte ihåg om han upptäckt det själv eller om det är nån annan som sagt det) om att hästens storlek på tungan hade enorm betydelse huruvida en häst var känslig för olika bett eller ej. ska se om jag får ihop det rätt;

lanerna är mycket känsliga så där vill hästen inte ha nått bett. hästar med stora tungor har ju mycket tunga att "breda ut" över lanerna som ett skydd. dom hästarna kan ha i princip vilka bett som helst. andra hästar har små tungor och kan inte lägga ut den över lanerna och det är dom hästarna som är superkänsliga och i stort sett bara kan ridas på raka bett. sen finns ju alla typer däremellan, detta var extremvarianterna =)

Medarbetare på ~`Dressyr´~ och ~`Harry Potter´~

Linnea
2009-10-27 13:54
#22

#21 Du fick det nog rätt där. Däremot så har vissa hästar känslig tunga och trivs då bättre med bett mot lanerna, en tjock tunga gör ju också att det blir minidre plats för bettet vilket kan göra att det trycker i gommen.

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

Upp till toppen
Annons: